Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa kao i na gas, samo jeftinija ( sad koliko ) varijanta, i termostat ljudski sto kazes.
Ta prica, jedino neko zidno ( najiealnije ) ili podno, pa niza temp, iako niam ljubiyelj toga, ionako mi je vrucina i u tankim carapama.
Dobro, ovo je individualno, nekome je ta prica top.

Klima suši vazduh kad je na hlađenju. Zato crevo iz unutrašnje jedinice odvodi leti vodu tj. kindenzat napolje. Zimi, klima radi u suprotnom smeru pa se kondenzacija dešava na spoljnoj jedinici i zato se na minusu smrzne i Klima mora da radi defrost spoljne jedinice. Fizika, tačka rose.

Onda jednostavno otvoriš prozor i bar uštediš na računu za struju...

Kakvih sve saveta nema...
To nije savet nego činjenica.... znači tačka rose, temperatura kondenzacije....fizika, čista nauka. Ili ćeš da uključiš povremeno odvlaživanje ili kupi odvlaživač ili luftiraj. Ili sve. I dobro uradi izolaciju naročito na ćoškovima gde si ti 2 spoljna zida. I baš zbog dobre izolacije zidovi ne dišu pa je potrebna dobra ventilacija. Svi faktori učestvuju. Samo ih treba svesti na razumnu meru.

Ne oduzima ga, nego toplji vazduh ima vise kapaciteta da pokupi vlagu u sebi i tako tamo gde je toplo je uvek ok, a u coskovima gde je hladno se stvara kondenz jer kad ode topao vazduh u hladnom cosku, onda se ohladi i tako ispusti tu vlagu sto je drzao u sebe i eto ti budj.

Ok u pravo si. Relativna i apsolutna vlaznost, ima razlike

Klip me odmah podesca na ovog od Nepura 🙂

I sta ti nije jasno na taj klip?
Testiraju defrost na -15 i vlaznost 100%
Evo taj klip na engleski

I evo jos jedan klip od vise testiranja.

Na kraju evo kako zavrsi.
Test zapoceo 02/2022 a zavrsio 06/2023.
Ta Nepura radice u Laponiju mora da se dobro testira 🙂
Screenshot_20251224_161544_Chrome.jpg

Imam i ja bas 2 coska od terase, uvek raspad, to bi bio topli most, ogromna terasa bez termo prekida-hirdro izolacije, i normala, sta da joj radim, nisam nikad ni pokusavao da saniram, sta znam, ne obracam paznju.
Ne siri se to, godinama tako isto stoji, ako je za vajdu.
Isto i meni terasa tu🤣 samo sto se kod mene siri ako ne saniram odma,nedelju dana stoji tako malo pa preko noci se samo poveca 5-10cm,e tad moram da naprskam moldex.

To nije savet nego činjenica.... znači tačka rose, temperatura kondenzacije....fizika, čista nauka. Ili ćeš da uključiš povremeno odvlaživanje ili kupi odvlaživač ili luftiraj. Ili sve. I dobro uradi izolaciju naročito na ćoškovima gde si ti 2 spoljna zida. I baš zbog dobre izolacije zidovi ne dišu pa je potrebna dobra ventilacija. Svi faktori učestvuju. Samo ih treba svesti na razumnu meru.
Hajde da završimo tvoj misaoni eksperiment. šta se dešava sa vodom na minusu kada iz uj izađe napolje?

Imam na tavan foliju pa 20 cm vune

Hvala puno na savetu
Po meni nema šta čekati proljeće.
Fungicid direktni (hlor).
Onda fungicid imprengator JUBOCIDE da spriječi povratak.
Preko toga 2xpremaz od gornjih ivica zida 30-40 cm JUBOLIN Thermo boja koja jako brzo "hlapi" to jest ne širi miris dugo.
Sve gotovo brzo, poznavaće se boja to jest razlika u nijansi, a to onda rješiš na proljeće.

Po meni nema šta čekati proljeće.
Fungicid direktni (hlor).
Onda fungicid imprengator JUBOCIDE da spriječi povratak.
Preko toga 2xpremaz od gornjih ivica zida 30-40 cm JUBOLIN Thermo boja koja jako brzo "hlapi" to jest ne širi miris dugo.
Sve gotovo brzo, poznavaće se boja to jest razlika u nijansi, a to onda rješiš na proljeće.

Ja sam upotrebio pre 2 godine boju permawhite i još uvek gde je nema buđi, kao garantuju za 5 godina efikasnosti. Skupa ko sam đavo, ali buđ je otrov za sve... Ma i najpametnija mi investicija bila i odvlaživač. Potrošio pre toga silne novce na one tablete i praškove da sam mogao 2 odvlaživača da kupim...

