Šta je novo?

Grejanje na gas

Kotlovi su predimenzionisani iz razloga što ljudi obično prelaze sa jednog na drugo gorivo i uvek dodaju malo ili malo više snage u odnosu na prethodni kotao ili na novu instalaciju kupuju kotao za koji drugi kažu da je odličan a povoljan. Ima tu i priča gde monter grejanja odradi neki posao po projektu (sve mu nacrtano) i postaje projektant krećući sa pričom "aha kod Pere je radjeno po dokumentaciji 100m2 i ima 110 rebara, model x a kotao je 20kW i dobro radi znači ja ću Žiki da ponudim za 120m2 120 rebara ali drugi model jer je jeftinije a kažu da jedno rebro ide na 1m2, istu takvu pumpu radiće jer ima dve brzine ili je varijabilna pa će automatika sama izregulisati brzinu i staviću kotao od 24kW jer piše da može da greje od 90 do 160m2 i to bi trebalo da radi odlično.
Kotao je konstrukcija i on je priča za sebe dok se grejanje projektuje gde se uklapa oprema u šta spada i kotao. U zavisnosti od karakteristika jednog dela opreme koji je izabran na osnovu računa zavisi izbor sledećeg i tako se stigne i do kotla. Nije tu račun samo koliko je kvadrata i da li ima ili nema izolaciju. Inače svaki kotao može da radi u optimalnom režimu sa svim vrstama radijatora.

Šta je "optimalni" režim kotla u odnosu na: panelne-alu, tučane radijatore ili podno grejanje? Ja nisam čuo,a ni video da gasni kotao ima podešavanja ili bilo kakav režim u odnosu na grejna tela u objektu? Sve tri varijante drugačije rade sa istim kotlom.

Pa za podno grejanje i kod sistema gde je predimenzionisano grejanje na radijatore, polazna temperatura kotla moze biti veoma mala (u odnosu na konvenionalne), sto znaci da ce on tada raditi u optimalnom rezimu tj doce do kondenzacije. Ako kondezacioni kotao mora da radi na visokim temperaturama na kojim ne dolazi do kondezacije, on gubi svoju efikasnost i fakticki se spusta na nivo konvencionalnih kotlova.

Bar sam ja tako razumeo citajuci ovaj forum.

Grejanje se računa za odredjeni temperaturni režim rada (npr 50/30, 60/40 ili gomila drugih opsega) gde uticaj ima ne samo vrsta radijatora već i proizvodjač istih i još neke stvari za kotao koje postoje u uputstvu za projektante a ne juri mi se to jer se ne bavim grejanjem, ne svrbi me. Grejanje najbolje radi kada su ostvareni projektovani parametri a lošim izborom radijatora može biti povećana temperatura povratne vode i pumpa pegla to ali kotao ide u modulaciju i nije više ista ušteda, svako menjanje režima rada više nije to što bi trebalo da bude.

Pre gasa grejao sam se na drva alfa Kamin prikljčen na radijatore.
Dođem kući sa posla, hladno dok očistim , založim donesem drva isprljam pola kuće ma nek se nosi u tri lepe. Ne smem da zaspim ili da odem negde da se ne ugasi.
Sad se grejem na gas, kondenzaciona kotao baxi 24kwbstan oko 100m2 radijatori ispod mene lokali koji su prazni, na uglu sam zgrade imam 25 metara spoljnog zida, podešeno na termostat u 24c/24h Dođem kući sa posla toplo, odem na put vratim se toplo, ustanem toplo, ne razmišljam o bojleru i toploj voda. I sve to za račune od 1000 dinara leti za toplu vodu do 60-70.000 dinara za grejnu sezonu.
Jedino što radim menjam polaz temperature vode u prelaznom periodu 42 zimi 48-50c.
I iskreno da vam kažem boli me ona stvar kad modulira da li modulira i šta radi, znam da mi je toplo i da ne moram više da se j…. sa drvima.

Poenta je da ljudi izvuku maximum iz svakog energenta.. Zašto ne bi smanjio račun za 15000 din?

Poenta je da ljudi izvuku maximum iz svakog energenta.. Zašto ne bi smanjio račun za 15000 din?
Ok, ja sam samo naveo moje lično iskustvo.
iz mog iskustva Za 25% manju potrošnju jedino da smanjim temperaturu na 21-22c. Što ne želim.
Prve godine sam očitavao brojilo zezao se oko polazne temperature, nameštao termostat od 23h do 8h na 21 i veruj mi da kad su najhladniji meseci Januar i Februar ušteda je oko 1200 dinara za mesec dana u prelaznom periodu ni 300 din.

Ne izvlačiš ti maksimum iz energenta već kotao na šta ti nemaš uticaj a da bi se ta energija maksimalno iskoristila moraju biti uklopljene sve kockice (oprema) u sistemu grejanja. Sklapanjem kockica bez računa stepen korisnosti grejanja je manji što automatski povlači veću potrošnju gasa a kotao i dalje radi sa svojim stepenom efikasnosti što se svodi da ništa od uštede već još veća šteta. Kombinovanjem temperaturnih režima rada (menjanje temperature polaznog voda) jedino što može je da se smanji šteta možda za nekih 5%.
Najveći efekat kondenzacije bi bio otprilike na režimu oko nekih 55/40°C što znači da bi se tad izdvojilo najviše vode iz dimnog gasa i bila bi najbolja filtacija dimnog gasa te batalite zabludu što niža temperatura najveća je kondenzacija a što veća kondenzacija najveće iskorišćenje, teško da zeznete sistem.
Ako sami birate opremu ili se raspitujete koji kotao da kupite kondenzacioni kotlovi u režimima koji se najčešće koriste imaju stepen efikasnosti od 103-109% a konvencionalnih 90-94% u zavisnosti od proizvodjača pa birajte.

Ja konvencionalni drzim na 53 a on zagreva na 55 a kako se bude temp priblizavala nuli ice na 60c.

Najveći efekat kondenzacije bi bio otprilike na režimu oko nekih 55/40°C što znači da bi se tad izdvojilo najviše vode iz dimnog gasa i bila bi najbolja filtacija dimnog gasa te batalite zabludu što niža temperatura najveća je kondenzacija a što veća kondenzacija najveće iskorišćenje, teško da zeznete sistem.
Ako sami birate opremu ili se raspitujete koji kotao da kupite kondenzacioni kotlovi u režimima koji se najčešće koriste imaju stepen efikasnosti od 103-109% a konvencionalnih 90-94% u zavisnosti od proizvodjača pa birajte.
A Vi se Gospodine Perice, ne bavite grejanjem na gas? Ili je ovo istraživački? Da niste od onih što stavljaju u projekat drugi krug sa cirkulacijunom i HS-om od 50KW na 100 kvadrata?( aka 60000-100000din dodatni trošak koji je totalno nepotreban, sem što donosi dodatni profit prodavcu, i majstoru na instalaciji) Specifična situacija i potenciranje raznih stvari? Ne sporim, Vaše znanje, ali je sve što pišeš je nedorečeno?
Odličan marketing za projektovanje. Dok je bilo pravih majstora, projektovanje su radili oni. Sad ih više nema, retko. Odeš u lokalnu prodavnicu, kažeš šta ti treba, stigne sve i majstor (pravi) da montira sve. Danas, platiš projekat, majstora, sve od opreme, i opet imaš problem! I, niko nije kriv?
Ne izvlačiš ti maksimum iz energenta već kotao na šta ti nemaš uticaj
Ovo je 100% tačno. Energent, aka GAS je kvaliteta kavog jeste. Kotao ga koristi i iz njega daje maksimum(bilo koji), u zavisnosti kako je podešen. Ovako kako si napisao, pišu projektanti.
Kako ste rekli:
Nešta se tema uspavala
@frrka
Zar se ti ne greješ i hladiš na TP? Gde si ti u GASU? U stvari ti se samo greješ na TP ,sve ostalo je...
Ajmo da projektujemo!!! Plaćam penale, ja za sebe.

Ja konvencionalni drzim na 53 a on zagreva na 55 a kako se bude temp priblizavala nuli ice na 60c.
Neće, jer on nema pojma koliko je napolju. E , to je ludilo današnjeg vremena.

