Šta je novo?

adsl i povezivanje racunara

ssholovic

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2005
Poena
309
treba mi pomoc...imam lap-top i u njemu LAN karticu,e sada imam i stoni racunar, na kojem imam ADSL prikljucak ali u njemu nemam mreznu karticu. Treba mi savet koju mreznu karticu da uzmem da bi povezao ta dva racunara zbog ADSL-a, i da li moze neko da mi da uputstva kako sve to obaviti...otprilike sam upoznat sa tim...ali...i pitanje da li zbog umrezavanja moze doci do gubitka brzine?
hvala

Ako racunari imaju fire-wire, mozes preko njega, samo ih spojis kablom.
Drugo resenje: Mrezne kartice i kablovi su jeftini, pa ni to ne bi trebalo da bude problem. Vodi racuna da ce ti za direktno povezivanje ova dva racunara trebati crossover kabl.
Egzotika: USB to USB network kabl sa odgovarajucim softverom ili na primer dva bluetooth adaptera. Znam d apostoji i USB-Network cable, pa mozda i sa tim moze nesto da se uradi.
Mozes da nabavis modem-ruter ali ti i tada treba jedna mrezna kartica i dva obicna mrezna kabla.
Najskuplje resenje je da postojeci modem zamenis bezicnim modem-ruterom i kupis dva USB bezicna adaptera.

Nisam nikad probao, ali ako neko zna, neka kaze moze li se modem povezati na USB hub, a na hub racunari sa USB kablovima. Mislim da racunari ne bi mogli da pristupaju internetu istovremeno, ali ako je i to neko resenje...nije skupo.

nazalost samo lap top ima firewire,tako da opet nista ne mogu da uradim,nazalost,jedino uz mreznu karticu i kabel...ono sto me jos interesuje da li neko zasigurno zna da li oba racunara mogu da budu povezana i na mrezi odjednom
hvaa

To je jako prosto, nemoj da se brines.Mogu biti na netu oba istovremeno.Stoni koji je povezan na ADSL ce ti biti Gateway u lan-u i svi upiti za stranicama ce se prosledjivati njemu sa laptopa a on dalje dns-u.Znaci kupi mreznu karticu, uvrnuti mrezni kabal (zato sto ih direktno povezujes bez swicha), napravi LAN prvo wizard na laptopu i prijavi ga kao gateway a onda wizard i na stonom i reci mu da ides na net preko gateway-a.I to bi trebalo da radi.Pozdrav.

ssholovic je napisao(la):
nazalost samo lap top ima firewire,tako da opet nista ne mogu da uradim,nazalost,jedino uz mreznu karticu i kabel...ono sto me jos interesuje da li neko zasigurno zna da li oba racunara mogu da budu povezana i na mrezi odjednom
hvaa

ili ako bi bas da spojis firewire-om, ti mozes uzeti karticu koja na sebi ima firewire prikljucak... jedan PCi slot manje, ali ako ti je od velike vaznost, sto da ne. Ako nista drugo, brza je!

thanks
javicu se sta je bilo,mislim da li sam uspeo da uradim sve to
pozz

Vrh Dno