Šta je novo?

Postpaid:Telenor VS MTS

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Dosadilo mi je vise da se maltretiram oko dopune, i resio sam da predjem na post paid. Svakako cu zadrzati sadasnji pre paid broj, koji cu povremeno koristiti.

Dvoumim se da li da ostanem na MTS-u i da uzmem 065 broj ili da predjem na Telenor i da uzmem 063 ili 062 broj.
Ako bih uzeo 063 broj voleo bih da uzmem 6-cifreni. Da li idalje mogu da se kupuju 063 sestocifreni brojevi? Ako ne mogu onda bih uzeo 062 sestocifreni.

Dvoumim se izmedju BEL150/200 i PRO90/200 tarife. Cene su gotovo identicne, identican broj besplatnih minuta, jedino u BEL paketima dobijam veci broj besplatnih poruka u BEL 150 u odnosu na PRO90.

Sto se tice toga koga bih zvao, pa devojka, burazer i jedan od najboljih ortaka su na 063, a keva, i druga 2 najbolja ortaka su na 064. Tako da je 3:3 :)
Ne znam ne mogu da procenim da li zovem vise 063 ili 064 brojeve i da li bi me vise zadovoljilo da imam vise besplatnih minuta ka 063 ili ka 064 mrezi.

I jos jedno pitanje, da li na nekoj od ove 2 mreze mogu uz doplatu (ne bitno koliku) ukinem skrivanje identifikacije (znam da na 064 uz pomoc veze moze ali me zanima da li moze i na 063 teoretski?).
I da li u listingu poziva imam komplet brojeve, i one koji su sa skrivenom identifikacijom ili ne?

Interesuje me i kakva su iskustva generalno sa PRO i BEL paketima.

Jedna od stvari koja me privlaci na MTS je besplatni korisnicki servis, dok se kod Telenora, bar dok je bio Mobtel naplacivao poziv korisnickom servisu.

Interesuje me i da li se i na BEL i na PRO paketima lako moze saznati koliko ti je ostalo besplatnih minuta i koja ti je visina racuna?

Znaci da li uzeti BEL150/200 ili PRO90/200

Nadam se odgovoru.

Hajde ovde postavi to pitanje:
http://forum.telenor.co.yu/

Telekom nema svoj forum, a ovde se prica i o temama vezanim i za 064 mrezu.

Ja bih, ako može, da odgovorim na ovom forumu. ;) Treba staviti opcije na papir. Kako god okreneš, MTS će da pobedi. BEL paketi su odlična stvar. Na Telenor bi trebao da pređeš samo ukoliko planiraš više razgovora da imaš u toj mreži. Ako se lomiš, ostani na MTS, zadrži broj, samo pređi na postpaid. Ja sam to učinio kad su krenuli BEL paketi i uživam u blagodetima jeftine i pouzdane telekomunikacije.

:)

Uzmi broj one mreže prema kojoj imaš više saobraćaja, jer svi paketi imaju besplatne minute u osnosu 4:1 u korist matične mreže. Cene su iste, ili minimalno različite.

Ja bih, ako može, da odgovorim na ovom forumu. ;) Treba staviti opcije na papir. Kako god okreneš, MTS će da pobedi. BEL paketi su odlična stvar. Na Telenor bi trebao da pređeš samo ukoliko planiraš više razgovora da imaš u toj mreži. Ako se lomiš, ostani na MTS, zadrži broj, samo pređi na postpaid. Ja sam to učinio kad su krenuli BEL paketi i uživam u blagodetima jeftine i pouzdane telekomunikacije.

:)

Na temu "pouzdanosti" se dosta pise na telenor forumu. Situacija je malo drugacija nego sto si je ti predstavio. Takodje, treba definistati sta je "jeftino".

Upravo zato sto su to teme na koje se pravi odgovor moze dobiti na telenor forumu (a ovde ce to da se pretvori u navijanje) predlazem da se ovde rasprava na ovu temu ne nastavlja.

I da li u listingu poziva imam komplet brojeve, i one koji su sa skrivenom identifikacijom ili ne?
U listingu imas samo odlazne pozive, tj. one koje si ti napravio i koji su ti naplaceni. Pozive sa skrivenom identifikacijom nemas u listingu, posto su oni ionako dolazni.

