Šta je novo?

Anbernic konzole

Odlične konzole su u pitanju. RG351P ima odličan odnos cene i performansi trenutno. Nedavno predstavljeni RG351MP je još bolji, ali i skuplji.

RG280V je super-kompaktan i lako prenosiv.

U nekom nižem cenovnom rangu, vredi razmotriti i PowKiddy konzole.
 
Razmisljao sam o RG351MP, ali kao da sam negde video da se uskoro ocekuju neki jaci modeli, ali sad to ne mogu da nadjem?
 
To mogu ps1 igre na njima da se cepaju?
P.S.: da pojasnim pitanje: imam gomilu ps1 igara, mogu in nekako ubaciti ili ?
 
Poslednja izmena:
Da, RG351P i RG351MP su dovoljno jaki da podrže PS1 igre.

Ovo je jedan od boljih review-a RG351MP koji sam video:

Detaljno objašnjava šta je uređaj u stanju da emulira i poredi sa drugim, povoljnijim uređajima. Dobro pokriva i ciljne grupe za svaki od uređaja.
 
Jos da provalim kako ih ubaciti i Xenogears, here I come again!
 
Samo se prekopiraju ISO/ROM fajlovi u odgovarajući folder i to je sve. Ima i prilično dobrih custom sistema za Anbernic uređaje, koji dodatno optimizuju emulatore, proširuju podršku za sisteme, itd. Sveukupno, dobri uređaji za emulaciju.
 
Lepo upakovana stvarčica, deluje kao RetroPie sa RetroArch emulatorima, jer nema šanse da drugačije pokrenu igre sa Dreamcasta nego tako.
Glavni test kao i obično je tvrdokorna emulacija N64 konzole, to ako su upeglali, a cpu je dovoljno dobar, onda stvarno vredi za te pare.
Ja sam već mator za ove sitačke ekrane, ali stvarno fino izgleda...
 
Pre nekoliko dana kupio sam RG350M, malo je slabiji od 351P i 351PM, ali zato ima hdmi output što je meni bilo važno, 100e sam platio.
350M je u aluminijumskom kućištu, fenomenalan je osećaj kada se koristi, deluje baš kvalitetno.
Došao je sa Micro SD od 16GB sa sistemom i dodatnom karticom od 32GB sa igrama. Nabavio sam SD od 256GB pa se sada zezam.
Video sam da su neki uspeli da dodaju i USB WIFI na RG350M pa se može igrati online i to ne samo sa igračima RG konzola, nego i PC preko RetroArch.
Koliko vidim sve konzole manje više podržavaju sve do PS1 dobro, ove jače podržavaju N64 i Dreamcast, ali... koliko vidim i na njima ne ide to baš super, ima puno seckanja... pa ne znam koje je poenta imati malo jaču verziju ako igre ne rade OK?
Za sada mi svašta ne polazi za rukom, prekida mi FTP konekciju u Win10 kada spojim RG350m preko USB, mogu da pretražujem sadržaj kartice, možda i nešto kraće iskopiram na karticu, ali ako pokušam neki malo veći fajl pukne i veza se prekine... Nisam uspeo Logitech Rumble Pad 2 preko USB adaptera da pokrenem, nisam uspeo ni drugi USB joy da pokrenem (kopija Kempston Pro).
Igrice koje sam pokrenuo super izgledaju, na pojedinim ima bugova, krči zvuk i slično, ali poprilično to lepo radi, a ima dosta da se zeza i ima puno informacija na netu, pa ko voli eto prilike.
 
Pre par meseci sam i ja nabasao (na netu) na ove "retro" handhelde, ali se nisam nesto udubljivao. Upravo je bio neki Anbernic gameboy like model.

I tako prodje vreme, pa naletim na ovo cudo PlayDate , konzola sa kurblom :) skroz druga prica(rado bih probao), pa me to nateralo da malo dublje zavirim, jer sam kao mali igrao GameBoy

Uglavnom kao sto je vec pomenuto Anbermic je tu prakticno broj 1 overall. Svakako ko planira kupovinu neka obrati paznju na sadasnje i buduce proizvode firme koja stoji iza Retroid Pocket2+ , Pocket 2(bez plusa) se kolje sa 351PM.

Jeftinija ok prica je na primer PowKiddy V90 (oko 30$), koga i sam planiram da uzmem za pocetak, vec dolazi napunjen igrama, naravno tu je i sd kartica. On je prevashodno za GB/SNES/SMD2/MAME i slicne, eventualno neka manje zahtevna PS1. Pozeljno je staviti CFW , jer mnogo bolje radi. Jedan je od retkih koji dolazi u GameBoy SP form factoru, kao i FunKey S (65$) koji nije za neko ozbiljno igranje (ekran 1.54"), jer je pravljen da bude kao privezak, ali pokazuje demonstraciju sile po pitanju dimenzija, samih performansi, i kvaliteta izrade :D I jedan i drugi automatski sejvuju kada se preklope.

