Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не могу да нађем у Јетел апликацији где могу да видим тип картице. Нешто сам нашао (профил -> остало), пише: СИМ, ПУК1 и ПУК2. Је л' би можда требало да пише уСИМ? Иначе, картица је еСИМ.

Ja kad odem u Yettel app kliknem na čovečuljka -> Sim kartica, pa onda tu imam Tip kartice: 4G (uSIM); Puk 1; Puk 2;
Imam fizičku sim karticu.

ne znam da li je ovo privremeno, ali mreža trenutno užasno funkcioniše, postavljena je antena na krovu zgrade u kojoj radim, signal tu i tamo varira, a brzina je svega 10 Mpbs
ako ostane ovako moraću da se prebacujem na 4G, bar na poslu

Ja kad odem u Yettel app kliknem na čovečuljka -> Sim kartica, pa onda tu imam Tip kartice: 4G (uSIM); Puk 1; Puk 2;
Imam fizičku sim karticu.
Ја кад одем тамо, мени пише само: СИМ картица, Пук1, Пук2.
Дословно пише SIM kartica, и ништа после тога, нити пре тога. Пишу и бројеви за Пук1 и Пук2.

Kod mene nema izbor mreze 5G, ne znam da li su opste pustili 5g u Nisu... Na MTS mislim.

Ја кад одем тамо, мени пише само: СИМ картица, Пук1, Пук2.
Дословно пише SIM kartica, и ништа после тога, нити пре тога. Пишу и бројеви за Пук1 и Пук2.
Moguće da samo nisu aplikaciju ažurirali da razlikuje eSIM pa je zato prazno? Tehnički mislim da ako postoje PUK kodovi to sve ipak radi kako treba, karticu je prepoznao i za nju važe ti kodovi.

Vezano za bateriju,ja imam Xiaomi 14T pro koji je inace poznat po slaboj bateriji,ali ovde mi se cini cak i da duze traje od kad sam na 5G...moram jos koji put videti,ali za sad mi se cini ovako

Da li još neki telefoni pored Samsunga daju indikaciju o tipu 5G mreže u samoj ikonici?
Ovo je za Samsung:
The most common indicators are an "empty" or "transparent" icon for 5G availability (NSA) and a "filled" or "opaque" icon for an active NSA connection. A simple "5G" icon without a box usually indicates a 5G SA connection

Не могу да нађем у Јетел апликацији где могу да видим тип картице. Нешто сам нашао (профил -> остало), пише: СИМ, ПУК1 и ПУК2. Је л' би можда требало да пише уСИМ? Иначе, картица је еСИМ.
To im baš nije 100% tačno, obe kartice su eSIM, za jednu piše SIM i neki bez veze podaci od neke stare fizičke sim kartice, za drugu piše eSIM ali više ne prikazije QR kod (mada su u prodavnici tvrdili da je to dSIM zato što nema kartončić, izmišljaju oni svašta)

Da zamolim kolege forumaše, da uđu na Pixel Community i da podrže temu vezanu za nedostatak 5G podrške na Pixel telefonima u Srbiji, bukvalno par minuta posla, koga mrzi da ostavi komentar, može samo da glasa, odnosno čekira da ima isti problem.

Da probamo da skrenemo pažnju, tako da i vi što nemate Pixel, slobodno ostavite komentar.
Ja sam ostavio komentar, obelezio da imam isti problem i pridruzujem se tebi u pozivanju kolega da nas podrze, razumite nas !! haha

Mesto od 3.000 stanovnika, blizu NS, repetitor na kom su sva tri operatera, 4G radio savršeno na sva tri jer nije bilo opterećenja.
Naravno da nas nema na 5G mapi, ali iz nekog razloga Yettel ima 5G i to pun signal. Povremeno se gubi signal, pa se vrati.
Ne znam kako i zašto ga uopšte ima.
Yettel prepaid sekundarni broj.

ne znam da li je ovo privremeno, ali mreža trenutno užasno funkcioniše, postavljena je antena na krovu zgrade u kojoj radim, signal tu i tamo varira, a brzina je svega 10 Mpbs
ako ostane ovako moraću da se prebacujem na 4G, bar na poslu
Pa evo za ovih 24h sta sam primetio. Velike varijacije u mikro lokacijama. Tipa u sobi, na jednom krevetu imam 5G, na drugom nemam. Ili u kuhinji imam, u kupatilu nekad da, nekad ne. Upload je generalno bas razocaravajuci. Uglavnom oko 2-3 mb, dok mi 4G ima nekoliko puta veci upload redovno (cak je i veci od dolaska 5G nego sto je bio pre dva dana). U centru, i generalno napolju, blize gradskom jezgru 5G mi ostize 900/100 brzine, dakle mikro lokacije drasticno uticu na iskustvo. Razlika u brzini indoor-outdoor je visestruko izrazenija na 5G nego na 4G.

