Šta je novo?

Kućna multimedija Preporuka za zvucnike do 200e

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

Yojinbo

Znamenit
Učlanjen(a)
18.12.2013
Poruke
4,728
Poena
1,115
Treba mi savet oko kupovine zvucnika - budzet je do 200e.

Prvi pik su mi Edifier r1700bt, trenutno oko 100e na Amazonu (2.0 aktivni sa BT konekcijom, koja je pozeljna ali ne igra bitno ulogu u kupovini)

Ima li nekih drugih alternativa u tom cenovnom segmentu kjoja su bolja opcija ili ne? (moze i 2.1 sistem)

Prevashodno bih da ih okacim (isprobam) sa deskom za muziku/igre, ali ce verovatno biti povezani sa TV-om u dnevnoj.
 
prvi pik, then, it is .
 
I ja merkam te Edifier r1700bt još odavno, javi kako si zadovoljan.
Edifier s350db su mi fantazija, ali ako to poručim trpeću verbalno zlostavljanje ukućana narednih godinu dana.
 
@Novatech
Isporuka je za 1-2 meseca trenutno... Ima ih jedan clan na drugom forumu i kaze da je zadovoljan

Edifier 1700bts amazon link

Bacio sam ih na "pre-order", mada na na nemackim forumima kazu da 1700bts mozda bolja verzija, ako se nadje za 10ak evra vise, zbog bt 5.0 i boljeg daljinca.
Uz to par clanova je navelo Mackie CR4-X kao nesto bolje monitore ili pak 2x JBL 305p MK2 - zato i pitam ovde da li je neko imao iskustva sa njima.
Ovde uglavnom sam video iskustva clanova sa Edifier s2000mk2 i s3000pro
 
Na KP su minimum 150 eur, bilo je polovnjaka za 14.000 din. Teško je oceniti preko snimka kako zvuče, nemam mogućnosti da ih igde uživo čujem. Još jedna stvar koja me zanima u vezi njih je u kolikoj meri su magnetno zaštićeni, jer bi u mom slučaju bili zgurani baš uz monitor.
 
GG je prošle godine imao neku akciju 20% na 1700bt ,otprilike u novembru,možda bude i ove godine
Koristim ih pored desktopa i za te novce skoro nemaju konkurenciju ,možda Microlab ali oni su dosta gabaritniji.
Basa ima dovoljno ,iako imam aktivan subwoofer uglavnom je isključen
Snage isto ima na pretek.
Opet bi ih kupio,ali ako bi bio spreman da izdvojim preko 200 evra ,obratio bih pažnju šta ima od profesionalnih budžetskih monitora Presonus,Jbl,Krk,Adam...
Ja na primer planiram da ih zamenim sa Kali LP6 kada skupim para ,mada te Kali nisma nikada ni čuo ,samo preko recenzija
 
Mene zanima iskljucivo nesto plug and play, ne bih da se bavim pojacalima i jos dodatno sebi stvaram troskove.
Ima li smisla stavljati ih na integrisanu na maticnoj ili da ganjam neki DAC?
 
Uvek ima smisla, barem zbog preciscavanja signala ako nista drugo... Koliko god da su poboljsali danasnje "integruse" (dac/amp sekcije), moje skromno misljenje je da ce zasebni DAC/AMP bolje odraditi posao, cak i u vidu "budzet resenja" poput FX audio X6.
Doduse zavisi sta slusas tj kakvog je kvaliteta "izvorni materijal" i koliko si zahtevan korisnik...

Ja sam trenutno na FiiO e10k, trenutno zavrsava posao, i vec neko vreme sam pikirao Schiit stack koji nikako da restock-uju u EU shopu vec nekoliko meseci...
Ako ne budu imali na lageru do kraja godine (I izgubim zivce) uzimam K5pro ili neki kombo od Toppinga.
 
Nisam uopšte zahtevan, daleko sam od nekog audiofila čak se slabo i razumem u sve to. Moje slušanje muzike se svodi na to da pustim neku Spotify plejlistu ili neki YT "Feel good Tropical radio" live strim. Osim toga bi mi služili za igranje.
 
Zavisi koju ploču koristi ali u svakom slučaju bih tu dodao polovnu Asus Xonar DS (PCI) ili DX (PCI-E) kartu, koštaju 30-35€ u oglasima.
Čak su i jeftine Asus Xonar DG (PCI slot, 15-20€) ili DGX (PCI-E, 20-25€) zvučno bolje od integruše sa većine ploča, konkretno i od B450 Tomahawk Max.

Od eksternih rešenja, od jeftinih FX Audio X3 i X6 DAC pa nadalje (ne mora da se prelazi cena od 100$ ili €), sve je bolje od zvuka sa velike većine matičnih ploča.
 
