Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

@e6111 Ne znam, nisam vidovit, pitaj njih što ukidaju razne stvari, i stalno menjaju pakete.

To moze da reklamira ko ima dokaz da je tako radilo, meni nije, a nisam ni ocekivao da se sabiraju dani, jer nije navedeno.

1a. Šta, dođavola, znači ovo ovde - https://www.globaltel.rs/tarife (npr. Pozivi --> Prema Globaltel korisnicima --> Pozivi putem SIM kartice --> Uspostava veze 7.5 RSD + Cena minuta 6.5 RSD)?

Jedino što mi pada na pamet je - uplatio sam npr. "Uzbudljivi paketić" od 335 RSD za 30 dana... potrošio sam ga za 20... i sada obavljam pozive za 7.5 + 6.5 RSD (pod uslovom da imam uplaćenih novaca na računu)? - Je l' to to?... Ako jeste, zašto bi iko ovo radio, ako može posle 20 dana da uplati novi "Uzbudljivi paketić" od 335 RSD (i ima neograničene minute u mreži)?

1b. Šta im, dođavola, znači "Pozivi putem SIM kartice"? Kako drugačije mogu da se obavljaju pozivi, nego putem SIM kartice?

2. Minuti se u "Uzbudljivim paketima" zaokružuju na svaki započeti? Odlazni pozivi se ne računaju u sekundama, kako sam to imao do sada u MTS Biznis paketu?

3a. Bonusi u Freepaid-u (30 GB / 24H — NET / Produži važenje paketa za 1 dan) se važe samo za prvu uplatu (prvih 30 dana)?... Ili i za sve naredne, koje se nadovezuju na svakih 30 dana? Nekako mi ni jedno, ni drugo nema smisla.

3b. Ako sam iz dosadašnjeg vašeg pisanja ispravno zaključio...

Uplatim Freepaid (npr. za 999 RSD), produžujem ga na svakih 30 dana (ovo može u aplikaciji da se automatizuje)... I onda, ako Globaltel od npr. 1. jula promeni nešto u tom paketu (cenu/GB/šta god), ja ću moći i nakon 1. jula da nastavim sa mojom početnom cenom, količinom GB-a itd?

... Odnosno, jasno mi je da vi ne možete znati unapred, ali sam iz prethodno napisanog zaključio da je ovo ovako moglo do sada?... Ili sam totalno sve pogrešno shvatio?

1b. Šta im, dođavola, znači "Pozivi putem SIM kartice"? Kako drugačije mogu da se obavljaju pozivi, nego putem SIM kartice?

Zaostavština nekih drugih, možda i lepših Globaltel vremena, kada je postojala Globaltel aplikacija za komunikaciju, telefoniranje i sms, odnosno kada su se ove usluge mogle koristiti preko bilo koje interent veze

Kako mi automatska obnova, iako je bila aktivirana, nije radila, par puta sam dan dva pred istek aktivirao ponovo freepaid i uvek je pisalo ističe za 30 dana od tog dana, ne sećam se nikad da se dodavalo tih preostalih dan-dva, niti je očekivano.

Inače za 2 meseca mi ističe besplatnih 6 meseci freepaida koje smo nas par ovde na forumu dobili nakon zahteva za prenos u drugu mrežu, ja sam nakupio 380GB, ispada da ću ostati bez toga kad istekne ovaj period, uplatom novog freepaida.
A da uplatiš uzbudljivu kombinaciju?

Kod mene je malo drugačije. Prešao iz A1 i imam fripejd koji ističe sutra. Danas sam aktivirao paket (1gb i 150 min za 500 dinara). Gigabajt se sabrao sa preostalim internet saobraćajem, ali sve i dalje važi do sutra. 🙂 Zvao sam korisnički centar i oni kažu da će se aktivacija novog paketa i produžetak važenja kredita videti po isteku trenutnog ( što ranije nije bilo slučaj). Zato sam im poslao mejl i objasnio problem.

Koliko vidim, suština je u tome da Globaltel starim korisnicima koji automatski obnavljaju samo fripejd dozvoljavaju regularno sabiranje neta i produžetak važenja kartice. Problem imaju oni koji istovremeno aktiviraju paket više puta i oni koji kao ja šetaju sa fripejda na druge jeftinije pakete. Meni su sabrali postojeće gigabajte sa gigabajtom iz manjeg paketa bez produžetka važnosti za novih 30 dana.

Činjenica je da su nedosledni i često rade od slučaja do slučaja.. Neki od nas su koristili promociju 12 + 6 meseci. Meni je nisu dali, ali zato još uvek imamo mogućnost prelaska u A1.

