Šta je novo?

Supernova (2024+)

Samo si tu vest propustio, to je sve. Supernova je to konkretno objavila ovde. Nije baš uobičajeno, mada su nešto kasnije povećali i cene, ali samo za nove korisnike.
Hvala ti za info.
Sad bas gledam u aplikaciji racun je 4299din, neznam dali je to ok za taj ugovor?
Mislim generalno je previse za tu brzinu ali kada covek nema drugih mogucnosti....

Cao ekipo, imam supernova inernet preko kablovske. Koristim technicolor 7200 ruter, nasam sam danas u garazi noviji model technicolor 7210. Da li nekako mogu njega da aktiviram umesto 7200?

Imam Supernova kablovski net 200/20 godinu i kusur i bilo je ok do pre par meseci i onda su počeli problemi.Matrica je ista net se gubi isključivo vikendom,ili subotom ili nedeljom.Jednom ceo grad nije imao net,prijavio sam mailom prestanak pružanja usluge što je trajalo duže od 24 časa.I dobih umanjenje računa😂 zbog tog perioda koliko nije bilo neta.Ko nije prijavio kvar naravno nije dobio umanjenje.Bojim se da može samo još gore da bude.

Kod mene dok nisu na banderi udenuli razvodni ormar-pojacivac kako kazu, "tu dole na cosci", net je do tada bio pakao. Sto si mu blize to je bolje 😀

Uskoro mi ističe UO koju sam potpisao sa Net Netom dok su bili nezavisan provajder. U pitanju je optika, 450/150, neki paket koji više ne postoji. U međuvremenu ih je SN kupila. Kod Net Neta sam uspeo da izboksujem statičku IP adresu bez dodatne naplate. E sad, interesuje me sledeće, pošto sam malo laik za te stvari, da li će me ako obnovim UO baciti iza CG NATa. U suštini mi je bitno samo da mi rade kamere. I da li se menja oprema, ruter, boksovi, itd. Trenutno sam vrlo zadovoljan kako mi sve funkcioniše i najradije ne bih da bilo šta menjam, ali bliži se kraj UO pa da znam koje su mi opcije.

A jel ima ona mogućnost na kablu ako ne radi internet da mu bekap bude mobilni internet mts-a, kao kod MtS optike?Mislim da se plaća 700 dinara mesečno.
Imali saznanja da zamenjuju kabal sa optikom?

Uskoro mi ističe UO koju sam potpisao sa Net Netom dok su bili nezavisan provajder. U pitanju je optika, 450/150, neki paket koji više ne postoji. U međuvremenu ih je SN kupila. Kod Net Neta sam uspeo da izboksujem statičku IP adresu bez dodatne naplate. E sad, interesuje me sledeće, pošto sam malo laik za te stvari, da li će me ako obnovim UO baciti iza CG NATa. U suštini mi je bitno samo da mi rade kamere. I da li se menja oprema, ruter, boksovi, itd. Trenutno sam vrlo zadovoljan kako mi sve funkcioniše i najradije ne bih da bilo šta menjam, ali bliži se kraj UO pa da znam koje su mi opcije.
Vidi da li postoji mogucnost da koristis isti paket bez UO, ranije su bili skuplji 500-700rsd. Dok za statičku sada skoro nemoguće bez doplate. Sad slabo pali i pozivanje na ostru konkurenciju na lokaciji ali blefiranje i cenkanje je uvek opcija 😁

Dali neko mozda uspeo da svoj privatni ruter prikljuci?
Neznam dali uopste takva opcija postoji da se da mac adresa od svog rutera...
Imam svoj FRITZ!Box 6690 koji je EuroDOCSIS 3.1
Mnogo bolji ruter od ovoga koji Supernova daje.

Znači da bi koristio moj ruter moram da imam statičku adresu. Dali to važi i za sistem video nadzora koji imam nameru da povežem preko tog svog rutera na internet konekciju Supernove?
Zato sam vas i pitao za bekap internet preko 4G konekcije....

Bekap zvanično daju samo na optici, a nezvanično je dobro pitanje daju li uopšte. Neki su u MTS-ovoj temi pitali i dobili odgovor da to kod njih ne može. Verovatno je do lokacije, ali možda ima i drugih ograničenja. Svakako, koliko sam ispratio, na forumu nemamo nijedno iskustvo da je neko to stvarno uzeo i da koristi.

