Šta je novo?

Orion Telekom - biznis korisnici

Sta je potrebno od dokumentacije za Biznis paket kod Oriona?
da imas firmu,agenciju , samim tim pib na koji ce ici ugovor, ostalo od dokumentacije je trivijalno verovatno sta ti daju u ugovoru da potpises

A kako posle funkcioniše plaćanje računa / faktura i uvid u uplate toga? Da li za biznis ugovore ima MojOrion ili ekvivalent i da li se tamo vide računi i statusi uplate?

I mora li stvarno to da se plaća isključivo sa tekućeg računa vezanog za firmu čiji je PIB korišćen za potpis ugovora?

A kako posle funkcioniše plaćanje računa / faktura i uvid u uplate toga? Da li za biznis ugovore ima MojOrion ili ekvivalent i da li se tamo vide računi i statusi uplate?

I mora li stvarno to da se plaća isključivo sa tekućeg računa vezanog za firmu čiji je PIB korišćen za potpis ugovora?
sto se tice uplata provajdera ne bi trebalo da zanima kako ti uplacujes sa kog racuna vazno da evidentiraju uplatu, vise je do firme koju imas ako si pausalac placas dizes pare kako hoces (moze i licni racun)ako si u pdv onda ne smes placati zbog tebe nista van biznis racuna.

Sta je potrebno od dokumentacije za Biznis paket kod Oriona?
Pib samo.

Ako firma ima sef onda nemas drugog izbora. Ako je drugar pausalac onda preko emaila.

I sad hipotetički, mi stari korisnici oriona ako bi raskidali ugovor vraćamo svu ovu opremu od oriona mts-u,
a onda se prijavljujemo kod oriona kao pravna lica i dobijamo novu opremu od oriona. Baš šašavo.

Meni je sad krivo što nisam obraćao pažnju na ponudu za pravna lica od oriona, ne bih ni produžavao kao fizičko lice i opet bio kod mts-a, već bi potpisao ugovor za pravna lica.
Koliko vidim nije ni neka razlika u ceni.

I sad hipotetički, mi stari korisnici oriona ako bi raskidali ugovor vraćamo svu ovu opremu od oriona mts-u,
a onda se prijavljujemo kod oriona kao pravna lica i dobijamo novu opremu od oriona. Baš šašavo.

Meni je sad krivo što nisam obraćao pažnju na ponudu za pravna lica od oriona, ne bih ni produžavao kao fizičko lice i opet bio kod mts-a, već bi potpisao ugovor za pravna lica.
Koliko vidim nije ni neka razlika u ceni.
Mnogi su brze bolje prihvatili prvu sledecu ponudu, samo da izbegnu potencijalno visoke cene mts-a nakon migracije. Sad se pokazalo da je itekako dobro imati uslugu van UO, pa cak i da je par stotina dinara skuplja (iako je u Orion Telekomu mogla i kablovska 200/20 van UO za 1200 RSD). Tako da ne treba zuriti dok god traje migracija. Mozda i neki provajder ponudi ekvivalent Slobodan/Slobodniji paketima po bagatela cenama, bilo za biznis ili privatne korisnike.

Mozda i neki provajder ponudi ekvivalent Slobodan/Slobodniji paketima po bagatela cenama,
To se neće desiti. Imali su prilike drugi provajderi prethodnih 6-6.5 godina koliko je već prošlo od kad je Orion uveo prepaid internet pakete i nikog drugog nije zanimalo da se takmiči u tom segmentu tržišta. Jedini drugi takmičar u pokušaju je bio Betel sa ADSL bez UO. A ADSL i optika baš i nisu za poređenje.
I sam Orion kako da je pomalo bio zaboravio na postojanje toga (više se fokusirao na tržiste prepaid OTT TV usluge) jer kako drugačije objasniti da je to jedina usluga u Srbiji koja nije menjala cenu skoro 4 godine (prethodno poskupljenje Orion prepaid optike je bilo u maju 2022.) dok i sam Orion 3-4 puta godišnje diže cenu postpaid paketa. I dizali su nekoliko puta i Biznis pakete.

I zamisli "slučajnosti" i Beotel su "ovi" kupili 😛
Ne znam jel preostao neki manji WiFi provajder u Srbiji da im sreću kvari sa nižim cenama?
Postojao je i KBC Net, ali je izgleda bankrotirao. A sto se tice Beotela, sticajem okolnosti su i neke moje profesionalne aktivnosti pogodjene tom migracijom (konkretno usluge iz njihove biznis ponude). Nazalost, sve je manje izbora, i tesko je da se izbegne "porez" koji ces da platis drzavnim firmama, posti, mts-u, EPS-u, ili "prijateljskim" firmama sa kapitalom iz UAE ili Kine. Ako mi je za utehu, jos uvek koristim neke usluge Orion Telekoma (domeni, hosting itd), i nadam se da bar to nece migrirati.

Ali zanimljivo je da gotovo nemoguce izbeci usluge Telekoma Srbija. Ja sam pre 20-ak godina, pokusao da predjem u Orion Telekom, sto sam i uspeo, ali su me posle X godina ponovo docekali u narucje, a ubrzo i prebacili iz mts Banke (koja je nudila nerealno dobre uslove, multivalutne racune, srednji kurs EUR, online transakcije bez provizije, svi bankomati tvoji itd) u Postansku stedionicu. Iz principa i dalje koristim "americku" DinaCard Discover na kojoj je utisnut mts 360 broj, iako su zvanicno migrirali sve klijente na "kineske" DinaCard UnionPay kartice.

