Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ama jasno je sve to, ali priznaces ipak je to OBMANA (nedovoljno informisanih) kupaca. Kao kad bi na tegli eurokrema pisalo 800g, a unutra bilo 720g istog, a kad neko to primeti, vadio se da ustvari ima 800g ali zajedno sa teglom! Ko jos jede teglu?

ZASTO ne budu iskreni i kazu nudimo pakete od 110kbit/s, 220kbit/s, 440kbit/s itd umesto sto kazu da nude 128kbit/s, 256kbit/s, 512kbit/s itd???

Zamisli, sada Telekom izmisli neki tamo HSDL, i na sva zvona lupi reklame da nude 2mbit/s za 3000 din, a ono sto ustvari efektivno dobijes je 1Mbit/s a sve ostalo overhead??? Zar to ne bi bila prevara???

Poslednja izmena:
Mislim da bi fer i posteno bilo da napisu koliki je procentualni gubitak od teoretske brzine za te overhead pakete.

Hajde necemo lipsati za tih 10% gore dole...
Mene mnogo vise brine jedna druga stvar koju sam upravo procitao na par foruma. Kazu ljudi da Telekom na ADSL-u blokira VoIP saobracaj, Skype i slicno. Ima li vec neko Telekom ADSL i rade li mu Skype, voipbuster, MSN voice/video call i slicno? A kod drugih provajdera?

Ma naravno da necemo lipsati za 10%, ali princip je princip. Moraju biti eksplicitni STA ZAISTA NUDE KORISNIKU, kako bi isti mogao da napravi korektan izbor.

Elem, ovo drugo sto kazes je, ako je tacno, bezobrazluk na kvadrat i moralo bi stajati u ugovoru i to MASNIM SLOVIMA, pa ko hoce, nek' potpise. Tuga i sramota ako Telekom pokusava da zloupotrebljava svoj monopolski polozaj na takav nacin. Licno se nadam da sve to nije istina i da je samo necija neslana sala.

Poslednja izmena:
aman ljudi, svuda u svetu postoji gubitak od 15-ak% kod ADSL-a. takva je tehnologija jednostavno i tacka.

Jel moze neko da mi kaze da li vredi da se prijavljujem ako mi centrala nije na listi onih koje pokrivene adsl-om trenutno?

Onog trenutka kad me telekom uskrati za Skype ili MSN, dobice sigurnu pedalu s moje strane. Da ne govorim o p2p...

@Chinaski to znaju ljudi koji su upuceniji u materiju, ali objasni ti korisniku koji je uzeo komp iz comtrade i prijavio se za Telekom ADSL zasto on nema 256 ako stoji toliko na flajeru i na koliko je potpisao ugovor. Pa ljudi se jos uvek cude sto na hardu nemaju toliko raspolozivo mesto kolike im je velicine.

Sto se tice blokiranja, i ja sam to citao medjutim neki su tvrdili da im rade normalno, doduse to je bilo pre par meseci, a sta ce biti videcemo nadam se da nece to da rade

Skype и MSN раде а и р2р :wave:

Prilozi

• untitled.GIF
    untitled.GIF
    100.2 KB · Pregleda: 205
@Diabolique ok je da nemas garantovani protok ali nije isto kad ga nemas nikad i kada ga nemas npr. preko dana tj. kad je vise opterecen link :)

@moto tomo obradovao si nas sve

@danijel00

Obavezno se prijavi ono sto pise na sajtu ne mora uvek biti tacno pak sta vise u vecini slucajeva i nije tacno, recimo moj grad nije na onom spisku, a kada sam otisao u Telekom rekli su mi da smo dobili opremu i da se ceka montiranje.

Skype и MSN раде а и р2р :wave:

Da, lepa vest... samo da se ne predomisle kad nakupe dovoljan broj korisnika. Mada ne vidim da nesto gube na VOIP-u. Jer, preko telefona ne bih sigurno razgovarao vremenski, kao na VOIP-u. Ovako im platim mesecno ADSL pa imaju koristi. U protivnom ostace bez mesecne naplate ADSL-a, ali i bez naplate telefonskih impulsa, jer razgovor sa belim svetom im necu priustiti...

A kod moto-tomo, u atachu vidim da download ne prelazi 52 Kb/s, sto izadje da je brzina oko 416 od mogucih 512 kb/s(na sta se verovatno pretplatio).