Poslednja izmena:
Daleko od reklame a još dalje jurnjava za provizijom, čovek može biti projektant ali ne mora da znači da je u sferi grejanja i klimatizacije pa se zna nešta za svoje potrebe. To što su nekada majstori projektovali i radi sve na koji energent je bilo, da nije bilo imaš drva dž su ti pa trpaj ili jeftina električna energija pa se ne obraća pažnja koliko troši ili pak gas skraja 80ih kad su računi bili daleko manji od računa za struju za osnovne potrebe?
Na gasnom kotlu osim podešavanja režima rada i eventualno da se naduva flexon ako je predvidjeno teško da ima šta da se podešava, ako je problem sa sagorevanjem zna se ko je u obavezi da reguliše prilikom probnog rada odnosno prvog uključivanja.

Ništa mene ne pogađa, ali totalno zbunjujemo na ovom forumu ljude u vezi: par procenata pa i promila, kojekakvim statistikama, raznim tabelama (koje jako malo znače),karakteristikama uređaja u dlaku(a kad se to postavi kod njih,to nije to, naravno, drugi uslovi, duva severozapadni vetar na deo objekta gde je spavaća soba...) Naš najveći problem nismo mi, nego majstori koji rade. Projektantanata ima i jednih i drugih. Ima i vlasnika koji ne slušaju, jer su načitani na raznim forumima...Sve što pišem ovde je iz iskustva. Da ne idem u off. Pisao sam već u drugim temama. Ozbiljna firma, svi ISO sertifikati, TP u pitanju za 100 stanova(od kojih je jedan naš) ,monitoring 24/7. Plaćen mesečno. Po logu u defrostu skoro 48h. Niko ne dolazi. Smrzava najvišlji izmenjvač i ode sve u ... Drugi put za 2 godin. Stručnjaci? Majstor nezna da je voda život za TP, a ima ISO. Sve ovo se isto odnosi na grejanje na gas, samo je mnogo jeftinije od TP. Sad se kondenzacionim kotlovima pokušava isto. Naravno da su napredniji, ali direktno zavise od kvaliteta gasa. To nije struja. Nek svako radi kako hoće.

čisto da pojasnim o čemu pričam, sta me zanima..
Da bi kotao uopšte kondenzovao i ostvario punu efikasnost, povratna voda mora da bude ispod 55C, idealno oko 30 do 40C.
ako pogledamo konkretno Bosch Condens 2500W, on pri režimu 40/30°C radi sa oko 106–110%. Raspon rada od 2-15kw
Znači, u prelaznom periodu, kad nije veliki zahtev za grejanjem, on ne radi sistemom pali-gasi, nego radi konstantno u kontinuitetu na manjoj snazi.
I automatski time troši manje, jer ne mora svaki put da se startuje, da digne temperaturu pa da stane.
Jednostavno, radi mirno, ravnomerno, drži temperaturu prostora stabilnom i samim tim štedi energiju.
Koliko sam video, kondenzacioni kotlovi su dizajnirani upravo da dugo rade na niskim temperaturama i modulišu snagu.
I to je cela poenta mog razmišljanja: ako već postoje kotlovi koji mogu da rade na 30–40°C i daju maksimum efikasnosti, zašto ne bi neki buduci sistem bio podešen da to iskoristi?
Znači, ako se radijatori prošire ili se koristi veća površina grejanja, dobija se ista toplota prostora uz manju potrošnju energije?
U suštini, ako već imamo tehnologiju koja može da greje prostor na 35–45°C vode i da pri tom radi sa preko 100% iskorišćenja,
zar nije logično da se i sistemi, i forumi, i majstori pomere u tom pravcu?
Mene je to iznenadilo jer onda gasni kotlovi ulaze u skoro temp rezim toplotne pumpe koja je 3x skuplja.

Čitam poruke, shvatam da imate neko neslaganje, oko nečega, ali neshvatam oko čega.

Anyway, što niži polazni vod, a da održava željenu temperaturu objekta, to je niža potrošnja energenta, ma koji energent bio. Da se fluid zagreje za jedan stepen tj X+1, potrebna je određena energija, ali što je X veći, potrebna je sve veća energija za taj +1.

Ako se objekat uspešno greje sa 39C, nema razloga da koristimo 45. Kod ručnog podešavanja polaznog voda je isti potrebno promeniti nekoliko puta u toku sezone, predsezona, sezona, ledeni dani, sezona, post sezona. A i da ne promenimo toliko puta, ne grejemo milion kvadrata, neće to biti neka nenormalna razlika u ceni energenta.

Sad čekam ko će da kaže da sam nešto pogrešno napisao, pa da probam da shvatim oko čega se gore sporite😅

Poslednja izmena:
Bili na odmoru 4 dana,iskljucio grejanje i nakon povratka vidim da sam se zeznuo sto sam to uradio...kuca se rashladila i bas mnogo mu treba da postigne zadatu temperaturu. Kako mi se cini sa iskljucivanjem grejanja na par dana ne postize se nekakva usteda

Zavisi koliko dana je kuća prazna, uglavnom smanjim na 19 ili 17C, pa zavisi od vremenskih uslova i koliko je temp u objektu pala, određeni broj sati pre povratka vratim grejanje na redovan režim. Naravno, nekad se desi da zaboravim, ali pošto grejanje nije bilo isključeno, već smanjeno, ne bude strašno.

Ako je duže odsustvo, temp na 17C, desi se da se podovi i zidovi ohlade do te mere da je potrebno 2-3-4 dana da se temperatura vrati na nivo da prilaskom zidu ne osetim kako zrače. Zato mi nisu jasni ljudi koji noću uvek potpuno isključe grejanje. Recimo moji roditelji. I cele zime imaju problem sa vlagom. A na kraju sezone potroše malo više gasa od mene, za 60% manji objekat.

Zavisi koliko dana je kuća prazna, uglavnom smanjim na 19 ili 17C, pa zavisi od vremenskih uslova i koliko je temp u objektu pala, određeni broj sati pre povratka vratim grejanje na redovan režim. Naravno, nekad se desi da zaboravim, ali pošto grejanje nije bilo isključeno, već smanjeno, ne bude strašno.

Ako je duže odsustvo, temp na 17C, desi se da se podovi i zidovi ohlade do te mere da je potrebno 2-3-4 dana da se temperatura vrati na nivo da prilaskom zidu ne osetim kako zrače. Zato mi nisu jasni ljudi koji noću uvek potpuno isključe grejanje. Recimo moji roditelji. I cele zime imaju problem sa vlagom. A na kraju sezone potroše malo više gasa od mene, za 60% manji objekat.
Ja noću gasim grejanje, ali ne iz razloga uštede, već mi je dosta toplo i ne mogu da se uspavam od vrucine. Noćna temperatura je 22C, a dnevna 24C. Svakako se kuća ponovo ugreje za sat,dva ujutru nakon paljenja kotla.

Da, i ja violim nižu temperaturu za spavanje, zato mi je u spavaćoj sobi nešto niža temperatura nego u ostatku objekta.

Zid je izolator i kad se ohladi treba vremena podosta da se zagreje, ono što se zagreje vazduh "posrče" zid. Drugo je kad je zagrejan zid izluftiraš prostorije i da padne sobna temperatura za 5°C očas je zagrejana prostorija.
Ja još nisam krenuo sa grejanjem (nije na gas) ali moraće uskoro, sa 100W i max 3-4h rada u prostoriji u kojoj se boravi 22°C i padne preko noći za 0,5°C, gde se ne boravi 20°C isto sa 100W.

Kakva vam je potrosnja sad kad je malo zahladnelo?
Kod mene od 01.11. do danas 110 kubika

Tako je i kod mene otprilike. 120m2.

Oko 140 kubika, 160m2 grejem.

Koliko mora da radi radijatora minimalno za grejanje na gasni kotao,dva ili tri?

Kod mene prošle zime radila 4 u prizemlju i desavalo se da kotao pregreva vodu tj ako stavim polaz na 38 na displayu dostigne 43 i gasi plamen, pumpa vrti vodu i kad padne na 32 ponovo pali plamen i tako u krug dok ne dostigne zadatu s termostata. Ove zime 9 radijatora, 38 polaz, na display ne prelazi 43 i lagano radi dok ne dostigne zadatu s termostata.

Za 28 dana 143 kubika, 120 kvadrata spratna kuća. Od toga 40 sigurno ode na sanitarnu vodu ostalo grejanje

Po nekoj racunici kubik gasa ti izadje oko 58-60 dinara...e sad mozda neki dodatci na racunu zavise od opstine do opstine

Nazad
Vrh Dno