Šta je novo?

Ne može besplatno, platite Premium: YouTube zvanično blokirao puštanje videa u pozadini

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
YouTube-Premium.webp

Ne može besplatno, platite Premium: YouTube zvanično blokirao puštanje videa u pozadini​

Zaključavanje ekrana ili prelazak u drugu aplikaciju sada momentalno prekida reprodukciju YouTube videa kod besplatnih naloga

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...-zvanicno-blokirao-pustanje-videa-u-pozadini/

Na kraju ništa neće moći da se pusti na mobilnom i moraće da se plati, dok će na desktop-u moći.
Očigledno su uvideli da velika većina koristi samo mobilni, pa da to i naplate.

Na kraju ništa neće moći da se pusti na mobilnom i moraće da se plati, dok će na desktop-u moći.
Očigledno su uvideli da velika većina koristi samo mobilni, pa da to i naplate.
Naravno da ne, Google zaradjuje od reklama, ne usluga. Pre bi ukinuli premium nego da se odreknu reklama.

Ne može ukoliko ne koristite Morphe YouTube, nasljednika Vanced i ReVanced.

Slušanje podcasts sa isključenim ekranom na YouTube Music app je od početka bila funkcija.
To (mislim da) neće dirati, jer su svojevremeno ukinuli Google Podcast app, pa bi bilo previše da bude drugačije.

Za slušanje muzike na taj način je već trebalo platiti.
Pa tako sada, ima smisla i da se tome pridodaju i oni koji su "gledali" YouTube videa na isključenom ekranu.

Na mob koristim Operu i preko mobilnog sajta YT slusam muziku ili neki podcast i radi u pozadini. Mozes da koristis telefon kao da imas premium. Moze samo audio, nema video prozora .

To je glupost vecina korisnika android sveta znaju za revanced menager i nema reklama nema nista ...ako me znate skinete menager , instalirate i youtube music u youtube i imate ponudi za jos neke app ....ko je lud da placa 15e mesecno za glupi youtube ...bas i da moram ne bi ...uvek ima stavri bar za android da im doskocite ...

To je glupost vecina korisnika android sveta znaju za revanced menager...
Ne znam u kakvom se ti društvu krećeš, ali veruj mi ja se krećem u veoma različitom društvu(mladi, srednji, stariji, obrazovani, neobrazovani, itd...), i ne da je neko čuo za revanced, nego ne znaju ni koji OS imaju u telefonu(ne bitno da li je u pitanju Android ili iOS), a takođe ne znaju ni šta je to OS.

Kao i uvek bice opet nacin da video ide u pozadini i berz pretplate

Malo je suludo da Google i dalje pilićari sa tim YouTube-om u 2026. godini.
Не би веровао колико људи познајем који су платили YТ премиум налог јер је "тако лакше". Највећи број људи, као што рече маринко, не зна ни основне ствари о телефону, а камоли да разуме шта је Revanced.

Да не причам о идејама и смеру крупног капитала и корпорација као што је Google. И да је, не платити YТ премиум, у ствари, морални чин.

Ne znam ni ja šta je Revanced.
Videh ovde i pogledah.
Liči mi na skup skripti koje se mogu izvršavati bez SU dozvola.

Čudi me da se Google i ostali ne trude da funkciju tih skripti ne ometu u radu.
Ali verujem da hoće, ako uvide da je upotreba prešla neke njihove granice.

A za sebe mogu reći da nisam običan konzument tehnologija.

Što nas i dovodi do - tehnologije poput smartphones i trebaju biti consumer first.
Trebaju biti i jesu osmišljene tako da budu dostupne svima bez ikakvog poznavanja principa rada.
Zato i imamo ljude koji uopšte ne znaju šta je to operativni sistem daje od toga da imaju Android ili iPhone telefon.