Da li bi bio ljubazan da podjeliš to iskustvo (može i samo copy/paste) i u ovoj TEMI pa se nadam i Petrovićevom zadovoljnom upisu za mjesec-dva 🙂
Da pomognemo ljudima da lakše nađu ovakve teme i rješenja

Ja sam radio sa jupol citro al drzalo samo 1 godinu i opet se pojavilo

@monstrum jesi ono ti testirao one premaze razne za zid ili sam pogrijesio nesto

Preporuka za ovaj sanmarco, dobro ocistiti po potrebi i ošmirglati, premaz 2x, već par godina drži. Naravno treba pratiti vlaznost, jezen/zima i po potrebi uzeti i odvlaživač.

Prilozi

• Screenshot_2025-12-25-11-21-11-024_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.jpg
    Screenshot_2025-12-25-11-21-11-024_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.jpg
    92.2 KB · Pregleda: 33
Testirao jesam u smislu da sam ih nanosio 🙂
Jednako dobro drže, bilo se ponegdje mizerno malo pojavljivalo gljivica, tipa uz balkon i betonski stub gdje imam toplotni most u dnevnoj i 2x se pojavilo spoljjnem cosku spavace, ali se samo pobrise toalet papirom i ćao.
Helios ubjedljivo najpovoljniji (duplo jeftiniji od SanMarca) velika paropropusnost ALI jako dugo se osjeti njegov miris, doslovce još 10 dana se baš osjeti, i još desetak pomalo, dok JUBovu za par dana ne znaš da si uopšte nanosio.

Trenutno
Sanmarco Superconfort 4 litre 110 KM,
JUB Thermo 5 litara 80 KM
Helios TermoTop 5l 50 KM

Ove pomoćne fungicidne impregnacije su nešto sitno, desetak maraka možda...

Poslednja izmena:
Ne znam,sve mislim da mozda nisu majstori lose uradili izolaciju nemam pojma(samo su lepili pecate nisu onako lepo u krug table stavili lepak)...
Treba lepak da ide ivicom i pečati u sredini, tako se zarobi još vazduha što je dodatna izolacija.
Klima sushi vazduh ne bi trebalo da se pojavi budj.
Kad luftiras to je da svez vlazan vozduh udze.
Netačno, klima niti bilo koji način grejanja ne isušuje vazduh, objašnjeno dole.
Kad luftiraš svež vazduh je hladan i ne može da nosi istu količinu vlage i ako po higrometru deluje da je vlažniji. Zato i kada je napolju 100% vlage tebi unutra vlaga pada kada luftiraš.
Ne oduzima ga, nego toplji vazduh ima vise kapaciteta da pokupi vlagu u sebi i tako tamo gde je toplo je uvek ok, a u coskovima gde je hladno se stvara kondenz jer kad ode topao vazduh u hladnom cosku, onda se ohladi i tako ispusti tu vlagu sto je drzao u sebe i eto ti budj.
Objasnio ⬆️
Objasnio takođe ⬆️

Ja luftiram 2 do 3 puta dnevno promajom, najbrže se izmenja vazduh i padne vlaga a malo padne temperatura.

Isto tako i radim. Ljudi nikako da shvate da ne mogu ziveti u hermeticki zatvorenom prostoru. Otvoris na 2 strane, sacekas 3-4 minuta da se zameni vazduh i zatvoris. Kad ima vetra vazduh se zameni za 30 sekundi. Temperatura padne 2 stepena i vrati se na normalno za 10 minuta. Neko ko stvarno ne moze cesto da luftira zbog zagadjenja je primoran da koristi odvlazivace ali svakako bi trebalo proluftirati kad god moze. I ja nekad ne mogu da otvaram jer ovi oko mene su gori od TE Obrenovac ali lovim kad god mogu- makar kasno uvece.

Zato sam ja postavio merač kvaliteta vazduha, da bih znao kada da luftiram jer isto oko mene lože ugalj, gume i ko zna šta još, sreća pa nisu baš blizu.
Onda kad zatvorim uključim prečišćivače vazduha.
Nije isto ako je unutra jedna ili više osoba, samim disanjem odajemo vlagu u vazduh.

Konkretno kod mene ni prozracivanje nema toliki efekat, vanjski zidovi se navlaze, sporo sušenje, nezgodna pozicija, jedino odvlaživač pomaže.
Što napisa iznad neko da li je 40, 50, 60€ materijal (platio sam SanMarco 4l 50€), sitna je to razlika za takav problem. Plus ako ne dajes nekom za ruke, svako ko ima malo volje vrlo lako to uradi bolje od većine nazovi majstora.

Ova dva, koja se i poklapaju sa xiaomi odvlazivacem. Realno nakon pojave buđi i sada odvlaživača koji za dva dana napuni 3l i ne trebaju ovi dodatni uređaji da bi nesto vise pomagalo.

