Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2025)

Bas htedoh da napisem da su filomovi iz 1980-tih, prve polovine 1990-tih i ovo sada sto se snima udaljeni kao dve galaksije.
Da ne idem u 80-te ali u 90-im (i malo preko):

1991 - Dances with Wolves
1992 - The Silence of the Lambs
1993 - Unforgiven
1994 - Schindler's List
1995 - Forrest Gump
1996 - Braveheart
1997 - The English Patient
1998 - Titanic
1999 - Shakespeare in Love
2000 - American Beauty
2001 - Gladiator
2002 - Beautiful Mind

Maltene sve sami klasici, osim možda 1999. godine i bukvalno svi odgledani po više puta i opet bih pogledao bilo koji od njih ako bih na TV naleteo na njega... Ove poslednje nemam želje da pogledam ni prvi put

Istekao mi je edit ali u duhu Oskara, pustili The Substance na RTS 2 upravo :ROFLMAO:

Jel to o Milioner kvizu? Bila je pre par godina mini serija sa Mekfejdenom.

Nije, ovo je o kvizu "twenty one" iz pedesetih godina prošlog veka.
Sećam se da je Politikin zabavnik pisao o tome dosta pre filma.

The Substance

Sinoć odgledao na RTS-u, zanimljiv skroz samo je kraj bas nakaradno odradjen, da su uspeli malo bolji kraj da urade bio bi više nego odličan, ovako 7/10

Da malo zaladim trenutnu diskusiju o oskarovcima, jednim veoma interesantnim iranskim ostvarenjenjem koje nosi duboke političke i društvene poruke. The Seed of the Sacred Fig donosi simboliku već samim naslovom. Seme smokve, koje pada iz ptičijeg izmeta na listove drveća, klijanjem se širi i korenje se spušta do zemlje, gde vremenom obavija i "uguši" domaćina.

U kontekstu filma, motiv semena postaje metafora za glavnog lika čije sumnje i paranoja i konflikt sa porodicom polako dosežu kritičnu tačku s koje nema povratka.
Ono što dodatno čini film interesantnim je činjenica da je njegov režiser, Mohammad Rasaulof, disident koji je ovaj film snimao skoro potpuno u tajnosti, gde je 2022. godine uhapšen i osuđen na osam godina zatvora zbog javne kritike iranske vlasti. Uspeo je da pobegne i da se domogne majčice Evrope, gde je 2024. prisutvovao premijeri svog filma. Odmah nakon toga iranski režim je ispitao sve članove glumačke ekipe i zabranio im da napuste zemlju i izvršio pritisak na njih da uklone film iz selekcije. Na osnovu prikazanog, mogu samo konstatovati da nismo daleko od nečeg sličnog...

Traje skoro tri sata, tako da će biti za neke problem pogledati ga u cugu. Imam zamerku za poslednjih pola sata filma gde mislim da je mogla ići bolja i efektnija završnica, ali bez obzira od mene 8/10

Poslednja izmena:
^Tako nesto sam trazio. Gleda se veceras.

Supstanca
Zamisao dobra , sve ostalo loše

Jedan od realnijih prikaza rata u Avganistanu kroz prizmu satire.

Začkoljica je u tome što ova satira nije daleko od istine jer ko god je gledao neki dokumentarac o ratu u Avganistanu i Iraku video je da je ceo taj rat ili ratovi jedna velika birokratska satira.

Minus filmu je što se previše trudio da dočara tu satiru pa su se malo negde i pogubili u tome.

Baš kao i Ameri u realnom vremenu.

6/10

Kako da ne bude dobra kad je troje ljudi dobilo Oskara za njeno namontiranje.

Da ne idem u 80-te ali u 90-im (i malo preko):

1991 - Dances with Wolves
1992 - The Silence of the Lambs
1993 - Unforgiven
1994 - Schindler's List
1995 - Forrest Gump
1996 - Braveheart
1997 - The English Patient
1998 - Titanic
1999 - Shakespeare in Love
2000 - American Beauty
2001 - Gladiator
2002 - Beautiful Mind

Maltene sve sami klasici, osim možda 1999. godine i bukvalno svi odgledani po više puta i opet bih pogledao bilo koji od njih ako bih na TV naleteo na njega... Ove poslednje nemam želje da pogledam ni prvi put
Pa jeste ima tu dobrih do kraja 1990-tih i 2000-tih.