Zašto bi se neko opterećivao time šta je Revanced, kako radi i kako se koristi, kada je sada kako je - jednostavno i funkcionalno?
Mnogi su naučeni da koristite aplikacije na svojim uređajima i nemaju nikakvu potrebu niti poriv da zalaze u to kako su te aplikacije nastale i kako rade.

Ja se lično veoma prijatno iznenadim kada sretnem nekog ko zna da koristi file manager.
To je do sada broj ljudi koje verovatno na prste mogu izbrojati.

Očekivati od onih ostalih da znaju za i da koriste aplikacije poput Revanced.. meni je ravno nemogućem.

Što se mene tiče. Sada kada znam da postoji..
Liči mi na aplikaciju koja je stalo aktivna i troši resurse zarad funkcija koje ne bih mogao sebi opravdati.
Plus, možda remeti normalan rad Google servisa, a to onda znači da se ne bih mogao osloniti na svoj uređaj da će funkcionisati ovako kako mi je potrebno, kako očekujem i na šta se oslanjam.

Svako po svojim potrebama.

820 dinara mesečno nije nedostižno, ali je meni to skoro tri meseca pretplata za telefon.
Zato i ne "gledam" video u pozadini, a reklame preskačem posle nekoliko sekundi.
Ta "cena" uštede mi je ok..

И да је, не платити YТ премиум, у ствари, морални чин.
А што се морала тиче, морала је да одгледа видео. Ко жели да бојкотује јутјуб, па и остале гугл сервисе нек’ их макне са телефона и из живота.

Ima li neko da preporuči neki addon ili sl. za Firefox, baš me nerviraju reklame.

А што се морала тиче, морала је да одгледа видео. Ко жели да бојкотује јутјуб, па и остале гугл сервисе нек’ их макне са телефона и из живота.
Ти у Норвешкој слободно плаћај. А ја ћу овде позивати људе да не плате и свима предлагати Revanced (барем 20-ак људи је инсталирало на мој предлог). Немој да имаш критички осврт на Google а те кафанске пословице можеш да задржиш за себе.

@RingeRaja Пробај Adblock Plus, ради одлично. Ја сам на Браве-у годинама па користим built-in блокер.

@dreamer_bgd То што не желиш да платиш је сасвим у реду, придике слободно сачувај за неке адекватиније ситуације.

"In this episode we explore how subscriptions became a part of our everyday lives with no end in sight."

90% ljudi zna da koristi samo ono što ima na ikonicama, neki ne znaju ni sa play prodavnice da instaliraju već mora neko drugi

kakva crna piraterija i neki dodatni programi. ljudima čak i na kompu idu reklame na yt

Ali i od tih 90% ljudi, dobar broj i ne zna da reklame mogu da se izbegnu Premium pretplatom... Niti zna sta je Premium.

Kod mene na mobilnom u brave sve radio normalno. I sa ugašenim ekranom i u pozadini nema prekidanja

Na Samsungu mi ne radi iz Brave/Vivaldi u pozadini/ugasenim ekranom.
Nisam za placanje bilo koje pretplate. Treba Luiss Rossman za POTUSa!

Ти у Норвешкој слободно плаћај. А ја ћу овде позивати људе да не плате и свима предлагати Revanced (барем 20-ак људи је инсталирало на мој предлог). Немој да имаш критички осврт на Google а те кафанске пословице можеш да задржиш за себе.

@RingeRaja Пробај Adblock Plus, ради одлично. Ја сам на Браве-у годинама па користим built-in блокер.
Kad smo kod "kritickog osvrta", baci oko u svoje dvoriste, lakoo za Google.

1770035049261.png

Ne znam ni ja šta je Revanced.
Videh ovde i pogledah.
Liči mi na skup skripti koje se mogu izvršavati bez SU dozvola.

Čudi me da se Google i ostali ne trude da funkciju tih skripti ne ometu u radu.
Ali verujem da hoće, ako uvide da je upotreba prešla neke njihove granice.

