Šta je novo?

AM2 ili 939 sa integrisanom grafikom?

grasak

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2005
Poena
300
Resio sam da uzmem konfiguraciju sa integrisanom grafikom i resio da to bude nforce 430 chipset sa 6150 grafichkim chipom ali molim sve ljude dobre volje da mi pomognu:
1. jer ne znam da li da je uzmem u AM2 verziji ili 939?
Razlika u ceni vidim nije velika i recimo da nadinjem ka AM2 jer iako razlika u performansama nisu preterano velike racunam da ce upgrade biti mnogo jednostavnija prica, iako taj upgrade nece skoro doci. Ali ipak bih voleo da chujem mishljenja znalaca...:smoke:
2. Jel postoji neki sveziji chipset ove vrste, u srednjem cenovnom rangu?
Opredelio sam se za Asus A8N-VM CSM o kojoj sam citao na Benchmarku. Mnogo vise su mi se svidele GA ploce, takodje sa BM testa, ali izgleda da njih nema nigde ni za lek?
Izvinjavam se ako ponavljam nechije pitanje ali hitno mi trebalu odgovori!

A koju memoriju ces stavljati?
Ako vec imas DDR400 i neces je menjati onda si prinudjen da uzmes plocu sa 939 socket-om,
a ako uzimas i novu memoriju onda je svakako bolje uzeti AM2 i DDR2(533,667,800)240pin(neka me neko ispravi ukoliko postoji AM2 ploca koja podrzava i DDR400) bas zbog upgrade-a.

1. Koliko para mislis da izdvojis?
2. AM2(940) ploce su sa novijim nForce550,nForce570...sa integrisanom grafikom 6200 pa na vise...
Verovatno je to socket na koji ce AMD igrati na duze staze,939 se polako povlaci.
AMD je trenutno losiji od Intel C2D[koji je i skuplji],pa jesi li i o tome razmisljao?
Dakle sve ti zavisi od budzeta.
Kazi koliko para bi potrosio,i sta si otprilike smislio za te pare,pa ocekuj i vise komentara i predloga.

Poslednja izmena:
Hvala na savetima ljudi!
Budzet je 250 eura za plocu, procesor i 512mb memorije, mozda da i kuciste uglavim tu ali ajde, vidim da je neskromno!
Vidim da se intel tu ne uklapa nikako, ma nece ni AMd-u nista da fali! Sve u svemu sada znam sta da gledam, ipak su izasli novi chipsstovi znaci ipak na njih da obratim paznu!
Bilo bi lepo da kaze neko nesto o ovim novim polcama iz prve ruke!
Hvala jos jednom, idemo dalje!

Evo i predloga za tebe[s obzirom na budzet i mogucnosti su takve,i lako je pomoci nekome ko ce potrositi 1500EUR]:

Transcend JetRam DDR2 512MB 240pin PC-667/CL5 65eur
AMD SEM3000BOX+ Sempron, Socket AM2 55 eur
Gigabyte GA-M55PLUS-S3G-RH 80 eur
( nForce C51G+430, AM2, FSB2000MHz, PCI-e 16x, Int. VGA(ne znam koja,proveri), 4xDDRII,SB, GigaBit Lan, 4xPCI, 4xSATAII, 2xPATA, RAID, Gbit LAN )

65+55+80=200EUR

A trebace ti i 24-pin. napajanje, za sve ovo i mozes naci sasvim pristojno napajanje 450W[nemoj nikako slabije od ovoga uzimati] za 50eur.....i to ti je 250eur.
Na napajanju ne treba stedeti,i mislim da ne bi trebao da uzimas ona od 20eur.

Ploca je takva da ti u buducnosti otvara mogucnopst upgrade-a,da znas samo da ti graficka sheruje memoriju,tako da ako joj dodelis 64MB,ostaje ti 448 MB radne mem.
Po mom misljenju bolje ti ja da uzmes AM2 platformu nego 939.
To ti je samo moj predlog,valjda ce ti jos neko predloziti neku opciju.Poz.

Majstor si nema sta!
Potrazicu neku varijaciju sa 6150 grafikom, ova ploca ima 6100 grafiku koja radi na cini mi se 425MHz za razliku od 6150 koja je na 475. Nije da mi je to nesto bitno ali 6150 ima i DVI izlaz, sto da ga ne iskoristim, kada vec imam monitor sa oba ulaza, mozda i dobijem nesto na kvalitetu slike? Koje od novijih nForce 5x0 ploca imaju integrisanu grafiku?

