Šta je novo?

Najpovoljniji mobilni operater za putovanja po Evropi

dobra ponuda ali neki korisnici se po nekad zale da im globaltel ne radi u nekim zemljama ili uopste u romingu. verovatno takvih korisnika nema puno, verovatno je problem u podesavanju apn-a, ali sa drugim operaterima takvih problema uglavnom nema

Putujem sutra, taman imam vec globaltel karticu, aktiviracu ovaj paket pa javljam utiske.

Hocu, koja je razlika?
Btw, jel to i u srbiji da se radi?
Edit: sad sam pogledao, globaltel stoji i na zvanicnom sajtu...
Meni stoji u kolima kao hotspot, nisam primetio da nesto baguje, ali nisam ni pogledao koji apn koristi.

APN gprswap ne radi u roamingu na Globaltel karticama. U roamingu radi samo APN globaltel.

APN globaltel radi i u Srbiji.

Prebacio, bio je gprswap, verovatno difolt.
Prebacio, bio je gprswap, verovatno difolt.

Na kraju izgleda da necu koristi. Problem sa 5ber karticom i redmi note 13, kad sam ugasio karticu u sim settings, nikako ne mogu da nateram telefon da je prepozna ponovo. Na mom telefonu uredno radi sve. Verovatno cu uzeti neki grcki sim kad odem tamo...

Na kraju izgleda da necu koristi. Problem sa 5ber karticom i redmi note 13, kad sam ugasio karticu u sim settings, nikako ne mogu da nateram telefon da je prepozna ponovo. Na mom telefonu uredno radi sve. Verovatno cu uzeti neki grcki sim kad odem tamo...
COSMOTE What’s up - 13.50€ neograniceno 30 dana

Uzimao sam par godina, odlicno je. Hteo sam globaltel jer karticu imam, a 15gb mi je dovoljno. Ali eto, ipak cu cosmote na kraju..

Nisi usamljen slučaj, ali meni uspeva da je uključim iz 5ber aplikacije na redmi note 11, i izgleda samo kroz app je treba isključivati.Postoji navodno neki android bug o kome je pisao esim.me za v1 svoje kartice, a na xda su rešavali ovako:
E sad, nabavio sam i onu EIOTCLUB karticu, kod nje je slučaj takav da iz app ne može ni da se deaktivira ni aktivira ako imaš samo jedan esim profil - takva im je app, dosta lošija od 5ber.
Isto tako kao ti sam je isključio kroz android podešavanja i više nije htela da se podigne. Nemam rootovan telefon pa sam sa gornjeg linka probao verziju sa adb, što je ispalo još gore jer posle toga nije hteo više ni lokalni sim da mi ima net, nije pomagalo ni ručno dodavanje apnova. Na kraju je pao factory reset koji je pomogao - lokalni sim radi kao što je i radio, esim sad radi i nisam ga gasio, radi roming na njemu (uz tu esim karticu dobije se i neki net). Ispada da je najbolje izvaditi karticu i vratiti kad ti zatreba esim.
Ono što još nisam probao je da li na toj EIOTCLUB kartici mogu da se dodaju esim profili drugih provajdera ili samo njihovi.

Na realme gt i gt6 nisam imao taj problem. Cim izvadim i vratim karticu u telefon, ponovo prepozna. Zato sam i ugasio na redmiju. No, nema veze, znam za sledeci put.
Procitao sam ovo sa xda, sve je jasno, ali mi se na realme nije desavalo.
Kad ubacim drugi esim na karticu, radi i na redmiju, ali cim vratim na ovaj globaltel telefon vise ne vidi karticu.

COSMOTE What’s up - dopunio 15e, 13,6e ostaje za aktivaciju 30 dana neograničen net, uz dopunu se dobijaju tokeni i imate 120 minuta za Grčku i kada snimite kreditnu karticu još 3 dana neograničen net.

