Naravno da možeš, samo treba trenirati strukturno, biti strpljiv i uporan. Pored ovoga što su predložili PJ i nidza, kad sam počeo trčati koristio sam neki šestonedeljni Runners World program za 10K ispod 45 minuta (haha, kako da ne), kao ideju kako organizovati treninge. Imaš pdf ovde:
https://hmg-prod.s3.amazonaws.com/files/rw-10k-advanced-3-1581438732.pdf. Čisto da imaš ideju kako to izgleda, iako se ovde trči više dana sedmično nego što ti trenutno možeš, uvek možeš modifikovati nešto.
Istrčah prvi maraton sad u nedelju (Barselona). Fizički sam bio sav nešto bezveze dan pre, kao i na sam dan, čak mi je i sat rekao da preskočim fizičku aktivnost jer nisam ok, ali sam rešio da se držim plana i verujem u trening. Plan je bio 5:20/km i 3:45 finiš, uz gel na svaka 32 minuta, prvo običan SIS isotonic sa 22g, pa SIS beta sa 40g i tako na smenu (
@nidza hvala za ideju za gel). Vreme je bilo idealno, bez vetra, malo sunca, ujutru oko 8-9 stepeni, max 12 tokom dana. Kako sam krenuo, tako sam dobio neki bol u levom članku i listu, svaki korak me boleo, plus neko natezanje u grudima. Ništa od toga nisam imao ranije, mislio sam da je sat bio u pravu za preskakanje aktivnosti i da mi se smeši odustajanje. Tako je bilo prvih 5 km, i onda mi je odjednom sve bilo ok 🤷♂️ Do 30 km je manje-više išlo ok, 30-35 je bila neka psihički ubitačna ulica, 35-37 sam bio srećan što sam završio sa tom ulicom, od 37 je već počelo da bude zeznuto, ali gura napred misao da je svega nekoliko kilometara ostalo. Publika je bila super, mnogo više ljudi nego na polumaratonu, i dosta njih te podrži po imenu, a i učesnici su jedni druge bodrili, pa i gurali te zadnje kilometre. Cilj je bio kroz trijumfalnu kapiju, baš je dobar osećaj

Završih sa 3:44:44, uz skoro ravan tempo. I ako smem da priznam, nakon prolaska kroz cilj su me solidno ponele emocije, ne znam šta mi bi🥲
Pored mene na startu je bio neki čovek što je trčao bos u nekakvim japankama/sandalama, videh ga i na cilju. Posle sam tražio, zovu se panta sandals, možda je zanimljivo za vas što trčite bosonogi.
@prdex na konto godina, maraton je trčao i predsednik Katalonije sa svojih 59 godina, i završio ga je
brže od mene, sa prosečnim pulsom 143! I polumaraton je trčao brže pre mesec dana. Tako da nije sve do godina 😅