U postupku prelaska iz MTS Biznis paketa u ovaj Globaltel sam morao da napravim međukorak i prvo pređem u neki MTS paket za fizička lica. Kažem u poslovnici da hoću najjeftiniji postpejd... i dobijem neki "5ica XS" (glupavog li imena!)

U "5ica XS" za 1.700 RSD - "besplatnih" 200 minuta... Odnosno - ako se vrši zaokruživanje na minut(?) - pre će biti oko 130 minuta... Ili možda i 70-ak, ako računaju uspostavu veze kao minut razgovora(?)

Pošto će prelazak sada trajati i 15-ak dana, pomislih - daj da vidim koliko košta minut razgovora (van MTS mreže) nakon potrošenih "besplatnih" 200 minuta... Odem na MTS-ovu stranicu, pročitam sve, kliknem svuda - ne piše nigde?!... Preko search bar-a nađem aktuelni PDF cenovnik - piše svašta, ali ne piše koliko košta minut razgovora?!... Pozovem korisnički servis - ne zna ni ona, jer i ona pokušava da nađe informaciju na istoj stranici koju sam ja već pregledao?!

Potpišeš ugovor za mobilnu telefoniju i nigde ne možeš da saznaš koliko će da te košta minut razgovora?!... Ej?!

Zašto se giljotina ne vrati u upotrebu? Ko zna šta me tek čeka u ovom Globaltelu! Kada sam pre 20-25 godina poslednji put bio na pripejdu, to je podrazumevalo da na trafici uplatim npr. 500 dinara i onda to trošim dok ne potrošim. Ako ne bih potrošio tih 500 din. za 11 (ili beše 13) meseci, morao sam da uplatim nekih minimalnih npr. 200 din. da bi broj ostao živ. Tih 200 din. se sabiralo sa nepotrošenim ostatkom od 500 i zbir je važio u, sada, narednih 11 ili 13 meseci. - Prosto k'o pasulj.

A ovo sad kada čitam i slušam, ovo ni Ajnštajn ne bi shvatio. Ovo se ne prenosi, a ono se prenosi, ali ako do tog dana uplatiš ovo, a ako ne uradiš ono, onda ti ističe ovako...

Kog đavola se ovo uopšte zove pripejd, kada plaćam svakog meseca, isto kao postpejd?!

Oni sve ovo rade da bi zbunjivali nas protivnike, a unapređivanje zbunjivanja neće stati ni kada svi skroz poludimo. Uskoro će svaka porodica morati da ima po jednog zaposlenog, koji će osam sati dnevno pratiti cene paketa, proučavati koliko su nas pokrali na računima za struju, pisati prigovore, izračunavati da li je po komadu jeftinije kupiti pakovanje od 731 ili od 593 ovoga i onoga... Ja sigurno neću doživeti da prođe ovaj kapitalizam i njegovo čedo demokratija.

Problem imaju oni koji istovremeno aktiviraju paket više puta i oni koji kao ja šetaju sa fripejda na druge jeftinije pakete. Meni su sabrali postojeće gigabajte sa gigabajtom iz manjeg paketa bez produžetka važnosti za novih 30 dana.
Zvao sam korisnički centar i oni kažu da će se aktivacija novog paketa i produžetak važenja kredita videti po isteku trenutnog
Kažeš da problem imaju oni koji kombinuju pakete, a da kod tebe nema problema.
Kažeš i da ti nisu produžili važnost, ali i da su tu rekli da se važnost prikazuje po isteku trenutnog paketa.

Ne kudim. Nego primećujem da generalno sve radi kako je zamišljeno i na sajtu objašnjeno.
Jedino, po neko sistem tumači na svoju ruku, pa mu se tumačenje ne poklapa sa onim kako jeste.

I izgleda da ima po koji bug, koji će rešiti, ako već nisu.

Kog đavola se ovo uopšte zove pripejd, kada plaćam svakog meseca, isto kao postpejd?!
.. kao i sve što si napisao u svom postu.
Nisi razumeo kako jednostavno funkcioniše Globaltel.

Ne plaća se svakog meseca.
Može. Ali, ne mora.

Kredit se kupuje (dopunjuje, kako oni nazivaju) najmanje jednom u tri meseca.
Paket se dodaje najmanje jednom u mesec dana, i ima mogućnost automatske obnove.

