Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
...i ne bude limitirana na relativno mali broj upisa....

A team of semiconductor companies made up of IBM, Matronix, and Qimonda have developed a material that made phase-change memory 500 to 1,000 times faster that traditional flash memory and requires half the power to record data. The memory is built on a 20nm process. Despite offering significantly faster performance, PRAM is similar to flash memory in that it's non-volatile and can retain data even if the host device is switched off. Unlike flash, though, PRAM can be written to an unlimited number of times. IBM and its partners may not introduce 20nm PRAM straight away, but Samsung has stated that it will start shipping PRAM in 2008.

;)

Fino, nema sta :)

A team of semiconductor companies made up of IBM, Matronix, and Qimonda have developed a material that made phase-change memory 500 to 1,000 times faster that traditional flash memory and requires half the power to record data. The memory is built on a 20nm process. Despite offering significantly faster performance, PRAM is similar to flash memory in that it's non-volatile and can retain data even if the host device is switched off. Unlike flash, though, PRAM can be written to an unlimited number of times. IBM and its partners may not introduce 20nm PRAM straight away, but Samsung has stated that it will start shipping PRAM in 2008.

;)

Super, jos samo da to postane mainstream :)

evo i ja sam uspesno instalirao Vistu pre par minuta :) neverovatno il mi se samo cini da je procedura instalacije ipak ubrzana u odnosu na XP. U svakom slucaju Vista bas "izgleda" :)

neko je pitao za INTRACOM NETMOD ISDN ADAPTER: USB nisam probao ali preko serijskog porta radi sa starim drv za win2k (preko netmod-a sam i na netu trenutno) :)

meni je instalacija davila dobrih sat+ vremena... ali ja sam USPESNO uradio apgrejd, tako da........ :d

Ja sam nisam hteo da radim upgrade, ipak mi treba win XP, a mislim da masa programa ne bi radila.

U trenutnom stadijumu ja ne vidim cemu bi Vista sluzila osim da se divimo samom izgledu AERO-a ili upoznavanju sa novim mogicnostima, s obzirom da fali dosta drajvera za hardware koji ljudi jos uvek koriste.

Znaci ocekujem debeo upgrade hardware, brine me samo problem sa audio kartama, npr SB Live! radi za sada samo sa KX drv 3538 beta, masa audio kartica nema podrsku....

Poslednja izmena:
Ja sam nisam hteo da radim upgrade, ipak mi treba win XP, a mislim da masa programa ne bi radila.

U trenutnom stadijumu ja ne vidim cemu bi Vista sluzila osim da se divimo samom izgledu AERO-a ili upoznavanju sa novim mogicnostima, s obzirom da fali dosta drajvera za hardware koji ljudi jos uvek koriste.

Znaci ocekujem debeo upgrade hardware, brine me samo problem sa audio kartama, npr SB Live! radi za sada samo sa KX drv 3538 beta, masa audio kartica nema podrsku....

Za SB Live rade i NGO modifikovani drajveri.

Vista - prezentacija u Bitefu

Evo da vam prenesem lične utiske sa prezentacije Viste u organizaciji Extreme i Desk-a održanog juče u Bitefu:

Zahtevnost (premium Vista)
1. 512 ram
2.CPU>800 Mhz
3.HDD>40GB
4.GPU>128Mb, 128 bit, DX 9.0c

Imao sam prilike da testiram masinu (1GB, mislim da je bio intel 2.8GHz, 7300GT) i na ovome sama vista radi ok sa Aero_Ovo bi bilo po meni minimum iako je deklarisano manje ali takvo maltretiranje ne treba nikome.

Najveće poboljšanje može se videti u Search opciji koja jrezultate izbacuje as you type.Stvarno korisno i file managment dobija novu dimeziju.
Što se tiče sadržaja same viste osim dobrog izgleda, akcenat je bačen na Share point tehnologiju i podršku za nju, što se najviše i vidi u samom office2007.