Pozdrav društvo!
planiram u skorije vreme da menjam extender, čuveni TP linkov wr840 n, za neki koji može dual band.
Šta mi preporučujete?
može i privatno da ne opterećujemo temu.
Gledam neke TP link ili xiaomi.

Nece moci,jedino ako imas modem koji moze klonirati sn mac adresu
Ni kloniranjem mac adrese modema neće raditi, jer CMTS prepoznaje svaki modem, internet pušta samo na one koji su uneti u njemu.

Znači da bi koristio moj ruter moram da imam statičku adresu. Dali to važi i za sistem video nadzora koji imam nameru da povežem preko tog svog rutera na internet konekciju Supernove?
Zato sam vas i pitao za bekap internet preko 4G konekcije....
Svoj ruter možeš da korisnitiš i bez statičke IP adrese.
Za video nadzor ti takođe nije potrebna statička IP adresa.

Pozdrav društvo!
planiram u skorije vreme da menjam extender, čuveni TP linkov wr840 n, za neki koji može dual band.
Šta mi preporučujete?
može i privatno da ne opterećujemo temu.
Gledam neke TP link ili xiaomi.
Po meni to je prevaziđen model, za iste novce ili koji dinar više imaš novije modele, sa dual band wifi i novijim wifi standardima i brzinama.

Hvala druže a kako da koristim moj ruter. Ja sam kod Telekoma kablom spojio Telekomov ruter sa mojim, isključim wifi sa Telekomovog i to je funkcionisalo.
Čujem da sada Supernova mora da prebaci njihov ruter u bringe mod i tek onda moj ruter može da baci internet signal. Tako sam razumeo....
A šta ti savetuješ?

Hvala druže a kako da koristim moj ruter. Ja sam kod Telekoma kablom spojio Telekomov ruter sa mojim, isključim wifi sa Telekomovog i to je funkcionisalo.
Čujem da sada Supernova mora da prebaci njihov ruter u bringe mod i tek onda moj ruter može da baci internet signal. Tako sam razumeo....
A šta ti savetuješ?
Možeš da podesiš da tvoj ruter bude samo access point tako što ćeš da povežeš lan iz telekomovog u tvoj u LAN port i isključiš DHCP na svom ruteru ili da povežeš u WAN i da ostaviš sve uključeno, ali ćeš onda uraditi double NAT. Ja kod kuće radim ovo drugo i sasvim je okej ako si već pod CGNAT-om, samo pazi da ti se IP range-ovi na ruterima ne sudaraju i to je to.

Kada telefonom merim brzinu na 2.4gh to je baš loše, jedva 50mbs. Kada merim sa 5Gh onda je to od 180-300mbs. Upload zakiva na 19 mbs, što je odlično. Zato mislim da je do rutera to jest njegovog wifi dela. Čekam da mi stigne ruter Asus ax57, pa da vidim šta će se desi.

Ni kloniranjem mac adrese modema neće raditi, jer CMTS prepoznaje svaki modem, internet pušta samo na one koji su uneti u njemu.

Svoj ruter možeš da korisnitiš i bez statičke IP adrese.
Za video nadzor ti takođe nije potrebna statička IP adresa.

Po meni to je prevaziđen model, za iste novce ili koji dinar više imaš novije modele, sa dual band wifi i novijim wifi standardima i brzinama.
Znam gledam baš recimo TP-Link Archer C54 AC1200 bežični dual band
4 antene,
5 GHz: 867 Mbps (802.11ac)
2.4 GHz: 300 Mbps (802.11n)

košta 9.699,99RSD5.919,99RSD
na e planeti.

Meni 19.02.26. ističe UO I poslao sam mail šta mi mogu ponuditi za obnovu ugovor a da nije 1 mesec 50% popusta.
Zvali me pre neki dan i nude 6 meseci 50% na ugovor od 24 meseca.
Trenutno plaćam 2.250 dinara a cena tog istog paketa po novom je 6.300 dinara.
Ja mu kažem pa to je poskupljenje od skoro 3 puta i da ću verovatno preći kod drugog, a on mi mrtav 'ladan kaže pa dobro, te su cene sada i to je to.
Ranije su se bar borili za korisnike, pa smo se čekali preko maila ili razgovora sa "višim" referentima a sada ih baš briga.
Najgore je što skoro pa i nemam alternativu.
Imam Jotel koji je u raspadu A1 kućni net sa televizijom i vidim da se ljudi dosta žale na njega.
Stvarno ne znam šta da radim.