U slucaju da stvarno trenutno nema nForce 5XX ploce sa integrisanom grafikom verovatno bih uzeo Asus M2NPV-VX (ili M2NPV-MX, ova nema TV i HDTV izlaz) sa Atlonom 3000 i memorijom koju si rekao. Neverovatno je da GA jos uvek nema (prespartao sam njihov sajt nekoliko puta, PC berzu i sl) plocu sa 6150/nF430 za AM2, jedino ova koju ti navodis a i za nju su napisali da je 6150/nF430 iako je 6100/nF430, cudno zar ne?
I da, zasto 450W, zasto ne 400W ili 350W, sta zapravo rizikujem nikada mi nije bilo jasno?

Stvarno ne znam koja je int. VGA[na zvanicnim sajtu Gigabyte ces to najbolje proveriti],a nForce430 je sigurno chipset na njoj.Za ovu Asus koju spominjes ne znam stvarno nista,i nemoj da ti bude presudna VGA,razlika izmedju 6100 i 6150 je neznatna.Bitnije su sve druge stvari,uporedi jednu i drugu plocu pa zakljuci koja ima bolju osnovu za upgrade[vise mem. slotova,SATA2 prikljucaka,pa i PCI slotova i da obavezno da ima PCI-e 16x].Za Gigabyte znam da je vole gameri i da je solidno clocabilna[mada ja izbegavam te akcije]

Poslacu ti na PM firmu i tel. gde sam video da imaju ovu GA plocu,da ne bude da reklamiram nekog,a ljudi su provereno od poverenja.

Bitno je da uzmes jace napajanje!Ove komponente koje sam ti preporucio rade na vecim voltazama,da ne detaljisem,ali 400W je sada minimum koji treba pruziti ovakvoj konfiguraciji.
Poslusaj me i uzmi napajanje od 450W,bitno je zbog stabilnosti masine,sto je sigurno sigurno.

Za integrushu sa sempronom minimum 400W ??? UUuuuu jeeee - mozda i UPS da uzme za sigurni rad :mad: . Ja jesam zagovornik da treba dati koji dinar vishe za napajanje - al sve to u nekoj normalnoj srazmeri sa kompom ... al 400 il 450 za ovu mashinu - smesno ...

GA M55 Plus S3G ima 6100 grafiku, pa nema ni DVI ni TV izlaz. Ukoliko ti to treba, svakako idi na neku sa 6150 grafikom. Inace, ploca je odlicna, cak i vrlo overklokabilna (moj rekord je 375MHz HTT, tj 3GHz na Sempronu 3000+), pod uslovom da pronadjes kompatibilnu memoriju.

Inace, ova ploca je maltene jedini izbor od svih novijih modela ukoliko ti trebaju 2xATA + vise od 3 PCI slota.

Sto se napajanja tice, ukoliko uzmes neko kvalitetnije, nema potrebe za 400w.

Za integrushu sa sempronom minimum 400W ??? UUuuuu jeeee - mozda i UPS da uzme za sigurni rad :mad: . Ja jesam zagovornik da treba dati koji dinar vishe za napajanje - al sve to u nekoj normalnoj srazmeri sa kompom ... al 400 il 450 za ovu mashinu - smesno ...
Ala si mu pomogao svaka ti cast!
Znaci jednog dana kada bude uzeo graficku,jos memorije,pa jaci procesor,pa i sta sve po tvom misljenju moze covek da stavi u 4 PCI slota?!.Da najbolje da uzme slabije napajanje pa kada bude nadogradjivao masinu da lupa glavu i oko napajanja?
Znaci komentar ti je ULTRA SMESNO!

GA M55 Plus S3G ima 6100 grafiku, pa nema ni DVI ni TV izlaz. Ukoliko ti to treba, svakako idi na neku sa 6150 grafikom. Inace, ploca je odlicna, cak i vrlo overklokabilna (moj rekord je 375MHz HTT, tj 3GHz na Sempronu 3000+), pod uslovom da pronadjes kompatibilnu memoriju.

Zahvaljujuci tome sto sam poslusao upravo Dusana K,pre dva meseca sam uzeo ovu plocu za drugara i bas je tako kako ti covek kaze.Drugar je uzeo 7300GT i zbog toga nisam ni gledao koja je Int VGA,pa nisam ni mogao oko toga da ti dam pravi savet.
Takve ljude treba slusati,koji govore prave stvari a ne ovakve kao sto je gore citirani.