Office 2007 osim reebon toolbarova i znatno boljeg interfejsa donosi i nove file formate(doc>docx, xls>xlsx,...).Fajlovi su open source kodovi (xml), zauzimaju znatno manje memorije (2,5 puta) nego stari, i gle čuda, možete modifikovati docx fajl (nekada Word) a da nemate instaliran Word.Udjete u strukturu i menjate slike, text itd..kao u XML-u).(btw, po neka nova opcija tipa cover page u kojoj kada uneste podatke i kreirate cover page ti podaci budu automatski snimljeni u metadata -nekada bilo U Properties, pa ih imate na Share point servisu automatski ili npr. za selektovani text kojem hocete da promenite font imate real time preview onako kako se šetate od fonta do fonata u meniju za izbor fonta.Lepo i korisno).Graficki interfejs je OK, a čini mi se da najviše kvalitativnog napretka možemeo videti u Power Pointu koji sada ima i dodatne opcije kao i unapređen looking i more dumies user friendly interfejs (ha,ha hahah).
Razočarenje za mene je Excel koji osim prethodno nabrojanih prednosti novog Offica malo toga može da ponudi novog (funkcije, Data i ostale važne komponente).Bez veze.

Sve u svemu, monstruoznu zahtevnost Viste za memorijom ipak je pojeo grafički interfejs.
Medjutim, Vista i Office2007 sada donose jednu drugu dimenziju prvenstveno zbog interfejsa i novih fajl formata.Tek će se videti prava prednost ovoga.

Ovo je definitivno veći skok nego što je bio 2000>XP. Ovo je najveći skok Microsofta do sada na polju operativnih sistema i jednim delom i ograman skok u Office-u, za koji je po njihovoj najavi (Microsof) već počeo izradu naredne verzije.Ovo više zbog toga što novi fajl sistemi tek otvaraju polje za napredak pa je očigledno bilo premalo vremena da se u prvoj verziji 2007-ce iskoriste sva poboljšanja i prednosti.

Poz

Poslednja izmena:
interfejs

Nikome nije lako da se navikne na nesto drugacije, to je normalna reakcija.Ja npr, bar 8 sati dnevno radim na office2003 prof i prelazak na 2007 nije lak, medjutim kako vreme prolazi uvidjam prednosti novog (tab) interfejsa.Generalno gledano brze i lakse se moze odraditi dobro struktuiran i formatiran Office dokument.

....potrebno je malo vremena - za napredne korisnike rekao bih da je 40 casova je optimalno da se usvoji novi office..doki se naviknes na raspored komandi kao i novi metadata-xml-...x file sistem.

Gde si nasao te drivere, moze neki link! Ubuh se trazeci i :wall: nista.

probao sam i NGO drivers (koje je Harry pomenuo) i cini mi se da su bolji od kx3538 beta tako da bolje instaliraj njih.
Evo oba linka u svakom slucaju:

kx 3538 beta

NGO Creative Modded Driver

ajd nek neko okaci 4.66 soundstorm vista custom driver plz, postoji komplet nforce remix ali je 40MB, previse za moj ISDN :(

Poslednja izmena:
ultimate vista instalirana na masinu iz potpisa, aero radi odlicno, bez ikakvih problema.

kworld tv-tuner takodje uspesno instaliran, ali procesorsko opterecenje skace na 100% kada je tv tuner ukljucen.

moja ploca je bazirana na nforce 2 chipset-u za koji je nvidia ukinula podrsku za vistu, pa za nforce2 nema drajvera. medjutim, zahvaljujuci tome sto moja asus a7n8x-x nema sata raid, mogu se najnormalnije instalirati opsti nvidia nforce drajveri koji joj originalno nisu namenjeni (za sada izasli su samo "beta 2"), i sve se instaliralo iz prve, i radi bez ikakvih problema.

vista deluje veoma stabilno, lepotica, svidjaju mi se aero-efekti, ali nece bas sve da se instalira :S: sacekacu jos jedno pola godine da svi vazniji programi i drajveri migriraju na vistu. ah, da - kucna mreza se instalirala iz prve, adsl preko rutera, ali mi je drugi komp ostao nedostupan, izgleda da je potrebno tweakovati mrezne parametre.

Evo nesto zanimljivo...

http://www.tgdaily.com/2006/12/18/800_mhz_vista/

According to the Microsoft, the baseline configuration should have an 800 MHz processor, 512 MB of memory, a CD-ROM drive, a 20 GB hard drive (15 GB are occupied by the basic Vista installation) and an SVGA graphics card capable of displaying a resolution of 800 x 600 pixels. From the view of the minimum requirements of Windows XP Home (300 MHz CPU, 128 MB memory, 1.5 GB hard disk space, CD-ROM SVGA graphics card), that's a substantial increase in computing horsepower, but it may not be enough to run Vista as it will be advertised by Microsoft.

