Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

Skuter sa pedalama koliko ja znam ne postoji u zakonu. Ili je klasifikovan kao bicikl ili kao moped. Za bicikl nije obavezna kaciga, za moped jeste.

To je rekao bih slobodno tumačenje. Poštujem tumačenje ali dovodim u pitanje jer:

32) bicikl je vozilo sa najmanje dva točka koje se pokreće snagom vozača, odnosno putnika, koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, odnosno točkove,

a zatim:
34) moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon.

U evropi se pedelec do 25km/h i do 250W tretira kao bicikl a pedelec do 45km/h kao moped - dakle registracija i osiguranje su obavezni. Kod nas pak to nije jasno iz zakona ali ako bukvalno tumačim zakon, električni bicikl nije dozvoljen na našim ulicama osim ako nije registrovan kao moped.

Jasno je da u praksi može da se vozi štagod na našim ulicama.

Uopšteno rečeno, ne bih ja brinuo o kacigi niti u jednom slučaju, jer vožnja neregistrovanog mopeda je mnogo veći prekršaj.

Naravno, svi koji prodaju električne skutere koji šibaju bez problema do 45km/h će rado da kažu da je to bicikl za koji ne treba registracija.

Ovi poslednji imaju pedale i ogranicenu brzinu na 25kmh.Za njih jos nema registracije.

To je ono što bih ja isto očekivao. Nažalost, ne nalazim zvaničan izvor koji tako nešto navodi. Ukoliko neko ima zvaničnu informaciju voleo bih da je podeli jer čitajući zakon rekao bih da svako vozilo sa dva točka koje ima motorni pogon (uključujući i električni motor) treba da se registruje.

Ovo sve pričam jer smo videli da su naši zakonodavci za laka električna vozila tj. električne trotinete odabrali nešto restriktivniju regulativu od one u Evropi.

Ja mislim, da po sadasnjem zakonu, uvoznik uveze po deklaraciji proizvodjaca. Ako na deklaraciji proizvodjaca pise 250w pedaltec elektricni bicikli onda je bicikli.

A verujem da ce nam duplo restriktrirati zivot po novom za zakonu koji je u pripremi, tehnicki pregled npr.,

Kao i da cemo postati prva zemlja u evropi u kojoj ce i za elektricni bicikli biti obavezna upotreba kaciga pod pretnjom kazne.

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    244.3 KB · Pregleda: 84
Stoji danas oko 16h policajac na motoru ispred promenade i vata trotinetiste koji voze po bic stazi bez kacige. Po slobodnoj proceni bilo je oko 35 stepeni, prosto da se zapitaš jel moguće da nema nešto vaznije da kontroliše u saobraćaju.

ja sam bio peske 🤣

Pa nije kaciga nekakav problem kada je vrućina...ja se lepo rashladim dok vozim trotinet...

Inače je opšte poznato da ako imaš nezgodu kad je vruće, ne dobijaš povrede glave.

ne razumem, stvarno.

kaciga štiti vozača, ne drugog čoveka.
ako sam ja spreman da poginem ili da se povredim, to je moja stvar, nisam ugrozio drugog učesnika u saobraćaju.

evo sad na 40 stepeni koristim trotinet za tipa 4 minuta vožnje max do narodne bašte da trčim.

znači treba na stazi da trčim sa kacigom na glavi 🫡

pa ako se povredis bez kacige,a kaciga je zakonom obavezna, onda si prekirsio zakon.
odvede te hitna i potrosi milion dinara na tvoju operaciju, koju ja platim kroz poreze

pa ako se povredis bez kacige,a kaciga je zakonom obavezna, onda si prekirsio zakon.
odvede te hitna i potrosi milion dinara na tvoju operaciju, koju ja platim kroz poreze
i to se lako reši.
prekršio si zakon, nisi imao kacigu, sam plaćaš lečenje i to je to.

kao osiguranje kola. ako si ti kriv, ti snosiš posledice.

Slazem se sa tobom.Ali zakon je zakon.Sa jedne strane da stiti vlast od troskova lecenja.Sa druge kazne za krsenje zakona,pune budzet.To su slatke pare.

