Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Bas to sto jurodivi kaze a licno sam imao odlicnih iskustava i sa polovnim karticama (onomad 1080ti i trenutna 3090) tako da ne bih ni njih otpisivao pri kupovini.

@jurodivi
Uskoro ce sve previse da kosta... Ja sam je platio 1250e kod nas pre mesec dana, u monitoru bilo par komada na stanju, cena u EU tada je bila oko 1150e pa nisam hteo da se cimam da mi drugar dovlaci zbog 100e razlike. Sada u EU kosta oko 1300e a kod nas 1450e. Vrebam je vec nekih 6 meseci nakon sto sam dobro proucio sve modele, i ispostavilo se da je Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC u praksi radi prakticno isto kao i najskupli modeli.

5x serija vredi zbog FG, prosto vredi narocito sada kada FG moze da se forsira iz drajvera da radi dinamcki. Gde treba da ode i do x6 a gde ne treba da se uopste ne ukljucuje. Tamo gde treba to su obicno zahtevne situacije gde se sve previse brzo odigrava da bi se primetile anomalije do kojih moze da dodje kada se koristi FG sve iznad x2 koji radi bez greske.
To sto dokoni po forumima prde o laznim frjemovima i kako ih to ne znam kako pogadja, izaziva dusevni bol, sve to u teoriji jeste tacno, kada se zagleda moze po nesto da se vidi, ali koga je briga kad to sve radi pa cak i sa x6 vise nego odlicno.

I da ako gledamo kroz odnos cena i sta se dobija, 5070ti jeste bolja kupvina. Brza je 5080 ali ne toliko koliko je skuplja ni blizu nego covek hoce nesto 60% brze u osnovi pa je 5080 najbliza tim njegovim zeljama uz neku kolko tolko razumnu cenu. 5090 ne bi preporucio ni da kosta 1500e kamoli sad kad kosta 3000.

Ne bih ja neku 60% brzu, ja sam hteo 5070ti, ali covek mi rece da mi se ne isplati, e sad ja stvarno neznam sta da radim, hteo sam da se vratim na nvidia graficku, i rece mi covek, da bi on onda ovu moju kupio za 40 hiljada

pa njemu se ne isplati, ali on nije ti.

@jurodivi
Uskoro ce sve previse da kosta... Ja sam je platio 1250e kod nas pre mesec dana, u monitoru bilo par komada na stanju, cena u EU tada je bila oko 1150e pa nisam hteo da se cimam da mi drugar dovlaci zbog 100e razlike. Sada u EU kosta oko 1300e a kod nas 1450e. Vrebam je vec nekih 6 meseci nakon sto sam dobro proucio sve modele, i ispostavilo se da je Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC u praksi radi prakticno isto kao i najskupli modeli.

5x serija vredi zbog FG, prosto vredi narocito sada kada FG moze da se forsira iz drajvera da radi dinamcki. Gde treba da ode i do x6 a gde ne treba da se uopste ne ukljucuje. Tamo gde treba to su obicno zahtevne situacije gde se sve previse brzo odigrava da bi se primetile anomalije do kojih moze da dodje kada se koristi FG sve iznad x2 koji radi bez greske.
To sto dokoni po forumima prde o laznim frjemovima i kako ih to ne znam kako pogadja, izaziva dusevni bol, sve to u teoriji jeste tacno, kada se zagleda moze po nesto da se vidi, ali koga je briga kad to sve radi pa cak i sa x6 vise nego odlicno.

I da ako gledamo kroz odnos cena i sta se dobija, 5070ti jeste bolja kupvina. Brza je 5080 ali ne toliko koliko je skuplja ni blizu nego covek hoce nesto 60% brze u osnovi pa je 5080 najbliza tim njegovim zeljama uz neku kolko tolko razumnu cenu. 5090 ne bi preporucio ni da kosta 1500e kamoli sad kad kosta 3000.
Hoces lazne frejmove - LosslessScaling od koliko? 10 dolara i cao. (ima i za dz, samo ako ste malo spretniji sa internetom)
Niko nije lud za lazne frejmove da placa ~1000 dolara a to je nvidiji sad jedini selling point.
Jos ti navodis kako ce graficke sigurno da postanu skuplje. Mozda, ako AI buble ne pukne. A puci ce, vec pocinje polako. Onih nekoliko sociopoata se pokrivise od truda i laganja da se to vec ne desava, ali se akcionari polako povlace jer rast nije ni priblizno veliki koliko ovi predstavljaju. Sto se mene tice Jensen namerno i vestacki namesta cene i ogranicava ponudu, narotito sada kada satro nema dovljno vrama a zna se da nvidia kod svih partnera ima apsolutni prioritet i moze da dobije sta god zeli, i kod samsunga, i microna i tsmc-a.