System builders currently recommend a dual-core processor, a discrete graphics card and 2 GB of system memory for Windows Vista Premium, which is expected to become the volume version of the operating system.

Poslednja izmena:
Molim bez pitanja oko ”aktivacije viste” i odgovora u stilu - javi mi se na PM/email da bih ti poslao krek.

To je najstrozije zabranjeno i za to ide ban.

Hvala na razumevanju, jednostavno mora tako.

Zna li se koliko ce kostati Home Premium ili eventualno neki upgrade edition posto vec imam lic. XP Home Edition? I naravno da li ce te Upgrade verzije doci u Srbiju...

Ljudi uzdrzite se besmislenih i bezobraznih komentara. Ako niste u stanju da objektivno pristupite temi, zaobidjite je.

Pitanje: da li je neko uspeo da potera SkyStar 2 sa novim 4.4.1 beta driverima. I ako jeste kako prepozna karticu?

(npr. meni je prepozna kao PCI TV Star i kategoriše je pod sound, video and game controlers, normalno da tako neće da radi)

Ljudi uzdrzite se besmislenih i bezobraznih komentara. Ako niste u stanju da objektivno pristupite temi, zaobidjite je.

Znam koliko kosta Premium, ali da li je problem da pitam da ne zna neko slucajno cene upgrade edicija i da li ce ih biti... Mozda neko ko je pazario XP Home Edition upgrade verziju, pa poucen tim iskustvom zna koliko ce otprilike kostati to?

Pitanje: da li je neko uspeo da potera SkyStar 2 sa novim 4.4.1 beta driverima. I ako jeste kako prepozna karticu?

(npr. meni je prepozna kao PCI TV Star i kategoriše je pod sound, video and game controlers, normalno da tako neće da radi)

Ja sam ubacio 4.4.0 driver za xp i resio problem.

Znam koliko kosta Premium, ali da li je problem da pitam da ne zna neko slucajno cene upgrade edicija i da li ce ih biti... Mozda neko ko je pazario XP Home Edition upgrade verziju, pa poucen tim iskustvom zna koliko ce otprilike kostati to?

Mislim da se nije to odnosilo na tebe, nego na nekog sto je spominjao neke zivotinje i ljudske organe... :smash:

Ja imam problem sa instalacijom :mad: Prvu verziju koju sam skinuo (z****bali me pa napisali da je 64bit) je bila 32-bitna i otprilike pred kraj instalacije je stalno blokiralo. Ne budem lenj pa skinem verziju od 32 i 64 bita i pokrenem i boot sa cd-a i boot iz windowsa i opet dodje do pred kraj i blokira. Stvarno ne razumem zasto? Mogu da probam neku drugu verziju da snimim (do sada sma pokusao Ultimate) ali ne verujem da ce biti razlike! :mad: Inace masina je navedena ispod mog user name-a

Poslednja izmena:
Meni igrice rade katastrofa sporo. Makina ima 2GB RAM, 6800 graficku i Dual core proc. i Audigy 2 Value. Ukljucio sam f.e.a.r. i imam par frejmova u sekundi. Probao da menjam drajvere, ali ista prica sa svakim. Kakva su vasa iskustva. Cak i u 1024 bez AA i AF radi sa jednosifrenim brojem frejmova. Nije mi jasno... NA XP-u je sa istim setovanjima leteo

Situacija je sledeća:

Na manjem disku mi je instaliran XP i to je oduvek bio C: drive

Na veći sam instalirao Vistu i taj disk XP vidi kao D:

Međutim, kada se Vista podigne onda se diskovi obrnu tj. za Vistu veći disk je C: a manji D:

Problem nastaje kada (verovatno) System Mechanic odradi posao i gomilu shortcut-ova i njihovih ikona iz Viste prebaci sa C: (kako ga vidi Vista) na D: (kako ga vidi XP u kome radi SM)

Any ideas kako da najbezbolnije ovo rešim? :trust:

Vrh Dno