Šta je novo?

Monitori sa IPS panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

Sto se brzine tice meni je malo bolje na Lg-u, stavljen je fabricki u fast modu i ne znam koliki je odziv tada ali je manji ghousting nego na benq.
Boje su daleko bolje nego na tn panelu i nisu
“isprane” i malo sam sam rucno podesio rgb i sad je odlicno. Crvena mi je bila malo naglasena out of box ali sve se to da podesiti. Probijanje svetlosti skoro neprimetno u donjem levom uglu. Brightnes za uslove u kojima sedim je solidan i kontrast je ok.
Ocekivao sam da crna nece biti crna ali i tu sam se prijatno iznenadio.
Nisam imao ips panel do sada pa mi sve izgleda dosta bolje i plus je 27” sasvim dovoljno za ubuduce.
Malo sam bio skeptican oko adaptera za napajanje kao da je od nekog fiksnog telefona ali tako je kako je.
Sve u svemu veoma prijatna promena i ispunila je moja ocekivanja.
Monitor je g-sync kompitabilan sto je u mom slucaju jos jedan +.
Nisam imao mrtve piksele sto mi je bila najveca frka ali opet to zavisi od panela do panela.

Edit: Mozda da sam presao sa ips na ovaj model pa da ti kazem iz prve ruke koliko je dobar lg u odnosu na druge, ovako prelazak sa tn-a ne moze da ima manu kad je u pitanju ips sa visokim refresh rate-om i malim odzivom 😊
 
Poslednja izmena:
Ja bas sutra kupujem 27" 1440p monitor ..
I samo Dell Sg27 dolazi u obzir za te pare..
 
Zavisi sta podrazumevas pod “za te pare”.
Ja sam moj platio 58k sto i nije visoka cena za ovakav monitor
 
hvala na detaljnom odgovoru :) verovatno cu pazarim isti, a sto se tice Dell s2721dgf koji bi trebalo da ima isti displej kao i taj LG probao sam da ga nadjem da li ga ima negde ali nisam uspeo, ima jos i LG GL850 koji se razlikuje od GN modela izgleda samo po usbeovima na poledjini isto je nahvaljen.
 
ja bas dosta istrazujem oko IPS monitora u tom tech i price range

mislim da je nesto najbolje trenutno ovo
 
Ja razmisljam da kupim ovaj monitor Gigabyte Aorus FI27Q-EK, da li neko ima ovaj monitor i kakva su iskustva? Kod nas u CG kosta oko 550 eura i nemamo neki izbor monitora u ovom ranku. Bitno mi je da je 27", 144hz, IPS i QHD(2k), sve preporuke su dobrodosle.
 
i ja sam trenutno u istrazivanju koji uzeti tako da si me sa tim modelom jos vise doveo u nedoumicu 😂 evo jednog review-a pa baci pogled, stim sto je ovo P varijanta ima DP 1,4:
 
Ja sam sa lg-850 prezadovoljan.U igrama je odlican,ne zamara oci a jedina mana po meni je da bi crna mogla biti malo crnja :)Ali to je vec mana ips-a.
 
Ja sam sa lg-850 prezadovoljan.U igrama je odlican,ne zamara oci a jedina mana po meni je da bi crna mogla biti malo crnja :)Ali to je vec mana ips-a.
Smanji black stabilizer, probaj da li ti odgovara
 
ja sam se na kraju odlucio za Dell S2721DGFA, cekam da ga uvezu pa ga uzimam nadam se u sledecih 10 dana koliko sam citao ima isti panel kao Lg gl850 samo sto dell ima bolju kontrolu kvaliteta, ergonomiju i jos nekoliko opcija ako je verovati sajtovima i testovima, kada stigne podelicu utiske...
 
Ja sam odusevljen brzinom panela na LG GN850..cim sam se vratio na 144hz, killovi su sami od sebe poceli da se redjaju u Bf V, ovo je savrseno glatko .. pre ovog sam imao Aoc Cq32g1 ali ne secam se da je bas ovako bio dobar osecaj
Post automatically merged:

Da se nadovezem da sam sa 144hz presao na 60hz 4k i na prvu sam vec skontao da je to meni neigrivo, jednom ko se navikne na high refresh rate, nazad na 60 mu izgleda blago receno katastrofa...
 
Tražim budžet monitor pa sam naleteo na ovaj model TESLA 27MT600BF

Ima li predloga za neko bolje rešenje ili razloga da ga zaobidjem? Čisto reference radi, nisam purista, trenutno radim na Hisense 39" TVu 1080p a pre toga sam imao običan Philips 23"

Eventualno bih u razmatranje uzeo i neke budzet modele 24" - pregledaću temu ako se nešto spominje, ali sećam se da Tesla 24" nije bio nešto mnogo kritikovan.
 
