Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Mislim da je ovde bitnije da vidimo testove realnih aplikacija tipa Premier, Photoshop, Lightroom... Mislim da se tu neće biti dobro za Windows mašine.
Već ima gomila klipova na YT za baš to. Dovoljno za Lightroom, lagano hendla 4K trake u Final Cut i DaVinci Resolve. Sposobniji čip od M1. RAM je jedino ograničenje ali ovo svakako nije ni namenjeno za Spilberga. CapCut, iMovie, i slično. Za te pare Windows mašine nemaju šta da ponude, nažalost. Valjda će ovo pogurati i druge OEM-ove da ponude nešto.

I mene su gledali kao ludaka kada sam prodao 9900K/32GB hackintosh sa EK vodenim i kupio M1 pro mac mini 16/512 čim se pojavio.
I nikad nisam zažalio...za nijansu sporiji u handbrake-u (u početku je bio značajno sporiji, ali su upeglali app vrlo brzo), nije se čuo, nije se grejao, a ostalo mi i soldino para u džepu.
A svi su mi pričali da nema šanse da će da radi kako treba sa tričavih 16gb.
Eto, ista priča ponovo...

M1 bi trebalo da podržava Apple Toolbox profil u Handbrake-u. Koristi HW media engine iz M čipa, slično kao Intel Quicksync.

I mene su gledali kao ludaka kada sam prodao 9900K/32GB hackintosh sa EK vodenim i kupio M1 pro mac mini 16/512 čim se pojavio.
I nikad nisam zažalio...za nijansu sporiji u handbrake-u (u početku je bio značajno sporiji, ali su upeglali app vrlo brzo), nije se čuo, nije se grejao, a ostalo mi i soldino para u džepu.
A svi su mi pričali da nema šanse da će da radi kako treba sa tričavih 16gb.
Eto, ista priča ponovo...
Šta toliko handujes?

Video 🤣
Šalim se...svašta...filmove, prijateljima sa traka digitalizacija, kad treba da se doradi neki video klip za youtube ili da se već gotov klip spakuje na minimum, a da se očuva kvalitet...nekomercijalno to radim, uglavnom prjateljima, kolegama, ne radim za pare.
Ne radim često, a ovaj M2 mini to jako fino završava.

M1 bi trebalo da podržava Apple Toolbox profil u Handbrake-u. Koristi HW media engine iz M čipa, slično kao Intel Quicksync.
Radi, ali moje iskustvo je da bolje rezultate imam kada radim klasično, bez Toolbox profila. Eksperimentisao sam i sa custom podešavanjma u okviru Toolbox-a i nikad nisam uspeo da dobijem bolji rezultat u odnosu na klasični način, ili ne znam, ili je stvarno ovako bolje.
Ako neko ima setovanja, slobodno neka mi pošalje da probam, jer sa Toolbox-om je definitivno dosta brže, ali mi se ne sviđa šta na kraju ispadne.

Radi, ali moje iskustvo je da bolje rezultate imam kada radim klasično, bez Toolbox profila. Eksperimentisao sam i sa custom podešavanjma u okviru Toolbox-a i nikad nisam uspeo da dobijem bolji rezultat u odnosu na klasični način, ili ne znam, ili je stvarno ovako bolje.
Ako neko ima setovanja, slobodno nekami pošalje da probam, jer sa Toolbox-om je definitivno dosta brže, ali mi se ne sviđa šta na kraju ispadne.

Kao i kod Quicksync-a, kvalitet je bolji softverski.
Nisam puštao kod sebe SW enkoding, ali Apple Toolbox H265 daje oko 900-1000 fps iz 4k u 1080p ili 720p.

Meni brzina nije primarna, ali jeste na prvom mestu kvalitet, a na drugom veličina izlaznog fajla, što mislim da hardversko enkodiranje ne može da parira softverskom. A probao sam i sa drugim aplikacijama, pa ipak, handbrake je i mama i tata za encoding.

Gledajuci recenzije, plis citanje Bencha i Reddita, neko bi pomoslio da ce prosecan Neo korisnik biti 4k video editor... posto se to u nedogled potencira.

A u realnosti prosecan korisnik ce imati otvoreno 20-30 tabova u brouzeru

Da ne pisem u vezi Handbrake, sve ste napisali. +1 za CPU/softverski enkoding.

Htedoh da pitam, koliko je vama (osim @RingeRaja koji je naveo da je njemu licno to mana) bitna osvetljena tastatura?

