Vista - prezentacija u Bitefu
Evo da vam prenesem lične utiske sa prezentacije Viste u organizaciji Extreme i Desk-a održanog juče u Bitefu:
Zahtevnost (premium Vista)
1. 512 ram
2.CPU>800 Mhz
3.HDD>40GB
4.GPU>128Mb, 128 bit, DX 9.0c
Imao sam prilike da testiram masinu (1GB, mislim da je bio intel 2.8GHz, 7300GT) i na ovome sama vista radi ok sa Aer

vo bi bilo po meni minimum iako je deklarisano manje ali takvo maltretiranje ne treba nikome.
Najveće poboljšanje može se videti u Search opciji koja jrezultate izbacuje
as you type.Stvarno korisno i file managment dobija novu dimeziju.
Što se tiče sadržaja same viste osim dobrog izgleda, akcenat je bačen na Share point tehnologiju i podršku za nju, što se najviše i vidi u samom office2007.
Office 2007 osim reebon toolbarova i znatno boljeg interfejsa donosi i nove file formate(doc>docx, xls>xlsx,...).Fajlovi su open source kodovi (xml), zauzimaju znatno manje memorije (2,5 puta) nego stari, i gle čuda, možete modifikovati docx fajl (nekada Word) a da nemate instaliran Word.Udjete u strukturu i menjate slike, text itd..kao u XML-u).(btw, po neka nova opcija tipa cover page u kojoj kada uneste podatke i kreirate cover page ti podaci budu automatski snimljeni u metadata -nekada bilo U Properties, pa ih imate na Share point servisu automatski ili npr. za selektovani text kojem hocete da promenite font imate real time preview onako kako se šetate od fonta do fonata u meniju za izbor fonta.Lepo i korisno).Graficki interfejs je OK, a čini mi se da najviše kvalitativnog napretka možemeo videti u Power Pointu koji sada ima i dodatne opcije kao i unapređen looking i more dumies user friendly interfejs (ha,ha hahah).
Razočarenje za mene je Excel koji osim prethodno nabrojanih prednosti novog Offica malo toga može da ponudi novog (funkcije, Data i ostale važne komponente).Bez veze.
Sve u svemu, monstruoznu zahtevnost Viste za memorijom ipak je pojeo grafički interfejs.
Medjutim, Vista i Office2007 sada donose jednu drugu dimenziju prvenstveno zbog interfejsa i novih fajl formata.Tek će se videti prava prednost ovoga.
Ovo je definitivno veći skok nego što je bio 2000>XP. Ovo je najveći skok Microsofta do sada na polju operativnih sistema i jednim delom i ograman skok u Office-u, za koji je po njihovoj najavi (Microsof) već počeo izradu naredne verzije.Ovo više zbog toga što novi fajl sistemi tek otvaraju polje za napredak pa je očigledno bilo premalo vremena da se u prvoj verziji 2007-ce iskoriste sva poboljšanja i prednosti.
Poz