Evo završi se i ovogodišnje letovanje, pa je sad vreme da se sumiraju utisci. Oni koji me poznaju znaju da gotovo uvek biram alternativne destinacije za putovanja, iliti mesta na koja se redje ide. Naravno u tom izboru potrebno je uklopiti se u ograničen budžet, kao i da mesto u koje se ide bude prikladno za porodičan odmor, tako da je ove godine odluka pala na:
Siros - Kikladi za nas sa jeftinijim ulaznicama
Jeftinijim da, ali ne i lošijim. Naime Siros ima sve što vam je potrebno da osetite čari Kiklada. Dovoljno dobre plaže na kojima se možete opustiti bez gužvi, prelepe zalaske sunca, Kikaldsku arhitekturu tj one čuvene bele kuće sa plavim vratima i prozorima, lep glavni grad Ermopoli koji je ujedno i glavni grad Kiklada, ali i vetar - čuveni Meltemi tako karakterističan za Kikladska ostrva. Na Siros smo stigli iz luke Lavrio, trajketkom koji vozi ravno šest sati i staje pre Sirosa na ostrva Kea i Kifnos. Sam pogled noću na Ermopoli dok trajekt ulazi u luku je najlepši prilaz jednom ostrvu koji sam video do sada (a bio sam na više grčkih ostrva). Odmor smo podelili na dva dela, prvi deo odmora proveli smo u mestu Galisas, a drugi deo u mestu Kini, oba mesta na zapadnoj strani obale, lokacijski vrlo blizu a opet vrlo različita mesta. Galisas je pa... obično selo. Nalazi se u zalivu isto kao Kini, ima veliku peščanu plažu na kojoj možete naći mesto u bilo koje doba dana, ima prelep zalazak sunca, ali osim toga naći ćete malo drugog sadržaja. Dve tri taverne, jedan giros, jedan stari bar sa rok muzikom, kratko šetalište, mala crkva na brdu iznad mora i to je to. Za razliku od Galisasa, Kini je dosta živahnije i turistima napakovanije mesto. Ima lepo šetalište sa nekoliko odličnih taverni pored samog mora, nekoliko kafića pa čak i vrlo dobar akvarijum koji možete besplatno posetiti.. Plaža je manja, mada sa finijim peskom nego u Galisasu, ali zato ako planirate da se smestite u prirodni hlad, ili pod besplatni suncobran, morate poraniti najkasnije do 09:30h ujutru.
Za Ermopoli šta reći, metropola koja je nekada bila najvažnija luka Grčke do razvoja Pireja. Grad je izgradjen u venecijanskom stilu, pa po tome odudara od drugih gradova na Kikladskim ostrvima. Ermopoli nije najlepši ostrvski grad u Grčkoj, ali je grad koji će zadovoljiti svačiji ukus, kao i svačiji džep. Ogroman broj restorana je tu, kafića i koktel barova, kako u centru tako i pored obale. Za ljubitelje umetnosti tu su i muzeji kao i prelepi Apolon teatar (replika milanske skale). Iznad grada na brdu je staro naselje Ano Siros, utvrdjenje koje je nekada štitilo lokalno stanovništvo od napada pirata. Ano Siros je prelepo mesto sa uskim uličicama, gomilom stepenica, brojnim terasama sa kafićima odakle pogled puca ne samo na Ermopoli već i na ostala ostrva Kiklada.
Interesantno za Siros je to što jedino ovde žive Grci katolici, pa tako na ostrvu postoji više katoličkih crkvi nego pravoslavnih. Većinu gostiju čine Grci, mada ima turista iz čitave evrope, osim naravno iz Srbije

Malo je reći da su naši domaćini bili iznenadjeni kad su čuli da smo iz Srbije, ali su se iskreno obradovali. Gazdarica u Kiniju nam je svako jutro kuvala i donosila kafu, nudila se da nam opere stvari... Inače već pominjani vetar Meltemi drži temperaturu na ispodprosečnom nivou za ovo doba godina, pa tako nam je za 10 dana boravka samo jednom prešla 30 stepeni. Noći su sveže, kao nigde u Grčkoj gde sam do sada bio, pa sam se možda i po prvi put naspavao na letovanju, i to bez uključene klime. Prvih četiri dana nam je duvao dosta jak vetar, i do 40kmh, ali zato sledećih šest dana je bio to samo prijatan povetarac. More zbog vetra je prvih 4 dana bilo dosta hladno, posle toga i više nego prijatno za kupanje.
Koga interesuje, povratna karta za trajekt nas je koštala 230 eura (2 odrasla + 2 dece + auto). Ležaljke su skupe, od 20 eura pa naviše, ali mi smo ih koristili samo dva puta jer jednostavno nije bilo potrebe pored dosta prirodnog hlada i besplatnih gradskih suncobrana. Za utehu, nigde nisam video one obične plave platnene ležavke, nego su sve u pitanju kreveti za plažu. Giros je 3,70-4 eura, pivo na plaži 4-5 eura, u tavernama porcija odličnih grilovanih sardina je 10 eura, odličan grilovani makerel sušen na suncu je 16 eura, pola litra lokalnog vina 6-7 eura itd.. Sve u svemu korektne cene.
Za kraj, par slika. Ako nekoga interesuje još nešto, pitajte.