Istekao edit.

Eternal Sunshine of the spotless mind, jedan od onih filmova koji nema grešku - savršen. Tačno 20 god kako sam ga gledao. Jim Carrey-u tako leže ove uloge šteta što nije imao više ozbiljnijih uloga. Ovde i u Number 23 gde se narativ odvija u paralelnom odnosu sa sećanjima i pisanjem me jako podseća na Alan Wake-a. U 23 više u tom horor smislu i u odnosu na pisanje/knjigu a ovde u odnosu na menjanje scene u odnosu na promenu. Ako ikada bude sniman film Alan Wake iako fizički ima boljih kandidata, Jim Carrey bi oduvao glumom.

Počeo da gledam Triple 9 gde se pojavljuje pa se setih da se ne ogrešim o Kate Vinslet koja je pored Jima isto imala maestralan nastup.
Eternal sunshine sam slucajno pogledao nekih par meseci nakon raskida visegodisnje veze i to je jedna od najglupljih stvari koje sam mogao da uradim u tom trenutku.
Inace briljantan film

Brutalist

7/10
Kao mlađi nikada nisam pridavao značaj oskarovskim ostvarenjima, bilo da su nominovani ili dobitnici. Poslednjih godina pogledam po neki za koji mi se učini vrednim pažnje, pa tako pogledah i ovo. Ok film, ali sam očekivao da će priča ostaviti jači utisak. Nisam video neku drugu vrstu epičnosti osim predugog trajanja. Film za jedno gledanje.

Mislim da do sada nikad nisam pisao o filmu koji nisam odgledao do kraja, a nameravam da odgledam, cisto da vidim oce li se ista "pametno" izdesavati (kad sam krenuo da JG, J cu do kraja).

Svestan sam bio da je lose ocenjen, naravno i na forumu su bili losi komentari, ali nisam mogao da verujem da je ovoliko smece.
Film je toliko glup, debilan, potpuno besmislen, u pola scena kao da su glumci na necemu, neka desavanja sacuvaj me boze.

Jedina kao pozitivna strana je glumacka postava, iako Drajvera nikad nesto nisam spec gotivio. Nejasno mi je da takva ekipa glumi u ovakvom krsu od filma, ali valjda pristali jer rezira Kopola, ali Kopola fejlovao za sve pare. Prosto je nerealno pomisliti da je isti covek radio Kuma, Apokalipsu, Drakulu, Autsajdere.... Doduse, vidi se po imdb da vec duze vreme nije sav svoj, ali ako se vec prihvatio ovako veceg projekta, nije smeo da ovako ozbiljno fejluje.

Ocena na imdb prejaka, ovo ne zasluzuje ni trojku.

Serpent's Path​

84160-serpent-s-path-0-1000-0-1500-crop.jpg

Film od samog pocetka drzi paznju i ne da vas do samog kraja, meni samom je trebalo malo da procackam po internetu o samom kraju i ako sam ga delimicno shvatio...
Preporuka !

Brutalist

7/10
Kao mlađi nikada nisam pridavao značaj oskarovskim ostvarenjima, bilo da su nominovani ili dobitnici. Poslednjih godina pogledam po neki za koji mi se učini vrednim pažnje, pa tako pogledah i ovo. Ok film, ali sam očekivao da će priča ostaviti jači utisak. Nisam video neku drugu vrstu epičnosti osim predugog trajanja. Film za jedno gledanje.
Ja ga odgledao a iskreno i da nisam ne bih nista propustio. 6/10

Clerks (1994)

Godinama me nije interesovao, kacio sa vremena na vreme na tv i nisam hteo da gledam posto nije bio iz pocetka. Sada gledao na tv i nisam zeleo da se zavrsi. Lego ko budali samar.
9/10

Jesam vec, davno ali se mozda i podsetim.

Nazad
Vrh Dno