Osnovna zdravstvena nega bi u svakoj zemlji morala da bude besplatna.

Mislim da srpsko zdravstvo ima i vecih problema i mnogo vecih odliva tvog novca.
I nije kroz porez, nego kroz zdravstveno osiguranje, koje inace placam preko 20 godina, a mozda jednom godisnje odem kod drzavnog doktora.

Inace kroz porez placamo zdravstvenu negu zatvorenika.

Pa što vezujete pojas u kolima? Gužvate majice/košulje, lepi se majica za znojavo telo kad je vruće... Kad nećete kacigu, nemojte ni pojas.
Biciklistima koji pedalaju nije vruće pod kacigama, a trotinetaši se kuvaju?

Možemo da razmatramo sve moguće I nemoguće hipotetičke situacije, ali to ne menja pravila.

evo sad na 40 stepeni koristim trotinet za tipa 4 minuta vožnje max do narodne bašte da trčim.

40 stepeni? Mi u Zemunu imamo sreće, jedva 30 prebacilo.

Ako je tih 4 minuta jedini problem, to ćeš da pretrčiš za 8 minuta ili prehodaš za 12, taman malo da se zagreješ ili protegneš. A taman će za sinuse da ti pomogne da se zagrejan posle aktivnosti ne hladiš na trotinetu.

Ako, kao vozač automobila, udarim nesmotrenog vozača trotineta, koji pri tom nema kacigu, veće su šanse da na duši nosim nečiji život, a ne samo trotinet.

40 stepeni? Mi u Zemunu imamo sreće, jedva 30 prebacilo
tvoj Zemun je onda zelena oaza pošto u Pančevu ide 40 stepeni glat na suncu, a vala ništa bolje nije ni u hladu.
može prognoza da kaže šta god, temperatura napolju je nešto sasvim drugo.
1000004341.jpg

Ako je tih 4 minuta jedini problem, to ćeš da pretrčiš za 8 minuta ili prehodaš za 12, taman malo da se zagreješ ili protegneš. A taman će za sinuse da ti pomogne da se zagrejan posle aktivnosti ne hladiš na trotinetu.
ovo bi imalo smisla da nemam problema sa potkolenicama.

prošle godine kad sam ovo uradio i odradio warm up i cool down po betonu do narodne i nazad, nisam mogao da hodam nedelju dana, tako nešto, zato se i dovijam sa trotinetom kako znam i umem.
Ako, kao vozač automobila, udarim nesmotrenog vozača trotineta, koji pri tom nema kacigu, veće su šanse da na duši nosim nečiji život, a ne samo trotinet.
ovo je već neka druga tema ali taj nesmotreni vozač će nastradati imao kacigu ili nemao, zato što je *****.
isto kao što ni pojasevi u kolima ne spašavaju ove "profi" vozače.

trotinetima svakako nije mesto na putevima, pogotovo ovim što idu 25kmh, zato verujem da više treba da bunimo zašto nemamo staze za bicikle i trotinete po gradovima, i zašto se prvo ta osnovna pitanja ne rešavaju, a ne da se gleda kako da se klepaju vozači i puni budžet koji će se koristiti za znate već šta.

Biciklistima koji pedalaju nije vruće pod kacigama, a trotinetaši se kuvaju?
Biciklistima upotreba kacige nije obavezna i ne naplacuje se kazna.
U konkretnom slucaju meni je zasmetala naplata kazne na biciklistickoj stazi (i po vrucini). Pa sam hteo da upozorim druge benchmarkovce na vruće mesto. Ali vidim da Roy Fokker vec nosi kacigu, pa možete obrisati sve moje postove ako nisu u skladu sa misljenjem vecine.
Slozices se da su male sanse da kao vozac udaris nesmotrenog vozaca trotineta na biciklistickoj stazi?

Prilozi

• 20250606_162632.jpg
    20250606_162632.jpg
    391.6 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
U Pancevu ima malo bicikl staza.A vozaci ne znas koji su gori.Nepazljivi automobilisti ili trotinetisti i el skuteri sa raznim krsenjima saobracajnih propisa.Ovi drugi su uglavnom klinci.Koji nemaju nikakvu saobracajnu obuku ,niti godine da bi bili odgovorni pred zakonom.