@grasak
Pogledao sam nesto vezano i za Asus M2NPV-VM,jeste ima Int. 6150,ali obrati paznju magistrala na toj ploci je FSB1000,a na GA M55 Plus S3G je FSB2000.Meni je to dovoljan razlog da preskocim ovu ASUS,ali na tebi je da odlucis.

Poslednja izmena:
Ala si mu pomogao svaka ti cast!
Znaci jednog dana kada bude uzeo graficku,jos memorije,pa jaci procesor,pa i sta sve po tvom misljenju moze covek da stavi u 4 PCI slota?!.

Ako ti znaš šta si hteo ovim da kažeš - bar neko zna... :bottle:

Da najbolje da uzme slabije napajanje pa kada bude nadogradjivao masinu da lupa glavu i oko napajanja?
Znaci komentar ti je ULTRA SMESNO!

Ma najbolje da da za napajanje više nego za procesor. I ajde genijalac napiši dečku koliko to vuče ova konfa tj njene komponente sada i koliko para treba da uloži u mašinu da bi kvalitetnije napajanje od 350w postalo nedovoljno.

Ako misliš da je na napajanju najbitnija nalepnica na kojoj piše voltaža - živiš u zabludi - al to nije problem - problem je što tu zabludu širiš ...

Psoglavi je napisao(la):
Zahvaljujuci tome sto sam poslusao upravo Dusana K,pre dva meseca sam uzeo ovu plocu za drugara i bas je tako kako ti covek kaze.Drugar je uzeo 7300GT i zbog toga nisam ni gledao koja je Int VGA,pa nisam ni mogao oko toga da ti dam pravi savet.
Takve ljude treba slusati,koji govore prave stvari a ne ovakve kao sto je gore citirani.

Pa što ga više ne slušaš ? Dusan K je u postu pre tvog napisao da čoveku ne treba ni 400W a ne 450w kako si ti preporučio ...

Dusan K je napisao(la):
Sto se napajanja tice, ukoliko uzmes neko kvalitetnije, nema potrebe za 400w.

Poslednja izmena:
Nije da mi je to nesto bitno ali 6150 ima i DVI izlaz, sto da ga ne iskoristim, kada vec imam monitor sa oba ulaza, mozda i dobijem nesto na kvalitetu slike?
Ne znam kakvo je stanje sa DVI izlazom, ali pošto imam ploču sa 6100, znam da joj je analogni izlaz katastrofalan (imam CRT monitor, dakle samo analogni ulaz). Kad sam ubacio Club3D 7300GT, razlika u kvalitetu slike je bila drastična.

@ Nesa-Itd: Sve sto zelis da dokazes argumentuj,ali ne besmislenom polemikom.Time se ne pokazuje genijalnost kojoj ti stremis.
Da cujem tvoje argumente,redom,razuveri me da nisam u pravu,i prihvaticu ili necu[zavisi o kakvim glupostima bi se radilo],ali ne retorikom koja se moze primeniti recimo za politickom govornicom.
Inace je besmisleno dalje raspravljati na nacin na koji ti zelis.

Ja jesam zagovornik da treba dati koji dinar vishe za napajanje
Recimo objasni sta za tebe ovo znaci?

i koliko para treba da uloži u mašinu da bi kvalitetnije napajanje od 350w postalo nedovoljno.
Da li to napajanje o kome pricas,kosta manje od 50EUR,ili ti manje od cene procesora [55EUR]?
Kako on tu da se uklopi finansijski?Znaci da kupi proc. od 80EUR i "kvalitetno napajanje " od 20EUR?

A na posletku,covek se obratio da mu neko pomogne da sklopi masinu,pa sto ne ucinist nesto oko toga?
Samo treba da mu predlozis,zar ne?
Nije on ovde otvorio thread da bi slusao verbalnu tucu,nego da mu se pomogne.Pa ako si u stanju,ispostuj to.

Dusan K prica konkretno i argumentovano,video sam sta je covek naspisao,ali nigde nisam video da pise da savetuje coveka da kupi napajanje koje je 350W i da kosta 20EUR.

Poslednja izmena:
@grasak
Pogledao sam nesto vezano i za Asus M2NPV-VM,jeste ima Int. 6150,ali obrati paznju magistrala na toj ploci je FSB1000,a na GA M55 Plus S3G je FSB2000.Meni je to dovoljan razlog da preskocim ovu ASUS,ali na tebi je da odlucis.[/QUOTE]

koje su konkretne prednosti FSB2000 u odnosu na FSB1000?
ne razumem se preterano u hardware a letos sam za kevinu kancelariju uzeo ovu asusovu plocu sa 6150 integrushom? koji sve amd procesori mogu tu da stanu kada se kasnije bude radio upgrade? na koliko moze da se clockuje sempron 1.6GHz (fabricki klok) na toj ploci?

Kod Athlon 64 procesora ne postoji FSB kao takav, tako da je tih 1000 i 2000 cista marketing glupost.

U slucaju da je MilanBB u pravu idem na Asusa.
U ovu ploču trebalo bi da idu svi AM2 procesori ako se ne varam. A što se tiče napajanja, slažem se da možda već sada uzmem kvalitetniju stvar, kasnije kada promenim komponente staro napajanje sigurno ne mogu da prodam, mislim mala je verovatnoća! Stvarno je čudno kako to da nema većeg izbora što se tiče ovog konkretno ove kombinacije cipseta-grafike u AM2 verziji? GA je imao bar dve odlicne ploce sa nF430/6150 u 939 izdanju.
Koliko FSB1000/2000 stvarno nema veze?

@ psoglavi
Opa stigli smo i do podmetanja - ajde nadji gde sam ja rekao da treba da bilo koju sumu - lepo
Posto smo dosli do toga da Dusan K ne stoji na tvojoj tvrdnji, vec naprotiv na mojoj - morash da podmeces ?? Jadno.
Dakle, sa tobom sam zavrshio.

@ grasak
Kod kupovine napajanja pored deklarisane voltaze postoje jos mnogi drugi bitni trenuci. Tako da ce ti neko kvalitetnije napajanje sa nizom deklarisanom snagom cesce izdrzati vise nego neko na kome je najkvalitetniji deo nalepljena nalepnica sa visokom deklarisanom voltazom.
A koliko trosi AM2 sistem sa jachim procesorom od tvog i grafichkom kartom pogledaj ovde
http://www.pcstats.com/ArtVNL.cfm?articleid=2004&page=3 (pogledaj i sledecu stranu)

a koliko doprinosi ram i druge komponente mozes videti ovde
http://www.silentpcreview.com/article265-page4.html

Na tržištu imaš napajanja sa deklarisanih 400w pa i 450w za 15€ a sa druge strane imaš i napajanja od 300w za 40 i više evra - zaključak izvuci sam. Nerealno je uloziti vise od 35€ za napajanje u ovu mašinu - mada je i to preterano - npr. neki LC 350W od 25 - 30€ evra će odraditi posao ...
A veruj mi kad budeš sledeći put menjao mašinu - najbolje ćeš proći ako sve budeš prodao u komadu ...

Poslednja izmena:
Pa vise raspravljate o onome sto sam rekao nego o onome sto je tema...

Sto se napajanja tice, uvek kazem kvalitetno napajanje, a pod time mislim nesto sto je poprilicno teze od hard diska :D . Koliko kosta i koje je snage, to vec zavisi od komponenti u racunaru i budzeta.

Kod mene Chieftec od 420W (prva verzija koja se pojavila kod nas, star 3 godine) gura bez problema Semprona OC za 50%, 1GB RAMa, X1650Pro, 3xHDD, 3xOptika i 3 PCI kartice, kao i gomilu ventilatora. Testirane su i neke dosta zahtevnije stvari (X2 procesor, 7900GTO, cak i 1950XTX i sl.), pa ni tada nije bilo problema.

Sto se modela tice... u nizoj klasi mislim da ima neki LC 350W za 20-ak E, sto ne bi trebalo da je losa kupovina (nisam ga video uzivo). Mislim da ispod ovoga ne bi trebalo ici.

U srednjoj, odusevilo me QTec 650W - relativno nepoznat proizvodjac, ali napajanje radi odlicno. Generalno, ne cujes ga ni kada je na stolu, posto su se prvi put sva 3 ventilatora ukljucila tokom testa dve X1900XT kartice u CF. Ono kosta ispod 50e.

Visu klasu bas i ne pratim, ali imate par odlicnih topica gde Misko pise o napajanjima koja kostaju oko 100e i vise.

Nazad
Vrh Dno