U praksi to izgleda ovako:
Uplatiš, kupiš, dopuniš.. kako god nazvao, kredit jednom u tri meseca iznosom koji je jednak ili prelazi vrednost 3x vrednost jednog paketa, dodaš izabrani paket i aktiviraš automatsku obnovu i - miran si narednih tri meseca.
Ništa više ne misliš i ideš svojom poslom.
Tvoje je samo jedan korak i ništa više.

Obaveza će ti zatim do kraja života biti samo da periodično na tri meseca ponovo dopuniš svoj kredit, jer će ti u suprotnom biti poništen, tj izgubićeš sve što je eventualno preticalo i nakupljalo se tokom vremena.

Globaltel je jedan izuzetan operater.

Poslednja izmena:
1a. Šta, dođavola, znači ovo ovde - https://www.globaltel.rs/tarife (npr. Pozivi --> Prema Globaltel korisnicima --> Pozivi putem SIM kartice --> Uspostava veze 7.5 RSD + Cena minuta 6.5 RSD)?

Jedino što mi pada na pamet je - uplatio sam npr. "Uzbudljivi paketić" od 335 RSD za 30 dana... potrošio sam ga za 20... i sada obavljam pozive za 7.5 + 6.5 RSD (pod uslovom da imam uplaćenih novaca na računu)? - Je l' to to?... Ako jeste, zašto bi iko ovo radio, ako može posle 20 dana da uplati novi "Uzbudljivi paketić" od 335 RSD (i ima neograničene minute u mreži)?

2. Minuti se u "Uzbudljivim paketima" zaokružuju na svaki započeti? Odlazni pozivi se ne računaju u sekundama, kako sam to imao do sada u MTS Biznis paketu?

3a. Bonusi u Freepaid-u (30 GB / 24H — NET / Produži važenje paketa za 1 dan) se važe samo za prvu uplatu (prvih 30 dana)?... Ili i za sve naredne, koje se nadovezuju na svakih 30 dana? Nekako mi ni jedno, ni drugo nema smisla.
1a. i 1b. kao što napisa lale, relikt prošlosti. Moguće i da se razgovori ka Globaltel korsnicima naplaćuju ako se zove bez aktivaranog dodataka za razgovor, još nisam prešao pa ne mogu da tvrdim.

2. Da. U listingu vrlo precizno specificiraju trajanje poziva u sekundama, ali naplaćuju u minutima, da bi više zaradili. Ne znam zašto mts to drugačije radi u biznis tarifi.

3a. To je dobro pitanje. Najlogičnije mi je da se posle svakog aktiviranog/obnovljenog fripejda ručno bira šta će korisnik da koristi.

Što se tiče tvoje druge poruke, u 5ica XS paketu imaš bar 100 započetih minuta. Offtopic je ali cenovnik kada potrošiš minute iz paketa je ovde. Prepaid, kao što samo ime kaže, znači da se radi o plaćanju unapred. Postpaid znači da plaćaš posle korišćenja usluge. Nema veze sa time koliko često plaćaš. Ono što si napisao u svojem shvatanju pripejda je u suštini tačno, osim što imaš period trajanja kredita i period trajanja kartice. Oba se produžavaju novom uplatom kredita (valjda i automatskom obnovom paketa sa kartice) ali se razlikuju u trajanju, 90 dana za kredit, a za trajanje kartice, zvanično 12 meseci, nezvanično i duže. Trajanje kredita može da se obnovi i slanjem istog sa drugog Globaltel broja.

Zbunjivanje nastaje kada se dođe na forum da se gunđa, često u vidu nepotrebno dugačkih poruka, umesto da se koncizno prenesu informacije od koristi za druge korisnike.

Kolega stevanovic019, opisao sam svoje jučerašnje iskustvu sa Globaltel-om. Pošto ga opširno citirate, moram da pojasnim.

Očekujem rasplet situacije, pošto mi jučerašnja dopuna nije produžila važnost kredita i preostalog internet saobraćaja. Aplikacija ne pokazuje datum isteka kredita i nije od pomoći. To se sigurno još nekom događa.

Kao argumentaciju stanja, naveo sam da se u Globsltelu nedosledno primenjuju pravila o bonusima. Neki članovi koriste promociju 12 + 6 meseci uz prethodnu najavu prelaska u A1. To se se u mom slučaju nije dogodilo.

Imam dva broja i uredno ih rotiram ih iz jedne u drugu. Čak i ako je promocija u Globaltel-u izmenjena, uvek postoji mogućnost prelaska iz jedne mreže u drugu uz zadržavanje broja.