To po vrućini taman gurnu vozača malo u ladovinu da ne dobije sunčanicu, nema kacigu da se koliko toliko zaštiti od sunca.

tvoj Zemun je onda zelena oaza pošto u Pančevu ide 40 stepeni glat na suncu, a vala ništa bolje nije ni u hladu.
može prognoza da kaže šta god, temperatura napolju je nešto sasvim drugo.
Pogledajte prilog 495274

Selo, šta ćeš, sačuvasmo malo zelenila. Ni ovde ne vidim 40C, a čim kreneš pada bar nekoliko stepeni.

Slažem se da nam nedostaju staze i trake za bicikle i laka električna vozila. Na dosta lokacija nemamo uslove da ih dodamo, ali pravi problem je što ih ne predviđaju na novim sobracajnicama, gde ima uslova.

Slozices se da su male sanse da kao vozac udaris nesmotrenog vozaca trotineta na biciklistickoj stazi?
U potpunosti, ali evo bukvalno juče, klinac, ne mogu da procenim 12-13-14 godina, vozi trotoarom i izlete na kolovoz, bez da se osvrnuo da li ide automobil.

Godinama sam skijao bez kacige, imao sa jedan incident, direktan udarac potiljkom u led, srećom bez posledica, isti dan sam kupio kacigu.
Bicikl sam vozio bez kacige, dobijao savete, preporuke - stavi kacigu. Poznanika, koji me je uvek opominjao, pokupi kombi (Hitne pomoći, da, kao u vicu), na kacigi ostale dve ruže. S obzirom na ostale povrede, verovatno mu je kaciga spasila život. Počeo sam da nosim kacigu kakvu imam, verovatno ću kupiti neku bolju.

Dobra kaciga moze glavu da sacuva,bukvalno.
Ja sam ziv zahvaljujuci Nolanu Full Face,kad sam 1994 pao sa MZ.Potiljkom udario o asfalt.
Trotinete razne 3+ godine sam vozio bez kacige,vozio sam normalno bez glupiranja.
El bicikle sa gasom i danas vozim normalno kao i motocikl ,samo bez kacige.

Kao tinejdžer sam, početkom '80-tih išao na more motorom. Prešli par hiljada km, u povratku, na 20km od kuće, probušila mi se zadnja guma na vrhu nadvožnjaka iznad pruge. Pao sam i deset-dvadeset metara glavom strugao po asvaltu. Da nisam imao kacigu, danas verovatno ne bih imao pola skalpa sa leve strane, ako ne bi bilo i gore od toga. Ovako, samo dobro odrana kaciga i nauk za ceo život.
Pozdrav

to je assisted i tako je napravljen nije za jurcanje vec da pomaze na usponu.

sedis na njemu dok se penjes i po ravnom, nizbrdo jurcanje se obicno ustane, pomaze drop na seatpost da sediste ne smeta, ali to obicno nemaju najjeftiniji modeli, takodje bolje full suspension e bike, ali tek to kosta :)

Uzeh https://www.radon-bikes.de/en/e-bike/mountainbike/jealous-al-hybrid/jealous-hybrid-70-625-2024/

Svidja mi se skroz kako sve to funkcionie i kako se ponasa.
Samo bih par stvari doradio, prvo da mu skinem blokadu, 25km/h se dostigne ocas posla.
Drugo, mora da se stavi Sr Suntour Ncx sticna, ubi guzicu sediste. :D
I trebao bih da odem kod nekog majstora u Bg koji zna da radi sa ovim Boschovim motorima, pa ako ima neko preporuku neka napise.

Hvala!
Imas prko puta ade servis Ebikesrbija i tamo mozes da odradis upgrade

ne razumem, stvarno.

kaciga štiti vozača, ne drugog čoveka.
ako sam ja spreman da poginem ili da se povredim, to je moja stvar, nisam ugrozio drugog učesnika u saobraćaju.

Угрожаваш самог себе, а држава је ту да брине о твојој безбедности.

Vrh Dno