Šta je novo?

Letnje gume

Koliko sam ja citao po forumima(oko mene bar ljude koje ja znam niko ne koristi AS gume)najveci problem AS guma je upravo toplota,tada najvise stradaju
Koliko sam shvatio menjaju se uglavnom na 2 godine ako hoces da uvek imas 100% max od njih
E sada ako citas forume sa balkana onda moze i 10 godina samo ako su Conti ili Michelin
Moj ti je savet najbolje obidji strane forume za AS gume ,prosek menjanja koliko sam ja shvatio 2 do 3 god max
Imaj na umu da sem vrucine na gumu utice i kvalitet puteva koji je kod nas prilicno los
Tamo ces takodje naci odlicne predloge koje AS gume uzeti a da ne kostaju previse

I kod AS guma imaš one sa zimskom šarom ali i sa letnjom i od toga im zavisi ponašanje.
Meni su AS dobre kao zimske da se koriste za ove naše blage zime i tople jeseni i proleća a leti bih ipak letnju vozio pre AS.

@jevta
Ja sam bio u sličnoj dilemi jesenas i istraživao sam dosta AS gume. Na kraju sam odustao i odlučio se za dva seta, letnje i zimske.
Glavni problem AS guma nije zima već leto. Sve one naginju više zimskoj nego letnjoj gumi, tako da se leti dosta degradiraju. E sad ima ljudi koji i zimske voze leti ali to ne bih komentarisao.
Jedino ako prelaziš baš malu kilometražu (do 7-8k godišnje) i uglavnom po gradu onda se isplate AS

U kuci imamo dva auto. Na jednom su All Season gume, a na drugom pojedinacne. Na prethodnom drugom autu smo imali Michelin CC koje su se odlicno pokazale, Sada na drugom autu imamo vec dve godine Fulda Multicontrol, koje su odlicne.

Na prvom auto, kojim idemo na duza putovanja, imamo dva seta guma. Na jesen sam kupio Hankook zimske, a sada Kumho letnje, jer je doslo vreme za zamenu oba seta. Kao putujemo zimi, bolje je zbog snega da budu zimske. I pogresio sam. Zadnjih par godina u Austriji, Italiji, Sloveniji sve manje i manje snega, kao i kod nas. Trebao sam All Season da kupim i za ovaj auto, pa makar ih menjao na 3 godine. Dva seta felni, zamena guma dva puta godisnje, jos kao sada sto se pogodilo da moraju oba seta guma da se menjaju, nije bas mala stavka.

Sledeci put samo AS.

Nije loša priča all season. S tim što sam ja vozio na zadnjoj osovini. Na prednjoj menjao samo. Leti letnje i zimi zimske. Meni je tako odgovaralo, manje mesta hvata u supi,manji trošak po zameni i itd.

Sad na drugom autu, došao sa 4 zimskim Hankook 23 DOT, pa mi je žao da ih vozim leti tako. Pa sam sad u potrazi za novim letnjim.

U kuci imamo dva auto. Na jednom su All Season gume, a na drugom pojedinacne. Na prethodnom drugom autu smo imali Michelin CC koje su se odlicno pokazale, Sada na drugom autu imamo vec dve godine Fulda Multicontrol, koje su odlicne.

Na prvom auto, kojim idemo na duza putovanja, imamo dva seta guma. Na jesen sam kupio Hankook zimske, a sada Kumho letnje, jer je doslo vreme za zamenu oba seta. Kao putujemo zimi, bolje je zbog snega da budu zimske. I pogresio sam. Zadnjih par godina u Austriji, Italiji, Sloveniji sve manje i manje snega, kao i kod nas. Trebao sam All Season da kupim i za ovaj auto, pa makar ih menjao na 3 godine. Dva seta felni, zamena guma dva puta godisnje, jos kao sada sto se pogodilo da moraju oba seta guma da se menjaju, nije bas mala stavka.

Sledeci put samo AS.
Kakve su Kumho gume,gledam za sebe HS52 ako ih nadjem po ok ceni

Meni su se odlično pokazale, ali jedan od ranijih modela
Inače

Pozdrav svima. U potrazi sam za novim letnjim gumama, totalni sam laik sto se guma tiče pa molim za preporuku koje su gume best buy za audi Q3, znači neki srednji brend 235/50R18. Godišnje prelazim oko 15 hiljada km. Hvala unapred na pomoći 😊

Kumho HS52 прошле изненађујуће одлично на прошлогодишњем скандинавском тесту - по коначном резултату изнад Goodyear, Michelin и Hankook.

Znam da je dobra na testovima,nego pitah coveka kako se pokazala njemu u realnom koriscenju
Problem je sto je trenutno nemaju ili je cena previsoka u 195 65 15
I dalje su mi favoriti Dunlop i Hankook s tim sto Hankook Prime 4 ne prave za ovu dimenziju
Pa bih bio osudjen na Prime 3 ili Eco2 435,ali su im cene prilicno dobre

Poslednja izmena:
Kakve su Kumho gume,gledam za sebe HS52 ako ih nadjem po ok ceni
Videcemo za koji dan. Ove nove hs51 ili hs52, jos uvek nisam montirao. Na prethodnom autu mi je Kumho dosao fabricki, vozio sam ih par godina bez problema. Dolaze kao prva ugradnja u Škodi, VW, Seatu.

