Šta je novo?

Postavite slike sa kamere vaseg mobilnog telefona (Procitati prvi post u temi)

Piše. Zaista.
Moja greška.
Nisam video..

@marinko98 Koliko je zumirano u mm ekvivalentno ili koliko puta?
Te slike sam napravio onako u žurbi prelazaći most na VBK, nisam se ni zaustavio kako treba(da me neko od poznanika/prolaznika slučajno ne vidi, pa da pomisli šta ovaj slika-nema pametnija posla)😉.

Bio u gradu(naravno peške), da sačekam na autobuskoj stanici prvog vlasnika Viva, došao kod mene u Kulu iz NS-a i doneo mi Vivo u zamenu za moj Honor Magic 8 Pro(koji je "izdržao" cela 3 ili 4 dana sa mnom)😊.
Pa u povratku napravio tih par slika, i nisam ni obraćao pažnju na zum.

Evo ako će ti ovo pomoći...

Prilozi

• Screenshot_20260211_220629.jpg
    Screenshot_20260211_220629.jpg
    77.7 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_20260211_220633.jpg
    Screenshot_20260211_220633.jpg
    82.5 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_20260211_220637.jpg
    Screenshot_20260211_220637.jpg
    80.1 KB · Pregleda: 26
Trebalo bi da su izvorne, kakve onda koristi od kačenja slika ako se još podešavaju i doteruju u nekoj aplikaciji/programu?

Da li članovi koji nemaju telefon sa kojeg se kače slike, treba da vide kave slike pravi taj model telefona ili kako vlasnik ume da uređuje slike?

Trebalo bi da su izvorne, kakve onda koristi od kačenja slika ako se još podešavaju i doteruju u nekoj aplikaciji/programu?

Da li članovi koji nemaju telefon sa kojeg se kače slike, treba da vide kave slike pravi taj model telefona ili kako vlasnik ume da uređuje slike?
mislim da vecina cacne, ja na prvom mestu. Zapravo jesi i nisi upravu, jesi u smisli da se sa izvnornom moze videti kako zapravo kamera radi, a nisu u smislu da obrada fotografije pokazuje sta zapravo senzor upija u sebe, koliko ima materija za post procesing jer postoje kamere gde ne smes da pipnes nista sem eventualno boja jer se upropasti sve okolo, a bolje kamere dozvoljavaju da iz slike izvuces nesto sto ne vidis ni okom u pocetku pa ko sta voli... Pitam ovo jer mi slike sa Viva negde izgledaju kao da su sa Samsunga, a negde npr kod Ale-a su potpuno smirene, blagih tonova...

Pa svi provlace kroznesto,ako nisi primetio. Zato ova tema bas nema smisla ili je promasena poenta.

Na vivu nema potrebe provlacit.
Na kameri mozes podesavat saturaciju, ostrinu, kontrast, svjetlost.
Također mozes birat između zeiss natural, vivid i textured modova.
A onda imas i sraw opciju i humanistic mod.
Ugl mozes nastimat da fotka kako zelis.
Ove moje slike su sve default osim ostrina -30, kontrast +10.
Ale voli makro fotografiju, pretpostavit cundq koristi makro mod sa uključenom blendom i zeiss natural sa smanjenom ostrinom i bojama.
Ugl milijun opcija za prilagodbu kamere sebi.

Slike koje ti se baš sviđaju su napravili ljudi, pre svega, a ne njihovi telefoni. Nije ovo tema koja će da zameni gsmarena ili dxomark. Možda je čak i korisnija, jer gledaš kako ljudi stvarno koriste kamere telefona i koji modeli su u pitanju.

Mislim da uzmemo sad u ovim uslovima u kojima slika Batman telefone od 200e do 1200e, napravice toliko priblizne slike da nema sanse da provali koji je koji. To su idealni i najlepsi uslovi, mnostvo boja, lepih kontrasta, osvetljenja u izobilju itd. Upravo zato ih i obradjujemo jer nece isto moci da se obradi slika sa A52 i Viva X100 ultra. Eto neka Batman okaci 1 flat fotku i videcete da nece biti toliko primamljiva. ( Batman ovde sam tebe uzeo za primer jer jedini koliko vidim u primorju zivis pa mozes to izvesti ) ne umanjujem umece naravno, to je no1.

