Šta je novo?

Vivo X300 Series

Na osnovu mog iskustva nije, zapravo to je prvi telefon (a da nije Google Nexus/Pixel) gde ponekad ima smisla koristiti HDR mod kamere. Doduše, ja sam 14 Ultra kupio u martu, u vreme kad se pojavio 15 Ultra, pa kapiram da su vremenom dosta toga sredili softverski, i što se tiče kamere, ali i zagrevanja (telefon nije bio neprijatan za držanje čak ni kada se dugo snima 4K pri letnjim temperaturama).

Baš
Baš je loše, nisam imao ovakav fail nikada sa x100u. Deluje kao da je spot metering na nekoj osobi koja je bila u mračnom zbog čega je sve u highlights-ima pregorelo. Probaj isto sa average metering.
Da li si siguran da je HDR bio uključen, baš je nekako na nivou fotografija od pre 10god?

Ovde je fokus bio na ljude ispod jelke, rasveta je nisko i ocigledno jaka, da ne bi pregorela lica pregorela je kuhinja. Nesto je goreti moralo 🙂

Da li je neko pratio da li se pojavio x300 pro u nemackoj preko njihovih operatera ? Ima burazera tamo mozda bih ga iscimao

Čuj očekujem, pa ja sam uveren da će biti,ali je pitanje da li je to toliko veliki napredak da se doplati 500+ eur za to. Ja bih iskreno najviše voleo da upare taj tvoj senzor sa varijabilnom blendom sa najnovijim čipsetom ali očigledno da se odustaje od takve gimnastike.

Jeste da se tih 200mpx bininguje 4x4 u 12.5mpx ali je opet to pixel veličine 2.4μm dok je kod lyt900 50mpx 3x3 bining na 12mpx pixel veličine neverovatnih 4.8μm.
Mislim ovo je sve teoretisanje, videćemo šta će biti u praksi ali budimo realni, glupo je očekivati da senzor iz 2023 bude bolji od senzora iz ove godine, ali je bitno da se drži dobro. 😄
Evo detaljnih info. o novom senzoru: https://www.sony-semicon.com/en/info/2025/2025112701.html

Виво камера телефон, најбољи Опо, доживесмо и да овај не онанише превише на Самсунг и Епл.

Vivo jednostavno ne treba kupovati barem dva miseca od kad je dostupan.
Evo vec sada je to drugi teleon.
Joa moraju popeglat 7.4x zoom, ostalonje rjeseno.
Ai ne pegla face, ccd portret je cudo, video je brutalan, baterija traje i traje. Nema dana kad je uspijem isprazniti, a na x100u bi oko 17h trazio punjac.
X300 ultra cu kupit tek u 08.2026 da ga popeglaju.

Screenshot 2025-12-20 141157.png

Moj x300 Pro je stigao juče, kao upgrade za X200 Pro (pre nego li krenu komentari da ne vredi menjati telefone brzo - da, ne vredi, ali tako sam bio u prilici). Recenzija i poređenja ima već milion na internetu, ja bih spomenuo neke prve utiske i manje ili nespominjane stvari.
Velika zamerka za X200 Pro je bila ergonomija, svi su se žalili na veliko kamera ostrvo, Vivo je definitivno poradio na tome i kamera ringla je stvarno manja prečnikom ali ne i manje izbačena. Masa telefona je u par grama identična, ali se X300 Pro čini osetno lakšim u ruci i "šupljim" u odnosu na X200 Pro, nema onaj osečaj kao Iphone - kao da držite pločicu u ruci. Možda mi se čini da je i više top heavy nego prethodnik, ali nisam siguran. Ravan ekran, ravne i oštre ivice definitivno su mnogo neprijatnije za držanje u ruci nego zaobljene na X200 Pro, ako tome dodamo da su tasteri za podešavanje zvuka i uključivanje telefona pomereni par mm naviše u odnosu na prethodnika (kom li je genijalcu ovo palo na pamet), po meni je ergonomija i lošija u odnosu na X200 Pro, nije to "deal-breaker" razlika ali je primetna bar meni. Telefon jeste dimenziono nešto niži, uži i tanji i zbog toga sam se nadao da je malo prijatniji za korišćenje od X200 Pro ali rekao bih da oštre ivice imaju više uticaja na ergonomiju, situacija je primetnija sa maskicom. Nadam se da će iPhone pa sa njima i svi ostali da se ipak vrate na zakrivljene ekrane.
Kad sam već spomenuo maskicu, i ona mi je degradirana u odnosu na prethodnika, tvrđa je, plastiičnija i kao da je korišćen jeftiniji materijal, nema taj premium osečaj kao na X200 Pro, ivice su mi nekako sjajne i masne ko da je već stara mesecima.
Što se tiče kamera, većina recenzija na netu su pre mnogobrojnih apdejta, ovako na prvu, rekao bih da su ispeglali dosta toga u međuvremenu i da je promena zapravo veća nego što sam očekivao. AI upliv je mnogo jači u auto modu, ali RAW lightning rešava stvari i RAW lightning + neki od filtera /negative/positive sad imaju zapravo smisla i daju prirodnije rezultate. Verovatno to može i bolje (čini mi se da nepotrebno podiže ISO) ali mislim da je Vivo baš pokrio širok spektar korisnika ovakvim potezom. Na brzinu sam okačio neke slike kroz prozor, obratite pažnju na grančice, ja stvarno nemam zamerki na RAW lightning ovako na prvu. Humanistic je poboljšan, ali mislim da je RAW + filter sada ipak bolja kombinacija.
Pre 15-ak dana sam ujni radio prenos sa Galaxy S21 FE na S25, i to je bilo užasno iskustvo, njenih 30-ak gb podataka se prenosilo možda ceo sat, telefon se grejao, kočio i na kraju nije ni preneo ništa od app data, čak se i podešavanja i sistemske app nisu prenele uglavnom kako treba. Ovde je to bukvalno prošlo 10x lakše, 18min za preko 100 GB slika i podataka, sve sistemske app i podešavanja su prenešene savršeno, naravno ima dosta app koje se moraju ručno ponovo podesiti.
Zamerku imam na fabričku foliju, ne znam šta se desilo, ali je telefon bio spakovan u svoju kutiju, i u 48h puta od Nemačke do Srbije, folija se skupila za po dužini(visini) za nekih 3-4mm, sama od sebe, i sad ne pokriva do kraja gornju ivicu ekrana. 😂 S tim u vezi, je l' ima negde da se nađe mat zaštitno staklo? Ne nalazim ništa na aliju..
I dalje se mislim da li sam ipak trebao da idem na običan X300 zbog dimenzija, ali zbog telephoto senzora sve mu je oprošteno. 🙂

Ja se nesto razmisljam da ga kupim najvise zbog kamere, koristim 15 pro i nije mi bas sjajna iohone telefoto u dnevnim uslovima u sobi ima dosta iso na portretima , slikam dete malo , nadam se da necu pogresiti po orvoru blende vidim da je mala razlika sad u praksi ko ce znati,

Mislim da je za slikanje male dece i generalno objekta koji nisu statični i dalje najbolja kupovina pixel.
Malo sam ovih dana pratio reddit teme vezane za x9 pro i x300 pro i kao što sam i pretpostavljao i dalje je pixel mama za photo.
Što sam pre par meseci i pisao u x200 pro temi.

Mislim da je za slikanje male dece i generalno objekta koji nisu statični i dalje najbolja kupovina pixel.
Malo sam ovih dana pratio reddit teme vezane za x9 pro i x300 pro i kao što sam i pretpostavljao i dalje je pixel mama za photo.
Što sam pre par meseci i pisao u x200 pro temi.
ajde molim te uzmi oba telefona, kreni da fotkaš i uporedi i izbaci slike da vidimo iz prve ruke kako je to čuveni Pixel bolji od Viva ili Oppa.

Mozda to i uradim ako uskoro nabavim p10pro XL. 🙂
Da ne bude kao da trolujem ali većina ljudi koja je imala pixel pa prešla na x9 pro tamo na redditu piše isto. Džabe sve Kinezima kada ubijaju detalje u senkama kada su dinamične scene.
A u to sam se i ja uverio, x200 pro je smeće što se toga tiče u dnevnim uslovima. Svaka slika koja se napravi sa njim je ravna nevezano da li je uključen HDR ili ne pri slikanju.
U slikanju dece kao što sam rekao, bolje da i ne pišemo.. tu su Kinezi i dalje nivo redmi telefona

A vidiš, ja imam potpuno drugačiji utisak.

Skoro sam uporedjivao svoje Pixel i Vivo fotke, i došao do zaključka da mi je Pixel toliko veštački, da ne bih mogao uopšte da se vratim na njega.

Pixel ima dobar HDR, ali nekako previše sve kompenzuje na fotografijama. Kad ga ne koristiš neko vreme pa se vratiš, vidiš.

Inače, kada je fotkanje subjekata u pitanju, meni se tu jako sviđa iPhone, u smislu da izgleda lepo za društvene mreže. Iako mu je kamera za sve ostalo katastrofa.

Vivo X100 Ultra i X300 Pro u raw mode-u ubijaju kako fotkaju subjekte inače.

Svi bi mi hteli da izbočina kamere i tzv ringle, veš mašine itd budu što manje. Ali ne znam da li je tako nešto uopšte izvodljivo obzirom na veličinu modula.

IMG_2267.jpeg

Nazad
Vrh Dno