Poslednja izmena:
Elem, ovo drugo sto kazes je, ako je tacno, bezobrazluk na kvadrat i moralo bi stajati u ugovoru i to MASNIM SLOVIMA, pa ko hoce, nek' potpise. Tuga i sramota ako Telekom pokusava da zloupotrebljava svoj monopolski polozaj na takav nacin. Licno se nadam da sve to nije istina i da je samo necija neslana sala.

to stoji u ugovoru kod PTT-a takodje :wall:

Ok ne moze po ugovoru, ali moze li u praksi? blokiraju li portove da ne moze da se koristi?

U PTT ugovoru stoji sledece:

Clan 7.

Obaveze Korisnika usluge definisane su clanom 5. Opstih uslova ugovora o koriscenju int. usluga. Korisnik int. usluga se obavezuje:
1) Da ce javnu telekomunikacionu uslugu koristiti iskljucivo i samo za svoje potrebe brzog pristupa internetu;
2) Da javnu telekomunikacionu uslugu nece koristiti u svrhu pruzanja telefonske usluge primenom bilo koje tehnologije, a posebno primenom VoIP tehnologije.

Znaci, ja to tumacim na nacin da ja po zakonu ne smem da pruzam telekomunikacione usluge drugim licima (uz njihovu nadoknadu), medjutim za svoje potrebe me niko nista ne ogranicava.

Zasto bi nekome Telekom zabranjovao VOIP kada ga i sam koristi vec par meseci unazad(u test fazi).Sada ga je i ubacio u upotrebu http://www.telekom.nadlanu.com/PRIVATNI/Halo.aspx?ac=solo&br=16

Jedino sto Telekom zabranjuje je to da pojedinci zaradjuju na voip pozivima preko interneta(nn osoba otvori telekomunikacionu firmu,rutira voip saobracaj preko njihovih linkova i naplacuje to fizickim licima). To je jedino sto je trenutno zabranjeno.Niko nije dokon od njih da vas juri po kucam da li koristite Skype,messanger ili icq za razgovore,u ostalom nismo u kamenom dobu!

Nisam rekao da se koristi,kazem da se pomoci kodova koji ste dobili na kartici,zovete broj xxx-xxx terminala na kome ukucate generisani broj sa kartice(PIN ),tada se telefonski saobracaj prenosi na voip.Sam telekom pocinje da prebacuje razgovore na internet.Kao posledica toga doslo je i do smanjenja cene medjunarodnih razgovora.
http://www.telekom.nadlanu.com/PRIVATNI/Halo.aspx?ac=solo&br=18

Zelim samo da istaknem da se igraju Zandarma sa korisnicima,a oni sami nezvanicno koriste tu tehnologiju.
Mislim da ne odugovlacimo jer ovo nije vezano za ADLS.
Pozdrav

Mislim da ne odugovlacimo jer ovo nije vezano za ADLS.

Kako nije vezano. I vezano i vazno. Vrlo je vazno u paketu ADSL imati VOIP. Bez toga, telekomove cene ADSL su previsoke. Ako toga nema, ja bi verovatno odustao od prijave za ADSL. Tako ce jedan dan reci, e sad ne moze p2p i sl. Zato je jako vazno sta pise u ugovoru.
Bilo bi dobro da neko, od onih koji su potpisali ugovor sa telekomom, prenese detalje iz ugovora.

Poslednja izmena:
Da slucajno neko ne zna kad ce biti tehnicki prijem za centrale u kojim je vec namontirana oprema za ADSL?

Kod mene je recimo sve namontirano i zavrseno jos pre 10 dana, ali se ceka tehnicki prijem...

Mikeli

Poslednja izmena:
...otvoren je novi tred, ali mislim da je važno da se nađe (i) ovde...
nesha_70 je napisao(la):
ADSL na sledećim centralama od 15. Decembra do 15. Marta ;-)))
Ovo mi je stiglo u mailu od EUneta. Živi bili pa videli.