Medjutim, ovo je mreza od jedan dan, ona mora da postane gusca da prosto postoji kontinuitet u stabilnom 5G signalu. Sve u svemu, docekali smo ga, ali falice jedno dve godine da se to sve lepo utegne. U Beogradu, Novom Sadu i Nisu i ranije.

Da li još neki telefoni pored Samsunga daju indikaciju o tipu 5G mreže u samoj ikonici?
Ovo je za Samsung:
The most common indicators are an "empty" or "transparent" icon for 5G availability (NSA) and a "filled" or "opaque" icon for an active NSA connection. A simple "5G" icon without a box usually indicates a 5G SA connection
Taj simple 5G icon ne postoji odavno, samo ove dve

Prilozi

• AISelect_20251203_160603_Samsung Internet.jpg
    AISelect_20251203_160603_Samsung Internet.jpg
    26.7 KB · Pregleda: 103
IMG_0002.jpegdobih ovo od mtsa, soko max

nemam niciju 5g pokrivenost ali mi je za a1 network capabilities stajalo nsa u field testu i u netmonster 5g nsa disconnected ali je i to nestaloIMG_0004.jpeg

Da li neko od stručnjaka može da objasni zašto Netmonster ne prikazuje 3500 MHz frekvenciju a service mode kaže da sam zakačen na n78?

Problem je u mts-u jer ne znaju da nameste mrezu 5g. Nemoguce je da mi ista njihova karrica radi u romingu i da imam 5g a ovde kod nas nemam. Znaci da je do mreze a ne do nas. Isto tako, nemoguc je da A1 5g radi a da Mts ne radi. Samsung s23 ultra je u pitanju. Iz mts-a kazu da je sve u redu i da su pustili signal. Uzasan odnos sa korisnicima

Problem je u mts-u jer ne znaju da nameste mrezu 5g. Nemoguce je da mi ista njihova karrica radi u romingu i da imam 5g a ovde kod nas nemam. Znaci da je do mreze a ne do nas. Isto tako, nemoguc je da A1 5g radi a da Mts ne radi. Samsung s23 ultra je u pitanju. Iz mts-a kazu da je sve u redu i da su pustili signal. Uzasan odnos sa korisnicima
Kod mene isto MTS nemam na s24ultra i na 24 plus...

S25 Ultra mts nema uopste 5g, Beograd je u pitanju, zena na iphone 15 isto mts sve radi

Pa rekli su da treba neki apdejt da stigne od samsunga, strpite se malo ljudi 😏😆

Pozdrav, nisam bas nesto odusevljen, mts jos nema 5G, A1 nemam karticu da probam, tako da je to to od Yettela.
Nesto malo brze od 4G+, problem je i moja lokacija, takođe neće ruter ni da se zaključa na bilo koju ćeliju, nego samo na auto, i on uvek izabere ćeliju koja je daleko od mene. Na telefonu brzine su još gore nego na ruteru.

Prilozi

• Screenshot 2025-12-03 at 16-18-33 5G CPE.png
    Screenshot 2025-12-03 at 16-18-33 5G CPE.png
    52.4 KB · Pregleda: 65
  • Screenshot 2025-12-03 at 16-19-11 5G CPE.png
    Screenshot 2025-12-03 at 16-19-11 5G CPE.png
    49.5 KB · Pregleda: 57
  • Screenshot 2025-12-03 at 16-41-34 5G CPE.png
    Screenshot 2025-12-03 at 16-41-34 5G CPE.png
    42.6 KB · Pregleda: 43
  • Screenshot 2025-12-03 at 16-58-37 5G CPE.png
    Screenshot 2025-12-03 at 16-58-37 5G CPE.png
    35.1 KB · Pregleda: 55
  • Screenshot 2025-12-03 at 17-01-56 Results Speedtest by Ookla.png
    Screenshot 2025-12-03 at 17-01-56 Results Speedtest by Ookla.png
    47.6 KB · Pregleda: 81
Odgovor iz samsung podrske u vezi Mts 5G mreze

U A1 mreži je pušten 5G na sve uređaje , bez obzira kada su izašli.
Kod drugih operatera, 5G su dobili za sada uređaji koji su izašli tokom ove godine.
Za "starije" uređaje stići će tokom prva 3 meseca u 2026.godini
To je ono što imamo od informacija

Kod mene je sledeca situacija.Kod A1 odmah dobio 5g,flip 7 i na tabletu s8 ultra.KoD MTS-a sam cak i tarifu promenio na 5ica XL, i dalje nista,ni s25 ultra,ni fold 6,ni jedan od tableta samsungove ultra serije).Ni yettel,dva postpejd ugovora za internet,Kraljevo.

Nazad
Vrh Dno