Meni 19.02.26. ističe UO I poslao sam mail šta mi mogu ponuditi za obnovu ugovor a da nije 1 mesec 50% popusta.
Zvali me pre neki dan i nude 6 meseci 50% na ugovor od 24 meseca.
Trenutno plaćam 2.250 dinara a cena tog istog paketa po novom je 6.300 dinara.
Ja mu kažem pa to je poskupljenje od skoro 3 puta i da ću verovatno preći kod drugog, a on mi mrtav 'ladan kaže pa dobro, te su cene sada i to je to.
Ranije su se bar borili za korisnike, pa smo se čekali preko maila ili razgovora sa "višim" referentima a sada ih baš briga.
Najgore je što skoro pa i nemam alternativu.
Imam Jotel koji je u raspadu A1 kućni net sa televizijom i vidim da se ljudi dosta žale na njega.
Stvarno ne znam šta da radim.
Meni istice 13.02,imam Suoer gpon 1000/500 tv max kaze Nikolina to vise ne postoji mogu vam ponuditi super 3m valjda bese 600/600 a od kanala bi mi oatalo sve kao i do sada 10 meseci 50% ili 3100 ostalih 14 meseci 6200 ja rekoh pa ne zivimo u Svajcarskoj pa da je ovoliko skupo,ali kaze zaista ovo je najvise sto vam mogu ponuditi.
Rekoh hvala gospodjo da vas nikada vise i ne kontaktiram,ona kaze pa mozete 14.02 kad razduzujete opremu mozda se nesto promeni do tada....dovidjena i kuca vam se zapalila.

A šta ti savetuješ?
Lan kabli iz Telekomovog/Supernova modema u tvoj ruter (wan port), samo moras da ruteru izmeniš opseg, ako je modem 19.168.0.1, ruter podesiš 192.168.1.1, što je uglavnom po defaltu već namešteno, ne moraš da gasiš na svom ruteru DHCP ili da ga stavljaš u Bridge mode.

Kada telefonom merim brzinu na 2.4gh to je baš loše, jedva 50mbs. Kada merim sa 5Gh onda je to od 180-300mbs. Upload zakiva na 19 mbs, što je odlično. Zato mislim da je do rutera to jest njegovog wifi dela. Čekam da mi stigne ruter Asus ax57, pa da vidim šta će se desi.
To je normalno za 2.4GHz signal, preko 150mbs teško da će ici na SN/Telekom modem ili na neki budžetni ruter, zato je tu 5GHz koji ide u max na bilo kom modemu/ruteru, a i sve zavisi i od samog telefona/tableta/laptopa.

Znam gledam baš recimo TP-Link Archer C54 AC1200 bežični dual band
4 antene,
5 GHz: 867 Mbps (802.11ac)
2.4 GHz: 300 Mbps (802.11n)

košta 9.699,99RSD5.919,99RSD
na e planeti.
Ok model za ove novce. u ePlaneti je 3.520rsd, završiće ti posao.

Lan kabli iz Telekomovog/Supernova modema u tvoj ruter (wan port), samo moras da ruteru izmeniš opseg, ako je modem 19.168.0.1, ruter podesiš 192.168.1.1, što je uglavnom po defaltu već namešteno, ne moraš da gasiš na svom ruteru DHCP ili da ga stavljaš u Bridge mode.

To je normalno za 2.4GHz signal, preko 150mbs teško da će ici na SN/Telekom modem ili na neki budžetni ruter, zato je tu 5GHz koji ide u max na bilo kom modemu/ruteru, a i sve zavisi i od samog telefona/tableta/laptopa.

Ok model za ove novce. u ePlaneti je 3.520rsd, završiće ti posao.
Hvala ti! i ja mislim da je ok.

Podpisao sam supernovom ugovor na 2god duo paket kostao je 2800 ili 2900 din. Do kraja ugovora je cena paketa izasla na 4200din .

Банаћанин шта си добио техниколор 7210 или имају нешто ново?

Pitanje je da li preko supernove moze da uspostavi net.

Videce signal to da ali.. na Zyxel EMG3525-T50B Dual-Band Wireless ruter sam jedva iz petog cackanja uspeo ali pola sajtova ne otvara.

Pitanje je da li preko supernove moze da uspostavi net.

Videce signal to da ali.. na Zyxel EMG3525-T50B Dual-Band Wireless ruter sam jedva iz petog cackanja uspeo ali pola sajtova ne otvara.

Naravno da može, ja ovaj net koristim još od 2008, promenio sam jedno 20 rutera bez ikakvog problema.

Nazad
Vrh Dno