Šta je novo?

koristite li Clear Type na TFT-u?

Na CRT-u kad stavim Clear Type ocoravim trenutno pa ga ne koristim .
Na 17" tft mi je isto iskljucen .

na CRT-u je ocajno sa clear type, a za TFT ne znam. saznacu kad se 971P pojavi u prodaji :D

Dandy je napisao(la):
Hm, ja imam baš drugačije iskustvo, tj. sa cleartype-om mi se događa da neka slova budu slepljena.
U principu nemam ništa protiv cleartype-a, čak sam ga držao ceo jedan dan uključenog i igrao se sa onim powertoy-em za podešavanje debljine. Definitivno su lepša slova sa njime. Elem, sve je to bilo ok, ali kada sam ga uveče isključio ukapirao sam da mi ja laknulo i da mnogo lakše čitam, tako da za sada što se mene tiče ostaje na off.

Takođe sam ga držao ceo dan uključenog i evo upravo ga gasim - ne prija mi ama baš nikako...

Cleartype me nervira i samo mi smeta, jos od kad sam ga prvi put video na Motoroli Mpx200 :D

Poslednja izmena:
ClearType uvek. I naravno da mi izgleda lepše clear type.bmp

P.S. A da postuje Delimir jedan shot, da vidite šta je smooth na Mac OS X? :)

Poslednja izmena:
Clear Type naravno

bez njega mi izgleda kao isprano :D

Po meni Clear Type daje dobre rezultate samo u vecim rezolucijama a za dobar efekat bitno je da TFT bude u njegovoj native rezoluciji. Na 17" u 1920x1200 daje efekat skoro kao da je tekst odstampan.

@tiha: A gde ima monitor od 17" koji radi na 1920x1200? To je rezolucija za 24" wide screen...

Kao, trebalo bi da su bolji Clear Type na TFT kao i pravljeni su za njega. Meni je tu dosta na silu (ruzni su mi), pa ih na mom uopste ne upotrebljavam. :)

Ronnie Coleman je napisao(la):
@tiha: A gde ima monitor od 17" koji radi na 1920x1200? To je rezolucija za 24" wide screen...
Bolji laptopovi imaju takve monitore (oni sa 17" widescreen ekranom). Slazem se da je sitno, ali kada se stavi 120 DPI i nije tako lose.

Poslednja izmena:
Ja to iskljucujem po difoltu. Kad ukljucim na Aceru 17" ili bilo kom drugom klasicnom TFTu slova su ocajna i jedva se vide.
Medjutim ono sto je mene iznenadilo je da su slova mnooogo citljivija i jasnija kada ukljucim clear type na plazmi ili sada dok kucam ovo na Philips-u 37" u 1232x676. Zanimljivo...

Eto svako ima svoje misljenje, a ja licno NE koristim ovu opciju jer mi ne odgovara.

Broz je napisao(la):
Ja to iskljucujem po difoltu. Kad ukljucim na Aceru 17" ili bilo kom drugom klasicnom TFTu slova su ocajna i jedva se vide.
Medjutim ono sto je mene iznenadilo je da su slova mnooogo citljivija i jasnija kada ukljucim clear type na plazmi ili sada dok kucam ovo na Philips-u 37" u 1232x676. Zanimljivo...

Kao sto rekoh, kad su krupnija slova, odlicno izgleda....

Posto se bavim grafickim dizajnom naravno da koristim.. posebno je efikasno u raznoraznim programima

Pa ljudi to samo zamuti slova, mada moguce da zavisi i od monitora

Na TFT koristim na CRTu naravno ne

na Belinea 10 20 35W slova izgledaju ochajno kad clear type nije ukljuchen...........
Broz je napisao(la):
Bice da vece dijagonale traze clear type ;),meni bash smeta kada CT nije ukljuchen......bode mi text ochi!Dodushe ja sam juche preshao sa CRT-a na TFT i nekako mi je prirodnije sa CT-om

Prilozi

• clear type.JPG
    clear type.JPG
    38.6 KB · Pregleda: 114
@

animaN je napisao(la):
Bice da vece dijagonale traze clear type ;),meni bash smeta kada CT nije ukljuchen......bode mi text ochi!Dodushe ja sam juche preshao sa CRT-a na TFT i nekako mi je prirodnije sa CT-om

Stvar navike....
brzo ces se privici ;)

animaN je napisao(la):
na Belinea 10 20 35W slova izgledaju ochajno kad clear type nije ukljuchen...........