Što se raspleta situacije tiče - biće kako su rekli.
Više puta sam dodavao paket u toku 30 dana važenja prvog paketa i uvek je poslednji prikazivao svoj period važenja nakon isteka prethodnog.
Biće to u redu.

Kažem, nisam kudio, u principu nisam ni mislio lično.. nego je bilo tipa - oni kažu biće sutra, ali ja vidim da tako nije danas, i to ne valja.
Pa, da ne buni druge. Zato sam pisao. Više kao objašnjnje.

Za ostalo ne znam.
Ne koristim i ne znam.
Ali verujem da ako nije automatizovano, ti bonusi, prelasci i sl, ako to radi čovek, a čovek može da pogreši - verovatno se može ispraviti razgovorom i dogovorom.

Rasplet je stigao brže nego što sam se nadao. Aplikacija još uvek ne pokazuje promenu.

Prilozi

• Screenshot_20260406_092801_Gmail.jpg
    Screenshot_20260406_092801_Gmail.jpg
    74.1 KB · Pregleda: 120
I ja sam im juče uputio e-mail sa pitanjem da li je greška ili šta drugo to što Moj nalog na sajtu ne prikazuje datum do kada važi kredit, tj kako ja mogu to pogledati.
Još nisu odgovorili.

Nešto im se dešava sa podacima.
Aplikacija ili sajt - baza i prikaz su isti.
Rešiće to, verujem.

Edit:
Upravo mi je stigao ovaj SMS.
Da, očigledno su radili nešto na sistemu. Verovatno otud te greške i propusti.
Rečeno je već čini mi se da imaju ažuriranu aplikaciju..

466.png

Poslednja izmena:
Nažalost, vesti nisu dobre.

Stigao mi je odgovor:
Datum do kada važi kredit više neće biti nigde prikazan.
Niti na sajtu, niti u aplikaciji, niti putem *100#.

Savetuju da pamtimo kada je kredit uplaćen i uplaćujemo tada.

Biće da je moja navika korišćenja task-a sada dobila još više na važnosti.. pa, delim sa vama ideju i praksu.

Screenshot_2026-04-06_10-35-28.jpg

Obavestiće ako u budućnosti bude promena po ovom pitanju.

Poslednja izmena:
Nemoguce,pa ti rece da su izuzetni.

Sad sam nazvao call centar, potvrđujem ovo što je kolega @stevanovic019 gore naveo. Kažu da od sada neće biti nigde vidljiv datum isticanja kredita, već da jedino može da se vidi na osnovu poruke o uspešnom dopunjavanju kredita. Već sam dodao podsetnik u kalendar, a ostaje mi da proverim da li i dalje funkcioniše razmena kredita između Globaltel brojeva i da li produžava važenje kredita za 90 dana.

Ja ni ne znam o cemu pricate,bicu tu jos par dana(dok ne istekne 60ti) ali razumem vas koji ste dugo tu da vam to sad sjebava koncepciju i te vase racunice koje isto ne razumem a i ne trudim se nesto.😁😁

Nije prijatno. Istina.
Nije ni nemoguće na dalje koristiti.. i to je istina.

Računica - nema jednostavnije niti jeftinije, a funkcioniše još malo, pa besprekorno.
Barem u mom slučaju i u našoj porodici.

Srećom, ima izbora za svakog od nas i spram naših poterba. Ima dovoljno operatera kod nas.
Verujem da si već pronašao sebi odgovarajućeg i to je dobro.

Hteo sam proci jeftinije ,za sekundarni broj koji ni ne koristim skoro ,ali sam toliko zivaca s njima izgubio da to je nije vredno 170din mesecno,koliko sam “ustedio”.

Obaveštavamo te da od sada svi Freepaid paketi važe 30 dana od dana aktivacije. Uključi automatsku obnovu i obezbedi da ti se prenese sav neiskorišćen saobraćaj u naredni period. Hvala što koristiš Globaltel.

Upravo stiglo na GT broju.

Potvrdio i @slaksm ono o cemu pricam
Evo za ove sto ne veruju...