Moj savet je da sacekas malo pre nego sto odlucis: uskoro ce Nova Godina a to je period najvece aktivnosti, popusta, promocija, itd...
Mozda novi vlasnik Telenora sprema neka prijatna iznenadjenja za korisnike?

Prethodni sagovornici su ti uglavnom odgovorili. Biras onu mrezu iz koje imas vise odlaznih razgovora. Vecina nas koristi bas zbog toga i 064 i 063 post paid jer je to najisplatljivije.

Jel ima forum za mrezu 064/065? Nema.
Da li je to forum na kome je prirodnije postaviti ovakvo pitanje? Jeste.
Da li je odgovor u postu broj #3 objektivan i nepristrasan. Nije.

Ovaj tred kako je krenulo ne vodi nikuda, pred zatvaranjem je.

Ajd pre nego sto Jaksa zatvori thread da ti prenesem moje iskustvo o Bel200

Zadovoljan sam, 160min na 064 i 40min na ostalim mrezama + 200 porukica (sto sigurno vec znas) ali skrivenih troskova na 064 je mnooooooooogooooo manje nego na 063. Zgodno je sto imas 30 poruka na 797 besplatno da dobijes detaljno trenutno stanje racuna (ne znam kako je na 063). I zgodno je sto (bar do sada) na 2godine uzmes neki fin telefon za sica pare

O toj proveri stanja preko besplatnih poruka pisano je..znate vec gde :)
"mnoooogoo manje skrivenih troskovaa" ?? O cemu pisac pise, kakvi skriveni troskovi.
Svaki trosak je dokumentovan, i svaka usluga je isporucena na odredjenom nivou kvaliteta.

Vrlo dobro znam da vam je svima na pameti kad pisete o tome pozivanje call centra i naplata tog poziva, moje misljenje je da je to mnogo bolje resenje nego slobodni pozivi ka cc.
Uostalom, i o radu CC pi se dosta, i za 063 i za 064, znate gde :)

O toj proveri stanja preko besplatnih poruka pisano je..znate vec gde :)

??? Posaljete poruku na 797 sa tekstom STANJE i dobijete detaljano zaduzenje i trenutne besplatne minute koji su peostali. Moze se poslati 30 takvih poruka besplatno (dakle 1 dnevno) sto je za moje potrebe sasvim dovoljno (a svaka sledeca je valjda 1din+pdv) - opet ne znam kako je na 063 ali za mene je ovo dosta komotno resenje u odnosu na prethodno zvanje (cesto nedostupnog) govornog automata gde jos treba i sifra da se kuca

"mnoooogoo manje skrivenih troskovaa" ?? O cemu pisac pise, kakvi skriveni troskovi.
Svaki trosak je dokumentovan, i svaka usluga je isporucena na odredjenom nivou kvaliteta.

Ja mislim da je naplata call centra 'skriveni trosak' zato sto jednostavno NE ocekujem da se to naplacuje i tacka i mrzi me da citam sitna slova gde spominju da ipak to naplacuju. :rtfm: Mozda gresim semanticki ali za mene je to skriveni trosak. Takodje 063 ima tradiciju skrivenih troskova (opet mozda semanticki gresim ali) mislim na zaokruzivanje na 1min, naplatu sekretarice i naravno pomenuti call centar (verovatno se dosta toga sada izmenilo ali ja imam rezervu prema njima zbog takve proslosti - sto je naravno moje pravo i moje misljanje koje mogu da podelim sa vama )

Jaksa zao mi je ako sam te naljutio ili izbacio iz takta (stekao sam takav utisak kada si spomenuo da ces zatvoriti ovaj thread) sa:
Tu ces, sigurno dobiti objektivan i nepristrastan odgovor :D
ali posto i ja volim crnog guju (tvoj trenutni avatar) stvarno mi je prvo palo na pamet da na Telenor forumu mozna neces dobiti najobjektivniji i najnepristrastniji odgovor od bas svakog site admina za ovakvo pitanje :type: :)

Poslednja izmena:
Dosadilo mi je vise da se maltretiram oko dopune, i resio sam da predjem na post paid. Svakako cu zadrzati sadasnji pre paid broj, koji cu povremeno koristiti.

Dvoumim se da li da ostanem na MTS-u i da uzmem 065 broj ili da predjem na Telenor i da uzmem 063 ili 062 broj.
Ako bih uzeo 063 broj voleo bih da uzmem 6-cifreni. Da li idalje mogu da se kupuju 063 sestocifreni brojevi? Ako ne mogu onda bih uzeo 062 sestocifreni.

