Šta je novo?

Koje drvo za dvorište?

ja se zezam sam :)

Наравно, боље бетон и асфалт.

Obavezno štampani beton, pa možeš da platiše nekoga da ga pere svakih nekoliko dana.

Tuje kreću da se suše iznutra, pa ako se to ne otrese, mnogo brže propadnu.
Nedavno smo na poslu morali da izvadimo 3 komada, tačno se videlo kako je nešto napalo jednu, pa se širilo na desno od nje. A one sa leve strane ostale zdrave. Zamenili smo te tri, ali definitivno ih ne zalivamo dovoljno, pa ne znam dokle će da idu.

Ove stare su neka sorta koja raste do 2m, što nam je ispalo super za te uske koridore. Videćemo koliko rastu ove nove što je komšija doneo.

Не само тује него генерално четинари обољевају задњих година. Једноставно се мењају услови, нове болести, паразити итд долазе са топлијом климом.

Не само тује него генерално четинари обољевају задњих година. Једноставно се мењају услови, нове болести, паразити итд долазе са топлијом климом.
Da, isao juce da se provozam do strazilova, a nisam bio odavno...

btw: Niko nije spominjao Bođoš?
Za koren nisam siguran, a ostalo je ok.

Prilozi

• 20250626_182848.jpg
    20250626_182848.jpg
    709.2 KB · Pregleda: 109
Jer si napisao da sa lipe ništa ne pada (sluz, nešto lepljivo).
Mogu da postavim sliku auta koji je 5 dana ispod lipe stajao. Muke da se to opere su slične situaciji sa platanom:

Cisto mali info. Platane imam ispred zgrade. Kaplje zuta mast sa njega. Jela na poslu. kaplje bela mast sa nje.
Uvek sam vozio crni auto pa nisam imao pojma da kaplje nesto sa drveca.
Kupim beli auto i platani mi istackaju auto samo tako. Ja nisam obracao paznju na to. Mislio sam da ce se oprati. Kad ono medjutim problem. U ovim perionicama na pusku nista nisam uradio...platio da mi rucno operu. nista nisu uradili i predlazu mi poliranje. Svasta od od hemije sam probao dok nisam skinuo fleke od platana.

Lipu je extra lako oprati sa auta. Naizgled Deluje gadno i lepljivo ali se jako lako skida smrkom u peraonici.
Bobice i cvet se izduvaju ili pokupe rukom.
Period je mozda mesec dana dok cveta, posle nema nista.

Smola od borova je problem.

Poslednja izmena:
Smolu od borova samo ziletom.

Poslednja briga bi mi bila kako će da izgleda automobil za izbor drveta u dvorištu. Lako je napraviti nadstrešnicu za automobil. I još bolje garažu.

Jer si napisao da sa lipe ništa ne pada (sluz, nešto lepljivo).
Mogu da postavim sliku auta koji je 5 dana ispod lipe stajao. Muke da se to opere su slične situaciji sa platanom:
Pa ne znam, ispod ove lipe imam sto i stolice za terasu, i nista tako nesto ne pada, samo cvet, pa plod, i lisce. Da pada neka sluz ili nesto lepljivo valjda pi padali i po tim stolicama i stolu. E sad sta moze biti u tvom slucaju, mozda biljne vasi, one znaju proizvodit slatke tecnosti. Sa tim se hrane mravi, a mravi ih zatim stite od raznih drugih insekata koji napadaju te biljne vasi.

Ili...
Липе (Tilia sp. L.) су род који обухвата око 30 врста листопадног дрвећа у северној умереној зони

Iako lipa (Tilia) jeste drvo koje luči, ona ne otpušta smolu u klasičnom smislu kao što to rade četinari (npr. bor ili smrča).
Ono što lipa otpušta je medljika, koja je u stvari slatka, lepljiva izlučevina lisnih vaši koje se hrane sokom lipe. Ove lisne vaši izlučuju višak šećera koji im je nepotreban, i ta medljika pada na lišće, grane, pa čak i na automobile parkirane ispod lipe. Pčele, mravi i druge životinje je često sakupljaju jer je bogata šećerom.
Dakle, ako primetite nešto lepljivo ispod lipe, to je skoro sigurno medljika, a ne smola.