5x serija je nesto najgore sto je moglo da zadesi i kupce i gaming.
Na stranu prica o response time i vestackim frejmovima, koji izgledaju dobro ili lose. Stvar ukusa.
Jednostavno ako kupujete neku 5x graficku, jednostavno je preglomazna, previse trosi, ima onaj samozapaljivac od 12v adaptera koji ni dan danas nakon nekoliko godina nije resen, problemi sa drajverima, cena, dostupnost, uzasna izrada (5090 koji je 2 spojena pcb-a preko super osetljivog konektora koji puca ako se karta samo malo nakrivi tj seguje) i td i td.

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari, ako moze mala pomoc, imam kartu rx 7900 gree 16gb, ja sam hteo da kupim rtx 5070 TI.. i kaze mi covek da se sad ne isplati, nego da cekam da izadje neka karta jaca od ove moje barem 60% Jel mozda neko zna kada ce takva karta da izadje, ja cenim za dve, tri god....izvinjavam se ako nisam na dobroj temi pisao
Jes da nije za ovu temu ali zapamti jedno u PC svetu hardver se menja u 2 slučaja, kada otkaže (što je skoro nikad) ili kada možeš da priuštiš barem duplo brži upgrade. Sve oko 30-50-70% je bukvalno jedno podešavanje u igri koje ugasiš (koje posle 2 minuta igre i ne primećuješ) i te 2 karte daju efektivno isti FPS sa razlikom što jedan eto ima taj extra efekat. Uz to kod grafičkih po meni nije upgrade ako bar ne duplaš VRAM, pošto je VRAM osnovni način za povećanje kvaliteta.

Fake frejmove i ostale trikove zaboravi to može i tvoja karta. Uzmi te pare koje te "svrbe" i otputuj negde, daleko bolje potrošen novac.

@Markomaniax
RTX radi odlicno i to nece promeniti sve trolovanja na neti koje moze da se procita, ne dobro nego odlicno uz to se konstantno i primetno unapredjuje. Zato je 5xxx sa ne manje od 16gb jedini izbor ako se nesto menja i kupuje novi GPU. To sto pojedinima ide na K sto to sve ne funkcionise hadverski nego softverski, koga je to briga, bitno je da dobro radi. Kakav response time kave glupsti vise pisete po forumima, mozda za MP nekom pro igracu nije dobar response time. Na kraju krajeva i to softverski treba neki hardver da odradi. Gomila ljudi ovde ima te karte i niko ne nalazi da tu nesto ne radi kako treba.
Uz to kod grafičkih po meni nije upgrade ako bar ne duplaš VRAM, pošto je VRAM osnovni način za povećanje kvaliteta.
Sigurno je kolicina VRAM a ne snaga GPU "osnovni način za povećanje kvaliteta". VRAM ima svoju ulogu i ako ga nema dovoljno dzabe jak GPU, ali da je duplo vise VRAM ako ga pritom ima dovoljno "osnovni način za povećanje kvaliteta" dal si realan ? Pa nece se nista poboljsati u kvalitetu sa recimao 32gb ako karta ima 16gb a pritom je tih 16gb doboljno za sve naslove, ama bas nista.

@zoki10
Ako ti je 5080 preskupa, slobodno pazari neku 5070ti i uzivaj. Imam 5080 i apsolutno sam zadovoljan onim sto karta nudi, jer da nisam odma bi je prodao. Igram Stalker 2 i jos par igara vec nekih mesec dana sa ukljucenim FGx4 i sve radi savrseno, bio sam skeptican medjutim to radi odlicno, karta ladna ko spricer, potrosnja debelo ispod 200W jer nema tako zahtevnih igara koje bi je opteretile na max pa da trosi max mogucih 460w. Znaci novo parce hardver koje i ne kosta tako mnogo jos uvek, koje ce imati dobru podrsku makar do naredne generacija grafickih karti. Ako je budes kupio dobro prouci mogucnosti podesavanja kroz drajvere, jer od 13 januara moci ce da se podesi dimaicko koriscenej FG sto je odlicno resenje vec sam objasnio zbog cega.

Ovo sto govore za response time, to je cisto trolvanje ljudi koji i ne korist 5xxx karte, mozda nekoj igri mada neverujem. Igram kojesta u MP, i izuzetno sam osetljiv na los response time, nigde u SP igrama nisam primetio da je los sa FGx4 u MP nisam koristio FG jer mi ne treba. Vudecu sa FGx6 sad posle 13og kada sve bude zvanicno, nerelani mi je da to moze da radi savrseno ali bilo mi je nerealno i za FG x2 pa za x4 a evo uverio sam se radi. Ne bi se bunio da su to harverski resili, ali sve dok radi necu ni da ih pljujem. Debelo preko 200fps uz odlican prikaz max podesavanja nije nesto sto treba pljuvati. To nikad nismo imali ranije kada je sve bilo hardvreski, vec ako se u najzahtevnijim igrama prebaci min 60fps pevali smo od srece.

