Šta je novo?

Čudan problem sa punjačem za laptop

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poruke
943
Poena
620
Kupio sam, na Aliexpress-u, univerzalni USB-C punjač od 65W, kao rezervni punjač (adapter) za Lenovo Yoga C740-14IML. On bez problema napuni laptop, dok je ugašen, čak je korišćen i za punjenje iPhone 12 pro telefona, međutim, primetio sam da postoji neki problem prilikom punjenja laptopa dok je laptop upaljen. Naime, čim se u upaljeni laptop utakne USB-C kabl od tog punjača, posle kratkog vremena, ukoči se touchpad, a takođe i touchscreen prestane da reaguje i moram da restartujem laptop... To se događalo nekoliko puta uzastopno, pa od tada ne smem da koristim pomenuti punjač za konstantantno punjenje laptopa dok je upaljen, tj. dok radi preko punjača... Ne znam da li je to slučajnost, ili neki bag laptopa, odnosno, da li za takvu pojavu postoji logično objašnjenje?
 
Možda EM smetnje i sl., tačpedovi kako i miševi znaju biti osetljivi na to, možda da probaš usb kabel sa feritnim prstenom ili najpametnije kupiš drugi punjač koji ima EMI filter ili je sam ne stvara. Možeš proveriti ako imaš APC produžni za prednaponskom zaštitom koji ima u sebi EMI filter, ako nije problem u samom punjaču, a gotovo sigurno jeste. Možda i padne napon dok se puni pa odkaže tačped i sl.

u3a00011-1m_500x500_view1_1.jpg
 
Poslednja izmena:
Još sam kupio USB-C kabl (sa oba kraja) koji je nešto deblji i podržava veće struje punjenja, radi brzog punjenja... Kabl je dugačak 2 metra i nema feritni prsten, a nisam video u ponudi takve kablove sa feritnim prstenom... Pisalo je da kabl mora biti deklarisan za 100 W, da bi punjač od 65 W mogao da vrši brzo punjenje laptopa...
 
Kupio sam, na Aliexpress-u :cool:

De sta si tacno kupio. Problem je najvjerojatnije to so taj 65W punac ne daje ni upola od toga.
 
Problem je najvjerojatnije to so taj 65W punac ne daje ni upola od toga.
Možda je i problem što daje i veću struju od potrebne... Rekoh da sam kupio kao neki kvalitetniji kabl koji je deklarisan na 100W, a na taj način je omogućeno punjenje sa maksimalnom strujom koja, možda, ne odgovara laptopu... Taj punjač, bez problema, puni laptop kad je ugašen, ali ne može da se koristi kao klasičan adapter dok laptop radi... Probao sam da punim laptop i preko jednog punjača od 20W što sam kupio, takođe na Aliju, za iPhone 12 pro, a koji ima displej i pokazuje napon i struju punjenja. Znači sa istim onim, debelim kablom, taj punjač puni laptop i kad je ugašen i kad je upaljen (doduše, u tako reći, "praznom hodu" i sporo), sa naponom oko 12V i strujom oko 1,7A... Inače na originalnom punjaču za Lenovo Yogu nema deklarisan taj napon punjenja od 12V (ima 5, 9, 15 i 20 volti, sa pripadajućim strujama)... Sve pomišljam da je onaj "specijalni" kabl za snage od 100W, "remetilački faktor"?
 
Laptop (i elektronika mu) povlači koliko mu treba, ne reguliše punjač struju napajanja.
 
U biti jeste tako, ali ta elektronika može da pusti, načelno, dozvoljenu jačinu struje u laptop, ali da takva struja "ne prija" baš svim komponentama u uređaju... Jer nije džabe naglašeno da uz punjač od 65W mora da ide i kabl, deklarisan na 100W, da bi punjač mogao da dopremi laptopu adekvatnu (jaču) struju za najbrže punjenje, a možda takva struja smeta laptopu. Možda bi tanji kabl, deklarisan do 65W propuštao limitiranu (slabiju) struju koja ne bi pravila problem? Pošto nisam imao tanji USB-C - USB-C kabl, od klasičnog kabla za Android, sa mini USB priključkom, dodajući adaptere za USB-C priključak, sa oba kraja, napravio sam kabl i priključio laptop na sporni punjač, međutim, takav kabl sa adapterima ne funkcioniše... Moram pozajmiti od nekoga ili kupiti neki tanji USB-C kabl sa obe strane da vidim da li je stvar do kabla... Danas sam uspeo da napunim laptop i sa tim spornim kablom dok je bio upaljen i čak sam pomerao miša, negde po sredini monitora, više puta, a laptop se nije ukočio, sve dok, preko touchpad-a nisam pomerio kursor, potezom od dna taskbar-a prema gore, kada se, opet, sve zakočilo i morao sam da resetom povratim izgubljene komande... Vrlo čudno dešavanje...
 
Nazad
Vrh Dno