Prilozi

• photo_2026-04-04_23-24-29.jpg
    photo_2026-04-04_23-24-29.jpg
    84.7 KB · Pregleda: 99
Kevu sam prebacio u Globatel zato sto je to taman za nju. Kad je broj prebacen dobila je 100 minuta dobrodoslice.
Tih 100 min je vazilo 15 dana. Ja sam uplatio petog dana jos 100 min da ne mislim. Mislio sabrace 10 dana ostatka i novih 30 dana ukupno jos 40 dana.
Ali novi paket se nije video uopste , tek kad je proslo 15 dana dobrodoslice video se novi paket ali nije vazio 30 dana nego 20 dana jer sam usao vec vazeci.
Sad pitanje mogu li uopste da joj uplatim samo minute 300 min tj 3 paketa i da vazi 90 dana?
Ili to vazi samo za frepejd i ne za razgovore?
Nije nista strasno samo sto cu cesce proberavati taj paket od 100mim..

Sad sam nazvao call centar, potvrđujem ovo što je kolega @stevanovic019 gore naveo. Kažu da od sada neće biti nigde vidljiv datum isticanja kredita, već da jedino može da se vidi na osnovu poruke o uspešnom dopunjavanju kredita. Već sam dodao podsetnik u kalendar, a ostaje mi da proverim da li i dalje funkcioniše razmena kredita između Globaltel brojeva i da li produžava važenje kredita za 90 dana.
Vidi se datum isteka kredita kada se iz *100# traži SMS poruka o stanju.

Nisi razumeo kako jednostavno funkcioniše Globaltel.
  • Pripejd ti je, na primer, debitna kartica u banci. Uplatiš 5.000 dindži ili 50 evri i trošiš dok ne potrošiš. A ne moraš ni da trošiš, ako nećeš. Niti moraš za 30 dana da uradiš ovo, a za 90 ono.
  • Gradski prevoz u BGD-u se do skoro plaćao pripejd. Uplatiš na trafici 50 vožnji i vozaš se dok se toliko ne izvozaš.
  • Itd.

... Dakle, plaćaš unapred i nemaš nikakve vremenske odrednice. Ne moraš ni dinar da nadodaš ni za mesec, ni za tri, ni nikada. Niti već uplaćeno može da nestane protiv tvoje volje.

U mom dosadašnjem postpejdu, ne da ništa nisam mislio po tri meseca, nego ništa nisam mislio 15 godina, otkad sam račun plaćao trajnim nalogom u banci. Nepotrošeni minuti su se prelivali u naredni mesec i nisu mogli da ispare ako ne bih uradio ovo u ovoliko dana ili kliknuo ono u onoliko dana.

Razlika između ovakvog "pripejda" i postpejda je što poslednji postpejd račun, iz budućnosti za 10 godina, u pripejdu platiš odmah na početku, a ostalih 119 plaćaš isto. Otprilike kao kad npr. izdaš nekome stan, a on ti na početku plati dve kirije - prvu i poslednju. A sve između plaća isto.

Ovakav "pripejd" može, eventualno, da ima svrhu i smisao za čoveka koji npr. voza kamion devet meseci godišnje u Ameriki i tri provodi sa porodicom u Srbiji, za nekakvog turistu isl.

Najmanje 95% ljudi na ovoj temi je u Globaltelu zato što su izračunali da tu mesečno prolaze najjeftinije za svoje potrebe, a ne zato što imaju mogućnost da tri meseca koriste mobilni... pa dva i po meseca ne koriste... pa opet pet koriste... itd.

U aplikaciji verzija 1.0.9 i dalje se vidi do kada traje kredit. Ako Vam je to veoma bitno zašto ne instalirate tu verziju i onemugućite automatsko ažuriranje.

Sad pitanje mogu li uopste da joj uplatim samo minute 300 min tj 3 paketa i da vazi 90 dana?
Paket važi 30 dana. I vreme važenja paketa se ne sabira. Sabira se saobraćaj - minuti/SMS i/ili internet.
Tako piše i tako se koristi.

Vidimo da kod pojedinih članova to nije slučaj i da njima pokazuje da su i vremena važenja paketa sabrana.
Da li je greška sistema ili je to funkcija o kojoj ništa ne piše.. izgleda da mi ovde ne znamo.

Ispada da je najbolje pitati njih, ili..
.. ići na sigurno i dodavati pakete onako kako majka bude trošila.
Ako potroši 100 minuta pre 30 dana - dodati još 100, koji će važiti 30 od trenutka dodavanja (a ne od trenutka isteka prethodnog paketa).. i tako u krug na dalje.

Voditi samo računa da se kredit dopunjava redovno u okviru njegovih 90 dana važenja, bilo kupovinom dopune kredita, bilo direktno kupovinom dodavanja paketa karticom (ne kreditom).
Mada, za ovo poslednje ja nisam siguran, jer paket uvek dodajem kreditom.

Da li je to u redu (razumememo se)?

Nazad
Vrh Dno