@zoki10
Ako ti je 5080 preskupa, slobodno pazari neku 5070ti i uzivaj. Imam 5080 i apsolutno sam zadovoljan onim sto karta nudi, jer da nisam odma bi je prodao. Igram Stalker 2 i jos par igara vec nekih mesec dana sa ukljucenim FGx4 i sve radi savrseno, bio sam skeptican medjutim to radi odlicno, karta ladna ko spricer, potrosnja debelo ispod 200W jer nema tako zahtevnih igara koje bi je opteretile na max pa da trosi max mogucih 460w. Znaci novo parce hardver koje i ne kosta tako mnogo jos uvek, koje ce imati dobru podrsku makar do naredne generacija grafickih karti. Ako je budes kupio dobro prouci mogucnosti podesavanja kroz drajvere, jer od 13 januara moci ce da se podesi dimaicko koriscenej FG sto je odlicno resenje vec sam objasnio zbog cega.
Pa pogledaj neki test videćeš da je staviti texture na ultra tj. max besplatan upgarade kvaliteta koji ne obara performanse ni 2% pod uslovom da kartica ima VRAM, samim tim to je najbolji upgrade, šta vredni nekoj 3070ti što je na papiru kao ok, kad je sakata, čak i 5060 nije toliko loša ali je i ona sakata i uboga. Tako da reći da VRAM nije najbolji upgrade, jedino ako igraš retro igre, mada u tom slučaju svaka karta ti radi posao...

A što se tiče response time, pa to je bukvalno jedino važno, bukvalno najvažnija stvar za svaki PC je koji response time ima, to je ono što čini jedan PC WOW, a drugi meh... meni je to bukvalno sve... ali ja igram samo FSP i osetim i 10ms razlike samo tako.

PS. ko se seća u vreme 60 hz monitora smo i dalje nameštali igre da rade na 300 fps, upravo da bi se smanjio response time... i to je jedino što je bitno... a fake frejmovi upravo response time povećavaju...

Poslednja izmena:
Pa pogledaj neki test videćeš da je staviti texture na ultra tj. max besplatan upgarade kvaliteta koji ne obara performanse ni 2% pod uslovom da kartica ima VRAM, samim tim to je najbolji upgrade, šta vredni nekoj 3070ti što je na papiru kao ok, kad je sakata, čak i 5060 nije toliko loša ali je i ona sakata i uboga. Tako da reći da VRAM nije najbolji upgrade, jedino ako igraš retro igre, mada u tom slučaju svaka karta ti radi posao...

A što se tiče response time, pa to je bukvalno jedino važno, bukvalno najvažnija stvar za svaki PC je koji response time ima, to je ono što čini jedan PC WOW, a drugi meh... meni je to bukvalno sve... ali ja igram samo FSP i osetim i 10ms razlike samo tako.

PS. ko se seća u vreme 60 hz monitora smo i dalje nameštali igre da rade na 300 fps, upravo da bi se smanjio response time... i to je jedino što je bitno... a fake frejmovi upravo response time povećavaju...
Nije besplatana ali je u tom kontekstu koji si objasnio vise nego pozeljno, a cesto je razlika u ceni tipa 8 vs 16gb 50~100e na ukupnu cenu od tipa 600~800e sto je nista u odnosu na to koliko je trenutno bolje imati karticu sa 16gb. Vise VRAMa ima smisla ako je relno potrebno, ako ima cime da se popuni, ako nema nista ne znaci 32gb dok jaci gpu uvek znaci a obicno jaci gpu ima i dovoljno memorije makar za narednih 3~4god koriscena. AMD gura vise memorija na svoje karte jer na moze da ponudi konkurentan gpu, makar nije mogo do poslednje generacije, ovo sad aktuleno radi kako treba jedino je steta sto nemaju nista jace po performansama od 5070ti, tako da je 5070ti bolja kupvina zbog bolje podrske i zato sto vise igara podrzava RTX.

Za response time nisam ni reko da nije najvazniji nego da DLSS i FG ne uticu znacajno na response time u SP igrama, uticu ali ne na taj nacin da to moze da se primeti... Kao neko ko igra MP igre (nekada takmicarski) gde je response time sve i svja svakako bih to primetio, a nisam primetio sa DLSS i FGx4 apsolutno do sad nisam (ako budem primetio napisacu) i to sto pisu vezano za to pojedini trolovi na netu je potpuno netacno, narocito nije tacno da je tako dramaticno da je igra neigriva zbog toga. PC nije konzola, treba voditi racuna o sistemu, biosima, drajverima, podesavanjima, a kada se vodi racuna retko se desava neki problem.
Response time na PS5 ide u rasponu 60~150ms pa se niko ne zali, sa DLSS i FG x6 ja maks do 60ms u najgorim primerima sto tvrdim da nikome ne moze da smeta u SP igrama dok +200fps itekako znaci. To je cena koja se placa jer ne moze +200fps harverski da se postigne, a poeneta je da to i nije neka cena ako ne smeta.