Dvoumim se izmedju BEL150/200 i PRO90/200 tarife. Cene su gotovo identicne, identican broj besplatnih minuta, jedino u BEL paketima dobijam veci broj besplatnih poruka u BEL 150 u odnosu na PRO90.

Sto se tice toga koga bih zvao, pa devojka, burazer i jedan od najboljih ortaka su na 063, a keva, i druga 2 najbolja ortaka su na 064. Tako da je 3:3 :)
Ne znam ne mogu da procenim da li zovem vise 063 ili 064 brojeve i da li bi me vise zadovoljilo da imam vise besplatnih minuta ka 063 ili ka 064 mrezi.

I jos jedno pitanje, da li na nekoj od ove 2 mreze mogu uz doplatu (ne bitno koliku) ukinem skrivanje identifikacije (znam da na 064 uz pomoc veze moze ali me zanima da li moze i na 063 teoretski?).

Interesuje me i kakva su iskustva generalno sa PRO i BEL paketima.

Jedna od stvari koja me privlaci na MTS je besplatni korisnicki servis, dok se kod Telenora, bar dok je bio Mobtel naplacivao poziv korisnickom servisu.

Interesuje me i da li se i na BEL i na PRO paketima lako moze saznati koliko ti je ostalo besplatnih minuta i koja ti je visina racuna?

Znaci da li uzeti BEL150/200 ili PRO90/200

Nadam se odgovoru.

Stefane,

Sačekaj početak novogodišnjih promocija, izbor će ti biti mnogo lakši ;)
Telenor je skoro došao na ovo tržište i u narednim mesecima možeš da očekuješ samo poboljšanja.

Pozdrav,
Miloš

ja bi samo hteo da ostanem na mobi junior paketu.....

@Ilija:

-Na proveru stanja koriscenjem free SMS kod 064/065 se zale mnogi Telekomovi korisnici.
Poruka ode, smanji se broj besplatnih poruka za 1 a povratna informacija se ne dobije. Ukoliko tebi to radi Ok, ne znaci da drugi nemaju problema.

-Tvoje tumacenje skrivenih troskova je subjektivno.
Moram da ponovim, naplata poziva CC je u interesu korisnika, kome nije jasno zasto tako tvrdim, neka procita iskustva korisnika oba call centra pa neka uporedi.

-Ne bih da ulazim u to kakvu tradiciju ima 063 ali Telenor sigurno nema nikakvu tradiciju u negativnom smislu, pogotovo ovde.

- :) Mene bas nije lako izbaciti iz takta, mislim da je ovaj tred trebalo na pocetku zatvoriti, sto ja nisam hteo da uradim jer ucestvujem u njemu, i zauzimam jednu stranu. Neka ga otvorenog, dok neko ne odluci drugacije :)

- Ljudi zaposleni u Telenoru, a koji ucestvuju u radu Telenor foruma, po mom iskustvu se trude da daju tacne i objektivne (a kako drugacije) informacije. Nista ne kosta da se neko informise i tamo. To se ne naplacuje :d

@Ilija:

- :) Mene bas nije lako izbaciti iz takta, mislim da je ovaj tred trebalo na pocetku zatvoriti, sto ja nisam hteo da uradim jer ucestvujem u njemu, i zauzimam jednu stranu. Neka ga otvorenog, dok neko ne odluci drugacije :)

- Ljudi zaposleni u Telenoru, a koji ucestvuju u radu Telenor foruma, po mom iskustvu se trude da daju tacne i objektivne (a kako drugacije) informacije. Nista ne kosta da se neko informise i tamo. To se ne naplacuje :d

OK drago mi je da smo se razumeli :) Necu te vise gnjaviti sa ovom temom (iako mi ovaj drugi deo koji si napisao i dalje zvuci smesno :) :) :) ne verujem da bi ljudi u BMW na forum.bmw.de rekli da je Mecka bolja i da jeste) Mozes da brises ovaj post.
Pozdrav,
Ilija

Idi vidi, razni ljudi tamo svasta pisu, vrlo cesto protiv 063/Telenora.
Na njihovu nesrecu :) uvek budu demantovani argumentima.

