Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Zavisi od klima i prostora, i meni su setovane na 21C a unutra je 22,5 do 23c ako nije minus, na minusima stavljam na 22C.

Mi grejemo duplo manji kvadraturu od njegove ali sa dobrom izolacijom. Račun za struju u decembru je bio 16.500 din. od čega je grejanje 9000 dinara. 25 stepeni je u celoj kući

@djalf
Ima nas petoro, plus tašta dođe na po nedelju dve. Klinci i tašta na drugom spratu u 4 sobe. Žena i ja na prvom spratu sa tri sobe. Spratovi su istog rapsoreda ali smo klincima podelili dnevnu sobu jer je oko 55 kvadrata. Tako smo dobili smo više na spratu. Na spratu u tri sobe ima klima i sve biju ka centralnom hodniku tako da se zagreva i čevrta soba. Na prvom spratu imamo klimu u spavaćoj sobi i u dnevnoj sobi i obe biju ka hodniku. U prizemlju je jedna velika prostorija gde ne boravimo i koristimo je samo kad su neka slavlja. Tu stoji jedna klima i ona je zimi podešena na 18 kako nam ne bi baš ladnik bio u pod. Zaboravih da kažem, da sam u potkrovlje stavio stiropor desetku (samo poređao) i da je to klince spasilo u fulu. Što leti što zimi. Inače, svi idu u duksevima sem mene. Ja sam po običaju u majci bez rukava. I zimi i leti.
I da - temp varira. Setovane su klime na 21, ali temp varira od 20 do 22 stepena.

@giovanni
21 stepen mi je i na poslu. Gde provedem ceo dan. Meni je to idealna radna temp. Kući sam samo par sati oko ručka pošto radim i po podne privatno. Klinci su isto tu oko ručka i onda oko 5 kreću sa obavezama - treninzi, privatni časovi, folklor i sl. Svako dete ima 2-3 sata po podne dodatnih aktivnosti. Samo je žena generalno kući po podne (radi pre podne). Od 20h su tu svi sem mene. Ja radim obično do 22-23h.

@component
Biće veći računi, u to ne sumnjam, ali ću se više baviti mikromenadžmentom temperature. Prošle zime sam to uzeo olako, pa je sve non stop radilo na 21 stepen (sem prizemlja). Sada će biti kako ko ode na 19 stepeni. Pred povratak na 21. Sve radim preko aplikacije tako da je to to. Doduše, klinci i leti i zimi imaju svoje daljince pa mogu sebi da podese po volji.
Račun za decembar mi je bio 28ooo odnosno za grejanje 21ooo. Ali da napomenem još jednom - imam dva brojila. To me je izvlačilo.

871 kw za avgust 😬

@djalf
Ima nas petoro, plus tašta dođe na po nedelju dve. Klinci i tašta na drugom spratu u 4 sobe. Žena i ja na prvom spratu sa tri sobe. Spratovi su istog rapsoreda ali smo klincima podelili dnevnu sobu jer je oko 55 kvadrata. Tako smo dobili smo više na spratu. Na spratu u tri sobe ima klima i sve biju ka centralnom hodniku tako da se zagreva i čevrta soba. Na prvom spratu imamo klimu u spavaćoj sobi i u dnevnoj sobi i obe biju ka hodniku. U prizemlju je jedna velika prostorija gde ne boravimo i koristimo je samo kad su neka slavlja. Tu stoji jedna klima i ona je zimi podešena na 18 kako nam ne bi baš ladnik bio u pod. Zaboravih da kažem, da sam u potkrovlje stavio stiropor desetku (samo poređao) i da je to klince spasilo u fulu. Što leti što zimi. Inače, svi idu u duksevima sem mene. Ja sam po običaju u majci bez rukava. I zimi i leti.
I da - temp varira. Setovane su klime na 21, ali temp varira od 20 do 22 stepena.