@wladymeer

Tesla je VA.

Da iscitiram svoje poruke...

Poruka 1:

U redu je Gigabyte SSD. Za igre i regularno korišćenje kome treba puna kapa. Trenutno je to najbolja cena za taj kapacitet.

Inače, uzoh sebi taj Tesla monitor. 27" verziju. U principu, 1080p, 75hz, freesync, VA panel.
https://gigatron.rs/monitori/monito...7mt600bf-27-va-1920-x-1080-full-hd-5ms-391947

Rekoh, osećam se avanturistički danas i povučen onim "Tesla je furao TCL panele u TV-ovima, koliko ovo može biti loše jer su gotovo uvek to neki rebrand modeli".

Za sada, zadovoljan, mada sam ga koristio tek par časova.

U odnosu na moj prethodni Viewsonic su boje gotovo iste, gradient bolji, uglovi gledanja lošiji, kontrast isto bolji. Ne smeta mi što je 27" na 1080p, čak iako imam dobar vid. Kada se zagledam svakako vidim piksele, ali to moram da se približim prilično blizu. Naravno, nije ppi kao sa prethodnom 23-om na 1080p, ali radi ovo posao rekao bih. Ima meni na srpskom i ostalim jezicima, ali to odmah promenih na ingliš, jer mi je tako nekako lakše (navikao sam valjda).

Napajanje (eksterno) mu je 12v, 3.5a i jedini nedostatak jeste kratak kabl napajanja (u vr' glave ako ima metar i po). Nisam još igrao ništa, nemam vremena, ali će se svakako probati i to.

Jedino što me buni jeste bit-depth panela. Na sajtu piše da je 8bit, dok sam sistem i Radeon Settings prijavljuju 10bita. Mislim, još bolje ako je 10bita, ali sad gledam kako da proverim koji je tačno panel u pitanju (Aida64 ne pomaže, kaže unknown).

Pogledajte prilog 292996

Da se citiram iz druge teme. :)


Poruka 2:

Tako da za sada guglam kako da vidim čiji je panel u pitanju. Ima datum proizvodnje i to je to. Prva nedelja 2020-e. Postolje nisam ni otpakovao, kao ni hdmi kabl koji ide uz njega (nosač monitora koristim Arctic-ov, dok hdmi cenim da je ovaj moj kvalitetniji koji već koristim neko vreme). Info i za adapter, ne znam kakav je unutar, ali nije najgora kina (ima određenu težinu kad se uzme u ruke). Da ga otvaram neću, ali je bolje od onih jeftinoća za 500-1000 dinara napajanja od 12v koja idu na dvr-ove.

Pride nije lepo kalibrisan iz fabrike, treba contrast da se smanji, kao i osvetljenje.

edit: najbliže što sam našao za info panela - TSL0758. Gugl ne daje ništa pametno na taj search.

edit2: isčitao sam edid podatke, serial je 0000000000 :)

Tako da nema nekog konkretnog info-a dok se ne rastavi monitor.
 
Moja greška, negde sam bio ubedjen da su VA monitori "skuplji" i redji.
Pronašao te poruke pre bukvalno 2 minuta - pa jel ima nekih novih utisaka za monitor? Jel bi ga preporučio drugima? :)

Nisam još imao prilike da naletim na monitore sa eksternim napajanjem, pa pošto će 99% ići na stoni nosač, jel na tim adapterima za monitor moguće zameniti kabl za duži?
 
Jel bi ga preporučio drugima? :)
Da. A generalni utisci... bolje je 1440p i 27". Svaki dan svašta probavam/servisiram i moj buđavi dobar vid, vidim razliku lako sada. :D Ali za cenu koliko košta Tesla, to ne postoji.
...jel na tim adapterima za monitor moguće zameniti kabl za duži?
Ne tek tako. Jedino da sečeš i produžiš ili otvaraš adapter i lemiš - obe stvari ti poništavaju garanciju. Moraš da uzmeš produžni muški na ženski dc kabl, ako hoćeš da sve ostane netaknuto. Tako sam i ja uradio na kraju, sa alija - https://www.aliexpress.com/item/4000084937147.html

Evo ti i kod nas to isto - https://www.kupujemprodajem.com/ele...m-3m-5m-zensko-muski-za-kamere/oglas/87004504
 
Zadnje vreme došlo kad smo povoljniji od AliExpressa :)

Biće onda da sam baba jer mi na TVu od 39" 1080p ne smeta za svakodnevni rad :D
Ili biće da nisam ni probao 1440p - što bi Sofronije rekao, "bolje da ne gledam možda i jesam tamo".

Imam fobiju da sam se navikao na "ovoliki" monitor i da bi mi 2 x 24" monitori bili nezgodni za rad.
 
Ovi iz Asusa tačno znaju da neke ljude nagovore da odriješe kesu. :love:

 
Ima li neki bitan razlog da se preskoči Samsung LS24F354FHUXEN ? Ima neki popust trenutno za njega za 100€
 
Ne znam da li neko ima ovakav problem i da li se to uopste smatra problemom! Na novom monitoru DELL P2419H, primetio sam da je uz levu stranu slika blago tamnija od sredisnjeg dela ekrana. Na testu https://www.eizo.be/monitor-test/ gde je tekst (10. sharpness) jasno se vidi da je tekst "masniji" i crnji od teksta na sredini. Resio sam da ga vratim, samo ne znam da li da trazim povrat novca ili zamenu za drugi monitor!
 
LG izbacio nov 27" i 32" IPS 1440 180hz model. Za nadati se je da su mozda malo utegnuli panele od prosle GL850-b generacije odnosno povecali kontrast posto je to bila bolna tacka.
Cekaju se recenzije. Inace i Dell treba da izbaci novu S Gaming (S...DGF) seriju baziranu na ovim IPS panelima, kao i na VA od Samsunga (S...DGM)

LG UltraGear 32GP850

Tu je takodje i nov model od Asus PG279QM koji bi trebao biti top of the line sto se IPS 1440p 27" ponude tice...


Sa cenom koja je isto "top"

 
Ne vredi. IPS i kontrast se ne vole. Ali su zato narokali 180hz i to će naravno da guraju kroz marketing. Kao da svi igraju CSGO.
 
Problem je i generalno los QC, da zele da selektiraju sigurno bi videli modele sa boljim kontrastom i manjim IPS glow-om.
Ovo mi deluju kao nesto malo bolje binovani modeli prethodne generacije LG panela.
Opet ne mora da znaci i nemam nesto preterano optimizma, svakako ostaje da se vide recenzije.
U krajnjem slucaju Dell ima bolju zavrsnu izradu i (nesto) bolju optimizaciju istih panela od LG-a i Samsunga, tako da jedino od njih mogu da ocekujem neku bolju verziju istog produkta... Ako nista drugo imaju bolju podrsku i garanciju, pa je bolje od njih kupiti nego LG i Samsung.
 
LG GP850 refresh serija...

 
Tražim budžet monitor pa sam naleteo na ovaj model TESLA 27MT600BF

Ima li predloga za neko bolje rešenje ili razloga da ga zaobidjem? Čisto reference radi, nisam purista, trenutno radim na Hisense 39" TVu 1080p a pre toga sam imao običan Philips 23"

Eventualno bih u razmatranje uzeo i neke budzet modele 24" - pregledaću temu ako se nešto spominje, ali sećam se da Tesla 24" nije bio nešto mnogo kritikovan.
Ja sam uzeo ovaj
I zadovoljan sam bas.

Hteo sam ovaj ali na njemu mi nije vazio gigatron popust od 17% pa sam uzeo onaj Philips 😁
 
Je l' ima neko od vas iskustva za Asus VG259QM? Uzimam ga kao secondary monitor za iskljucivo FPS igre zbog 280Hz (pre sam koristio 240Hz). Main monitor ostaje S2721DGF koji koristim vec dobrih 8 meseci i ne da nemam zamerki nego sam odusevljen. Razmisljao sam da ga prodam i uzmem 240Hz 1440p, ali onda sam shvatio da mi 240Hz na 1440p prakticno nista ne znaci sa 2070Super, i da mi je bolje da imam 2 monitora nego jedan "skuplji".

Kontrast jeste mana IPS panela, ali ako ne drzite OLED/VA direktno pored IPS ekrana, oci ce se navici... tj. bar meni ne smeta dubina crne. Sa druge strane, ne nizi refresh rate se NIKADA necete navici... ja iskreno osetim razliku i izmedju 240Hz i 165Hz, pre svega u shooterima. 60hz bih zakonom zabranio u 2021.
 
Kako sunce ti zarko :) ?
To mozda ali samo mozda u CS GO.

Ja mislim da je to neki tvoj sopstveni placebo efekat ;)

Kursor je responzivniji i brzi pokreti su osetno fluidniji (kad te swinguje Ash na steroidima u R6S ili kad ti se Tracer vrti oko glave u Overwatchu). Naravno da razlika nije ni priblizna kao 60-165, ali se i dalje oseti.

Za 360hz iskreno ne znam da li bi osetio, ali do 240Hz 100% osecam razliku. Izmedju ovih 280Hz i 240 ne vidim bas nista. Stigao je danas monitor i igrao sam se s njim vec.
 
Koristim VG259QM vec duze vreme, ali nazalost "ustrojenog" jer ne mogu da koristim VRR sa Maxwellom (thx nVidia). Pitaj ako imas nesto konkretno sto te zanima.
 
Nazad
Vrh Dno