Neka srednja korektna varijanta (oko 60$) bi bila BittBoy/PocketGo S30, na njemu vec ok rade PS1 naslovi

Uskoro se ocekuje izlazak nove generacije - Anbernic RG552 , KT R1, RetroidPocket 3 i slicnih konzola drugih proizvodjaca(Miyoo, PowKiddy, GameForce...) koje bi trebale glatko da teraju GameCube i PSP naslove

A za kraj, ne treba zaboraviti ni Mother of all Handhelds, njegovo visocanstvo Analogue Pocket, koji je potpuno druga dimenzija, jer se ne zasniva na emulaciji nego ce primati sve kertridze, ocekuje se u decembru


PS. Par sajtova sa recenzijama, vestima,cfw...
https://www.rghandhelds.com/
https://obscurehandhelds.com/
https://retrododo.com/
https://main.retro-handhelds.com/
 
Kolega je kupio skoro RG351V, fantastična spravica.
 
Ja sam sada za BF uzeo Odroid-Go Advance Black Edition za ~$50 sa sve DHL isporukom. Zaboravio sam na ovu temu, inače bih javio.

U pitanju je moćan uređaj sa širokom podrškom za emulaciju raznih sistema, sa ugrađenim WiFi. Malo je gruba završna obrada (RG351P deluje kao bolje zaokružen proizvod) i ima konektore koji nisu potrebni običnim korisnicima, jer je tinker-oriented uređaj, ali je ovako odličan za tu cenu.
 
Evo da se i ja pridruzim ekipi. Sinu sam pre par meseci na stari tablet instalirao emulator i par Super Mario igara sa SNES i Gameboy Advance sistema i njemu su se jako svidele te starije igrice.

Posto mu je uskoro rodjendan, kupio sam mu RG531MP model (kod nas na KP) koji dolazi sa 16GB sistemskom i 64GB microsd karticom sa nekih 2500 igrica sa raznih sistema. Kartice sam odmah zamenio posto su realno najeftinije koje su nasli i instalirao sam mu najnoviji AmberELEC sistem a uz pomoc LaunchBoxa od tih 2500 igrica isfiltrirao po meni (i internetu) najboljih 200. Ima tu nesto od SNES, cuveni tenkici sa NES, GBA, Sega Genesis (Sega Mega Drive 2 kod nas), NeoGeo, PS1, Nitendo 64 i PSP. PSP mi je posluzio da instaliram port Mincrafta za PSP i on radi odlicno u 60fps a klinac je zadnjih dana lud za Minecraftom tako da verujem da ce mu se svideti da ga ima na ovoj konzolici. Sama konzola je onako poteska ali jako kvalitetne izrade imate osecaj premium uredjaja u ruci zbog metalnog kucista. Uz konzolu dolazi wifi dongle i zastitno staklo koje se lako stavlja i odlicno naleze.

Da nije sve idealno pokazalo je po malo losa kontrola kvaliteta ovih uredjaja. Naime ja sam imao (i dalje imam realno) problem sa jednim bocnim trigger dugmetom (L2) da se moralo malo jace stisnuti da bi registrovalo pritisak. Mislio sam ok malo ce jace stisnuti i ok medjutim u zaru igre (recimo Mortal Kombat 3 koji koristi ove dugmice) prosto omasim da stisnem dugme kako treba pogotovo sto se R2 dugme samo pipne i ono radi. Naravno, otvorim ja konzolu, ekstra jednostavno i vidim da je taj prekidac tj gumeni deo prekidaca koje dugme pritiska za nekih 1mm kraci od ostala 3 i da se zato mora jace pritisnuti. Ovo se trajno moze resiti zamenom ovog prekidaca i od upucenih kolega elektronaca je 5 min posla i jako jeftino, prosto nisam hteo da nosim konzolu kod nekog da je rastavlja i menja sad neko dugme. Uzeo komad kartoncica i ubacio ispred prekidaca i dugmeta i evo radi bez problema, reaguje i na najmanji pritisak kao i levo dugme. Jedina razlika je u zvuku koji je verovatno zbog malog kartoncica za nijansu drugaciji ali sve radi.

Ispod su slike kako izgleda sam prekidac
20220919_110056.jpg
20220919_110121.jpg
20220919_110140.jpg
 
Poslednja izmena:
RG35xx je super uređaj u svakom pogledu, pogotovu sa Garlic OS. Ja sam zadovoljan odnosom cene i performansi.
 