Mijačka
Vele Nigrinove
Senjak
Borča
Kijevo 1
Kijevo 2
Kluz
Rakovica
Lazarevac
Mladenovac
Obrenovac
Sava Obrenovac
Šabac
Valjevo
Valjevo -Peti puk
Smederevo
Papazovac -Smederevo
Požarevac
Pančevo
Pančevo misa
Pošta 6
Vršac
Vršac – Hemograd
Telep A
Sremski Karlovci
Vrbas 1
Vrbas vinogradi
Stari Vrbas
Kula
Liman 2
Satelit 3A
Miša Dimitrijević
Bačka Palanka
Sremska Mitrovica
Elektrovojvodina
Kamenjar
Mačvanska Mitrovica
Sremska Mitrovica – Stari most
Indjija – Centar
Indjija – Vašarište
Indjija – Gasina Gazela
Ruma
Tivol
Ruma – Borkovac
Stara Pazova
Staro Selo
Zrenjanin
Bagljaš
Mužnja
Zrenjanin 2 – Šećerana
Kikinda
Mikronaselje
Subotica 1
Subotica 2
Aleksandrovo
Kertvaroš 1
Mali Bajmok
Novo Selo
TT Centar
Četvrtu jul
Subotica – Peščara
Senta
Senta 2 SI
Palić
Bačka Topola
Sombor
Sombor – IS Mlake
Sombor IS – Čonopljan
Sombor IS Čvorak
G. Varoš
Goge
Selenča
Apatin
NS Centar
Bakić
Santic
Satelit 1A
Kalča
Gradsko polje
Nikola Tesla
Medijana
Duvanište
Delijski vis
Bubanj
Palilula
Pantelej
Ardija
Aleksinac
IS Živković
Aleksinački rudnici
Soko banja
Prokuplje
Pojatsko naselje
Kuršumlija
Blace
Host Pirot
Dimitrovgrad
Tigrovo naselje
Kasarna
Host Leskovac
Leskovac istok
Dubočica
Leskovac jug
Host Vranje
Ogledan stanica
Donje Vranje
Vladičin Han
Host Zaječar
Kraljevica
Kotlujevac
Vlačić
Negotin
Knjaževac
Host Bor
Stari centar
Majdanpek
Kosovka Mitrovica
KG Centar
Bubanj
Aranđelovac
Stara Varoš
Korićani
Lapovo
Topola
Rača
Batočina
6 topola
Erdoglija
Park
Knić
TC Aerodrom
Crkva
Metini brdo
Jagodina
Pivara
Svilajnac
Paraćin
Despotovac
Kraljevo Host
Kraljevo Centar
Senjak
Grdica
Čibukovac
Ribnica
Kovači
Bunjačko brdo
Ratina
Ušće
Vrnjačka Banja
Raška
Baljevac
Novi Pazar
Ukras
Sjenica
Tutin
Kruševac
Prnjavor
Rasadnik
Šumice
Lazarica
Pakašnica
Bivolje
Trstenik
Brus
Varvarin
Ćićevac
Ražanj
Užice
Bajina Bašta
Krčagovo
Požega
Sevojno
Terazije
Zlatibor
Kosjerić
Arilje
Prijepolje
Čačak
Alvadžinica
Ivanjca
Ljubić
Jezdino Polje
Atenica
Preljina
G. Milanovac
Nevade

Imam pitanje za korisnike telekom adsl-a, da li telekom stavlja svoje korisnike na interleave mod ili ne Ako ima neko sa centrale zarkovo na telekom adsl-u da pinguje gateway, da bi video da li stavljaju na direktan ili na interleave mod. Po mojim iskustvima sa drugim provajderima i testovima ocigledno je da su korisnici sezama i neobee-a na intereave modu, posto im je ping prema gatewayu oko 40 -50, dok je meni na veratu u direktnom modu 14-15. Da ne bi dzabe prelazio kod telekoma sa verata, zanimaju me iskustva ljudi koji vec koriste telekom adsl. Znam da nije problem kod verata da se prebacuje sa ovog moda u drugi, ali ne znam kako je kod telekoma i kakva su iskustva. Mozda ne bi ni prelazio sa verata na telekom da verat ima poprecnu vezu sa ostalim yu provajderima, ovako do euneta, yubc, sezama itd ... ide preko madjarske, nemacke... dok samo sa beotel i sbb ima poprecnu vezu gde je ping 15. Koristim 768/192 i zanima me provajder sa sto nizim pingom prema svim yu provajderima, mislim da bi to mogao biti telekom samo da bude direktan mod, da je pingprema geateway-u 15 na 768 pa eto zato postavljam ovo pitanje.

Poslednja izmena:
koja je razlika izmedju interleave i direktnog moda? prvi put cujem za ovo

Gdje je sve dostupan ADSL?

ADSL je trenutno (ili će u narednih nekoliko meseci biti) dostupan u gotovo svim većim mestima u Srbiji.