JPG je rezultat već obrađene slike "in camera".

E sada, što kažete, ima istine u tome da postoji razlika između obrade kako ju je zamislio proizvođač i onoga što kasnije mi možemo doraditi u drugom softveru.

Da li zbog toga otvarati posebnu temu.. ne znam koliko bi bilo praktično.

Mi smo na drugim mestima imali praksu da napišemo model kamere/telefona i softver za obradu, ako se koristio.
Tipa: "Google Pixel 10" ili "Google Pixel 10 i Google Photos"

Ima istine i to što nidza kaže, mada ostaje da originalni post kaže da se ovde prikazuju rezultati kamere prvenstveno.
Ali.. to je tada bilo neko drugo vreme.

Naša mašta i kreativnost su došli spontano tokom vremena, rekao bih.

5faa2556-fdb6-4937-b39d-fb5dd82ef420-1_all_4142.jpg
Xiaomi Mi A3 | Google Photos

PS
Za ovu znam da je dorađena u Google Photos, jer kada postujem, ima ovo sivo dno koje "pojede" deo kadra.
Ne znam zbog čega je tako, ali to pogađa starije slike.
Kod novijih toga nema.

Mislim da uzmemo sad u ovim uslovima u kojima slika Batman telefone od 200e do 1200e, napravice toliko priblizne slike da nema sanse da provali koji je koji. To su idealni i najlepsi uslovi, mnostvo boja, lepih kontrasta, osvetljenja u izobilju itd. Upravo zato ih i obradjujemo jer nece isto moci da se obradi slika sa A52 i Viva X100 ultra. Eto neka Batman okaci 1 flat fotku i videcete da nece biti toliko primamljiva. ( Batman ovde sam tebe uzeo za primer jer jedini koliko vidim u primorju zivis pa mozes to izvesti ) ne umanjujem umece naravno, to je no1.
13367.jpg13366.jpg13347.jpg13356.jpg13345.jpg13341.jpg13070.jpg13073.jpg13330.jpg

Evo foto dump od jucer direkt s mob

To je sa kamere?
Kada neko pomene obradu misli se u aplikacijama koje se koriste za to npr. photoshop. Ti si je slikao izvorno sa opcijom iz telefona, nisi naknadno obrađivao u takvim aplikacijama ako sam razumeo? A pitanje za obradu je baš to dodatne aplikacije, sa njima iz digitrona izvučeš dobru sliku.

Ja svaku sliku čačnem ali ne u specijalizovanim softverima već u samsungovoj galeriji, otprilike 30sec po fotki. Po meni, poenta je baš da se vidi koje su mogućnosti senzora. Ako usvojite koncenzus da nema čačkanja, poštovaću naravno.

Ja nista ne pipam, uvek je ukljucen Zeiss mod, saturacija, kontrast, ostrina i osvetljenje su u dubokom minusu i to je to. Ponekad malo kropujem, ali mislim da to ne spada u neku obradu.
Volim fotke koje su neutralne, bez napucanih boja.

Stari K Zoom je takodje imao podesavanja za ostrinu, saturaciju i kontrast i tamo je sve bilo smanjeno.

Poslednja izmena:
Treba samo napisati da li su slike prosle lightroom ili snapseed ili sta vec ko koristi. Mada vecina je i pisala to kad nesto uradi. Ako neko hoce da vidi fotku bez obrade, vecinom su ljudi i slali to. Ne vidim nikakav problem.

Telefon sa boljom kamerom i nema bolju kameru, to je sve slično danas, već ima bolju internu obradu. Jači CPU više obrade i AI algoritama.

Nama sa jeftinim telefonima pomaže LR I Snapseed.

Nazad
Vrh Dno