Naručio Anbernic RG35xx , stigao mi Miyoo Mini +. 🤭
Ako stignem da se poigram preko vikenda, pišem utiske.
Odakle si porucio i da li ti je stiglo u Srbiju ili si lociran negde drugde. Ja razmatram RG35xx ali sam propustio jedan na oglasima, a sad gledam da je dostava iz poljskog magacina u Nemacku 22e, sto je retardirano sobzirom da je konzola 55e :D
 
Ja sam u januaru porucio 35xx sa AE, za nepunih 60e i jos nesto dostava. Dosao je za messec ipo bez dodatnih troskova ako se secam, sem mozda 300din za postu nasu valjda. Znao sam da ce me vise drzati lozenje na Garlic dok ne stigne nego sto cu se igrati kasnije, ali neka ga, dobra je spravica i realno za male pare se dobija korektan retro hh. Na malim ekranima ionako najbolje izgledaju te retro konzole tj igre za njih, a dosta novijih igara moze da se igra ali zahteva bar meni vise paznje. Npr GB supermario je prava mera, dok SNES donkey kong vec dosta mora da se pazi na sarenilo na malom ekranu. Stoga su performanse na 35xx ili miyo mini taman obzirom na cenu.
 
Ja sam u januaru porucio 35xx sa AE, za nepunih 60e i jos nesto dostava. Dosao je za messec ipo bez dodatnih troskova ako se secam, sem mozda 300din za postu nasu valjda. Znao sam da ce me vise drzati lozenje na Garlic dok ne stigne nego sto cu se igrati kasnije, ali neka ga, dobra je spravica i realno za male pare se dobija korektan retro hh. Na malim ekranima ionako najbolje izgledaju te retro konzole tj igre za njih, a dosta novijih igara moze da se igra ali zahteva bar meni vise paznje. Npr GB supermario je prava mera, dok SNES donkey kong vec dosta mora da se pazi na sarenilo na malom ekranu. Stoga su performanse na 35xx ili miyo mini taman obzirom na cenu
Možes li mi poslati kod koga si uzeo na AE? Može da se nađe nov na KP za 80e pa kalkulišem. Svakako je spravica za zezanje i verovatno me neće držati pažnja dugo ali eto bolje na to nego na drogu da trošim pare 😁
Razmisljao sam i o Ondroid Go Advanced black edition jer ima za 50-60e plus 15e dostava do Srbije. Sam ga sklopis i dosta je jaci od 35xx ali je 35xx bas lep i dosta boljeg kvaliteta izrade.
 
Evo radnje .. sad im je rg35xx gotovo 10ak evri skuplji nego kad sam porucivao
Screenshot_20230728_225446_Samsung Internet.jpg
 
I ja sam uzeo iz iste radnje , stiglo u Srbiju normalno. Neki dan ga nije bilo na stanju vise, a eto meni nije ni stigao Anbernic nego Miyoo mini +.
Svejedno, dobra stvarcica - kupljen je za poklon pa je vec otisao ali stigao sam da isprobam i zadovoljan sam, vredi tih para.

Igrivo je to vise nego danasnje igre na mobilnom po mom misljenju, taster je taster.
Nasao sam sve igre koje sam trazio (MK2,3.. , sonic, golden axe, contra, alex kidd itd. - igrao svojevremeno) tako da sam siguran da bih koristio.
Ostalih 4990 igara ne znam kad bih probao.

Ekran lep, bolji od ocekivanja.
Mana je ergonomija, definitivno bi bilo bolje da je uredjaj malo veci, prsti su mi bili savijeni malko vise nego sto bi mi bilo komforno.
Tu je Anbernic u blagoj prednosti. Ostale razlike (HDMI out,WiFi) po mom misljenju nisu toliko bitne.
 
Ako je neko skidao tiny best set go da mi napise jel za 128gb karticu treba da se skine i za 32 i za 64 i za 128gb i koja je razlika npr između 64 i 128. Milion gb treba da mi skine na komp a internet mi je loš.
 
Skida se svaki set, jer je nadogradnja na onaj prethodni. Ne moraš da skineš sve, ako ti je net loš, već skini samo za 32GB ili i 32GB i 64GB.
 
@Gorth obrisao sam ti sliku smatrajuci da si prevideo jer sadrzi relevantne licne podatke.
 
@Gorth obrisao sam ti sliku smatrajuci da si prevideo jer sadrzi relevantne licne podatke.
Hvala, u pravu si, zaboravih na taj detalj.

Evo sad kako treba, da se pohvalim da sam poručio i ja RG35xx pa se nadam da će stići ranije od procene. Svakako je AliExpress Choice praćenje pa neću gledati u pasulj gde je.
Screenshot_20230821-100855~2.png
 
Zahvali se kolegi @baltam0s , da nije naglasio, ne bih ni obratio paznju :)
 
Super dil @Gorth ! Uživaj u kupovini, odličan uređaj za tu cenu!
 
Uskoro bi trebao da izadje Koriki OS, baziran je na retroarch kao i Batocera ali je brzi i laksi. Kao i pomenuti moze da koristi GPU, tako da rade PSP i N64. Ocekuje se i da lagani naslovi sa strane Dreamcasta rade ali to je malo vec mastanje :)

Beta odlicno radi, i neverovatno je kako malo optimizacije dogura daleko :)

https://github.com/rg35xx-cfw/Koriki


 
Nazad
Vrh Dno