Ma kakvi, na Samsungu od 21" cim ukljucim CT kao da sam stavio naocare sa totalno promasenom dioptrijom. Nema veze sa zivotom...

Dark Angel je napisao(la):
Stvar navike....
brzo ces se privici ;)
Izgleda....Mada sam ja otishao sa vrhunskog CRT-a (Mitsubishi Diamond Pro 920) pa je period adaptacije ochigledno potreban!Mada sam se na wide jako brzo navikao (Nije apple mutav :D)

leksa je napisao(la):
Ma kakvi, na Samsungu od 21" cim ukljucim CT kao da sam stavio naocare sa totalno promasenom dioptrijom. Nema veze sa zivotom..
Meni za sada vishe odgovara ovako ko zna mozda kasnije nece ako razumesh shta hocu da kazem ;),astan-u npr na 730BF vishe odgovara CT a i verovatno je od monitora do monitora.....

Aj' ovako...

Svi koji decidirano tvrde kako CT ne valja, neka prvo probaju ClearType Tuning, pa onda ponovo da pricamo... :)

p.s. Iz licnog iskustva... ;) Skoro 2 godine ga koristim u sreci i veselju... :banana:

ma probao... efekat? kao da mi je neko stavio mutno staklo ispred TFTa. (advanced mode naravno, da ne pomisliš da sam koristio Wizz).

ali pošto je tema krenula u nedogled da pojasnim svoj izbor: ja imam LG TFT koji je povezan preko D-Sub (nema DVI) i koji u tom modu ima omogućen Tracking meni (dve pod-opcije Clock i Phase, kod Samsunga i drugih se verovatno te opcije zovu drugačije). Clock se naravno ne dira, ali Phase predstavlja "hardverski" CT koji daje daleko bolje rezultate. Kada je podešena slika na Auto (Phase i Clock parametar varira od motiva i od rezolucije/moda koji je prikazan) na standardnom desktopu je Phase obično 25-38 (Clock je uvek ~50), pri čemu su slova vrlo oštra, ali i mršava. Naknadno Phase uvek doteram na 95-10, čime se slova vrlo malo "udebljaju", samim tim potamne i postaju lakše čitljiva ali bez primetnog gubitka oštrine.

Dakle, može se reći da koristim neku vrstu CT-a, ali nikako taj M$ krsh. :)

Poslednja izmena:
Od skoro imam TFT. Probao sam sa i bez ClearType-a.

Sa: nekako vidim te sub-piksele u raznim bojama, sto deluje pomalo seljacki. Mozda je ovo i autosugestivno posto sam citao kako radu ClearType...

Bez: Mrsavo, krzavo, fuj.

Presuda: Ipak sa. Lepse mi je.

Ja ne koristim ClearType iako imam 24" TFT... Mislim da je problem iskljucivo u fontovima koji se koriste u Windows-u tj. isti nisu prilagodjeni AA algoritmima, jer se vuku jos iz vremena Win95.

Kada Mac povezem na isti taj monitor slika izgleda fenomenalno (kod Mac-a se ne moze "zvanicno" iskljuciti AA)... Kada se disableuje AA na Mac-u slova su totalno necitka, jer su fontovi prilagodjeni iskljucivo AA algoritmima.

Problem kod Windows-a je sto je CT enableovan na postojecim fontovima bez njihovog prethodnog doradjivanja, pa sve izgleda ocajno lose, posebno na fontovima velicine 8, 9 pa i 10 tacaka... Kod Mac-a cak i font velicine 8 izgleda savrseno sa AA.

Zasto je to bitno... Pa da bi ClearType dao pravi efekat, potrebo je ubosti i pravi font. Calibri je jako dobar za tu namenu (font iz Office 2007...), ali je problem kod Windows XP sto nije moguce SVE elemente korisnickog interfejsa naterati da koriste drugi font. Cudan je taj Windows.