Meni npr. to skroz nebitna funkcija (cak mi i ugasena na trenutnom laptopu, ali priznam da laptop slabo koristim kao laptop jer je na docku 90% vremena, ali i tih 10% kad putujem i koristim laptop, cak i u vecernjim satima, nesto se ne secam da ukljucujem osvetljenje tastaturi).

Htedoh da pitam, koliko je vama (osim @RingeRaja koji je naveo da je njemu licno to mana) bitna osvetljena tastatura?

Meni npr. to skroz nebitna funkcija (cak mi i ugasena na trenutnom laptopu, ali priznam da laptop slabo koristim kao laptop jer je na docku 90% vremena, ali i tih 10% kad putujem i koristim laptop, cak i u vecernjim satima, nesto se ne secam da ukljucujem osvetljenje tastaturi).
Meni lično ne znači ništa pozadinsko osvetljenje. 80% života sam proveo prikovan uz tastaturu, kucam bez gledanja već sigurno 15 godina, a tu uvrstavam i function dugmad, makroe, sve živo. Mišićna memorija preuzela davnih dana, a i kako ne bi. Jadno je što su zakerali na tome, ali makar kompenzuju sa ekranom od 500 nita, 100% sRGB, i kućištem od aluminijuma, između ostalog. Čudan miks.

Ja kucam na slepo, tako da i nije preterano. Doduše uvek sam je imao od PowerBook-a, pa sada na MacBook-ovima...
Po mraku, ako baš treba da se pogleda u tastaturu, uvek je osvetljava koliko-toliko ekran, pretpostavljam.

Odsustvo osvetljene tzv. backlit tastature nije ništa strano za Apple. Ranije su postojale dve linije Apple laptopova: PowerBook i iBook. Ovaj drugi je imao plastično kućište i nije imao osvetljenu tastaturu. Takođe, MacBook Air 2010 je nije imao.

Poslednja izmena:
Evo dosta rezultata kome ne smeta da gleda video za ovakve stvari. Dosta veliko unapređenje u odnosu na M4...

Evo ga i M5 Max... Očekivan zaključak, M5 Max ipak najbolje leži za Mac Studio. Za MacBook Pro, prava mera je M5 Pro...
Neverovatno koliko je Apple uspeo da unapredi M5 u odnosu na M4, a i dalje koristi praktično isti TSMC proizvodni proces.

Нисам одолио узео сам MB Pro 16 M5pro 18/20/48/1TB али још га нисам отпаковао
Uzivaces u njemu gotovo sigurno. Za time mashine preporuka da uzmes neki eksterni ssd za bekap, sad neko prica koje velicine je hard u laptopu, duplo veci prostor na ssd-u za bekap, ne znam zasto je tako, ali preporuka.

Meni se vec posle godinu ipo dana vidi boljka manjeg prostora, i sad dolazim do momenta da ne mogu da odlazem pravljenje NAS-a 😀

Porucen m5 32/512. nadam se da ce raditi bolje od ove win masine za photoshop. porucih i airpods 3 pro da upotpunim ceo ekosistem 😀.
ode 2500e. jel okej cena?

Porucen m5 32/512. nadam se da ce raditi bolje od ove win masine za photoshop. porucih i airpods 3 pro da upotpunim ceo ekosistem 😀.
ode 2500e. jel okej cena?
Ako novac već "ode" zar nije suvišno pitanje da li je okej cena? 😂 Svakako je velika suma ali u pitanju je i vrhunska mašina sa više memorije. Ne vidim šta ti je bitno kakav je dil, kad ćeš gotovo 100% biti presrećan sa performansama.

Ako novac već "ode" zar nije suvišno pitanje da li je okej cena? 😂 Svakako je velika suma ali u pitanju je i vrhunska mašina sa više memorije. Ne vidim šta ti je bitno kakav je dil, kad ćeš gotovo 100% biti presrećan sa performansama.
trazim utehu, ahahaha. uvek se osecam lose kada trosim vece sume novca.. ako radi bas tako dobro kao sto kazu, svakako cu ga odraditi za ~mesec dana. jest da ce mi trebati da se naviknem 😛
javljam utiske kada stigne & bude isproban

Evo ono sto me interesovalo, koliko M5 13" MBA Air throttle-uje i greje se naspram NEO. Obara P-core ispod frekvencije NEO jezgara. Mada oba su solidno vruca.

na 13:00

trazim utehu, ahahaha. uvek se osecam lose kada trosim vece sume novca.. ako radi bas tako dobro kao sto kazu, svakako cu ga odraditi za ~mesec dana. jest da ce mi trebati da se naviknem 😛
javljam utiske kada stigne & bude isproban
Ja sam ženi uzeo prošlog maja u Microcenter-u u USA, bude baš dobrih ponuda. M4 pro 24/512 za 1650 (list price je 2000) + porez naravno, izašlo nešto oko 1600e. Ako kupuješ kod nas, nema puno izbora.