Prilozi

• Screenshot_2025-12-25-14-54-41-892_com.brave.browser-edit.jpg
    Screenshot_2025-12-25-14-54-41-892_com.brave.browser-edit.jpg
    60.7 KB · Pregleda: 27
  • Screenshot_2025-12-25-14-56-16-541_com.viber.voip-edit.jpg
    Screenshot_2025-12-25-14-56-16-541_com.viber.voip-edit.jpg
    74.3 KB · Pregleda: 25
Deluje dosta komplikovano ovo za klimerko, zašto ne praviš Sensor Community?

Spisak delova update:
Kod:
https://www.aliexpress.com/item/1005009287867500.html
https://www.aliexpress.com/item/1005005616221865.html - BME280 3.3V
https://www.aliexpress.com/item/32818576595.html
https://www.aliexpress.com/item/4000812552635.html - 20CM female to female

Koji merac kvaliteta vazduha imas?
Ako si mene pitao eto gore

Hajde da završimo tvoj misaoni eksperiment. šta se dešava sa vodom na minusu kada iz uj izađe napolje?
Izađe u oluk, spusti na ulicu tj. Trotoar i razlije se. Kad je leto ispari kad je zima smrzne....gravitacija, površinski napon, tačka ključanja-evaporacije(isparavanja), tačka smrzavanja...opet ta fizika i to za 6. i 7. Razred!!! Nije ni srednjoškolska, niti je Dimić C I Dimić D...to su već fakultetske knjige i zbirke zadataka...😀 Tako da ne polemišemo na nekom visokoškolskim nivou. Nego na osnovnim zakonima termodinamike...oni koji su to učili razumeju. Ali ne moraju svi da znaju sve. Dovoljno je nekad da poslušamo savet nekog ko to zna bolje od nas. Ja sam uvek otvoren za sve sugestije. Da sve znam ne bi tražio iskustva i saznanja na forumima.

Poslednja izmena:
Treba lepak da ide ivicom i pečati u sredini, tako se zarobi još vazduha što je dodatna izolacija.

Netačno, klima niti bilo koji način grejanja ne isušuje vazduh, objašnjeno dole.
Kad luftiraš svež vazduh je hladan i ne može da nosi istu količinu vlage i ako po higrometru deluje da je vlažniji. Zato i kada je napolju 100% vlage tebi unutra vlaga pada kada luftiraš.

Objasnio ⬆️

Objasnio takođe ⬆️

Ja luftiram 2 do 3 puta dnevno promajom, najbrže se izmenja vazduh i padne vlaga a malo padne temperatura.
Kako je lepo kad se neko razume u nešto što priča. A pri tome ti pojednostavi nama koji to ne znamo...sve pohvale!

Izađe u oluk, spusti na ulicu tj. Trotoar i razlije se. Kad je leto ispari kad je zima smrzne....gravitacija, površinski napon, tačka ključanja-evaporacije(isparavanja), tačka smrzavanja...opet ta fizika i to za 6. i 7. Razred!!! Nije ni srednjoškolska, niti je Dimić C I Dimić D...to su već fakultetske knjige i zbirke zadataka...😀 Tako da ne polemišemo na nekom visokoškolskim nivou. Nego na osnovnim zakonima termodinamike...oni koji su to učili razumeju. Ali ne moraju svi da znaju sve. Dovoljno je nekad da poslušamo savet nekog ko to zna bolje od nas. Ja sam uvek otvoren za sve sugestije. Da sve znam ne bi tražio iskustva i saznanja na forumima.
Aha, dakle smrzne. I šta se desi kada smrzne?

Ok svatili smo.
Znaci japanci su glupi sto su programirali Ururu Sarara da navlaznuje zrak u zimi dok grije?
Ko kupi ovu klimu dobice u kuci samo budj i nista drugo?

Znao sam da ima nesto sto se slabo prodaje.

Ok svatili smo.
Znaci japanci su glupi sto su programirali Ururu Sarara da navlaznuje zrak u zimi dok grije?
Ko kupi ovu klimu dobice u kuci samo budj i nista drugo?

Znao sam da ima nesto sto se slabo prodaje.
Nisu glupi, ali oni to rade kontrolisano, rade senzori, na osnovu toga se uključuju određeni algoritmi, kreće ovlaživanje vazduha(ili odvlaživanje)...zato su njihove klime skuplje, doveli su sve do savršenstva...

Kakav senzor za temperaturu ima? Ako nema I feel a vidim da nema, kako moze da zna temperaturu u sobi ako se topao vazduh digne gore i pokaze 28?
Dzaba joj svi ovlazivaci ako moram kao neku staru klimu da setujem 5 stepeni vise i da molim boga da je to to. I to sve za 3k eur

Na to treba da odgovori neko ko ima klimu od 3K koja ima sve to...ili nema?!?!

Nazad
Vrh Dno