Kao malo poredjenje na istom monitoru moze da posluzi sledeca ilustracija...

Dakle, Dell 2405FPW povezan preko DVI konekcije na ATI karticu. Windows XP - fontovi izgledaju lose sa CT. Windows Vista RC1 - totalno sam bio zaboravio na AA, uopste mi nije smetao ni najmanje. MacOS 10.4.7 PPC - ne znam ni kako izgleda bez AA, jednom u zivotu sam samo to iskljucio i to pre dosta vremena.

Znaci, era AA fontova na PC-ju pocece sa Vistom. Sada pokusavam da se prisetim, ali mislim da kod Viste nije moguce iskljuciti AA fontova tako lako kao kod WinXP.

Evo, poredjenja (moguce je iskljuciti AA samo na fontovima koji su manji od 12 pixela, mada postoji tvik koji tu granicu pomera na 144 pixela)

Jedan shot je sa AA, a drugi bez AA. Obratite paznju naizgled fontova bez AA. Kod Windows XP su fontovi mnogo prilagodjeniji prikazu bez AA, kao sto rekoh.

Kod Mac-a se koristi AA algoritam implementiran od strane Adobe-a u PDF (npr. kao kod Adobe Readera...)

Treci shot prikazuje AA na sitnim fontovima. Takodje, kao i kod ClearType tunera za WinXP, kod OS X postoji nekoliko predefinisanih vrednosti za AA fontova (CRT, LCD, Automatic itd...)

Kada budem u prilici okacicu i shot iz Windows Vista RC1, a pogledajte ako ste u prilici GUI Office-a 2007. Tu se koristi Calibri font + AA. Vista po defaultu koristi Segoe UI, koji se meni licno ne dopada tj. mnogo mi je lepsi Calibri, ali to je vec domen subjektivnog.

http://en.wikipedia.org/wiki/Calibri

Prilozi

• BezAA.png
    BezAA.png
    44.4 KB · Pregleda: 118
  • SaAA.png
    SaAA.png
    48.4 KB · Pregleda: 128
  • SitniFontovi.png
    SitniFontovi.png
    32.9 KB · Pregleda: 114
Poslednja izmena:
Bas lepo receno, Delimire, od reci do reci se slazem.

I ja sam lupao glavu oko CT-a u xp-u, ali definitivno je kljuc u fontovima koji nisu za to predvidjeni.

Ne bih da ulazim u MS/Apple filozofiju, ali mi se cini da je veoma znacajno sto je MS krenuo ovim putem sa Vistom, jer tek sada to ima sanse da postane mainstream, da vecina sajtova pocne da koristi nove fontove itd.....

Inace, i meni se Calibri najvise svidja...

Poslednja izmena:
Ja jesam za ClearType, ali kao što reče Delimir, ne bih baš ovu default XP varijantu. A da sad instaliram i nove programe za podešavanje, ne bih... Pre ću sačekati Vistu..

Ok, u Mac OS-u je to vec reseno, a bice i u Visti. A sta je sa fontovima na web stranicama? Tu se uglavnom koriste fontovi koji nisu prilagodjeni cleartype-u.
Nadam se da ce Vista uspeti to da promeni.

Delimire, kako izgledaju web stranice na Mac-u sto se tice prikaza fontova? Moze neki screenshot standardne stranice sa standardnim fontovima?

Pa svejedno je i sa Web stranicama... Kod Mac-a su optimizovani i standardni fontovi kao sto su Helvetica i Times koji se koriste na Net-u...

Evo u attachu shot foruma, to vam je najpoznatije :)

Prilozi

• FORUM.png
    FORUM.png
    380.1 KB · Pregleda: 95
Edeste :)

Evo shotova i iz Viste RC1...

Moram (nerado, naravno :) ) da priznam da fontovi i ne izgledaju loshe...

Prilozi

• Shot1.png
    Shot1.png
    165.8 KB · Pregleda: 99
  • Shot2.png
    Shot2.png
    170.4 KB · Pregleda: 91
  • Shot3.png
    Shot3.png
    90.8 KB · Pregleda: 101
  • Shot4.png
    Shot4.png