A naravno bile su tu i migracije VIP u A1, Telenor u Yettel, i sad kao slag na tortu, Orion Telekom WiFi u mts.

Poslednja izmena:
Ali da se vratimo na Orion Telekom, ponudu za biznis korisnike. Sa ovim sto kaze Orion Telekom za business pakete se skroz slazem. Cim sam dodao jedan Asus ExpertWiFi ruter, ceo LAN (iza rezidencijalnog Orion Telekom rutera) mi je presao iz 1999 u novi milenijum. Ne znam da li Orion poslovnim korisnicima nudi nesto bolje, ali sad izmedju ostalog mogu da koristim i posebnu mrezu za IoT, vise 5GHz WiFi mreza za dodatne uredjaje i imam i backup WAN, pa ako nijedan provajder sutra ne ponudi dobru cenu i uslugu van UO, uvek mogu da se kombinuju usluge vise provajdera, a da se pritom kvalitet i sigurnost mreze podignu na maksimum i za posao od kuce, streaming itd.

1775436524964.png

I zamisli "slučajnosti" i Beotel su "ovi" kupili 😛
Ne znam jel preostao neki manji WiFi provajder u Srbiji da im sreću kvari sa nižim cenama?
Има колико хоћеш вајфај је једини интернет који не занима телеком.

Ako nekog zanima - ruteri i za poslovne korisnike su sa 1Gbit LAN portovima, možda ne na najjačem paketu to nisam pitao... Tako da i brži paketi daju samo "zbirno" više od 1G a ne po uređaju.

Mogu se izboksovati i dodatne pogodnosti u odnosu na cene sa sajta - nisam pitao konkretno šta nude, već mi je operaterka to sama napomenula. Šalju ugovor mejlom, overava se i vraća nazad pa onda ide dalje procedura

Kakva je situacija sa TV uslugom na ovim biznis paketima, na koliko televizora i da li i tu ima laki box?

@NS_320i Da li si moooožda pitao i uspeo da dobiješ informacije šta donose od opreme (koji model ONT)? Da li jeste ili nije isti onaj TP-Link ONT krš koji su prethodnih godinu dana donosili korisnicima paketa za fizička lica?
Ili da li može da se donjeg jednoportni ONT ili media konvertor pa na to svoj ruter da se kači.

@NS_320i Da li si moooožda pitao i uspeo da dobiješ informacije šta donose od opreme (koji model ONT)? Da li jeste ili nije isti onaj TP-Link ONT krš koji su prethodnih godinu dana donosili korisnicima paketa za fizička lica?
Ili da li može da se donjeg jednoportni ONT ili media konvertor pa na to svoj ruter da se kači.
Nisam, posle gledao na sajtu samo vidim da piše za najjači paket drugi ruter da ide. Može da se ostvari 50% na ceo period popust piši na PP ako te zanima kako

Ja sam dobio na 2 lokacije, na jednoj lokaciji gde mi je firma i na drugoj lokaciji (stan). Dobio sam 50% popusta tokom cele ugovorne obaveze na obe lokacije. Svaka im cast, radujem se sto cu nastaviti saradnju, posle 10 godina se nastavlja, ovog puta doduse kao pravno lice 😀

Paket koji sam uzeo za kucnu upotrebu je 2.5/1 gbps, tv plus. Dobija se 2 aplikacije za smart+1 stb. Ne znam koji ruter se dobija, zao mi je sto moram sada da vratim Telekomu Huawei wifi 6, radio je perfektno do sada.

Ne pričaj mi ništa, isti slučaj... Žali Bože uređaj.

Zna li se da li je potrebno da firma bude registrovana na istoj adresi na koju bi isao prikljucak ili ne?
Ovo i mene interesuje, sestra ima firmu a ja kucni orion na mojoj adresi ona je 2 ulice dalje, ugovor istice za nepuna 2 meseca pa ne znam jel prelazak moguc ?

Nisam 100% siguran, ali ako ste preduzetnik onda morate da obavljate delatnost tamo gde je prijavljena firma, ili da prijavite u apr novu poslovnu jedinicu,
a za doo donosi se odluka i prijavljuje u poresku.
Verovatno to niko neće proveravati, ali nije baš da može sve opušteno.

A na kojoj infrastrukturi radi ovaj orion za pravna lica?
Da li na postojećoj orion? Zar to nije kupio mts?

Na postojecoj Orion.

Znači na postojećoj orion ide za privatne korisnike mts, a za pravna lica orion koji nije kupljen od strane mts-a?

Da.
SN* za privatne, za poslovne Orion biznis (vrlo moguce i SN biznis?).

1775580070645.png
Da li je putem WiFi Cambium mreze za poslovne korisnike moguce ostvariti vece brzine od 20Mbps? Antena koju trenutno koristim (ePMP Force 180) teoretski ima maksimalan protok od oko 200Mbps, ali do sada zbog fizickih prepreka izmedju AP-a i antene nije bilo moguce ostvariti vece brzine od 30Mbps.

Poslati su mi ugovori i cenovnik mail-om, treba da ih posaljem nazad potpisane i pecatirane, sto cu uraditi u toku dana. Nakon toga ocekujem poziv radi zakazivanja termina za instalaciju opreme.

Nazad
Vrh Dno