Poslednja izmena:
I da ima MTS svoj forum, ne ni jedan razlog da se neutralna rasprava ne vodi na neutralnom mestu, kao što je to ovaj forum, a ne na privatnom sajtu jednog od provajdera.

Uostalom, šta će MTS-u forum kad ima besplatnu tehničku podršku, a sve ostale bitne informacije na zvaničnom sajtu? Takođe, besplatna podrška u najkraćem roku odgovara na mail poruke.

Da su neke epohalne razlike između mreža, i nisu. Odlučuju sitnice, i one su zasad u korist MTS, tako da ne znam kakve kontraargumente da očekujem da vidim na telenor sajtu? Najjači argument Telenora je taj što je Mobtel mnogo mnogo starih korisnika vezao za 063 broj iz poslovnih razloga, koje najviše i muze.

Tačno znam koja bi mreža propala kad bi uveli nezavisnost prefiksa u odnosu na provajdera. ;)

Autor treda je korisnik 064 mreze:
http://forum.telenor.co.yu/viewtopic.php?t=3060

kao i pisac ovog posta:
http://forum.telenor.co.yu/viewtopic.php?p=34035#34035

Inace, veliki broj tredova je kriticki nastrojen prema 063 operateru.

MTS nema forum jer nije potreban? Zasto onda korisnici mts mreze pisu po telenor forumu? :d
Tehnicka podrska za 064/065 po recima samih korisnika 064/065 mreze je losa. Bez obzira sto je besplatna.

Razlika u tehnickom kvalitetu mreza postoji (po recima ljudi koji se u to razumeju vise nego ja) i bice sve veca :)

Kakve bre stare korisnike je telenor vezao uz sebe kada su sve drzavne firme morale da predju na 064/065 mrezu? Svasta.
Sam recnik koji koristis ("muze" i sl) te diskvalifikuje kao ozbiljnog i objektivnog sagovornika na ovu temu. Mozda zato neke stvari "tacno znas" :D

Uf, ala si zapeo sa tim Telenor Forumom... Pusti ljude, ako nece - nece :)

na telenoru ti friends & family brojevi ne ulaze u kvotu besplatnih minuta, to jest ti brojevi ti se uvek tarifiraju 50% obicnog poziva, dok na telekomu svi pozivi ka mrezi idu u besplatne minute dok ih ne istrosis, pa tek onda F&F se tarifairaju sa 50% popusta, a ostaliu prema cenovniku. to mozda nije skriveni trosak, ali je svakako nijansa koja moze da presudi u izboru mreze, jer ipak je rec o brojevima koje najcesce pozivas...

Skoro je Intesa prešla na 64, pošto rade ozbiljnu redukciju troškova. BTW, zar su državne službe uopšte bitan deo tržišta gde se broj mobilnih priključaka meri milionima? Uglavnom sam siguran da svi ne prelaze zbog ćefa, nego što im je jeftinije.

Pokrivenost i tehničke karakteristike mreža već godinama nisu nikakav bitan faktor, obe mreže rade veoma slično. Preostaje faktor cifre i paketa, a Telenor na tome mora ozbiljno da poradi, u šta sam siguran i da hoće. Ne radim u MTS-u, tako da nemam razloga da budem pristrasan, niti imam neki ozbiljan biznis koji ne bi preživeo promenu broja. Ako budem imao bolje uslove nego što ih sad imam u MTS, rado ću promeniti mrežu. Trenutno uživam u puno razgovora za stvarno mali ceh i pozdravljam što sve veći broj poslovnih kontakata pored standardnog 63 broja uzima i neki BEL 065 broj.

Sem toga, Jakša, po čemu si sertifikovan da kvalifikuješ ili diskvalifikuješ bilo koga za razgovor u temi, kad reklamiraš svoju firmu.

Poslednja izmena od urednika:
Nije prešla Intesa, nego Delta banka ... pa ti sam proceni koliko je to skoro bilo. A ako imaš nekoga u Intesi, raspitaj se malo kako od skora rade na redukciji troškova.

Indikativno je bilo tada da su u roku od mesec dana (+/-) skoro državne firme, osim onih kojima je komunikacija od vitalnog značaja (BIA, vojska, MUP) prešle na 064. Prema mojim informacijama, neke velike (ne državne) firme su se vratile na 063, a videćemo da li će Telenor ponuditi nešto novo i ostalima.