@giovanni
21 stepen mi je i na poslu. Gde provedem ceo dan. Meni je to idealna radna temp. Kući sam samo par sati oko ručka pošto radim i po podne privatno. Klinci su isto tu oko ručka i onda oko 5 kreću sa obavezama - treninzi, privatni časovi, folklor i sl. Svako dete ima 2-3 sata po podne dodatnih aktivnosti. Samo je žena generalno kući po podne (radi pre podne). Od 20h su tu svi sem mene. Ja radim obično do 22-23h.

@component
Biće veći računi, u to ne sumnjam, ali ću se više baviti mikromenadžmentom temperature. Prošle zime sam to uzeo olako, pa je sve non stop radilo na 21 stepen (sem prizemlja). Sada će biti kako ko ode na 19 stepeni. Pred povratak na 21. Sve radim preko aplikacije tako da je to to. Doduše, klinci i leti i zimi imaju svoje daljince pa mogu sebi da podese po volji.
Račun za decembar mi je bio 28ooo odnosno za grejanje 21ooo. Ali da napomenem još jednom - imam dva brojila. To me je izvlačilo.
Poređaj još malo stiropora. Idealno bi bilo ukupno 30 cm.

Uspešno prijavio potrošnju. Izgleda da su rešili dečje bolesti kod aplikacije.
U avgustu smo potrošili 697 kWh, što nam je malo ispod proseka za ovaj mesec.
I dalje su nam najveći potrošači TP za hlađenje (240 kWh) i bojler (125 kWh).

Biće veći računi, u to ne sumnjam, ali ću se više baviti mikromenadžmentom temperature. Prošle zime sam to uzeo olako, pa je sve non stop radilo na 21 stepen (sem prizemlja). Sada će biti kako ko ode na 19 stepeni. Pred povratak na 21.
Ne znam koliko ce ti ovo smanjiti potrosnju, klima kad postigne temp posle samo odrzava. A tebi ce da padne temp, pa ce posle da radi full dok ne postigne opet tih 21c.
Mislim da ce ti izaci na isto, ali probaj svakako pa vidi.

Meni Avgust jedno brojilo 294 a drugo 193. Znaci ukupno 487kw. Jul mi je bilo 305/161 ukupno 466kw odnosno 6086din.

Danas prvi a ono na aplikaciji kao da ne zna koji je dan. Užas su.

Edit: Uspeo sam putem sajta.

Poslednja izmena:
Uspešno prijavio potrošnju. Izgleda da su rešili dečje bolesti kod aplikacije.
U avgustu smo potrošili 697 kWh, što nam je malo ispod proseka za ovaj mesec.
I dalje su nam najveći potrošači TP za hlađenje (240 kWh) i bojler (125 kWh).
Ne znam, meni se prvi put pojavilo da kada ubacim sliku, ona bude zaokrenuta ulevo, iako je lepo slikano, uspravnim telefonom, morao sam da je zarotiram udesno, da bi se u app videlo lepo, kako će se njima prikazivati, pitaj Boga!

Mislim da nisi morao. Izgleda da slika služi samo za kontrolu, da neko ne lupa brojeve i ako bude neke zabune da može da se pogleda. Ne verujem da iko to gleda ili da neki softver OCR-uje i upoređuje sa tvojim unosom.

Gledaju ako ulozis prigovor, posalju ti sliku sa ocitanim stanjem i fotografijom koju si prilozio

Pojavila su mi se već oba računa (grad i selo) na portalu i ovo je rekord, nikad nisu tako brzo bili spremni, pogotovu seoski.

Glavni utisak mi je da se pojavila nova stavka na prvoj strani, a to je način očitavanja, tj. dvojka Бр.бројила/начин очитавања. Cenim da će to ubuduće biti značajan parametar kod sporova, jer će se (valjda) tačno znati kako je obračun nastao. Koliko prošlog meseca sam imao problem sa nepriznatim prijavljenim stanjem, pisao sam i zaplet i rasplet ovde, pa sam u suštini morao da gledam u pasulj zašto se to desilo i da prigovorom obuhvatim više mogućnosti. Ne znam, doduše, koje su sve opcije zvanično ovde, meni je sad u oba slučaja самоочитавање i sve je kako treba, ali pretpostavljam da su stvarno očitavanje i procena zasebni načini, jer u suprotnom ova stavka umnogome gubi smisao.

Nisam na EPS-ovom sajtu uspeo da nađem nešto detaljnije po tom pitanju, ali sam zato neplanirano naleteo na neke druge dve zanimljive stvari, pa koristim priliku da ih linkujem. Ovde je novi kalkulator, koji će važiti od oktobra, kao zamena za ovaj stari, još malo aktuelni. Takođe, ovde je novi cenovnik za garantovano snabdevanje, kao zamena za ovaj stari.

Poslednja izmena:
Prijavio 1, a juče mi stigao račun, brzo. Što se tiče fotki i ja mislim da samo služe za kontrolu, meni sad baš sunce udarilo u strujomer, slabo se videlo al' se videlo. Kapiram da sistem samo direktno registruje unos brojeva automatski, a fotke samo arhiviraju za potrebe kontrole recimo.

Inače ovde imamo komšije koje su besne što su ormarići otključani, znači oni hoće da to samo otključavaju ovi iz distribucije haha... A veći su biseri ovi što su uvereni da se struja očitava na daljinski jer zgrada je nova, lol. Još im lepo pišeš da ti prijavljuješ sam, da nema nigde antena za daljinsko očitavanje, ma jok, ne vredi.

Za strujomer koji imaju daljinsko očitavanje, aplikacija mi je izbacila poruku da je strujomer sa daljinskim očitavanjem. Nema antenu, pa nisam ni znao da je daljinsko.

Stigao mi je račun za jul (ko zna kada, ja retko gledam sanduče), ali se iznenadih, stigle 3 koverte.
Pogledam, imam jun storno, jun novi i julski račun.
U junu nisam prijavio pa je stilgo na 0kw, 840rsd.
Sada je jun na nekom proseku, 2% iznad prethodne godine, tako da nisu samo prepisali.
Nisam ulagao žalbe ili bilo šta, samostalno su to uradili. Ovo mi ne pravi neku posebnu razliku jer sam inače mali potrošač, ali sam blizu granice plave, tako da bi mi ceo jul bio u plavoj zoni da nisu ispravili. Definitivno su mi tako uštedeli skoro 1000rsd.

Ali prijavio si stanje za jul, pa ih je verovatno to poguralo da analiziraju tvoju potrošnju (makar nekim automatizovanim procesom) i ispeglaju ti prethodnu nulu. Povezana stvar, skorije je objavljen ovaj tekst, gde se Danas obratio EPS-u povodom nulte potrošnje, na koju su im se žalili čitaoci. Odgovorili su da u tom slučaju predlažu slanje prigovora uz fotografiju brojila, a navode da čak može da se prigovori i direktno EDS-u. Moja pretpostavka je da je EDS tvoju prijavu stanja obradio u tom kontekstu, iako nije bio zvaničan prigovor. I lepo od njih, iskreno je iznenađujuće.

Za strujomer koji imaju daljinsko očitavanje, aplikacija mi je izbacila poruku da je strujomer sa daljinskim očitavanjem. Nema antenu, pa nisam ni znao da je daljinsko.

Antena nije obavezna kod brojila sa daljinskim očitavanjem.
Spoljna antena se montira ako su brojila zatvorena u metalnom ormanu, i ako ne može lako da im se pristupi daljinski.

Takođe, neki delovi distribucije su pokrivani MTK sistemom. Tu takođe nema vidljivih antena.

A veći su biseri ovi što su uvereni da se struja očitava na daljinski jer zgrada je nova, lol. Još im lepo pišeš da ti prijavljuješ sam, da nema nigde antena za daljinsko očitavanje, ma jok, ne vredi.
A vidiš, kod mene je drugačija situacija i drugačiji problem - ima antenu, ima daljinsko očitavanje kojen je radilo godinama (i za komšije na spratu i generalno u zgradi još radi), pisao sam im da hoću da nastave da očitavaju daljinski kao što su radili godinama i već tri meseca "Stanje neočitano"!

U poslednje vreme sam prijavljujem stanje i otkako su najavili poskupljenje i spustanje crvene zone na 1200kWh, sine mi ideja da prijavljujem stanje od 6.-og u mesecu, ali da napisem datum ocitavanja 1., tako da imam viska za zimske mesece, jer se grejem na struju...:D:devilish:
Al' ne lezi vraze, jutros dodje citac i ocita brojilo... :LOL:

Nema veze, njemu pise da je brojilo ocitano i da ne moze da unese... Proveri kad ti stigne racun...

Millan1, ne znam koliko bi ti takva petljancija vredela u novcu. Uštediš jednog meseca 5-6 dana, a drugog? Jedino da fotografišeš stanje svakih 20 dana, a prijavljuješ na 30. Pa kad dođe proleće da polako prijavljuješ sve više i više dok ne dođeš do normalnog stanja.
Mislim da treba da treba da fotografišeš jako često, dugo vremena, i da vodiš evidenciju fotografija i onda da ih koristiš kada prijavljuješ kako bi ti želeo stanje. I da se nadaš da neće niko u međuvremenu očitati ili kontrolisati.

@pilac
Planirao sam sutra da prijavim stanje, 6.-og , svakako sam poslao danas sa jucerasnjom slikom i stanjem, pa cemo videti sta ce ispasti na racunu....:D

@component
Pa, svakog meseca po 5-6 dana i bar jedan da ne udjem u crvenu zonu, pa je ok, a sat je pored ulaznih vrata, cesto ga fotografisem i kontrolisem...
Do sada nije bilo nikakvih kontrola, a i sta mogu, da isprave stanje na narednom racunu i nikom nista...:)

Probaj pa nam javi kako ti ide. Siguran sam da bi još njih bilo zainteresovano da radi isto.
Meni se čini da ti logika ne pije vodu. Ne može svakog meseca po 5-6 dana. Nego prvog 5 dana, drugog meseca 10 dana, trećeg meseca 15 dana,... Inače si samo pomerio očitavanje sa 1. na 6. u mesecu, a račun isti.

Da bi imao u "rezervi” kWh za mesece kada ćeš da trošiš više od praga za crvenu zonu, potrebno je da sada dok trošiš ispod praga prijaviš više nego što si potrošio. Tako da prijavljeno stanje treba da bude veće od onog što je zaista na brojilu.

U poslednje vreme sam prijavljujem stanje i otkako su najavili poskupljenje i spustanje crvene zone na 1200kWh, sine mi ideja da prijavljujem stanje od 6.-og u mesecu, ali da napisem datum ocitavanja 1., tako da imam viska za zimske mesece, jer se grejem na struju...:D:devilish:
Al' ne lezi vraze, jutros dodje citac i ocita brojilo... :LOL:

To ti je u suštini ne platiš na mostu, ali platićeš na ćupriji... Kapiram praktičnost u datom trenutku, ali svakako će da te stigne kasnije. Nećeš ti ostati dužan, ali ajde znaj šta bi bilo da čitač prekontroliše... Ne znam koje su sankcije. Pretpostavljam da budeš na neko vreme banovan kao samočitač pa onda zavistan od njihovih algoritama i izlaska na teren...

Meni nikad brže račun nije stigao nego sad.

02.09 prijavio stanje preko aplikacije, 04.09 stigao račun na mail.

Prethodnih meseci prijavljivao sam prvog u mesecu, račun stizao oko 6-8 u mesecu.

To možda ide po sistemu karme što si pouzdaniji samočitač to dobijaš brže račun. Vremenom kad stasaš u veterana ima da ti izbaci odmah račun ko eps kalkulator. 🤣

Nazad
Vrh Dno