Ok... da predjemo sa Vi na ti, posto ocigledno imas jako malo iskustva u formalnim komunikacijama, ali cu ti rado pomoci.
Prvo, NIKADA, ali nikada kada formalno komuniciras ne pocinjes sa insinuicijama i optuzbama bez dokaza. To se tako ne radi.
Posto si tako nastupio, takav si odgovor i dobio. Kada procitas dalji tekst ovog mog odgovora, bice ti kristalno jasno zasto si dobio takav odgovor i naucices da to vise nikada ne ponovis. Inace ti preporucujem ChatGPT ili DeepSeek koji su odlicni za formulisanje teksta pri formalnim komunikacijama i videces da ti nikada nece sugerisati nastup kao tvoj, cak naprotiv.
Drugo, da bi objavio nesto javno na Reddit i pri objavi direktno spominjes Benchmark.rs ili navodis imena admin tima, moras imati nasu saglasnost jer i Reddit i Benchmark.rs spadaju pod GDPR zakone ( koji inace vaze u Srbiji od 2019 god), standardne zakone o odbrani casti i dostojanstva, poslovne etike, klevete itd...
U suprotnom rizikujes ban sa Reddita jer ces biti prijavljen istom za npr klevetu, kao i potencijalnu krivicnu tuzbu od strane Benchmark.rs za istu.
Trece, bas zbog tih zakona svaka formalna komunikacija gde spadaju i ove prepiske su sa nase strane potpuno diskretne i niko nema prava da ista objavljuje bez odobrenja obe stranke u slucaju pominjanja bilo kakvih imena.
Sto se nas tice, mi nikada nismo, necemo niti cemo objavljivati javno bilo kakvu formalnu ili privatnu sluzbenu prepisku jer smatramo da to nije profesionalni pristup i kosi se sa nasom profesionalnom poslovnom etikom.
Takodje da si procitao Pravila Foruma i Modus Operandi administracije, uvideo bi da nemamo nikakvu toleranciju na bilo sta politicke prirode, ali u JAVNOM smislu.
Uopste nas ne zanima politicka opredeljenost, funkcija ili aktivnost clanova foruma dokle kod se drzi u privatnoj sferi odnosno ne objavljuje se javno na forumu.
To se takodje odnosi na clanove administracije gde ce isti biti momentalno trajno udaljeni sa foruma u slucaju bilo kakve aktivnosti ili donosenja odluka na gore navedenim osnovama.
Tako da komentari o ********** kao i ko je gde zaposlen i za koga radi nemaju nikakvu osnovu.
I cetvrto, jako je neprofesionalno komunicirati preko screenshot-ova. Savetujem ti da to vise nikada ne radis.
Posto smo rascistili profesionalnu,pravnu i funkcionalnu stranu foruma i komunikacija, da predjemo na potencijalni problem koji navodis.
Na osnovu svega gore navedenog, ti jesi duzan da navedes imena banovanih clanova jer ti u suprotnom ne mogu pomoci.
Ne zato sto necu vec mi ne pada na pamet da provodim sate listajuci logove i da pretpostavljam ko je u pitanju. To je izuzetno glupo i kontra produktivno.
U screenshot-ovima ( udaljem tekstu SS) si naveo "mislim da ne banujete toliko cesto", gde ti bez ikakvog uvida pretpostavljas kako neko funkcionise i koliko mu je nesto "lako da odradi". Jako los i neprofesionalan nastup. Jako bi bio iznenadjen broju banovanih spam, politickih i komercijalnih botova na dnevnom nivou.
To je bukvalno isto kao da sam tebi rekao "sta je to tebi da meni kao novom korisniku napravis ugovor na 24 meseca gde ce 23 mesec biti free a preostali 1 mesec na 50%".
Takodje si naveo u SS da "svi koristimo jedan XYZ servis*... da li to znaci da zadirete u privatnost korisnika ... pratite IP adrese ... mislim da ste u pravom problemu sada". Ovo govori koliko nemas pojma kako IT, internet i internet security generalno funkcionisu.
Po tebi su svi internet provajderi, data serveri, socijalne platforme, forumi itd, tj ukratko SVI pruzaoci usluga na internetu u problemu jer SVI vide SVE IP adrese korisnika na svojim platformama. Da ti objasnim prostije, ti si upravo rekao da si ti u problemu jer vidis IP adrese na svom ruteru.
Posto ocigledno ne znas ali ces sada nauciti, IP adresa je prva linija odbrane od svih internet malverzacija. Da nije toga, imali bi hiljade spam postova dnevno na nasem forumu.