Ja sam uradio upgrade sa 4070ti na 5070ti i prezadovoljan sam. Ignoriši ove sto pričaju gluposti, dlss i fg rade dobro, a igre bez rt/pt izgledaju jako lažno kada se naviknes na kvalitet.

Ja sam uradio upgrade sa 4070ti na 5070ti i prezadovoljan sam. Ignoriši ove sto pričaju gluposti, dlss i fg rade dobro, a igre bez rt/pt izgledaju jako lažno kada se naviknes na kvalitet.
Troluj ga još malo 😀 😛...

Za response time nisam ni reko da nije najvazniji nego da DLSS i FG ne uticu znacajno na response time u SP igrama, uticu ali ne na taj nacin da to moze da se primeti... Kao neko ko igra MP igre (nekada takmicarski) gde je response time sve i svja svakako bih to primetio, a nisam primetio sa DLSS i FGx4 apsolutno do sad nisam (ako budem primetio napisacu) i to sto pisu vezano za to pojedini trolovi na netu je potpuno netacno, narocito nije tacno da je tako dramaticno da je igra neigriva zbog toga. PC nije konzola, treba voditi racuna o sistemu, biosima, drajverima, podesavanjima, a kada se vodi racuna retko se desava neki problem.
Response time na PS5 ide u rasponu 60~150ms pa se niko ne zali, sa DLSS i FG x6 ja maks do 60ms u najgorim primerima sto tvrdim da nikome ne moze da smeta u SP igrama dok +200fps itekako znaci. To je cena koja se placa jer ne moze +200fps harverski da se postigne, a poeneta je da to i nije neka cena ako ne smeta.
Sve je to relativno, pre godinu dana smo u kancelariji iz zezanja odradili human benchmark, naravno iako je ovo relfex ima tu malo i treninga, anyway rezultati baš variraju od 100 i nešto (180 recimo) do 350+... i to ti objašnjava kako je nekom 480p upscale na 4k u 30fps igrivo, a nekome čim padne ispod 200 fps igra nije fluidna.

Zaista ima ljudi koji imaju slabe reflexe, ili što je najžalije nikad nisu imali prilike da probaju bolje i onda misle da to tako treba. Sećam se prokletstva 90ih, samo da ne čujem "stereo sistem" koji je bolji od mog i ja sam srećan, dokle god ne odem kod nekoga ko ima bolji, ja tripujem da je ono što ja imam (kršina obična) ok, a onda čuješ šta propuštaš (i ne mogu nedeljama da ga slušam dok ne zaboravim taj bolji sistem kako zvuči). Tako je i sa PC računarima, dok ne probaš dobar komp misliš da je OK šta god imaš trenutno, ko nije igrao na 200 fps, misli da je 100 super, ko nije probao 400 misli da je 200 ok. A nije ni svaka igra ista, ako je engine igre krš koji laguje onda je nebitno i kakav fps imaš.

Na konzolama je predviđeno da igraš uspešno i ako imaš response time od 400-500 ms (kumulativno, čovek + konzola + TV i sve ostalo), na PC to već nije slučaj i ako recimo imaš zbirno iznad 50ms vrlo često nisi kompetitivan sa ljudima koji imaju 50 (imaš igre gde ovo možeš da uključiš) odnosno oko 250-300 kumulativno (render + cpu + mreža + monitor + čovek).

DLSS je stvarno super za SP igre (sa sve frame gen, naravno ako je bazni fps barem 80-100). Za MP igre zaista nema nikakvu primenu...

Poslednja izmena:
DLSS je stvarno super za SP igre (sa sve frame gen, naravno ako je bazni fps barem 80-100). Za MP igre zaista nema nikakvu primenu...
Pa iskljucivo o SP igrama govorim, i naglasavam da MP nisam probao jer nisam imao potrebe. Vecina MP naslova dobro je optimizovana da koristi sve sto moze od hardvera, a ko hoce da se takmici u MP igrama sve mu je bitno, pa ko koliko ima para toliko ce moci sebi da pirusti nizi SL jer to je najbitnije.