Ja sam u istoj dilemi, jer potrošim dva seta letnjih dok ni ne izližem zimske. Blaga zima, manje se vozi zimi,.... Zato i naginjem ka all season. Smara me i menjanje jer nemam dva seta felni. Jedino me brinu vrućine leti za all season.
I ja najvise prelazim leti. Meni su zimske stare 6 ili 7 god ,a imaju saru i kao nove su, mada me brine godina privođenje. Letnje su mi za zamenu i koliko sam gledao Bridgestone, Crossclimate i čini mi se nova Pirelli sf3 se najbolje ponašaju na suvom asfaltu, a i zimi su upotrebljive. Takodje rezultati variraju neki daju top ocenu Continentalu, neki Goodyear. Verovatno su nijanse u pitanju, ali za neki moj stil vožnje izgledao mi je Bridgestone najintresantniji i jako sličan CC, a vidim da je za nijansu jeftiniji.

Evo da javim,narucen komplet Hankook Ventus Prime 3 195 65 15 91H,7200 po gumi DOT 2024

Znam da je dobra na testovima,nego pitah coveka kako se pokazala njemu u realnom koriscenju
Problem je sto je trenutno nemaju ili je cena previsoka u 195 65 15
I dalje su mi favoriti Dunlop i Hankook s tim sto Hankook Prime 4 ne prave za ovu dimenziju
Pa bih bio osudjen na Prime 3 ili Eco2 435,ali su im cene prilicno dobre
Ja sam uzeo i prezadovoljan sam. Mnogo bolje od bridgestone turanza sport koje si bile na autu kada sam ga uzeo, ali bile su stare par godina.

Hvala na odgovoru,verujem da je odlicna guma ali nisam je nasao kod nas ispod 9500k,sto je za moju dimenziju guma realno preskupo
Jer tu vec ulazim u segment Conti,Michelin,GY,Dunlop Pirelli
Tako da sam na kraju uzeo Hankook napisah u postu gore

Evo da javim,narucen komplet Hankook Ventus Prime 3 195 65 15 91H,7200 po gumi DOT 2024
Da plačem kada vidim ovu cenu, ista guma samo u 185 sirini, za taj novac ne može ni prisečna K435 Kinergy Eco 2 da se nađe.

Ja ne znam sta se desava sa cenama ,pratio sam kod svih online prodaju i u roku od par dana cene su otisle odjednom za hiljadu ,dve gore
Da li je stigao novi kontigent ili ona fora dognem cenu napravim akciju pa je onda.prodam u stvari po pravoj ceni
Jer mi u Srbiji nemamo prave akcije

Otislo sve u majcinu sa cenama
Nema VP4 za moju dimenziju,mada razlika je minorna po recenzijama

Prethodnih godina su pravili sajamske akcije, možda su zato podigli cene sada kako bi krajem meseca popusti bili bombastičniji.

Цена гума је у константном порасту још од периода короне отприлике, а посебно од кад се заратило у Украјини.

Evo sad i ja pogledah, poskupele gume koje sam kupio pre nedelju dana za malo preko 1000din po komadu. A bile su svež dot, 0625. Verovatno kako skače potražnja skaču i cene.

Пример историје цена популарне гуме која је дуже време у продаји. Слично је и за друге стандардне моделе.
IMG_1347.png

Stigle Prime3 sve cetiri,iznenadjen sam sa DOT 0425
Rekli su bice 24 godina,ne patim da mora biti iz furune ali bas sam prijatno iznenadjen

Gde si je pazario?

BF Goodrich Advantage Go? Ne viđam neke reviewe baš za Go varijantu, klasična pominju da je jako tiha i udobna i to zvuči dobro pošto Dacia nema zvučnu izolaciju.
Razmišljam i dodati para za Bridgestone Tuaranza T005 koja bi frebalo biti bolja guma što se tiče voznih karakteristika ali je tvrđa, bučnija i brže se troši.
Opcija je u Dunlop Blueresponse.

Poslednja izmena:
Merkam da uzmem ove za leto.
Za zimu sam uzeo isto Kleber i prezadovoljan sam.

Ja sam isto razmisljao i o Brigestone t005 i o Kleber gumi HP4
O advantage go nisam jer nisu se bas pokazale na recenzijama a ni ljudi ih nesto po stranim forumima ne hvale
Mwsjutim Brigestone preskupa oko 9.5k pa na gore ,opet ulazim u segment Conti,Michelin,GY,Dunlop,Pirelli
Kleber HP4 nije bolja od Prime 3 a cenom su iste skoro
Blueresponse sam vozio 4 godine i te gume su mi najvise propatile ali izdrzale su iako nisu bas predvidjene za puteve gde sam tada morao prolaziti
Mnogi kazu oseljiva guma ,medjutim Dunlop definitivno ima kvalitet
Sve njihove gume izuzetno upravljive ,prilicno tihe ,sport verzije se malo brze trose ali to zavisi i kako se voze i kuda se voze 3god cen zdrzati bez problema
I tu sam se najvise lomio jer je bilo da se kupi SPT Bleresponse za 7400 u online gume
Ali reko ajde da nastavim sa Hankook letnjim jer sam ih nasao "jeftinije" a i eco 425 se jako dobro pokazao ,jos dve sezone ce izgurati ali kod drugoga verujem da je eco2 jos bolji ipak prime3 je imao bolji cenu a i bolje recenzije
Jos jedna guma mi je privukla paznju kao prilicno dobra guma a to je LAUFENN G FIT EQ LK41 i dugo sam se lomio da li da ih uzmem jer imaju jako dobru cenu kod nas a dobro su se pokazale po recenzijama korisnika i testovima
Na kraju ipak dobra cena za Hankook je pobedlia kao i moje dobro iskustvo sa njima

Hankook K435 su mi bivše letnje, ne prelazim velike kilometraže tako da mi guma uvek pre propdane od faktora godina, tako i ovde, mesa ima ali krenule da se krive, tresu volan, gurao ih i jednu sezonu takve ali dosta. Sama guma je pristojna ali ništa specijalno, mekano zidovi pa je više "balonasta" u krivinama, naravno i cena joj je niža od pominjanih.

Vrh Dno