Zato svaka internet platforma (gde spada i nas forum) ima automatizovanu odbranu koja skenira i uporedjuje logovane IP adrese te na osnovu toga automatski blokira i ukazuje na sumnjive IP adrese.
Takodje postoje javne svetske (global) baze sumnjivih i/ili dokazanih IP adresa kao npr AKISMET, gde imas milione javno dostupnih registrovanih IP adresa. Zamisli u kolikom su tek oni problemu po tebi.
Tako da uopste ne bi cudilo da ste svi koji koristitie isti XYZ servis* okarakterisani kao "sumnjivi" od strane sistema.
I najbitnije od svega, sto bi po mojoj pretpostavci trebao da znas, ti kada sklapas ugovor sa internet provajderom kao privatno lice, ti se slazes da ce tvoja IP adresa biti JAVNA, a ne privatna. Nadam se da znas razliku izmedju javne i privatne IP adrese.
Jedini slucaj gde mi kao Benchmark forum mozemo biti u problemu je da javno objavljujemo logovane IP adrese a to ne radimo.
U SS je takodje navedeno da "ulazite u dm..." pretpostavljam da dm znaci direct messages odnosno privatne poruke. Na dnu svake stranice naseg foruma pise da je nasa platforma XenForo i ako pogledas dokumentaciju iste videces da su sifre pristupa forumu korisnika i privatne poruke jedine dve stvari koje niko (cak ni devovi XenForo) ne moze da vidi tj nema pristup. Jedini nacin gde mozemo da vidimo sadrzaj neke privatne poruke je u slucaju da je poruka prijavljena od strane korisnika i to znaci da vidimo samo sadrzaj te jedne (doticne) poruke a ne kompletne konverzacije. I svakako nas privatne konverzacije uopste ne zanimaju. Toliko o tome.
I najbolje od svega:
Bas da bi akviziteri bili zasticeni od bana jer mogu potencionalno da daju dobru ponudu nasim clanovima, napravio sam dve posebne teme gde je garantovana zastita akvizitera od bilo kakvih restrikcija ako se postuju pravila iz prve poruke:
https://forum.benchmark.rs/threads/trazim-najbolju-ponudu-za-internet-usluge-pravila-u-prvom-postu.510080/
https://forum.benchmark.rs/threads/trazim-najbolju-ponudu-za-mobilne-usluge-pravila-u-prvom-postu.510081/
Ne vidim nikakav smisao ovih tema ako selektivno banujemo akvizitere, sto bi bilo besmisleno i glupo.
Sto se tice nerealnih zahteva clanova foruma, ne interesuju nas vase poslovne konverzacije, to je izmedju vas i clanova, mi smo ucinili ustupak dozvoljavajuci ovakve teme, ostalo nas uopste ne zanima dokle god je u okviru zadatih pravila.
Takodje vazi (inace ovo jako ne volim da potezem osim ako ne moram) da ste se pri registraciji svi slozili sa Uslovima Koriscenja Foruma gde lepo pise da svi mozete biti bilo kada banovani, bez ikakvog objasnjenja. Tu politiku praktikuju svi forumi kao vid zastite bas za ovakve i slicne slucajeve.
Moj zakljucak:
Sistem vas je zbog koriscenja iste IP obelezio kao sumnjive, administracije je videla da je ista IP u pitanju, logicna pretpostavka je da je ista osoba iza vise naloga i dodeljeni su banovi na osnovu sumnje duplih naloga (sto bih i ja uradio) jer niko nije ni pomislio da akviziteri koriste isti XYZ servis*.
Tehnicki gledano, mi smo cisti. Ali to nije dobro za clanove foruma. Iz toga sledi...
Obostrano korisno resenje:
Mozes mi dati korisnicka imena banovanih kolega gde ce svi biti vraceni na forum i gde mogu slobodno da vrse aktivnosti u sklopu pravila u dve gore navedene teme.
Ako se pridrzavaju pravila koja su tamo navedena, zastita od bilo kakvih restrikcija im je zagaratovana.
Tako da sledeci put dragi moj XYZ ne idi prvo djonom vec prvo lepo i kulturno pitas i svo ovo romansko pisanje je bespotrebno.
Mada u ovom slucaju nadam se moze biti i korisno.
Djon sistem se primenjuje kada sve kulturne i poslovne etike ne daju nikakav rezultat ali to onda uveliko govori sa kim imas posla.
Takodje cu te zamoliti da ovu poruku podelis sa svojim kolegama, znaci celu a ne delove gde ce kolege takodje eventualno nauciti nesto novo.
U slucaju bilo kakvih nejasnoca ili problema, slobodno mi se javite.