Dobar opis toga šta je Apple postigao sa novim "low budget" MacBook-om .
Kažu da je Apple praktično dobi jednu potpuno novu generaciju Mac korisnika.

"Do sada, zaista pristupačan MacBook koji roditelji i škole mogu da opravdaju za decu nije postojao. Appleov najjeftiniji laptop je bio od 999$ za MacBook Air. Počevši od samo 499 dolara za obrazovanje, Neo se prvi put bavi ovim neiskorišćenim tržištem. Uskoro, mnogi studenti će ili koristiti MacBook Neo ili želeti da ga kupe."

https://9to5mac.com/2026/03/17/how-...-a-high-school-student-is-worth-50k-to-apple/

Taj koji dobije takav Mac sa 14 godina, hteće da uradi upgrade kad krene na koledž i kupiće macBook Air od 999$, zameniće android za iPhone i kupiće, da bi sve uklopio, AirPods, koje god. Vremenom će se naviknuti da sve lepo i usklađeno radi u takvom okruženju i verovatno će u nekom trenutku preći na Pro model uz redovno menjanje novog telefona.

TLDR, zarada na jednom takvom srednjoškolcu tokom životnog veka, prema sadašnjim cenama, za Apple iznosi oko 18000 dolara, što nikako nije loše za prodaju jednog računara od 499$.
Sve se gleda dugoročnije.

Naravno da ce napraviti bum. Evo prvi ja nikad nisam imao Mac, vjerovatno cu ga kupiti. Neo je odlican za ono sto mi treba - lagan za nositi, nije glomazan, baterija drzi, rad preko weba i office ljepota.

Upravo za to je i napravljen.
A Premium izrada.

Ja kritikujem Apple konstantno od samog početka, ali i posjedujem tri (tehnički - pet) njihova proizvoda, zato što tu i tamo naprave neki potez koji se isplati i nama "smrtnicima" koji nemamo neograničene prihode. Imam iPod Classic, iPad 11" 2018 (plus olovka plus keyboard folio) i Mac Mini M1. Nemam neku potrebu za laptopom, ali ću rado preporučiti Neo (i nasljednike, ako ih bude, po istoj cijeni) svima.

Uzivaces u njemu gotovo sigurno. Za time mashine preporuka da uzmes neki eksterni ssd za bekap, sad neko prica koje velicine je hard u laptopu, duplo veci prostor na ssd-u za bekap, ne znam zasto je tako, ali preporuka.

Meni se vec posle godinu ipo dana vidi boljka manjeg prostora, i sad dolazim do momenta da ne mogu da odlazem pravljenje NAS-a 😀
Имам неколико екстерних ssd, узео сам скоро и nvme да га користим екстерно. Ја никада не дозвољавам да попуним простор било гдје. Сав материјал ми је на дискове има ствари које нису захтјевне па их директно радим са екстерних, тако да све шта завршим пребаца се на дискове.
Macbook иначе користим око годину и што се тиче лаптоп рачунара за оно што мени треба Win нису за примаћи, а богами због свега шта се дешава постају избор број 1 по сваком сегменту.

• Like
Reagovanja: CvC
Jeftiniji neo u prodavnici nego na kp

Nema ga uopšte na KP osim oglasa za zvaničnu kupovinu preko računa. Još je rano za keš varijante.

Ima ih u svakom njihovom objektu. Ono što je mene razočaralo je format 16:9. U doba kad su svi shvatili da je format 16:9 glupost i vratili se ili se vraćaju korenima tj formatu 16:10 (koje btw Apple nikad nije napuštao) izbacili su na tržište ovako nešto. Shvatam da je to iznuđen potez jer bi 13" u formatu 16:10 bilo baš, baš maleno, ali opet, meni lično eliminacioni faktor.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno