Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ako gledas samo grejanje a imas vec razvedene radijatore bolje da si uzeo t.pumpu, ali onda nemas efikasno hladjenje, pa bi morao da kupujes klime opet, i onda racunica ode negde.
Imao sam klimu NEO koja je efikasno hladila 19 god, eno je ispravna u supi.Ovo sve i pisem da neko ko je u dilemi za grejanje ima jos neko iskustvo, a ja nisam u minusu, svakako kotlu istice radni vek, moracu nesto. Menjati,a klime ce se isplatiti. Mislim da je glupo vaditi ispravan kotao koji je 2.500 eura placen,a radi na svim minusima, ni - 40c mu nije problem. 😂

Hoces da kazes da taj tvoj kotao nema učestale defrostove?!

Ljudi jel neko koristi hisense new comfort 12 btu, imam neku dobru pponudu za tu klimu, pa me interesuju iskustva?

Ne znam temp vode i to nije bitno, temp u kuci stelujem. Sto se tice radijatora, u dve sobe su mi oko 40 rebara svaki, u drugim prostorijama isto predimenzionirani. Pratim (citam) forum o top pumpama, i tu nece biti problem sa radijatorima ako odlucim za pumpu. Klime su mi odradile dve zime, imaju jos tri god garanciju, a kotao mi je osam god i jos je ispravan.Komsija ugradio pumpu MDI midea, i odlicna je stvar, tako da uzumam u ozbiljno razmatranje pumpu ili gas. Za sada ostajem na komb klime - pelet i vagam sta je sledeci vid grejanja.
Laicka pretpostavka je da je moguce na postojeci sistem koji greje kotao na pelet da se doda T pumpa vazduh voda, i to sa idejom da pokrova toplotne gubitke samo do ~0C, cak mozda ne ni toliko nisko (namerno da se pod-dimenzionise), a da se ispod te spoljne T pokrece kotao na pelet. Imajuci u vidu celu grejnu sezonu, to bi ipak u vecoj meri olaksalo zivot i smanjilo potrosnju peleta, a da ne pricamo o nepostojanju obaveze ciscenja itd. Takodje, sve nepijatnosti oko babroge defrtosta su pokrivene.

Ne znam temp vode i to nije bitno, temp u kuci stelujem. Sto se tice radijatora, u dve sobe su mi oko 40 rebara svaki, u drugim prostorijama isto predimenzionirani. Pratim (citam) forum o top pumpama, i tu nece biti problem sa radijatorima ako odlucim za pumpu. Klime su mi odradile dve zime, imaju jos tri god garanciju, a kotao mi je osam god i jos je ispravan.Komsija ugradio pumpu MDI midea, i odlicna je stvar, tako da uzumam u ozbiljno razmatranje pumpu ili gas. Za sada ostajem na komb klime - pelet i vagam sta je sledeci vid grejanja.
Fizika grejanja je poprilično jednostavna kao koncept. Kada postoji razlika u temperaturi unutar objekta i spoljašnjosti, energija prelazi sa toplije na hladniju sredinu. Brzina prelaska je određena toplotnom provodljivošću (izolacijom). Ako želiš da unutra održavaš 23C na spoljašnjoj temperaturi od -10C, trebaće ti jednaka količina toplotne energije, bez obzira na izvor toplote, da li je to kotao na pelet, klima ili toplotna pumpa.

Dalje, da bi se temperatura unutar objekta održavala, potrebno je predati objektu jednaku količinu energije koliko se i gubi prema spoljašnjosti. Ta količina energije u slučaju radijatorskog grejanja zavisi od površine radijatora i temperaturne razlike između samog radijatora i objekta. Što je veća razlika (delta T) više se energije preda objektu. Kod grejanja na pelet nije previše teško povećati temperaturu vode u radijatorima, dodaješ više peleta dok se ne dođe do maksimuma samog kotla, ali priraštaj energije je poprilično linearan. Kod TP to međutim nije slučaj pa njena efikasnost primetno opada sa porastom temperature vode u sistemu.

To što kažeš da nije bitna temperature vode u sistemu samo znači da ne razumeš problematiku grejanja toplotnom pumpom, te da se, ako stvarno razmatraš da je ugradiš, ozbiljno pozabaviš sa time, da ne bi kasnije bilo, TP su ******, troše mnogo struje. TP su najbolje za niskotemperaturno grejanje, zato je podno najbolje jer se greješ sa ~27C, retko do 30C. Radijatorsko grejanje do 40C je ok, ako ti treba 50-60C da bi zagrejao objekat, TP definitivno nije za tebe. I tu postoji rešenje kako sam napisao, smanji temp u kući, ili poboljšaj izolaciju, ili povećaj površinu radijatora.

Laicka pretpostavka je da je moguce na postojeci sistem koji greje kotao na pelet da se doda T pumpa vazduh voda, i to sa idejom da pokrova toplotne gubitke samo do ~0C, cak mozda ne ni toliko nisko (namerno da se pod-dimenzionise), a da se ispod te spoljne T pokrece kotao na pelet. Imajuci u vidu celu grejnu sezonu, to bi ipak u vecoj meri olaksalo zivot i smanjilo potrosnju peleta, a da ne pricamo o nepostojanju obaveze ciscenja itd. Takodje, sve nepijatnosti oko babroge defrtosta su pokrivene.
Nema tu nekih probkema kotao je setovan na 65c pumpa radi do 60c i uvek moze da se dodaje neko rebro iili radijator, mada kod mene nije potrebno. Mislim da je nije potrebno o toj temi ima tema o top pumpama, ja iznosim racunice oko klima i drugog nacina grejanja, to je poentkoja sve zanima, efikasnost i racunica.
Fizika grejanja je poprilično jednostavna kao koncept. Kada postoji razlika u temperaturi unutar objekta i spoljašnjosti, energija prelazi sa toplije na hladniju sredinu. Brzina prelaska je određena toplotnom provodljivošću (izolacijom). Ako želiš da unutra održavaš 23C na spoljašnjoj temperaturi od -10C, trebaće ti jednaka količina toplotne energije, bez obzira na izvor toplote, da li je to kotao na pelet, klima ili toplotna pumpa.

Dalje, da bi se temperatura unutar objekta održavala, potrebno je predati objektu jednaku količinu energije koliko se i gubi prema spoljašnjosti. Ta količina energije u slučaju radijatorskog grejanja zavisi od površine radijatora i temperaturne razlike između samog radijatora i objekta. Što je veća razlika (delta T) više se energije preda objektu. Kod grejanja na pelet nije previše teško povećati temperaturu vode u radijatorima, dodaješ više peleta dok se ne dođe do maksimuma samog kotla, ali priraštaj energije je poprilično linearan. Kod TP to međutim nije slučaj pa njena efikasnost primetno opada sa porastom temperature vode u sistemu.

To što kažeš da nije bitna temperature vode u sistemu samo znači da ne razumeš problematiku grejanja toplotnom pumpom, te da se, ako stvarno razmatraš da je ugradiš, ozbiljno pozabaviš sa time, da ne bi kasnije bilo, TP su ******, troše mnogo struje. TP su najbolje za niskotemperaturno grejanje, zato je podno najbolje jer se greješ sa ~27C, retko do 30C. Radijatorsko grejanje do 40C je ok, ako ti treba 50-60C da bi zagrejao objekat, TP definitivno nije za tebe. I tu postoji rešenje kako sam napisao, smanji temp u kući, ili poboljšaj izolaciju, ili povećaj površinu radijatora.
Hvala na savetu, grejanje sam popravljam i stelujem,i veruj mi da je tu sve ok.Nije potrebno oko toga praviti raketnu nauku.Pumpa koja radi na 55c-60c vise nego dovoljna da zagreje moj objekat, i uvek moze da se doda neko rebro ili unutrasnja izolacija ako tu ima racunice na duze staze. Ako se greje klimama gde je problem grejati pumpom, stvarno vise nije za diskusiju.

Poslednja izmena:
Pa, moja računica - pelet, eto nek smanjim na 2.5 tone, je 500 eura sezona, u dnevnoj 22.5-23,5.
Klime, sezona 120-150 eura, u dnevnoj 23.5-24.

Dakle, kvaka je ili izolacija, ili negdje nešto mašiš u samom upravljanju energijom ili očekivanjima, jer i sa TP ćeš opet imati fine troškove.

Pa, moja računica - pelet, eto nek smanjim na 2.5 tone, je 500 eura sezona, u dnevnoj 22.5-23,5.
Klime, sezona 120-150 eura, u dnevnoj 23.5-24.

Dakle, kvaka je ili izolacija, ili negdje nešto mašiš u samom upravljanju energijom ili očekivanjima, jer i sa TP ćeš opet imati fine troškove.
Druze meni je racun bez grejanja 10-11k i kada grejem sa klimama sibam u crveno, dve kuce na jednom satu, to je problem. Opet mislim da su klime idealne za prelazne periode i manje minuse, lepa je usteda i bez cimanja. Sto se tice hladnijeg perioda tu sam misljenja da za skoro isti trosak grejem na pelet, gde je temp daleko bolja i svuda je toplo, bas kako treba.

E pa sad, ti imaš dosta specifičnu situaciju a kudiš klime da nisu ekonomične, dok je moja situacija moje kuće prekopirana i primjenjiva na 99% stanova koji su novogradnja ili renovirani (pa i na manje nove kuće) i mogu garantovati da će se pristojno grijati sa 2 klime (a nekad čak i jednom) pametno raspoređene.
Hoću reći - gdje imaš male gubitke (ili još bolje, okolne stanove koji griju), klime su neprikosnoveno prejeftin način grijanja, jer već imaš barem jednu za hlađenje, i ubaciš drugu i to je to.

Poslednja izmena:
Da ne dolivam ulje na vatru, dalje bi trebalo nastaviti u odgovarajucoj temi za toplotne pumpe, ali moram na kratko da se nadovezem. Jako tesko je objasniti ljudima da za grejanje jednog prostora treba odredjena kolicina energije i da je ona definisana gubicima tog prostora a ne snagom grejnog tela. Ali kako objasniti kad ne znaju ni oni koji ugradjuju, kod peleta najcesce direktno u sistem ide 60-70 stepeni, kad kotao na drva kondenzuje, prvi predlog majostra je jaca pumpa, drugi zamena kotla za jaci... Da ne pricamo o tome da kilovat elektircne energije ne znaci da se dobija kilovat toplotne itd...

Nista druze ne dolivas, ako smo pristojni mozemo da iznosimo misljenja. Voleo bi veoma kada bi sa jednom ili dve klime grejao celu kucu i pritom imao racun za struju komplet oko 10k,ali nije tako. Postavio sam tuye na sve tri klime, izvukao racunice potrosnje, sve je jasno, kao sto sam napisao.Hteo sam da ukazem da nikada necu prihvatiti, da neko uporedjuje ugodjaj i toplotu doma sa klimama, i radijator ili podnim nacinom grejanja. Razumem da su ljudi zadovoljnji, pa i sam koristim klime, ali toliko ici u krajnost da se uporedjuju sa centralnim grejanjem, blaga je rec preterivanje.

E pa sad, ti imaš dosta specifičnu situaciju a kudiš klime da nisu ekonomične, dok je moja situacija moje kuće prekopirana i primjenjiva na 99% stanova koji su novogradnja ili renovirani (pa i na manje nove kuće) i mogu garantovati da će se pristojno grijati sa 2 klime (a nekad čak i jednom) pametno raspoređene.
Hoću reći - gdje imaš male gubitke (ili još bolje, okolne stanove koji griju), klime su neprikosnoveno prejeftin način grijanja, jer već imaš barem jednu za hlađenje, i ubaciš drugu i to je to.
Nije kudjenje vec moja situacija, ako se pogodi raspored kao kod tebe onda je druga prica. Uvek napisem da uvek mislim na kuce, ziveo sam u Nisu u stanu cetiri godine i grejanje je bilo uzas, dogrevao sa uljnim radijatorom bez problema. Kuca je bas specificna prica, polozaj, klima, izolacija i naravno raspored, ako se sve pogodi kako treba onda je pesma. Moj brad ima nekih 170-180m2 i zivi sa zenom, moze da ugradi samo jednu klimu u jednu prostoriju ako hoce ustedu, prosto raspored je takav da nema druge, nisu klime prakticne za kuce od vise prostorija. Zivim u 90m2 imam potrkrovlje koje nisam sredio, i to je na selu prosek kuca, imaju ljudi po 250 350 m2 koliko klima treba za takav objekat, ako je klima predvidjena za jednu prostoriju kao grejno telo. Prosto nije za poredjenje klima-centralno.

Sa potrošnjom od 10-11k bez grejanja na struju, si sve samo ne kandidat za TP.
Kad se u jednačinu ubaci činjenica da smatras da ces se ekonomično grejati sa TP koja gura 50-60C, vidim recept za sigurnu propast.
Da ne spominjem i druge manjkavosti u planu.
Naravno, pricam iz iskustva, ne napamet.

Jel ima neko iskustva sa klimama hisense new comfort, expert smart i wings pro? 12BTU

Nisam imao nameru da polemisemo oko velicine kupatila. Zeleo bi da pojasnim moje objave. Klime sam ugradio za 180.000 rsd, da ustedim na peletu koji je bio uzasno skup. Moje misljenje je da sam mogao da ulozim jos 50k, mozda malo vise, ida ugradim top pumpu vazduh-voda,na postojeci sistem, gde bi manje kilovata potrosio i imao grejanje kakvo treba. Umesto pumpe ja sam ugradio tri klime u dve kuce gde nisam pokrio sve prostorije, zbog toga razlika u temp i hladna kupatila. Mislim da se klime previse hvale i uporedjuju sa drugim nacinima grejanja bez valjanih argumenata. Postaknut sam objavom kolege koji ima cetiri klime i treba da ugradi jos dve, mislim da je to bas losa racunica. Opet kazem, ovo je moje misljenje bez da nekoga prozovem. Pozz
Za 230k nema TP

Sa potrošnjom od 10-11k bez grejanja na struju, si sve samo ne kandidat za TP.
Kad se u jednačinu ubaci činjenica da smatras da ces se ekonomično grejati sa TP koja gura 50-60C, vidim recept za sigurnu propast.
Da ne spominjem i druge manjkavosti u planu.
Naravno, pricam iz iskustva, ne napamet.
Ako mi klime na plusu trose oko 1600w u aprilu i treba mi jos jedna, ili kolega sto ima cetiri i treba mu jos dve. Na koji nacin ce pumpa da trosi vise od 1600w kao tri ili 2500w kao sest klima npr. na ovoj temp,a pritom greje vise grejnih tela gde je veci kapacitet toplote.Nista nisam izmislio, vec razmatram i raspitujem se na vise mesta, da donesem valjanu odluku. U ono sto sam siguran, to je da cetiri, pet, sest klima, nema racunice nigde. Pelet su mi nastelovali majstori na 65c ja sam ga prestelovao da mi trosi minimum peleta, duze radi i nije mu moguce postici brzo zad temp, ali su radijatori uvek topli i subjektivni osecaj je lepsi. Moze se stelovanjem kuca zagrejati za kratko vreme, ali onda kotao stane i taj osecaj hladnih radijatora nije prijatan. Hocu da kazem da za mene velikog potrosaca je najbolji gas, ali neko ko nema mogucnost ugradnje gasa ima i drugih dobrih resenja od kacenja silnih klima po fasadama.Svako neka radi kako misli najbolje, ja da sam se zanimao ranije i znao sta sad znam, tesko da bi se odlucio da ugradim klime za grejanje.

Amber Ultra 12 ima 7.2kW kapacitet grejanja, a ova TP 12kW 😁

Meni ta klima greje 1/4 prostora 😁
Ti druze napisa da imas cetiri klime i da ti treba jos dve, tako je i zapocela cela prepiska. 😂Super si to odradio, razmrdao si forumase, od kada nema da se broje df, tema se utisala. Ja se jos pa nalozio, kazem sam sebi, dal je moguce da neko ima cetiri i ugradjuje jos dve kliime, ma sigurno ima svoju mini elektranicu. Meni bi trebala jedna sa tri klime, da ih napojim, ovako slaba mi vajda.

Ima ovde jedan clan 5 komada u 90-100m2, svaka soba po jednu! Takodje ima i solarni paneli, racuni prava smejurija! A leti skoro gratis hladjenje!
Svaki ima svoju racunicu, kako mu najbolje odgovora!

Poslednja izmena:
Od kad to broj klima povecava potrosnju? Klima manje trosi kada je rasterecena, opste je poznato, a kod mene su sve rasterecene.

Mesecna potrosnja ne prelazi 1000kWh zimi, leti uglavnom do 400. Nek bude da potrose i 800kWh samo klime.

800/30/24/4 = 270W

Prosecna potrosnja po klimi, po satu, je 270W. 4 klime zajedno trose manje nego jedna obicna grejalica.

Trenutno greju oko 120 kvadrata stambenog prostora, oko 30 kvadrata se ne greje, ali je poprilicno toplo u tim sobama jer se greje ispod i pored. Ploca na potkrovlju nije izolovana, spolja stiropor 10CM, stolarija vecinom super, sa nekoliko prozora koji ne dihtuju najsjajnije.

Edit:

Klime rade 24/7 cele godine sa nekim luftom od par nedelja oko maja/septembra kad nema potrebe ni za hladjenjem ni za grejanjem. Hisense cak i tad radi jer ubacuje vazduh od spolja 😁

Poslednja izmena:
Ima druze, do pre dve nedelje bila na akciji za 217.000k
Napisao si top TP. Japanci od 12 kW koštaju 3x više. Moguće je da vivax pravi dobre tp. Nije to neka nauka, tp postoje jako dugo. Imam tp voda voda "domaćeg" proizvođača 11 godina. Kompresor Copeland je tada koštao oko 1200€ i još uvek radi.

Mislim da je bolje da si išao na tp. Verovatno znaš koji su uslovi da tp radi optimalno. A i dve kuće sa tri klime je nemoguće grejati.

Fujitsu KGTE 12k ili Vivax AEYI 12k ?
za grijanje 32kv neizolovanog prostora
(koštaju isto)

Jel ima neko iskustva sa klimama hisense new comfort, expert smart i wings pro? 12BTU
Teško će ti neko ovde reći, ja sam pokušao nešto da saznam, ali više znam o toplotnim pumpama i ceni peleta. Par ljudi i pokušava da da neki savet ali teško.
Trebala bi da ima tema "pelet,struja itd".

Poslednja izmena:
Napisao si top TP. Japanci od 12 kW koštaju 3x više. Moguće je da vivax pravi dobre tp. Nije to neka nauka, tp postoje jako dugo. Imam tp voda voda "domaćeg" proizvođača 11 godina. Kompresor Copeland je tada koštao oko 1200€ i još uvek radi.

Mislim da je bolje da si išao na tp. Verovatno znaš koji su uslovi da tp radi optimalno. A i dve kuće sa tri klime je nemoguće grejati.
Greska u kucanju nije too nego da posluzi dok je u garanciji. Brat mi vec tri zime koristi voda-voda, ne znam marku izgleda kao metalna kutija, odlicna stvar, trosi manje struje neko meni klime, greje oko 170-180m2.

Nazad
Vrh Dno