A za sebe mogu reći da nisam običan konzument tehnologija.

Što nas i dovodi do - tehnologije poput smartphones i trebaju biti consumer first.
Trebaju biti i jesu osmišljene tako da budu dostupne svima bez ikakvog poznavanja principa rada.
Zato i imamo ljude koji uopšte ne znaju šta je to operativni sistem daje od toga da imaju Android ili iPhone telefon.

Zašto bi se neko opterećivao time šta je Revanced, kako radi i kako se koristi, kada je sada kako je - jednostavno i funkcionalno?
Mnogi su naučeni da koristite aplikacije na svojim uređajima i nemaju nikakvu potrebu niti poriv da zalaze u to kako su te aplikacije nastale i kako rade.

Ja se lično veoma prijatno iznenadim kada sretnem nekog ko zna da koristi file manager.
To je do sada broj ljudi koje verovatno na prste mogu izbrojati.

Očekivati od onih ostalih da znaju za i da koriste aplikacije poput Revanced.. meni je ravno nemogućem.

Što se mene tiče. Sada kada znam da postoji..
Liči mi na aplikaciju koja je stalo aktivna i troši resurse zarad funkcija koje ne bih mogao sebi opravdati.
Plus, možda remeti normalan rad Google servisa, a to onda znači da se ne bih mogao osloniti na svoj uređaj da će funkcionisati ovako kako mi je potrebno, kako očekujem i na šta se oslanjam.

Svako po svojim potrebama.

820 dinara mesečno nije nedostižno, ali je meni to skoro tri meseca pretplata za telefon.
Zato i ne "gledam" video u pozadini, a reklame preskačem posle nekoliko sekundi.
Ta "cena" uštede mi je ok..

ReVanced je samo kolekcija skripti koje modifikuju oficijelni apk YT, YT Music i drugih gugl aplikacija za koje skripte postoje i razvijaju se. Skripte služe da dodaju opcije u te aplikacije kojih u zvaničnim nema, poput puštanja u pozadini, odabira tema, ali i stvari kao što su odabir kodeka, SponsorBlock, i slično. Same po sebi ni skripte ni aplikacije koje su modifikovane njima ne troše ništa više resursa nego i oficijelne aplikacije.

To treba razdvojiti od ReVanced Manager i sličnih patcher aplikacija, koje su se pojavile kao rešenje za lokalno modifikovanje aplikacija. Ovo je korisno da se ne bi slučajno desilo da neko skine lošu ili malware varijantu tih aplikacija po bespućima interneta. U ovoj varijanti se skinu zakrpe, skine se „čist” apk sa apkmirror-a ili gde već, i patcher aplikacija direktno na telefonu kompajlira unapređenu verziju koja se potom instalira. Koliko znam ni to ne troši ništa više energije od procesorske snage koja je potrebna tokom procesa krpljenja. Razume se, ko pronađe pouzdan izvor na Github-u ili negde drugde i zna šta radi, može da se osloni na već zakrpljene fajlove.

Ono na šta ti verovatno misliš je microG, i na njemu se zasnivaju svi revanced projekti. microG je community fork Google Play servisa koji je nastao iz potrebe da se nekako ospori apsolutna dominacija Gugla na tom polju. Tokom godina Play servisi su postali integralni deo sistema do te mere da većina aplikacija bez njih naprosto ne može da funkcioniše jer u sebe integrišu rešenja koja olakšavaju razvoj aplikacija. Prost primer su npr. push notifikacije – većini Android aplikacija je lakše da se samo nakače na Play Services API nego da naprave svoje rešenje za prostu stvar kao što su notifikacije, da ne pričamo o komplikovanijim funkcijama. Naravno, Play servisi su najveći potrošači baterije na telefonima ali nemoguće ih je isključiti niti obuzdati, niti ima svrhe jer se time samo onemogućava rad telefona. I naravno da se većina Guglove inftastrukture za reklame, praćenje korisnika integriše baš u Play servise.