Područje regije Sever:
Novi Sad Centar, Bakic, Šantic, Satelit, Telep, Sremski Karlovci, Vrbas, Vrbas Vinogradi, Stari Vrbas, Kula, Liman 2, Detelinara, Betanija, Miša Dimitrijević, Bačka Palanka, S. Mitrovica , Kamenjar, Mačv. Mitrovica, S. Mitrovica - Stari Most, Inđija -Centar, Inđija Vašarište, Indija - Gasina Gazela, Ruma, Tivol, Ruma Borkovac, Stara Pazova, Staro Selo , Zrenjanin, Bagljaš , Mužlja , Zrenjanin - Šecerana, Kikinda, Mikronaselje, Subotica, Aleksandrovo, Kertvaroš, Mali Bajmok, Novo Selo, Četvrti jul, Subotica - Pešcara, Senta, Palić, Bačka Topola, Sombor, Sombor - IS Mlake, Sombor - IS Čonopljan., Sombor - IS Čvorak, G. Varoš, Goge, Selenca, Apatin

Područje regije Jug:
Niš Centar, Krive Livade, Ledena Stena, Sinđelić, Komren, Kalča, Gradsko Polje, Nikola Tesla, Medijana, Duvanište, Delijski vis, Bubanj, Palilula, Pantelej, Ardija, Aleksinac, IS Žikovac, Al. Rudnici, Soko Banja, Prokuplje, Pojatsko naselje, Kuršumlija, Blace, Pirot, Dimitrovgrad, Tigrovo naselje, Leskovac, Leskovac Istok, Dubočica, Leskovac Jug, Vranje, Ogledna Stanica, Donje Vranje, Vladičin Han, Zaječar, Kraljevica, Kotlujevac, Vlačić, Negotin, Knjaževac, Bor, Stari Centar, Majdanpek, Kosovska Mitrovica.

Područje regije Centar:
Kragujevac Centar, Bubanj, Aranđelovac, Stara Varoš, Korićani, Lapovo, Topola, Rača, Batočina, 6 topola, Erdoglija, Park, Knić, Crkva, Metino Brdo, Jagodina, Pivara, Svilajnac, Paraćin, Despotovac, Kraljevo, Senjak, Grdica, Čibukovac, Ribnica, Kovači, Bunjačko Brdo, Ratina, Ušće, Vrnjačka Banja, Raška, Baljevac, Novi Pazar, Ukras, Sjenica, Tutin, Kruševac, Prnjavor, Rasadnik, Šumice, Lazarica, Pakašnica, Bivolje, Trstenik, Brus, Varvarin, Ćičevac, Ražanj, Užice, Bajina Bašta, Krčagovo, Požega, Sevojno, Terazije, Zlatibor, Kosjerić, Arilje, Prijepolje, Čačak, Alvadžinica, Ivanjica, Ljubić, Jezdinsko Polje, Atenica, Preljina, G. Milanovac, Nevade

Područje regije Beograd:
Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sava Obrenovac, Šabac, Valjevo, Peti Puk, Smederevo, Papazovac (Smede), Požarevac, Pančevo, Panačevo misa, Vršac, Vršac Hemograd, Beograd CENTAR, Beograd Akademija, Beograd G. Venac , Beograd Dorćol I, Beograd Dorćol II, Beograd Jovanova, Beograd Politika, Beograd P.Štedionica, Beograd V.Novosti, Beograd ETF, Beograd GUBEREVAC, Beograd Dedinje, Beograd Narodna Banka, Beograd Dobropoljska, Beograd Sarajevska, Beograd TK Centar, Beograd KRUNSKI VENAC, Beograd Zvezdara, Beograd Autokomanda, Beograd Mileševska, Beograd Sveti Sava, Beograd Dunav, Beograd Krnjača, Beograd Karaburma, Beograd Višnjička banja, Beograd Višnjica, Beograd Omladinski stadion, Beograd ČUKARICA, Beograd Miljakovac, Beograd Julino Brdo, Beograd Sunčana padina, Beograd Čukarička padina, Beograd Sremčica, Beograd Kanarevo Brdo, Beograd KONJARNIK, Beograd Vele Nigrine, Beograd Kaluđerica, Beograd Denkova Bašta, Beograd Mirijevo, Beograd NOVI BEOGRAD, Beograd Bežanija, Beograd Bež. Kosa, Beograd Tošin Bunar, Beograd Ledine, Beograd VOŽDOVAC, Beograd Jajinci , Beograd Kumodraž, Beograd Braće Jerković, Beograd Bioskop Voždovac, Beograd Medaković II, Beograd Kumodraška, Beograd ŽARKOVO, Beograd Filmski grad, Beograd Repište, Beograd ZEMUN, Beograd Altina I, Beograd ŽELEZNIK, Beograd Mijačka, Beograd Vele Nigrine, Beograd Senjak, Beograd Sivi dom, Beograd Borča, Beograd Kijevo, Beograd Rakovica

Preuzeto sa sajta Telekoma!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno