Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Šta mislite o kupovini ova dva aparata
DeLonghi EC 685.M
Caso Design baristaChef Inox Mlin za kafu
Citao sam neke recenzije sa amazona za taj mlin, osim toga sto kazu da je sav od plastike, kazu i da nosac portafiltera nije za klasican 58mm portafilter nego za neki mnogo manji i da kafa pada sa strane .
Kazu jos i da nije za espreso jer ne moze da samelje dovoljno sitno.
Za ovaj aparat gore de longhi ce ti posluziti ako koristis njegov presurized portafilter.Ako budes hteo jednog dana da pijes bolji espreso (necu da kazem pravi jer sa tim aparatom to ne mozes da postignes), i da modifikujes (smanjujes) pritisak i dokupljujes unpresurized basket, ovaj mlin nece moci da ti samelje dovoljno sitno, znaci u tom slucaju bolje za te pare polovan neki pravi mlin nego ovo.

Poslednja izmena:
Citao sam neke recenzije sa amazona za taj mlin, osim toga sto kazu da je sav od plastike, kazu i da nosac portafiltera nije za klasican 58mm portafilter nego za neki mnogo manji i da kafa pada sa strane .
Kazu jos i da nije za espreso jer ne moze da samelje dovoljno sitno.
Za ovaj aparat gore de longhi ce ti posluziti ako koristis njegov presurized portafilter.Ako budes hteo jednog dana da pijes bolji espreso (necu da kazem pravi jer sa tim aparatom to ne mozes da postignes), i da modifikujes (smanjujes) pritisak i dokupljujes unpresurized basket, ovaj mlin nece moci da ti samelje dovoljno sitno, znaci u tom slucaju bolje za te pare polovan neki pravi mlin nego ovo.
Daj predlog za polovan mlin koji mogu da koristim u kombinaciji sa mojim de longhi dedicom, unpresurized basket... Ne mogu vise da meljem rucno sa kingrinder k6...
Ne mogu da odvojim bas toliko novca za nov mlin kakav treba..

Daj predlog za polovan mlin koji mogu da koristim u kombinaciji sa mojim de longhi dedicom, unpresurized basket... Ne mogu vise da meljem rucno sa kingrinder k6...
Ne mogu da odvojim bas toliko novca za nov mlin kakav treba..
Neki komercijalni sto donose sa kanti od preko, za 100 eu a i manje... tipa Casadio, Rancilio, Bezzera, Baratza...pojavi se nekad i Mazzer za te pare.
Recimo nesto ovako:
https://www.kupujemprodajem.com/ugo...esso-kafu/oglas/158038902?filterId=7192072318

Malo su veci ali ***...

Poslednja izmena:
Evo ovaj je recimo pravi izbor za te pare:

Polovni kucni mlinovi tih karakteristika kao komercijalni, uz to i malih dimenzija, brzi i tihi, tesko se nalaze i preko, a i kostaju vise nego duplo...
Eureka, Fiorenzato, Mazzer....

Lepo sniženje...

Prilozi

• Snimak ekrana 2025-07-10 161224.png
    Snimak ekrana 2025-07-10 161224.png
    331.9 KB · Pregleda: 106
Gorenje ESCM 12 MBK na akciji 9k din. Vredi li čemu, ima li ga neko?

Koji si uzeo?

Jutros pravim kafu i u sred mlevenja čujem glasno KRC! Odmah sam prestao i izbacio sva zrna iz mlina, usisao i očistio. Pomislio sam da je kamen, ali ništa nisam našao i ne vidim nikakva oštećenja na mlinu. Da li se vama nešto slično desilo?
Dobra stvar je što sam konačno očistio mlin, a kanim se već duže vreme :)

Na mom ugrađenom Sage mlinu tako se čulo "kvačilo", tj. kada ne može da samelje kafu zbog niske granulacije za tip kafe.

uzimao bih Nespreso aparat za kafu ali ne mogu se odluciti za model, mislio sam Inisia ili Mini (ako neko moze da kaze koji je bolji jer im je cena i specifikacija gotovo jednaka? ) jer bih u 95% slucajeva pio obican produzeni espreso i ne da mi se smarati sa aerocinom. Medjutim vidim na sajtu da postoji i Vertuo linija aparata
ako sam dobro razumeo, koji podrzava i ostale kapsule, ne samo za obican espreso kao Mini ili Inisia, a cena mu je slicna?

Vertuo je drugačiji koncept, u njega idu samo kapsule za vertuo, i njih vrlo malo zamenskih ima (od drugih proizvođača) i skuplje su. Po meni, bolja opcija je klasičan Nespresso. Takođe, razlike u kvalitetu kafe između različitih aparata nema, tako da uzmi koji ti se najviše sviđa estetski ili koji ti cenovno odgovara.

Kada im je istekao patent izmislili su Vertuo. Tu su sad patentirali drugačije kapsule i da se vrti u krug i tako pravi neku penu (koja nije espresso krema, nego je tu da zavara kupce). Sada pošto imaju novi važeći patent, samo oni mogu da prodaju kapsule.
Po meni je bolje kupiti klasičan nespresso aparat i uzimati kapsule koje ti se najviše sviđaju. Neko kaže da su Nespresso original kapsule i dalje najboljeg ukusa, ali i ako je tako bar možeš da biraš.

Jutros pravim kafu i u sred mlevenja čujem glasno KRC! Odmah sam prestao i izbacio sva zrna iz mlina, usisao i očistio. Pomislio sam da je kamen, ali ništa nisam našao i ne vidim nikakva oštećenja na mlinu. Da li se vama nešto slično desilo?
Dobra stvar je što sam konačno očistio mlin, a kanim se već duže vre

Desavalo mi se kod one kafe iz linde, verovatno kamencic.
Postoji neki uredjaj koji se zove destoner, on vakumski otklanja strana tela iz pecene kafe.Kod renomiranih proizvodjaca ne bi trebalo da bude tih pojava, jer ga oni sigurno koriste.
Hoce neki put i da krcne od nepecenog zrna a nozevi na mlinu ti nisu poravnati...

Kada im je istekao patent izmislili su Vertuo. Tu su sad patentirali drugačije kapsule i da se vrti u krug i tako pravi neku penu (koja nije espresso krema, nego je tu da zavara kupce). Sada pošto imaju novi važeći patent, samo oni mogu da prodaju kapsule.
Po meni je bolje kupiti klasičan nespresso aparat i uzimati kapsule koje ti se najviše sviđaju. Neko kaže da su Nespresso original kapsule i dalje najboljeg ukusa, ali i ako je tako bar možeš da biraš.
pod klasicannonda pretpostavljam da mislis na jedan od 2 pomenuta (mini ili inisia)?

Klasičan Nespresso, među kojima su i za dva. Klasičan jer pravi napitak kao klasični espresso aparati, pumpa gura vrelu vodu pod visokim pritiskom kroz mlevenu kafu. Vertuo radi na drugačijem principu, zavrti kapsulu pa voda centrifugalnom silom prođe kroz kafu i ode u šoljicu.

Jedno pitanje, da me ne razapnete. Klincu nekad pravim kapućino, bez kafe, nego samo penu od mleka napravim i sipam u šolju da pije sa nama. Da li je neko pravio penu od čokoladnog mleka? Zvuči kao loša ideja, pretpostavljam da ima dosta šećera u tome i ne znam da li bi bilo posledica po aparat, ali kao da nekad obradujem dete :)

kafa u kojoj uživaš je najbolja kafa na svetu (šta god da neko drugi kaže).

@MareBGD
kakvi su ti utisci o philosu posle nekog vremena korišćenja? ili si ga prodao?
Izvini za malo kasniji odgovor, bio na odmoru. Prodao sam ga na kraju, presao na Kafatek MC6. Iskreno nisam imao neki razlog 200D su sjajni nozevi, zaista je super mlin za razne nivoe przenja kafe. Sustinski, ne dopada mi se preterano form factor, i ceo taj deal sa nekim mini hoperom i nacinom na koji se radi single dose. Mlin je sigurno u top 3 kupovine za taj novac... Mada 078S mozda radi sve to za manje para i zauzima manje mesta.

Nazad
Vrh Dno