microG je dakle pokušaj da se servisi prerade tako da zadrže većinu korisnih funkcija poput push notifikacija, upravljanja Gugl nalozima, i drugih integralnih mogućnosti, samo bez hrpe i hrpe telemetrije i ostalih mutnih radnji koje je Gugl usput nakačio na servise. microG može da se instalira kao zamena za ceo Google Play ekosistem u kom slučaju rade i Mape, i običan YouTube, itd. Naravno Play Integrity i druge Guglove kerefeke rade protiv ovakvih rešenja, ali zajednica radi sve što može da izgradi legitiman ekosistem otvorenog koda koji je svakim danom sve funkcionalniji. I baš zbog toga troši kudikamo manje resursa. Koristio sam microG godinama na rutovanom telefonu uz custom ROM, pa pričam iz iskustva. Svakom bih preporučio da bar pogleda o čemu je reč, možda i da se poigra na nekom starom telefonu... stvar može da napreduje samo ako ljudi u što većem broju krenu da ga koriste.

E sad, verzija microG koju koriste reVanced aplikacije je specijalna, olakšana verzija koja radi samo za potrebe tih aplikacija kakve su YouTube i YT Music. Nisam zalazio u detalje ali to je ono što te zakrpljene aplikacije koriste da uspešno dobijaju mogućnost notifikacija, logovanja na naloge, i generalno postižu da sa serverske strane izgledaju kao da sa njima nije ništa petljano. Po mom iskustvu, ovaj microG ne troši bateriju skoro uopšte, ne pojavljuje se uopšte na spisku aplikacija koje troše resurse, i generalno ko koristi velike aplikacije (i velike potrošače) kao što su YouTube ili YT Music mislim da neće ni primetiti taj dodatak.

Oprostite na eseju ali pošto se poveo razgovor o tome kako većina ljudi nije informisana, možda neko naleti pa mu bude korisno.

Hvala na opširnom postu.
I ne mislim samo na sebe, jer je post namenjen svima.

A ja..
Da, nisam zalazio u to kako radi. Tako mi izgledalo na prvu, kada se otvori prvi link u pretrazi za "ReVanced".

Na sajtu ne postoji nikakvo objašnjenje kako funkcioniše, sam:
ReVanced was born out of Vanced's discontinuation and it is our goal to continue the legacy of what Vanced left behind. Thanks to ReVanced Patcher, it's possible to create long-lasting patches for nearly any Android app. ReVanced's patching system is designed to allow patches to work on new versions of the apps automatically with bare minimum maintenance.

Pa je meni izgledalo da je aplikacija u pitanju.

Ostalo..
Sve je tako.
Na IT forumu, ima nas izgleda dosta koji smo kroz to prošli.
Neko i dan danas prolazi, vidim na drugim temama.

Meni je to ostalo iza..

1000000720.jpg

Nije tema, a nisam ni naišao na takvu.
Pun je internet o tom praćenju i sl. I tome kako je komfor jedino dobro u celoj priči, dok je ostalo sve negativno.
A meni nije jasno zbog čega je to drugačije, od onoga kako je čim na ulicu izađemo. Kao da će ReVanced i slični to promeniti.
Nego kažem - nije tema i nema veze. Pričam na glas.

Ja oduvek koristim Google servise u većoj ili manjoj meri.
Čak i kada je bio AOSP sistem, imao bi neki od manjih Google paketa (poput microG o kome pričaš).

Nije mi to ostalo tako danas. Danas koristim full flagged Google Android.
Mislim da Google pruža svestrano korisničko iskustvo, kada smo već došli u ovu situaciju.

Mada, ostaje da smo živeli i pre njega i ništa nam nije falilo.

Ja gledam da iskoristim najbolje i najviše, a na ostalo ne obraćam pažnju.. (jer, još uvek nisam našao valjani razlog zbog čega bih)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno