Šta je novo?

Curenje podataka u Telekomu Srbija

ПФКСРБ

Poštovan
Učlanjen(a)
09.08.2020
Poena
80
Telekom Srbija, državni telekomunikacioni operater u Srbiji, navodno je pretrpeo curenje podataka koje je pogodilo 160.000 korisnika. Neidentifikovana strana je nedavno objavila bazu podataka na mreži tvrdeći da su informacije ukradene sa internog portala za zakazivanje kompanije.

Navodno ugroženi podaci uključuju:
• Puna imena
• Adrese stanovanja
• Datume rođenja
• Brojeve telefona
• JMBG

Izvor / Source

Prilozi

• HDmuVlPWgAAo12e.jpg
    HDmuVlPWgAAo12e.jpg
    73.5 KB · Pregleda: 312
  • HDnE40fbEAExye4.jpg
    HDnE40fbEAExye4.jpg
    96.6 KB · Pregleda: 312
A gde vidiš na slici da su to biznis korisnici?
Na prvoj slici ne vidim tabelu PIB ili matični broj.

Kompanija Telekom Srbija saopštila je danas da je došlo do krade manjeg dela podataka iz njene korisničke baze, koja se odnosi na usluge satelitske televizije "m:SAT tv".
Nešto mi se javlja da je manji deo podataka korisnika bivšeg Totala.

Ovo nije politicki post da se odmah ogradim.
Pre neku godinu mi na dan glasanja zvoni telefon i po imenu me pozdrave i zamole da izadjem na glasanje i zaokruzim to i to. Nisam nikada bio ni simpatizer te stranke, a kamoli da sam im nekada dao podatke.
Tako da ja racunam da ti podaci odavno idu unaokolo.
Ako je snajka iz call centra imala listu, a tih snajki je bilo sigurno par hiljada, ko zna koliko ruku su moji podaci prosli i ko je to zadrzao negde.
A secamo se i price laptopa sa buvljaka koji je imao tabelu sa vise podataka od ovog curenja.

Sve u svemu, nista novo sa crnom rupom od firme koja zaposljava skart.

A secamo se i price laptopa sa buvljaka koji je imao tabelu sa vise podataka od ovog curenja.

to je priča o Aci Lordu. On je bio naš član. Na Srbin infu je pričao kako mu je bio u zatvoru i šta su sv heli da mu rade

Ne treba da se ogradiš, mi možemo da bežimo od politike koliko hoćemo ali ona će nas pre ili kasnije stići, hteli to mi ili ne, kao što se da videti po ovoj temi.
Politika i regulativa utiču na kompletno ITC tržište i to je prosto neupitna činjenica. Od visine poreza i carina na razne robe i usluge, do strateških ulaganja, zaštite potrošača, itd. sve je to politika.
Zato bi po meni na benchu trebao da postoji jedan poseban podforum namenjen regulativi i politici u IT industriji i telekomunikacijama. Znači usko vezan za date teme.

Upravo tako, nisam mislio na biznis korisnike već JMBG je javna informacija ako imaš firmu, zašto je to tako to samo ovi ludaci na vlasti znaju.
Zato sto smo bilde koji sve od Nemacke prepisuju... "datenschutz", privatnost... a ovakvi podaci javno dostupni.

Pre neku godinu mi na dan glasanja zvoni1 telefon i po imenu me pozdrave i zamole da izadjem na glasanje i zaokruzim to i to. Nisam nikada bio ni simpatizer te stranke, a kamoli da sam im nekada dao podatke.
Tako da ja racunam da ti podaci odavno idu unaokolo.
Ako je snajka iz call centra imala listu, a tih snajki je bilo sigurno par hiljada, ko zna koliko ruku su moji podaci prosli i ko je to zadrzao negde.

Sve u svemu, nista novo sa crnom rupom od firme koja zaposljava skart.
1. Ljudi su davali strankama brojeve prijatelja, rodbine, neprijatelja koji bi glasali za tu stranku
2. Stranke ako su znale da ne bi za njih glasao su znale kako da zovu da izgleda da su iz protivnicke stranke
90% ljudi je dovoljno glupo da ne shvata 🙁
Ali ako jedna stranka to ne radi, druga ce, i garant dobija.

Apropo propusta.... sta vas cudi kad Credit Score agencies u US su leakovali 150 MILIONA korisnika, sto je preko 50% populacije US koja ima score?
I da nije opet je 150m mnogo odjednom.

Poslednja izmena:
Mene i sad zovu kojekakvi i nude ja to prekinem i blokiram.
A da su amateri to jesu.

Svako ko ima firmu ovo je već javno na sajtu APR-a: Puna imena, adrese stanovanja, brojevi telefona, JMBG, tako da i nisu nešto bitno otkrili.
Broj telefona nije obavezan podatak u APR-u, ja ga nisam nikada ostavljao, ali mejl adresa jeste prema zakonu iz 2018. Proširena baza navodno sadrži brojeve ličnih karata i platnih kartica, odnosno tekućih računa onih koji su račune plaćali online.

Pošto imam firmu i broj telefona je javan jer kako bi me ljudi našli, nemam privatan broj.
Ali lični JMBG da stoji javno na izvolte, e to već nema logike i ne vidim svrhu. Firma ima matični broj a ja nju svakako ne mogu da otvorim bez lične karte tako da logike nema.

Upravo tako, nisam mislio na biznis korisnike već JMBG je javna informacija ako imaš firmu, zašto je to tako to samo ovi ludaci na vlasti znaju.
e pa gresis. mesas to sa SSN u americi. ovde se radi o izuzetno nazdnom americkom principu gde ako znas neckiji SSN mozes prakticno svasta. JMBG uopste nije dizajniran da bude tajna.

recimo, ako znam kad ti je rodjendan i gde si rodjen, i da li si bata ili seka, ja SKORO da znam tvoj ceo jmbg. mislim da zapravo ima oko 999 mesta svega, a to je u stvari redosled RADJANJA.

znaci ovako ja sam tvoj drug
slavis rodjendan, ja te pitam , e a kad si rodjen u koliko sati
ti kazes npr u 7 ujutru

ja pogeldam neki prosek radjanaja u beogradu, podelim sa brojem sati / minuta, i dobijem odprilike u plus minus 50 brojeva koji ti je JMBG. dalje to moguda brutforsujem posto nije mnogo brojeva, par dana par ustanova, i lagano.

ali cela je poenta, da je u stvari jmbg generalno javan, i nista ti ne znaci da ga znas. jer nista sa njim bukvalno ne mozes da uradis.

Broj telefona nije obavezan podatak u APR-u, ja ga nisam nikada ostavljao, ali mejl adresa jeste prema zakonu iz 2018. Proširena baza navodno sadrži brojeve ličnih karata i platnih kartica, odnosno tekućih računa onih koji su račune plaćali online.
e jel si ti menjao nick? poznat mi je taj avatar?

ali cela je poenta, da je u stvari jmbg generalno javan, i nista ti ne znaci da ga znas. jer nista sa njim bukvalno ne mozes da uradis.
Reci to mom drugaru koji je dobio od izvršitelja da mora da plati dug A1 za neki paket, pa je morao da plati i na sudu dokazuje krađu identiteta.

Pošto imam firmu i broj telefona je javan jer kako bi me ljudi našli, nemam privatan broj.
Ali lični JMBG da stoji javno na izvolte, e to već nema logike i ne vidim svrhu. Firma ima matični broj a ja nju svakako ne mogu da otvorim bez lične karte tako da logike nema.
hah... zvuci kao challenge 😛🕵️🕵️

Reci to mom drugaru koji je dobio od izvršitelja da mora da plati dug A1 za neki paket, pa je morao da plati i na sudu dokazuje krađu identiteta.
da... ali to je krajnje besmisleno

Poslednja izmena:
mislim da zapravo ima oko 999 mesta svega, a to je u stvari redosled RADJANJA.
prouči malo bolje JMBG
500 po polu i nije po redosledu rađanja nego po redosledu prijavljivanja. a i taj redosled dodeljivanja nije baš striktno sekvencijalan, verovatno su БББ podeljeni na skupove po matičarima kako ne bi došlo do preklapanja

al' da ne idemo više u off-topic

Nazad
Vrh Dno