Samo nemojte smrdljive lipe da sadite, od kad imam alergiju na polen (zadnjih par godina) sve bi ih posekao...

I ja sam sklon alergijama I to tek u poslednjih nekoliko godina, ali radim na tome da to rešim medicinskim putem. U svakom slučaju, spreman sam svake godine da otrpim koliko treba, nekoliko puta po nekoliko dana, drveće ne bih dirao zbog toga.

Breza me je uništila ovog proleća, kroz prozor radne sobe gledam komšijinu brezu, nekoliko metara udaljenu, nekad bile dve, i jedino što pomislim, neće valjda i ovu da odseče.

U mom okruženju lipa najviše ima, breza manje...

U svakom slučaju razmislite kada sedite drveće da ne bude za par godina problem!
Meni da je neko pre 5-6 godina pričao da bez leka (Alerix / Allegra) nema izlaska iz kuće ne bih mu verovao :)

grafikon.jpg

Poslednja izmena:
Брезе су већи алергени од липа.

Zavisi koga šta radi. Može nešto da bude zanemarljiv allergen na prosek populacije, ali ako jednu konkretnu osobu ubija, toj osobi je statistika nevažna.

Mene breza radi od prošle godine, a ove godine sam potvrdio.

Anyway, katalpa mi je sada glavni favorit za ova dva upražnjena mesta. Svidja mi se ideja što se visinom kalemljenja odredjuje konačna visina stabla.

Кажем већи јер ако имаш алергију од липе остаје везана за липу, а од брезе се може пренети на сродне врсте па чак и јабуке и сл.

Iako lipa (Tilia) jeste drvo koje luči, ona ne otpušta smolu u klasičnom smislu kao što to rade četinari (npr. bor ili smrča).
Ono što lipa otpušta je medljika, koja je u stvari slatka, lepljiva izlučevina lisnih vaši koje se hrane sokom lipe. Ove lisne vaši izlučuju višak šećera koji im je nepotreban, i ta medljika pada na lišće, grane, pa čak i na automobile parkirane ispod lipe. Pčele, mravi i druge životinje je često sakupljaju jer je bogata šećerom.
Dakle, ako primetite nešto lepljivo ispod lipe, to je skoro sigurno medljika, a ne smola.
E jos samo da mi objasnis zasto mi lipe u kontrolisanim (laboratorijskim) uslovima i dalje luce taj lepljivi nektar ako nema insekata.

Гајиш липу бонсаи?
Волео бих да видим лабораторијске услове за дрво. Осим ако немаш ботаничку башту, попут британске.

Питање је за биологију 5. разред основне школе. Зашто биљка цветница лучи нектар... ајде...

Гајиш липу бонсаи?
Волео бих да видим лабораторијске услове за дрво. Осим ако немаш ботаничку башту, попут британске.
Nije bonsai, ali su mlade sadnice. Rastu u hidroponici, ociscene od insekata. Kontrolisano svetlo, temperatura, vlaga. Ovo je fotka od pre par godina.
Lipa luci nektar nevezano za insekte. Naravno, neki insekti se hrane tim nektarom.

Prilozi

• 20210922_095146.jpg
    20210922_095146.jpg
    379.3 KB · Pregleda: 62
Nema tog drveta koje raste kao šargarepa, svako drvo koje raste veliko ima i priličan korenov sistem ispod zemlje. Zato drveće za dvorište najbolje nešto malo, što rađa, jabuke, šljive. Nekada su bile popularne vinjage, nadstrešnice po kojima raste loza, to je bilo super mesto za sedenje leti. Viđao sam po internetu i nedstrešnice sa solarnim panelima, navodno prave izvrsnu hladovinu ispod.

I magnet za ose, pčele, bumbare, stršljene ...

Nazad
Vrh Dno