Ja sam u tu celu priču ušao sasvim slučajno i totalno sam se zarazio. Razlog uopšte zbog koga uopšte tražim nove zvučnike jeste zato što mi se ogadilo da se uvek zavlačim ispod stola da bih uključio zvučnike pošto je prekidač na mojim zvučnicima na subwuferu. Hteo sam nešto što ima prekidač na satelitu, i tako sam krenuo da kopam po KP za nekim polovnjacima do 5-6.000 din. Čačkao sam sve dublje i dublje i na kraju sam stigao do Edifiera R1280T i posle njega do R1700BT.

Zavisi koju ploču koristi ali u svakom slučaju bih tu dodao polovnu Asus Xonar DS (PCI) ili DX (PCI-E) kartu, koštaju 30-35€ u oglasima.
Čak su i jeftine Asus Xonar DG (PCI slot, 15-20€) ili DGX (PCI-E, 20-25€) zvučno bolje od integruše sa većine ploča, konkretno i od B450 Tomahawk Max.

Od eksternih rešenja, od jeftinih FX Audio X3 i X6 DAC pa nadalje (ne mora da se prelazi cena od 100$ ili €), sve je bolje od zvuka sa velike većine matičnih ploča.
Koristim AsRock B450M PRO 4 matčnu koja ima neku ELNA integrisanu zvučnu karticu. Sad da li je ona išta bolja ne znam...
 
Tu je i r1700bts za 10ak evra vise ili 1850db, zbog potencijalnog prikljucka subwoofera kasnije... A od njih nisu daleko ni par studijskih monitora, poput onih JBL 305P MK2 koje sam naveo...
U toj cenovnoj klasi vec polako mozes gledas i ka Edifier 350d ili polovnim Edifier s2000.... I dok si trenuo zaglibio si u zeciju rupu dublje nego sto si zeleo :p

Salu na stranu... Baci pogled na ponudu Microlaba, ja ih ovde nemam a deluju mi vrlo interesantno... Cini mi se da ni Logitech z623/625 nije losa opcija u toj cenovnoj klasi u kojoj su Edifier 1700bt..

@hsv.stoned
Sta ce coveku DAC ako zeli da vozi zvucnike preko BT-a za igre i streaming muzike (320kbps....)
Slazem se da je bolja opcija i bila bi svakako steta da ne uzme neki osnovni dac (amp kombo) za takve "monitore" ali ne vidim potrebu ako ne ide na kabal i nije entuzijasta...
 
@Novatech
Dobra je ploča kao ploča ali je integruša Realtek ALC892 (kao i kod većine matičnih ploča u tom rangu) a ELNA su kondenzatori. Ništa impresivno ali može da posluži.
E sad, pošto sličan setup imam na Tomahawk Max, meni bukvalno svaka zvučna i svaki DAC koji sam imao (ili i dalje koristim) zvuči bolje.

Ako imaš slobodan PCI-E slot, mislim da bi polovna Xonar DX karta bila dobro rešenje. Nisu mnogo skupe, samo ih treba na vreme primetiti u oglasima.

Sta ce coveku DAC ako zeli da vozi zvucnike preko BT-a za igre i streaming muzike (320kbps....)

Što u startu nije baš idealna opcija za početnika i u tom cenovnom rangu. Ja bih se držao klasičnih rešenja, žica i kablova, sa tom pretpostavkom sam i pisao sve ono iznad.
Mada, postoje i jeftini DAC sa BT funkcijom, ali to je neka druga tema a ostaju i mogući problemi sa BT-om pri igranju (kašnjenje zvuka, nestabilnost konekcije i sl.)
 
Poslednja izmena:
Edifier r1855db - 156e - ima li neko iskustva sa doticnim modelom, odnosno Edifier r1850db?

Deluju mi interesantnije zbog vece fleksibilnosti (vise prikljucaka i boljeg daljinca) od Edifier r1700bt, pritom upadaju u budzet iako je doplata 50% na 1700bt
Vrlo malo recenzija ima, po onome sto sam mogao da nadjem u pitanju su r1855db "naslednik" 1850db (bolji daljinac i sredjeni problemi sa sub out prikljuckom).

Vrede li doplate (vs 1700bt) jer koliko mi se cini (na osnovu "kompresovanih" yt testova) sonicno 1850db se ne razlikuju toliko od 1700bt? Vise deluju kao "sidegrade" nego upgrade.
Uz to savet je da 1850db "zasijaju" preko digitalnih prikljucka i kada se kace na analogne akusticno su downgrade-ovani.
 
Nije loša ponuda, za crnu varijantu R1700BT. Malo mi je čudno da crni zvučnici koštaju 2000 din manje, ali ne bi trebalo da ima razlike što se tiče samih zvučnika:
 
Nazad
Vrh Dno