Mogu sad da naklapam kako sam video nekog trola na YT koji je prikazao kako je SL uz odredjena podesavanja sa DLSS + FG x2 isti kao i da se ne koristi nista od toga, ali to je upravo ono sto necu da radim jer bi bio isti kao ostali trolovi koji idu po forumima i pisu o necemu sto nisu ni probali kako radi nego samo seruju dalje neproverene informacije. Pisem iskljicivo iz licnog iskustva, a sto se gejminga tice od ponga pa sve do Stalker 2 nema sta nisam igrao za ovih 45god, takmico se solo i sa ekipom zavis koja je MP igra, tako da ne kazem tebi ali se izvinjavam pojednicima ne mogu da slusam budalastine koje pisu a da ne reagujem jer to jednostavno nije tacno. Evo covek @zoki10 bi da dodje do neke validne inforamcije, ali kako kad ga zatrpaju besmislenim komentarima na osnovu 0 licnog iskustva, i sad samo cekam spinovanje i sirenje price u svim pravicima, a sutina je da RTX radi odlicno u SP igrama a bilo bi dobro da se dodatno obrati paznja kako neka podesavanja forisrati iz drajvera, ali to vazi isto i za vodjenje racuna o celom sistemu da bi sve bilio tip top.

@Markomaniax
RTX radi odlicno i to nece promeniti sve trolovanja na neti koje moze da se procita, ne dobro nego odlicno uz to se konstantno i primetno unapredjuje. Zato je 5xxx sa ne manje od 16gb jedini izbor ako se nesto menja i kupuje novi GPU. To sto pojedinima ide na K sto to sve ne funkcionise hadverski nego softverski, koga je to briga, bitno je da dobro radi. Kakav response time kave glupsti vise pisete po forumima, mozda za MP nekom pro igracu nije dobar response time. Na kraju krajeva i to softverski treba neki hardver da odradi. Gomila ljudi ovde ima te karte i niko ne nalazi da tu nesto ne radi kako treba.

Sigurno je kolicina VRAM a ne snaga GPU "osnovni način za povećanje kvaliteta". VRAM ima svoju ulogu i ako ga nema dovoljno dzabe jak GPU, ali da je duplo vise VRAM ako ga pritom ima dovoljno "osnovni način za povećanje kvaliteta" dal si realan ? Pa nece se nista poboljsati u kvalitetu sa recimao 32gb ako karta ima 16gb a pritom je tih 16gb doboljno za sve naslove, ama bas nista.

@zoki10

Ovo sto govore za response time, to je cisto trolvanje ljudi koji i ne korist 5xxx karte, mozda nekoj igri mada neverujem. Igram kojesta u MP, i izuzetno sam osetljiv na los response time, nigde u SP igrama nisam primetio da je los sa FGx4 u MP nisam koristio FG jer mi ne treba. Vudecu sa FGx6 sad posle 13og kada sve bude zvanicno, nerelani mi je da to moze da radi savrseno ali bilo mi je nerealno i za FG x2 pa za x4 a evo uverio sam se radi. Ne bi se bunio da su to harverski resili, ali sve dok radi necu ni da ih pljujem. Debelo preko 200fps uz odlican prikaz max podesavanja nije nesto sto treba pljuvati. To nikad nismo imali ranije kada je sve bilo hardvreski, vec ako se u najzahtevnijim igrama prebaci min 60fps pevali smo od srece.
Amin. Nego je l' si siguran za 13i?Msm da tada zvanicno izlazi dlss 4.5. A frame gen na prolece.

Je l si probao mozda Arc raiders? Aj upali ga tu, pa onda opet reci da nema primenu. Arc je savrsen primer kako bi trebalo FG da radi. Cak je u bf6 dobro odradjen, doduse x2 malcice se oseti latencija,lagano moz se igra i da se dominira.

Poenta je da ce frame gen biti sve bolji i bolji, pogotovo u novijim naslovima i da mi gejmeri treba da budemo srecni sto postoje ova dzuda, jer nesposobni devovi retko sta optimizuju dobro, onda Ai pegla njihova ******. To je moje neko vidjenje stvari.

@booomshakalaka
Jasno je da ce optimizacija igara za RTX biti sve jaca i da ce se najbolje optimizovati MP naslovi u smislu da prikaz bude odlican a da SL bude minimalan koliko je to moguce jer to je jos jedan nacin da pridobiju sto vise korisnika. SL ne moze da se anulira zbog nacina na koji FG radi. To je proces za cije izvsenje je potrebno odredjeno vreme koje generise SL. Arc raiders mozda i nije bas njabolji primer gde je presudno da li je 20ms manje ili vise ali ima igara gde jest tipa CS.
Evo sad bas igram S2 i reko aj malo da zagledam kad vec piskaramo ovde o tome, nesto lutam po zoni da proverim neke lokacije i naiso sam na jedan zbun koji se malo zablurova sa FGx4 i DLSS, kad predjem na DLAA zamucenje je manje kada spustim FG na x3 vec nema tog zamcenja, to je samo zato sto sam zagledao, trazio gresku, inace kada se unesem u igru ma nista ne vidim. Cesto te neke greske u prikazu postoje i bez DLSS i FG, to sam isto ima prilike da vidim neko vreme kada sam ih trazio, vidim da ima nekog ghosting-a iskljucim FG opet je tu, ili nekog treperanja tekstur na manjim povrsinama sto je cesta pojava u CP. Ko bas voli time da se bavi kada primeti te greske naka proba bez DLSS i FG da vidi da li ih ima, mada sve je to bespotrebno jer ako se tokom gejming ne desava nista sto smeta koga je briga.

Bila je prezentacija sada na CES 2026 i tu su ako sam dobro razumeo rekli da 13 januara krece zvanicno DLSS 4.5 ali da je i sada dostupan samo treba da se forisira kroz drajvere, i jeste probao sam vidi se razlika kada se zagleda i ukrade koji FPS, a da ce mogucnost da se kroz drajvere forsira dinamacki FG krenuti od 13 januara sto je odlicna opcija koja ce odgovarti svima jer kad ja situacija lagana nema potreba da FG radi na max x6 a kada se zahukta i guzva je na ekranu koga je briga za po neki ghosting bitno je da sve ide glatko.

Arc raiders mozda i nije bas njabolji primer gde je presudno da li je 20ms manje ili vise ali ima igara gde jest tipa CS.
Ja se slazem s tobom , imas samo jos i valorant koji je na tu foru i to je to..ali nikome nije ni potreban FG u takvim igrama. To su prastare igrice. Nije multi samo takticki fps. Arc je isto multiplayer, nebitno je da l' je presudno 20ms ili ne, igras protiv drugih ljudi, ja ga sigurno ne bih palio da osecam bilo kakvu promenu pri pomeranju misa. Imas Marvel Rivals gde je isto FG odlican, da ne pricam o Diablu i u dosta MMO igrica gde FG radi odlicno. Ja sam se samo nadovezao na to da je FG neupotrebljiv u multiju. Sto je netacno.

Poslednja izmena:
Nije me mrzelo da napravim 2 skrinsota..Prva slika ti je latencija bez FG, a druga sa FG x2. Izbagovana je nvdia app pa ne pokazuje da je ukljucen fg, ali vidis u gornjem levom uglu.

off.png

on.png
Vidi ja ga ne palim, jer osecam tu neku malu promenu i nemam ni potrebe za tim. I picajzla sam za takve stvari. Veruj mi igrivo je itekako i to na competitive levelu. Da imam monitor od 500hz igrao bih u najavi ovako.

Poslednja izmena:
Vidi ja ga ne palim, jer osecam tu neku malu promenu i nemam ni potrebe za tim. I picajzla sam za takve stvari. Veruj mi igrivo je itekako i to na competitive levelu. Da imam monitor od 500hz igrao bih u najavi ovako.
Ne znam stvarno ja sam naveo da nisam proba u MP, kada budem dovoljno detaljno isproba tad cu nesto da napisem. Mene cela ova tema da tako kazem iritira zbog toga na koji nacin se konstantno izvrcu cinjenice samo zato sto nekom ne odgovar jer ceo taj napredak nije harverski nego softverski. Hardverski bi sa 50fps u nekoj igri na 250fps stigli kroz 5 generacija.
Nebitno sve to, bitno je da radi za SP potpisujem da nikome ne moze da smeta FG x2 i x3 ne moze ni x4 al kad se zagleda moze da se primeti da se nesto zamuti, za x6 videcemo. SL isto tako, pa valjda bi pose 45god gejminga i takmicarskog i svakakvog valjda bu primetio tako nesto bitno kao sto je kasnjenje koje smeta, to sto moze da se izmeri ne znaci da smeta u SP igrama, tvoje iskustvo kaze da ne smeta ni u navedenim MP naslovima @Mare na osnovu svog iskustva da nije upotrebljivo, probacu pa cu videti.

Poslednja izmena:
Nema sta ti da primecujes, probas ili objasnjavas nekome "kakav je to osecaj" kad je to egzaktna stvar. Pise koliki je latency, nema sta da prepricavas. To sto ti prikazujes u competitive igri je inace ultra nisko i o tome niko i ne polemise. Niko sigurno ne razmislja o frame generation-u u competitive igrama u kojima je inace po pravilu vrlo visok frame rate, pogotovo na jacem hardveru. Prica se o situacijama kad je latency vec dovoljno visok zbog nizeg frejm rejta, pa se doda jos kad se ukljuci frame generation.

Ne treba da objasnjavas "kako to radi", to je prica na nivou onih izjava "kod mene sve radi odlicno". Radi ti dobro u odredjenim situacijama (kad je osnovni fps oko 100 recimo), u odredjenim lose i tacno se zna u kojim.

Tecniji prikaz na high refresh rate monitorima mozes da dobijes, nizi latency koji inace ide uz visi frame rate ne i to je to.

Najgore je sto prakticno samo na 5090 ovo radi bas kako treba i predstavlja ono sto bi ljudi prihvatili i zeleli kao dodatak. Vec 5080 je prilican kompromis iako moze da prodje. Ja ne igram MP uopste, ali to i nema veze sa tim, ovde pricamo kako nesto radi i koliki je latency. Svi igraju sve, ne kupuje se hardver za odredjenu igru ili zanr.

Ukratko, izjave tipa ja ne primecujem, meni ne smeta i sve na tu temu su beskorisne. Imas brojke, imaju i ostali i to je jedino sto je relevantno. Svako zna koliki latency mu je previsok ili ne. A da moze da bude odlicno kad se sve poklopi, moze (ako ti je cilj fluidniji prikaz na high refresh rate monitoru). Latency moze da bude samo gori uz FG.

Sa druge strane, nije da smo imali na stolu opciju duplo (ili 4x) vise sirovih fps ili ovo, pa smo izabrali ovo, nego ono prvo nije vise bilo moguce, ocigledno.

Poslednja izmena:
Nema sta ti da primecujes, probas ili objasnjavas nekome "kakav je to osecaj" kad je to egzaktna stvar.
Ima sta da se primecuje, greske u prikazu ne mogu da se izmere nego da se vide zar ne ?
Ja kazem da ne primecujem problem sa SL u SP igama ne znam sta je tu sporno, aj sto nije sporno nego i merenja pokazuje u najgorem slucaju 35~70ms stim da retko kad dobaci do tih 70ms, konzole krecu od tih 70ms pa se niko ne zali. Izmerenih 35~70ms apsolutno nisu problem za SP. 35ms nije problem ni za MP igre nego eto moraju nabrijani MP igraci da se loze kako im samo to fali 1000fps i SL 0ms kako bi izdominirali, a iza njih nikavi rezultati. To ti je ono krivom K svaka dlaka smeta.
Za FGx2 nije potrebno stabilnih 100fps u osnovi, nije potrebno ni za FGx3. Imam hardver bas pomentu 5080 pa mogu da proverim a ne da se vodim naklapanjima sa neta.
Najgore je sto prakticno samo na 5090 ovo radi bas kako treba i predstavlja ono sto bi ljudi prihvatili i zeleli kao dodatak.
I dodjemo do ove izjave zbog koje ti pada sve ovo sto si napisao u vodu a sto je manje vise tacno. Dovoljna je i 5060 obicna a ne 5080. Dvoljna je zato sto uvek mozes prvo da podesi perfomanse u rasteru pa se doda DLSS, sve se podesi da igra baca uvek preko 50~60fps, na to se doda FGx2 ili x3 zavis koliko kome treba i nesto sto je neigrivo sa konstatnih preko 120fps postane igrivo. Za FGx4 treba stabilnih 80~100fps u osnovi, sto vise to bolje. Ko hoce 1000fps i ima para naravno da nista drugo ne moze sem 5090 (mada ni 5090 za 4k nije dovoljna da se to samo nasvira bez da se negde malo ne ustine kako bi se dobilo dovoljno frejmova za koriscenje FG) svi ostali koji to ne mogu sebi da priuste samo treba ovim redosledom da usteluju podesavanja i da uzivaju.

Iz iskustva ti kazem da ne naklapamo dalje na osnovu informacija sa neta jer da si iz iskutva nesto napisao znao bi koliko je ovo sto si napisao za 5090 na nivo "kod mene sve radi odlicno". Mnogo je prosto ako imas hardver i malo nekog osnovnog znanja, prosto probas ne treba ti net info da bi slozio validan komentar na forumu.

Koja je poenta FG u MP igricama ?
Ako je tick servera 128, koja je poenta uopste ?

Koja je poenta FG u MP igricama ?
Ako je tick servera 128, koja je poenta uopste ?
Tick servera 128 ima samo Valorant koliko se secam, i cs ali na faceitu. Ne znam za rainbow six. A poenta je u tome koliko je nesto smut. Ove godine ce npr izaci i monitori do 1000hz. Sto nece biti izvodljivo bez FG,osim u ove 3 igre gde nativno mozes da imas po ,700,800,900fps.

Toliko price o FG kako je to super bla bla...evo meni na 4080 u 4k BF6, radi ali ja osetim lag i da nije to to kako treba da ide i gde bi mogao da budem konkurentan...Verovatno ima i do toga da 4xxx serija nema toliko AI jezgara i da to teze ide na staroj generaciji

I na visokoj si rezoluciji. Meni stvarno nije namera da nekoga ubedjujem kako je FG bajan. Svako igra na nekim svojim podesavanjima. Ja samo komentarisem sta trziste nudi i iz licnog iskustva FG sam testirao u dosta naslova i dobro se pokazao..negde ga ne palis, negde ga palis.Da ne spamujem vise temu. Pozdrav

Toliko price o FG kako je to super bla bla...evo meni na 4080 u 4k BF6, radi ali ja osetim lag i da nije to to kako treba da ide i gde bi mogao da budem konkurentan...Verovatno ima i do toga da 4xxx serija nema toliko AI jezgara i da to teze ide na staroj generaciji
Nije FG "super", svi bismo mi radije da ga ne koristimo. Ali u zahtevnim igrama ili igrama koje su cpu bound moze biti prilicno koristan. Dosta je i do toga kako je implementiran.
Sto se laga tice, neko oseti vise neko manje, zbog toga je tesko generalizovati.
Meni je licno beskoristan ako base fps nije bar na 50, osim ako se ne radi o bas sporim igrama.
Jedva cekam da testiram kako ce da radi ovaj dinamicki FG.

@booomshakalaka
@shin-bojan
Ovo sad sto ste napisali je najrealnije razmisljanje. To nam se nudi pa treba da se izvuce najbolje is toga, konstantno trolovanje kako to nista ne valja, nepodnosljiv SL itd, nema nikakvu poentu a nije ni tacno jer i praksi sve radi kako treba makar u SP igrama a kako kazete ako bas mora moze da prodje i u MP.
DLSS 100% upotrebljiv bez negativnih nus pojava, vlasnici AMD procesora sa 3D kesom trebalo bi da vole DLSS jer sto je niza nativna rezolucija procesorska snaga vise dolazi do izrazaja pa samim tim to sto AMD cpu kida u HD rezoluciji nije bas tako nebitno kao sto to umeju da troluju intel fanovi. Kao ko jos igra u HD, a sa DLSS igraju i u nizim rezolucijama. Samo treba biti pazljiv, treba prvo igru podesiti samo sa DLSS da daje izmedju 50~100fps pa zavisno od toga koristiti FGx2~x4. Ko sa FGx4 ima 100fps normalno da ce videti sve i svasta na ekranu jer nativni FPS daleko je ispod 50 pa samim tim FG ne moze to da hendluje kako treba.

Pa nije sve idealno i lose situacije dolaze iz razloga zato sto gameri ne glasaju kao sto bi trebalo svojim novcanicima.

Evo jednog ekstrmno retkog i pametnog pogleda iz ugla nekog ko je presao sa 3090 na 5080, sa naglaskom na "this is where most people mess up"1768219207828.png

Dakle spominje kako neke aplikacije vec jedu vise od 16gb vrama, a ja bih samo dodao da nisu samo neke vec sve vise i vise. U ovom momentu simulacije voznji, sa punim gridom, detaljima, i rezolucijom jacom od 1440p zderu oko 17gb vrama. Dzabe mi i lazni frejmovi i korekcije brljotina ako ja ne mogu da povecam detalje na karti od 1000+ evra a cak i da mogu, sa 16gb sto je trebao da bude standard pre 5 godina a ne sa najnovijom serijom grafickih.
Eto to je nova 5x serija - 1000+ evra za jedva 20% vise perfomansi. Zato sto su takva vremena ne znaci da ja moram to da dozvoljavam a ne bi trebali ni drugi.
No ko me sisa kad sam se rodio sa kicmom i ne nasedam na nv i hajpove yt promotera...

A vec sam pisao kako Jensen vestacki pravi situaciju ovakvom. To bi dodatno trebalo da principizuje igrace, ali ne... totalno je suprotno.
Ako bog Jensen kaze da nece biti dovoljno grafickih i da zato treba da kostaju duplo vise preko vec bezobrazne cene - onda je to tako. Zivelo novo doba...

@Markomaniax

Sve to sto sada pises nema nikakve veze sa osporavnjem da RTX radi dobro. Znaci nema kriticnog SL koji smeta pri SP gajemingu, niti dramaticnih anomalija ghostinga u prikazu pa cak ni sa FGx4.

Mi kao korisnici nista ne mozemo da dozvolimo ili ne dozvolimo, a frustracije na forumu ne mogu nikome da koristi ko cita to sto smo napisali vec neki koristan savet kako to sto imamo na stolu sto bolje da koristimo.

Sve to sto sada pises nema nikakve veze sa osporavnjem da RTX radi dobro.
RTX je samo prefiks u nazivu modela grafičkih kartica (kao npr. što je ranije bio GTX), nije tech kao što su npr. DLSS ili FG, tako da RTX sam po sebi ne radi ništa.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno