Šta je novo?

Laptop Laptop za svakodnevni posao ~ 1.250e

Koji laptop kupiti?

retrospektiva

Cenjen
Učlanjen(a)
02.04.2014
Poena
180
Do sada sam uvek kupovao laptopove u srednoj cenovnoj klasi. Prvi laptop je bio marke Asus, poslednja 2 HP.

Uskoro ce mi biti potreban jedan laptop za svakodnevni posao. Trajanje baterije mi nije bitno posto cu raditi uglavnom sa dve lokacije, nisam neko ko ima obicaj da radi dok je u pokretu. Posao mi je takav da vecinu aplikacija pokrecem u cloud-u odnosno remote tako da mi nije potrebna neka preterano jaka masina.

Najbitniji mi je kvalitet izrade posto cu svakako laptop koristiti intezivno po ceo dan. Nisam do sada koristio nikada touch screen na laptopu i tako nesto mi uopste nije ni korisno a ni potrebno.
Graficka kartica mi takodje nije bitna, ne igram igrice odavno. Posto cu uvek koristiti dodatan monitor i periferije nije mi bitno da laptop ima i numericki deo tastature.

Otvoren sam za predloge svih brendova, Apple jedino ne bih mada vidim da se on ni ne uklapa u zeljeni budzet. Meni je na prvu loptu pao na pamet neki Fujitsu Lifebook, ali kada sam pogledao trenutnu ponudu video sam da njih i nema kod nas.

U detaljnoj specifikaciji racunara kada je u pitanju memorija pisalo je:
8GB integrisanih na matičnu ploču DDR4 3200MHz + 8GB SO-DIMM DDR4 3200MHz, maksimalno podržano do 24GB

Nisam uspeo da istrazim detaljno da li neki od proizvodjaca mozda nudi opciju jedan modul od 16GB i koliko se to razlikuje od ovog resenja gde je 8 integrisano a drugih 8 je SO-DIMM.

Danas sam stigao da malo vise radim na laptopu i dosta ume da se zavergla ovaj ventilator, cak i kada su neke manje zahtevnije operacije.
Ne smeta mi to toliko ali nekome ko je navikao na necujan Macbook to moze da bude mana. Meni je cak i lepse ovako, podseca me na zvuk grejalice.
Ne koristim nikakav docking station ili neko postolje. Vidim da su mu otvori za ventilaciju bas sa donje strane.

koju 17-icu bi preporucili u ovom budzetu?

bitni su sto jaci procesor, sto vise rama ili bar slotova, sto jaca baterija, a grafika nebitna, pozeljno i da je nema ako ce to ustedeti bateriju

Lenovo ideapad 5 pro je super izbor...16" je, ali ima 2k rezoluciju i 16:10 odnos stranica, pa na ekran stane mnogo vise stvari nego na 17" 1080p ekranu, kompaktniji je i laksi od 17"...ima najnoviji ryzen, 16gb rama, koliko znam, metalne izrade je...ima da se nadje za 900-1100e sve zavisi od konfiguracije...jedina mana, ima 16gb rama na ploci i koliko znam, ne moze da se nadoknadi..opet, 16gb rama je i vise nego dovoljno za vecinu stvari i za narednih par godina. :)

Nije to mana, to sa ventilatorom. To je normalno da "zavergla" kako kazes.
U pozadini ima procesa koji opterete procesor a da ne znas za njih. Jedna od poznatijih - windows update.
Ne mozes im nesto narocito uraditi, mirimo se s tim.
Laptop mi je tisi na Linuxu.

Odmah da ti kazem da je trziste 17 modela slabo, narocito kod nas.
Za te pare jedino da juris neki gejming model, mada i oni su vecinom 15".
Mislim da za te pare moze da se uzme HP Omen 15 ili Lenovo Legion 5 sa 16gb rama, pa da nadogradis. :)
Oba modela su 15", ali tipa na Kupujem prodajem moze da se nadje Lenovo Legion 5 17 model za oko 1000e sa 3 godine garancije(pretpostavljam madjarske).

sta mislite o ovome?

meni deluje kao odlicna masina za taj novac, mada ovo nije bilo mnogo skuplje ni novo u prodavnici, sad ga i nema vise po prodavnicama

4900h nije nista slabiji od zadnje generacije, jedina mana ovde rekao bih je ova baterija od 2 sata, to je pretpostavljam zbog fabricki samo 3 celije

kako ryzen 9 slabiji od ryzen 7?

image.png

Mislim da neces dobiti nista ako uzmes 4900h u odnosu na 4800h, kao sto se vidi na tom benchmarrku...vecinom pise da laptopovi mogu da podrze 32gb, ali mnogi su pokazali da im ocitava i 64gb kada se ubaci, e sada, ne svi...svakako, 32gb je dovoljno za brdo stvari. :)

Evo ovde pise da moze do 64gb
Ovde se prodaje sa 64gb
Evo i ovde

Ono sto sam primetio u poslednjih par dana jeste da je prijem WiFi signala, iako je noviji standard u pitanju.
Imam na stolu dva laptop-a, ovaj noviji i jedan koji je oko 3 godine star.

Na isti WiFi se povezujem, kod Thinkpad-a je 1 crtica a kod starijeg laptopa su 4 crtice za jacinu signala.

Nazad
Vrh Dno