I meni se desilo da sam ugasio 5ber esim karticu u settings-u i nisam mogao da je osposobim, bas sam se namučio sa tim, treba biti oprezan.

Jeste probali običan restart telefona?
Kada sam skenirao eSIM na 9esim adapteru, u aplikaciji tako skeniranu karticu nisam mogao da aktiviram dok nisam restartovao telefon. Govorim o 9esim app a ne o podešavanjima kartica u samom telefonu. Kasnije sam tu karticu/adapter ubacivao u druge uređaje i radila je kako treba.

Pa naravno da je to prvo što sam probao kad nije hteo da ponovo uključi sim karticu. Ovde pričamo o nemogućnosti uključivanja kartice, ne sim profila :)

Inače kakva je 9esim aplikacija, čini mi se da sam video da dosta hvale taj 9esim?

Kada sam skenirao eSIM na 9esim adapteru, u aplikaciji tako skeniranu karticu nisam mogao da aktiviram dok nisam restartovao telefon. Govorim o 9esim app a ne o podešavanjima kartica u samom telefonu. Kasnije sam tu karticu/adapter ubacivao u druge uređaje i radila je kako treba.
Naravno, ali redmi note 13 ne reaguje i dalje. Na realme gt(6) samo izbacim sim tray i vratim, kartica normalno radi.

Da li neko pouzdano zna da li cosmote what's up podržava deljenje preko hotspota? Trebaće mi za online sastanke na odmoru (šta da se radi kad se mora, to mi je jedina opcija da odem na odmor). Nisam siguran da li će wifi da valja u smeštaju.
Inače, kakav je cosmote na Tasosu? Ili da gledam nešto drugo?

deli se Cosmote bez problema

U Grčkoj nikad nisi načisto koja mreža radi bez problema, zavisi od lokacije gde ideš, ali da Cosmote je možda najbolji ali i najeftiniji.

Gde kupiti? Jel imaju esim?
Nemaju eSIM, mora uživo zbog registracije. Imas kod njih u prodavnicama i u Germanos prodavnicama. Ako ides na Halkidiki imas u Nea Moudania, a ako ides na prvi prst imas malo posle Lidla kod kružnog toka u Kassandri. Ne znam za ostale delove, nisam tamo kupovao

Drugar je koristio na Tasosu Cosmote mrežu, radi odlično. Naravno zavisi i od lokacije.

Nemaju eSIM, mora uživo zbog registracije. Imas kod njih u prodavnicama i u Germanos prodavnicama. Ako ides na Halkidiki imas u Nea Moudania, a ako ides na prvi prst imas malo posle Lidla kod kružnog toka u Kassandri. Ne znam za ostale delove, nisam tamo kupovao
Pre neku godinu je bilo i u germanos radnji u cosmos tržnom centru odmah ispod soluna.

Whats up Cosmote u Paraliji, mnogo lošije nego prošle godine, ne znam da li je do ovog telefona koji mi baca hotspot, Samsung Galaxy A03.
Stavio u Redmi Note 12S, jeste bolje ali i dalje nema preko 25Mbit u smestaju, videcu sad na otvoreno kako je.

Prilozi

• Screenshot_2025-07-02-12-49-27-812_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    Screenshot_2025-07-02-12-49-27-812_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    58 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_2025-07-02-12-47-14-565_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    Screenshot_2025-07-02-12-47-14-565_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    60.1 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Napolje bolje, ovo testirao kod Lidla:

Prilozi

• Screenshot_2025-07-02-14-51-02-581_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    Screenshot_2025-07-02-14-51-02-581_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    56.5 KB · Pregleda: 53
Izgleda da je predajnik preopterecen u Paraliji na 4G a nemam 5G telefon da testiram. Vidim da na 5G kida.

Pa tamo je to u grčkim selima. Nisi u gradu pa da bude prko 100mb/s. Ja sam srećan ako po selima gde su letovališta imam premo 10mb/s

Nazad
Vrh Dno