Šta je novo?

Preporuka za program za pravljenje image diska

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poruke
727
Poena
619
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam neka svoja rešenja, ali me interesuju i iskustva korisnka. Naime treba mi preporuka za program koji bi mi pravio image diska, taj image bi skladištio na bekap lokaciju i u slučaju otkzivanja hdd/ssd-a bi mi služio da povratim sistem sa podešavanjima a potom bi sa bekapa vratio podatke i to je to. Imam rešenje koje mi bekapuje podatke svakodnevno sa računara a ovo bi mi služilo ukoliko mi disk otkaže da stavim ispravan disk i povratim. Bilo bi idealno da može da pravi image ,,na živo" tj dok računar radi a ne da moram da butujem sa Streleca ili sl. ali nije obavezno. Generalno dugo vremena sam koristio Symantec Ghost za kloniranje harda na hard ili pravljenje imagea sa koga bi se disk vraćao, i sada koristim za kloniranje hdd na hdd, ali nije dobar za hdd na ssd, tu iz nekog razloga najviše volim MiniTool Partition Wizard koji mi služi da HDD prebacim na SDD i više desetina puta mi je odradio posao dobro. MiniTool Partition Wizard Free nema opciju da mi od diska napravi image, može samo postojeći na drugi da prebaci.

Za sada mi je AOEMI Backupper Standard zapao za oko ali da čujem i kolege.
 
Poslednja izmena:
Macrium Reflect.
 
Ima sve to i više, recimo popravljannje BOOT-a i restore na novi kompjuter. Jedino fale neke funkcije automatskog backupa express restore i nema dark mode.
 
Meni treba da mogu da napravim image na živo i da posle iz tog imagea kreiram disk koji cu ubosti u komp i nastaviti da radim. ta opcija BOOT-a u Macriumu šta radi?
 
To prvo mu je primarna funkcija. napravi backup u jednom fajlu sa nastavkom .mrimg koji je veličine ok 75% od svih podataka a posle možeš da ga vratiš na bilo koji disk.
BOOT repair popravlja greške ako neće da butuje iz nekog razloga. To sve može da uradi sa USB Rescue USB-a koji sam napravi.
.mrimg fajlove možeš da kopiraš bile gde ali id a ih otvoriš kao Virtual disk koji može da se čita a uz dozvolu može i da se manja sadržina.
 
Kad već tako jednoglasno preporučujete ubedili ste me a i isprobao sam sa Streleca Macriumov BOOT rapair na jednom SSD-u koji je klon HDD-a a nije hteo da botuje i završio mi je poso iz prve tako da je odnos poverenja uspostavljen.
 
Nećeš se pokajati. Imam ga već godinama od kako sam prešeo sa Norton-a. Za MR v8 mi je drugar uplatio licencu i sada sam namestio automatski backup. Jednom mesečno Full a jednom dnevno incremental. to izgleda ovako na disku:
1654762290990.png
Ovi manji fajlovi su samo promene za onaj veliki tako da štedi mesto na disku a Restore može sa bilo kog Incremental. Namestio sam da zadrži samo 3 poslednja pa kada uradi sledeći on će izbrisati naj stariji i tako do sledećeg Full kada izbriše sve.
 
Samo image diska povremeno mi treba, a podatke bekapujem dnevno (Task S.) preko SyncToy-a dnevno na NAS. Ovo mi je kombinacija kad zvekne hard na nekom kompu da ga vratim iz imagea. U medjuvremenu sam preko Macriuma napravo 4 imaga diskova. Stavio sam prvo da ide na eksterni hard ali mi je zakucao na manje od pola odradjenom pa sam posle stavio drugi hard u masinu i na njega pakovao slike (oko 270gb za 4 harda). E sad da pitam ya integritet image fajla, koliko je pouzdan?
 
Imašš opciju da automatski proveri integritet posle vackup-a i to radi solidno, nisam čuo da je ikada omanuo.
PS. Disk na koga ide backup mora da bude potpuno ispravan.
 
PS. Disk na koga ide backup mora da bude potpuno ispravan.
Baš šteta. Ja imao neke sa bad sektorima pa mislio da iskoristim:oops:
Nemam pojma za integritet nisam radio sa njim, nije redak slučaj da sa bekap medija ne mogu da se vrate bekapi. Ja lično sa voljenim Norton Ghostom nisam imao ranije takvih problema, čak postoji i Ghost Explorer (ili sl se zove) se pa sam ubacivao naknadno neke fajlove da se kasnije ne mučim (era Win XP-a).
 
To može i MR. Mountuješ .mrimg kao virtual disk i omogućiš čitanje i pisanje, onda možeš da dodaješ ili brišeš šta god hoćeš. Ako ima više particija, svaka se otvori kao virtual disk sa svojim slovom.
Integrity svakog backupa može uvek da se proveri čak iako je kopiran negde drugo.
 
Da priupitam opcija Fit to disk ili kako se vec zove da li postoji, razgledao sam ali ne nadjoh. Posto sam probao jedan snimljeni image da nasnimim na SSD ali posto je bio 500gb hdd a hocu na 256gb ssd kaze mi da nemam dovoljno prostora.
 
To radi samo u obrnutom slučaju, manji disk na veći, onda umesto da ostavi jednu praznu particiju program proširi poslednju particiju kojoj je dodeljeno slovo do kraja diska.
Mada .mrimg file može da nude manja (oko 75%) od količine podataka na disku kada se prebaci na novi disk onda je opet iste veličine kao original.
 
Poenta price je da kad mi zvekne neki hard da ja onda izvucem sa bekapa image i da ga nalepim na SSD, e sad problem je sto uglavnom pravim image sa hardova od 500gb (poneki hard je 250gb samo) uglavnom do 100gb ali mi program onda Macrium nece dopustati da ga nalepim na ssd od 240gb npr.
 
Pa kao i za sve ostalo, veliko u malo neće da može. :)
 
Ako se secas Norton Ghosta to je moglo da se odradi brez problema, i to iz imagea na hard hard na hard jedino naravno ne moze da ako je zbir podataka sa starog diska veci(ili priblizan) od ukupnog kapaciteta novog .Radi mi Mini Tool Partition Wizard Free sa HDD npr od 500gb koji ima na sebi 80gb zauzeca na ssd od 128gb bez problema.
 
Mislim da može ako je zbir podataka na originalu manji od kapaciteta diska na koju ide restore.
 
To sam i imao u vidu, nisam mislio da 125gb podataka smestim na 120gb ssd.
 
Nazad
Vrh Dno