Ne mogu da se otmem utisku da je u to vreme veliki uticaj na sve to prelaženje imala i politika, kojom se tadašnji gazda vrlo ozbiljno planirao baviti (i time verovatno pretio da komplikuje život mnogima). Nek'dašnji gazda je sada u egzilu, firma ima novog gazdu koji ima mnooogo više para i mnoooogo više znanja, ako su pametni, verujem da će im se složiti kockice i na ovom tržištu.

U svakom slučaju, ponude za velike sisteme me i ne interesuju, barem dok ne budem direktor/vlasnik velikog sistema ... a do tada mi je ovo što sada imam OK, a voleo bih da bude i bolje!

Ovo mislim da će biti presudno... Ja sam zbog bivše devojke (sada žene) ostao na 064... :wave:

Meni licno 063 nije odgovarao, presao sam na 64 i odusevio se, a da ne pricam da sam prepolovio telefonske racune, pogotovo od kako su smislili bel 400. :d

Poslednja izmena od urednika:
Uopste ne reklamiram ni jednu firmu.
Ti ne znas gde ja radim jer ti ja to nisam rekao a inace nije ni relevantno.
Sertifikuje me poznavanje materije, kako bi se to narodski reklo :)

Ne podnosim sledece kvalifikacije i reagujem na:
"Kako god okreneš, MTS će da pobedi"
"Ako se lomiš, ostani na MTS, zadrži broj, samo pređi na postpaid."
"Ja sam to učinio kad su krenuli BEL paketi i uživam u blagodetima jeftine i pouzdane telekomunikacije."
"Uostalom, šta će MTS-u forum.."
"Odlučuju sitnice, i one su zasad u korist MTS"
"Najjači argument Telenora je taj što je Mobtel mnogo mnogo starih korisnika vezao za 063 broj iz poslovnih razloga, koje najviše i muze."
"Tačno znam koja bi mreža propala kad bi uveli nezavisnost prefiksa u odnosu na provajdera."

Sad kad ovako pogledam, pa ja se ne slazem nisacim sto si izneo :)
Zao mi je sto si toliko subjkektivan, ali ko sto kaze jedan moj drug za automobile, najbolji je automobil koji imas, nisam znao da se to prenosi i na mobilne operatore :D :d

...Indikativno je bilo tada da su u roku od mesec dana (+/-) skoro državne firme, osim onih kojima je komunikacija od vitalnog značaja (BIA, vojska, MUP) prešle na 064. ...

Ovo nisam znao. Zasto bi "oni kojima je komunikacija od vitalnog znacaja" ostajali na inferiornijoj mrezi i ako "Pokrivenost i tehničke karakteristike mreža već godinama nisu nikakav bitan faktor, obe mreže rade veoma slično."

Ceo thread je subjektivan, bez pravih argumenata. Mobtel je definitivno stagnirao u poslednje vreme i verujem da će Telenor da ga vrati na noge. U svakom slučaju me mrzi da se prepirem oko gluposti. Činjenica je da MTS ima malo povoljnije pakete, besplatnu podršku, logičniji način upotrebe besplatnih minuta u postpaid paketima. Stanje stvari je verovatno privremeno, pošto Telenor sigurno ne planira da sve ostane na ovome.

??? Posaljete poruku na 797 sa tekstom STANJE i dobijete detaljano zaduzenje i trenutne besplatne minute koji su peostali. Moze se poslati 30 takvih poruka besplatno (dakle 1 dnevno) sto je za moje potrebe sasvim dovoljno (a svaka sledeca je valjda 1din+pdv) - opet ne znam kako je na 063 ali za mene je ovo dosta komotno resenje u odnosu na prethodno zvanje (cesto nedostupnog) govornog automata gde jos treba i sifra da se kuca

nazalost imam sluzbeni 064.....
ovo za poruke na 797 mozes slati ali koliko sam video ne od 1-10. u mesecu, jer ne radi, kao i cesto van tog perioda....to je ono sto sam primetio...takodje cesto se desava da telefon ima signal-kao sve je normalno, onda mi stigne sms koji kaze "imali ste propusten poziv sa broja...." a minut posle me taj neko zove i pita "a sto si nedostupan?"....dok se to sa 063 karticom u istom telefonu ne desava...
sta reci o mrezi...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno