Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U Uzicu od pre nove godine i malo pre, pisao sam vec, a traje i sada i to bas bas a1 prebacuje sa 5g na 4g skoro uvek u unutrasnjem prostoru, po nekad cak iako je bazna stanica blizu a ne gleda se u baznu stanicu.....

U Uzicu od pre nove godine i malo pre, pisao sam vec, a traje i sada i to bas bas a1 prebacuje sa 5g na 4g skoro uvek u unutrasnjem prostoru, po nekad cak iako je bazna stanica blizu a ne gleda se u baznu stanicu.....
To ti je normalno. Drugar ima S24 zver od telefona u prevodu. Jedna bazna stanica MTSa mu daleka 160 metara druga 240 metara. On se nalazi između. I nema snage da u sobi gde prozor gleda na ovu od 160 metara udaljenosti uhvati 5G. A samo ima dve zgradice između džaba što je 160 metara udaljen.

Значи у селима где су базне станице десет километара једна од друге никад неће ни да пуштају н78 а вероватно ни б7.

Nisu mi jasni ovi iz MTS-a, tvrde da imam 5G a ja ga nemam ni u telefonu ni u 5G ruteru. Išao sam po Pazovi sa telefonom nema nigde 5G, izgleda da kriju da imaju u Pazovi Huawei opremu i samim tim nema šanse da ima 5G. Nisam nikog našao da ima Mts karticu sa 5G, ili neće da puste dok se ne pređe na 5G paket, ostala dva operatera imaju od 3 decembra.

Prilozi

• Screenshot_20260104-091543.Gmail.png
    Screenshot_20260104-091543.Gmail.png
    160.8 KB · Pregleda: 279
a da li si nahvatao 5g na nekom drugom mestu? samo u Pazovi nemas ili nikad nigde nemas 5g?

mts nema 5G u sledećim okruzima jer u njima koriste Huawei opremu:
  • Raški: Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Kopaonik...
  • Toplički: Prokuplje, Kuršumlija...
  • Moravički: Čačak, Arilje, Požega, Ivanjica...
  • Zlatiborski: Užice, Čajetina, Nova Varoš, Prijepolje, Priboj, Bajina Bašta, Zlatibor...
  • Jablanički: Leskovac, Lebane, Vlasotince, Surdulica...
  • Pčinjski: Vranje, Bujanovac, Medveđa, Bosilegrad...
  • Pirotski: Pirot, Dimitrovgrad, Bela Palanka, Babušnica...
  • Zaječarski: Zaječar, Sokobanja, Knjaževac...
  • Borski: Bor, Negotin, Majdanpek, Kladovo...

• Zlatiborski: Užice, Čajetina, Nova Varoš, Prijepolje, Priboj, Bajina Bašta, Zlatibor...
Onda neće da mi puste jer sam na 4G paketu, ali zašto onda to otvoreno ne kažu nego me stalno ubeđuju da imam 5G. Posebna glupost je i da nemaju 5G rutere a prodaju 5G pakete, tako da ljudi onda moraju da o svom trošku nabavljaju rutere, ja sam u maju uzeo 5G ruter tako da sam razmišljao unapred.

Onda neće da mi puste jer sam na 4G paketu, ali zašto onda to otvoreno ne kažu nego me stalno ubeđuju da imam 5G. Posebna glupost je i da nemaju 5G rutere a prodaju 5G pakete, tako da ljudi onda moraju da o svom trošku nabavljaju rutere, ja sam u maju uzeo 5G ruter tako da sam razmišljao unapred.
Nema to na ovom sam paketu onom, svima je pušten 5G.

S21U isto.

isto ne radi na s24u INS yettel i dalje 5g.Npr na A54 5g radi 5g i na yettelu.Licno sam video pa prenosim info
Pozdrav

Ono sam primetio, što sa ovog foruma, što u mojoj okolini, je da je upload dosta slabiji na 5g nego što je bio na 4g.
Da li je to generalno feature 5g mreže ili su naši operateri nešto zeznuli?
Da, to sam i ja primetio. Nakon kratkog istraživanja, došao sam do zaključka da UL kod 5G NSA funkcioniše (isključivo?) putem FDD LTE bandova (dakle 800-2600), dok se za DL koristi ovih snažnih TDD 100-130MHz na 3500. Osim toga, primetio sam da pojedini telefoni (npr. moj OnePlus 13) ima maksimum LTE 2CA kod NR NSA, dok kod Xiaomi i Samsung telefona viđam čak i do 5CA. Samim tim primećujem lošije UL rezultate na mom OP13 u poređenju sa starijim Samsung/Xiaomi telefonima, uprkos tome što takvi telefoni imaju stariji, odnosno inferiorniji RF modem od mog OP13. Razlog za ovu primetnu razliku u agregaciji pojasa jeste saradnja mobilnog operatera sa proizvođačem telefona i da je potrebno neko vreme da bi i na ostalim telefonima proradilo. Neka mi neko od iskusnijih članova potvrdi da li je ova pretpostavka istinita ili je ipak čista glupost.

Poslednja izmena:
Zanemarite post iznad... Akki i nightshadow su već objasnili moju "pretpostavku" samo što nije bilo strpljenja da se pročita svaka stranica, nego je bilo odmah pisanje... 🤣

A kako to da izvedem, potpisao sam novi ugovor pre mesec ipo ? 🙂

Trazis raskid sa placanjem penala.

Neka, nije dotle došlo 🙂 Kad proradi, proradi. Testirao sam mrežu na drugom telefonu, ništa spec što se tiče klasičnog korišćenja tzv, doomscrolling-a.

Hvala, nije los predlog 🙂

Da li se radi na tome da i ovi gradovi dobiju 5G?

@HDMI po rečima Luletovim, možemo očekivati delimičnu pokrivenost na ovom području do kraja 2026. Odnosno, bez neke preterane žurbe.

mts je montirao Huawei opremu na baznim stanicama u ovim okruzima nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma (koji je potpisan krajem 2020) u 2021. 2022. i 2023. godini.

Stara Nokia 4G oprema na dobrom delu baznih stanica u ovim okruzima je bila sa samo B20, eventualno B20 + B3, zamenom za Huawei dobili smo mogućnosti za B28, B20, B3, B1 i B7 LTE na svim baznim stanicama.

Takođe, dobili smo 5G sposobne Huawei bazne stanice, ali zbog pomenutog sporazuma, mts ne sme da uključi 5G signal na Huawei baznim stanicama, pa sad ostaje da čekamo zamenu (jednu po jednu BS) za Nokia ili Ericsson opremu. Dok se zamena ne odradi, nema puštanja 5G signala (iako kažem, same Huawei BS potpuno podržavaju 5G).

Zašto je mts postavio Huawei opremu na BS posle kraja 2020. - samo oni znaju.

Tako to biva kada se ide kontra sveta koji vlada svetom.Moderator mi brise poruku kao da je UDBA još živa,tužno ali istinito🙂.
Nego,jer neko iskoristio 5G za neku realnu primenu,koju nije mogao na 4G?
Još se sećam euforije kada je 3G dolazio sa video pozivom.

Nego,jer neko iskoristio 5G za neku realnu primenu,koju nije mogao na 4G?
Ne, ali da. Ima dosta korisnika koji koriste 4G kućni internet koji na nekim lokacijama ne radi ni blizu prihvatljivo. Provajderi u Srbiji su na 4G do aukcije imali samo 50 ili 55MHz dodeljenog spektra, a posle aukcije su dobili ukupno 90MHz za 4G ili 5G ili deljeno (DSS) i dodatnih 130MHz samo za 5G.

Evo i jedne konkretne primene: A1 Kućni Net + Xplore TV - paket dve usluge koji postoji samo u 5G varijanti - jer su izračunali da za OTT TV na 4G mreži ne mogu da garantuju da će raditi i ne žele da previše korisnika koristi isti.

Takodje juce popodne proradio 5G na A52s Yettel, takodje bez cackanja. Isit telefon jos od pocetka je radio sa A1 karticom.
Na zeninom telefonu S23 Ultra takodje radi tama negde od vikenda ili malo ranije.

Poklon za Božić, proradio 5g bez čačkanja, pazi sad, samsung a52s, YETTEL.
Blok70a.
Proradio i meni a52s, kupljen u YETTEL-u, MTS kartica, ali pazite! Za nepunih 24h sata, "pojeo" mi je skoro 10gb! Proverim brzinu mreže, ode 0,5gb! Nisam bio aktivno na mreži ni sat vremena! Baterija se brže prazni... Dobro, model je mator, ali...?

Nazad
Vrh Dno