Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Gledali smo i mi materijale, negde blista 14u, negde ne.
Sve je to tu negde.
Prva slika, Vivo skroz los, druga slika, promasio boju kocionih kljesta...
Pa šta misliš zašto nemam Viva već OPPOa :p

p.s. ne bi trebalo da povrediš global Vivo kamere i CN, na CN su mnogo bolje.

Poslednja izmena:
Sve kamere su bolje na CN verzijama.

Shvaticu komentar kao salu, vivo100 pro je bio.njihov flag prosle godine, tada se pojavio X14 ultra🙂
Vivo X100 Pro je koštao, šta, 600 evra u Kini? I ne, nije, već je X100 Ultra bio "flagship" (opet jeftiniji dosta od 14 Ultre)

Takođe X100 Ultra je jedina koja je imala sva ona podešavanja u stock kameri :)

Find X8 Pro košta 600€ i ima gori hardver od Find X7 Ultre (uw, main, tele 1 su sve upola manje) i čekamo 15 Ultru da ju poredimo sa njim..? Ok lol

Find X8 Ultra = Find X7 Ultra sa boljom kontrolom highlighta, motion captureom van action mode-a, boljim night modeom i 1/2'' 135mm kamerom koja je i dalje bolja na 135mm nego što je 1/1.4'' HP9 100mm..jedino ako Xiaomi napravi bolje AI rešenje - što neće.

Ima li caka da se ugasi zvuk notifikacije za lampu, nervira me noću kad palim, a ne mogu da nadjem u podešavanjima da li ima da se ugasi.
Xiaomi 14 2.0.104.0 xiaomi eu verzija valjda je to sad novo sa Hyper OS 2.1

Možda da uključiš feature double press power button?

Vivo X100 Pro je koštao, šta, 600 evra u Kini? I ne, nije, već je X100 Ultra bio "flagship" (opet jeftiniji dosta od 14 Ultre)

Takođe X100 Ultra je jedina koja je imala sva ona podešavanja u stock kameri :)

Find X8 Pro košta 600€ i ima gori hardver od Find X7 Ultre (uw, main, tele 1 su sve upola manje) i čekamo 15 Ultru da ju poredimo sa njim..? Ok lol

Find X8 Ultra = Find X7 Ultra sa boljom kontrolom highlighta, motion captureom van action mode-a, boljim night modeom i 1/2'' 135mm kamerom koja je i dalje bolja na 135mm nego što je 1/1.4'' HP9 100mm..jedino ako Xiaomi napravi bolje AI rešenje - što neće.
Xiaomi 15 pro kosta u Kini 500 dolara, ne znam sta hoces da kazes?
Cena nije merilo kvaliteta.
Svi telefoni koriste AI za obradu fotografije i zoom preko 5x kvalitet slike mahom zavisi od softvera, hardver je isti.
X14 ultra ima najreaalniji nocni mod, ubedljivo.
Svako vidi fotografiju iz svog ugla, neko voli maksimalnu dodatnu.obradu, neko kada ima malo suma.
Huawei korisnici vole kada night mode pretvara noc u dan, Samsung je pun zutila u nocnom modu.
Senzori za mobilne telefone su previse mali, softver je najbitniji, neko voli Leica obradu, neko Zaiss.
Ne vredi da se ubedjujemo sta je kome lepse.

Ovi gore ne prate a sve znaju 😄

Nakon ovog videa je OPPO dobio dodatne apdejtove za kameru, Xiaomi ni jedan relevantan.
Pogledajte prilog 481782

Pogledajte prilog 481783
14 Ultra zverina bre..
Pogledajte prilog 481784
Kaže gore u temi lik "Xiaomi prirodan"..hahahahhahaha...od portreta do noći jedini u videu sharpening 300 detalji nula.
Pogledajte prilog 481785
Pogledajte prilog 481786
Pogledajte prilog 481787
A Xiaomeme veći camera bump od svih za gotovo ceo milimetar..hmmmmm. Ubedljivo najgori flagship 2024e. Dobro ipak nije kao Sony al trkaju se..

Uzeo si par nocnih fotografija i na osnovu toga prozivas.
evo ti dnevni portret,recimo primer koliko Oppo gubi detalja u dnevnoj fotografiji

1740136972882.png

Oppo bezivotan, bez kontrasta, ravna fotka skroz, oversharpened da bi pokazala "detalje".

1740137347533.png

posto ti je Xiaomi toliko los nocu i bas ima pogresan ton koze, sta li Oppo ovde radi?
1740137509311.png

gde su ovde Oppu detalji na pertli?

1740137736412.png

mozes kroz ceo klip da prodjes i da ides od fotke do fotke i trazis mane ili vrline jednog ili drugog.
ono sto je sigurno, kroz ceo klip, jeste da je Vivo >>> Oppo.

jos jedan primer UW.
Oppo ocajan, nema kontrasta, los HDR itd

1740138002722.png

je li to bese Xiaomi gubi detalje u mraku? a ne, to je Oppo. 😂 1740138504486.png
1740138477819.png
1740138445180.png
1740138410963.png
1740138338882.png

Poslednja izmena:
Burst mod - Oppo ga nema:
1740139229236.png1740139201165.png1740139177926.png1740139151967.png

evo ti dnevni portret,recimo primer koliko Oppo gubi detalja u dnevnoj fotografiji

Pogledajte prilog 481853

Oppo bezivotan, bez kontrasta, ravna fotka skroz, oversharpened da bi pokazala "detalje".

Pogledajte prilog 481854

posto ti je Xiaomi toliko los nocu i bas ima pogresan ton koze, sta li Oppo ovde radi?
Pogledajte prilog 481855

Pogledajte prilog 481858

mozes kroz ceo klip da prodjes i da ides od fotke do fotke i trazis mane ili vrline jednog ili drugog.

jos jedan primer UW.

Pogledajte prilog 481860

je li to bese Xiaomi gubi detalje u mraku? a ne, to je Oppo. 😂 Pogledajte prilog 481867
Pogledajte prilog 481866
Pogledajte prilog 481865
Pogledajte prilog 481864
Pogledajte prilog 481861
Apsolutno, obrada uzasna na oppo, detalji se totalno gube, rekoh da Xiaomi pravi izuzetno realne fotke, i naravno, nije savrsen, niti ce to telefon sa malim senzorima ikada biti.
F4.3 moze da pravi dobar zoom samo ako je puno svetla, u svakom slucaju je inferiorniji od f2.8.

Fox Tv Popcorn GIF by The Four

A jel svi ovde imate kineske verzije telefona?

Poslednja izmena:
Pitam jer upoređujete vrhunske kamere a kažete kako su na kineskim modelima bolje (što je suludo), pa me zanima da li imate kineske ili osakaćene global verzije. U tom slučaju ne razumem poređenja nekih tamo snimaka iz Kine

Apsolutno, obrada uzasna na oppo, detalji se totalno gube, rekoh da Xiaomi pravi izuzetno realne fotke, i naravno, nije savrsen, niti ce to telefon sa malim senzorima ikada biti.
F4.3 moze da pravi dobar zoom samo ako je puno svetla, u svakom slucaju je inferiorniji od f2.8.
fora je što su svi telefoni poprilično slični, ali imaju različit softverski pristup, u zavisnosti od toga ko im je radio processing, da li Leica, Hasselblad ili Zeiss.
ono što je činjenica jeste da Oppo zaostaje hardverski u odnosu na Xiaomi i Vivo i da taj 6x ima poprilično limitiranu upotrebu.

Xiaomi je najžaokruženiji, sa najširom i najboljom UW kamerom, odličnom varijabilnom glavnom kamerom, super 3x sa vrhunskim makro mogućnostima i super 5x sa super ISZ-om, gde su pokrili sve fokalne distance od 0.5x do 20x.

ostatak je lični izbor. ja nikad ne bih izabrao Oppo pre Xiaomija zbog njihove obrade, zbog te oštrine gde se izvlače veštački detalji, zbog fotki što liče na Samsung, tako ravne i bez kontrasta i života. ako neko tako voli, slobodno.
u nekim situacijama je bolji, u nekima je lošiji i to je to.

o bojama opet ne vredi pričati, svaki telefon ima barem dva moda fotografija plus 15 filtera pa biraj kakve boje hoćeš.

tako da i izjava "šta misliš što sam uzeo Oppo a ne Vivo, jer je bolji" nema previše smisla jer džaba dva periskopa kad Vivo sa hp9 pravi bolje fotke od Oppo-a i na 3x i na 6x.

Pitam jer upoređujete vrhunske kamere a kažete kako su na kineskim modelima bolje (što je suludo), pa me zanima da li imate kineske ili osakaćene global verzije. U tom slučaju ne razumem poređenja nekih tamo snimaka iz Kine
na Xiaomi-ju je ista kamera.

ono što se dešava jeste da se verzija kamere i lib češće ažurira na kineskom, pa kad je ispeglaju, za dva tri meseca stigne na globalni, ali razlike u kvalitetu nema.

a vivo x100u i Oppo find 7x dolaze samo u kineskoj varijanti.
mada sam sad guglao i nigde nisam našao da apostoli razlika u kameri između fntouch os-a i origin os-a na Vivu. 🤷

Ok, to ima smisla. Moj komentar se odnosio na tvrdnju gore "Sve kamere su bolje na CN verzijama." A znam da kinezi forsiraju uređaje za svoje i IN tržište u svakom smislu

Pogledajte prilog 481853

Pogledajte prilog 481854

Pogledajte prilog 481855

Pogledajte prilog 481858

jos jedan primer UW.

Pogledajte prilog 481860

je li to bese Xiaomi gubi detalje u mraku? a ne, to je Oppo. 😂 Pogledajte prilog 481867
Pogledajte prilog 481866
Pogledajte prilog 481865
Pogledajte prilog 481864
Pogledajte prilog 481861
Rekao sam lepo da OPPO stock kamera ima probleme i da moraš da znaš kako se koristi. izabrao si najproblematičniji zum koji ima - 2x - i to zato što nije slikano u portret modu kao što sam rekao da mora - onda opet bude najbolji:)

Pritom, kao što sam rekao, OPPO je od tih videa dobio apdejt za kameru (zapravo, više njih: live photo (tu je poboljšan proccesing), zoom (tu je poboljšan procc), nove efekte (tu je smanjen onaj TAA izgled i OPPO je zbog toga sada jedini kinez koji nema TAA izgleda na slovima i ivicama)) tako da slike više nisu toliko mračne kao iz tvojih primera (zato nisam ni slao jer niko nije poredio od apdejta) - Xiaomeme ni jedan jedini apdejt, bar ne u toj jačini (možda neki bugfix kamere ali ni to nisam siguran). Takođe je X100U telefon koji je izašao fino posle FX7U - nije baš ekvivalentno poređenje. I dalje sramota koliko je Xiaomi zapostavljen (a nije morao da bude)..

za UW se slažem da je đeneđene na OPPO, super senzor očajna optimizacija u foto modu

p.s. ima i burst i interval mode od prvog dana, gospodin ne zna kako da ih koristi :D Zato kupiš sam oba telefona i vidiš ;)
1000013179.jpg
100 slika za 1-2s nmp i čak iz te glavne prve slike biraš njih da ti ne zatrpavaju galeriju

A sada kao što sam rekao ima i taj live photo pa svakako slika 1.5s pre i posle nego što klikneš da slika :))

Poslednja izmena:
zbog te oštrine gde se izvlače veštački detalji

inače ovime smo završili svaku diskusiju, OPPO FX7U sam izabrao kao glavni uređaj jer je JEDINI telefon od SVIH koji je uspeo da mi slika facu kako treba - bilo da je selfie, uw, main, 3x, 6x. Nimalo veštački i štaviše ostali nisu uspeli da uhvate depth a srećom moja faca ima najultimativniji test za te vikend telefončiće - rupu od pirsinga. S a m o OPPO ali s a m o bez problema svaki put uhvati dubinu i vidi se da je tu RUPA (rupica, tačkica, ima dubinu.), na svim drugim telefonima je statistička greška u obradi face..nekad bude kao mladež nekad kao artefakt nečega nekad kao samo tačkica.. džaba.

Da, selfie kamera hvata više detalja i bolju boju kože i od Pura70Ultra selfie kamere koju svi toliko hvale - huawei izgleda kao telefon treće klase kada se uporede. Naravno X100U, X200P, 14P, 14U sam takođe poredio tu i ni blizu nisu i dan danas.

IMG20250221153713.jpg

Evo usput jedna 1x RAW slikica ispljunuta iz Lightrooma pošto nisam bio kući da je editujem kako treba <3

Poslednja izmena:
Pritom, kao što sam rekao, OPPO je dobio apdejt za kameru tako da slike više nisu toliko mračne kao iz tvojih primera (zato nisam ni slao jer niko nije poredio od apdejta
ali zašto si onda izbacio primere gde je Xiaomi lošiji, a to je isto bilo pre svih ažuriranja?
a za primere gde je Oppo lošiji, odmah izgovori zbog starijeg firmware-a 😁

mogu jedino da ti verujem ako uzmeš oba telefona sad i porediš ih jedan pored drugog.

dok to ne uradiš, Frank ih već upoređuje mesecima

Vivo, Xiaomi, Oppo I šta god mu 4. padne pod ruku.
moj zaključak, što sam skoro testirao sa ženom na slepo, jeste da mi je Xiaomi najbolji i najprijatniji u 70% slučajeva, ostalih 30% kako kad, nemam favorita između Viva i Oppo-a .

Fazon je što ste svi u pravu. Koliko sam video na osnovu raznih foto semplova, sve pomenute kamere mogu da snime sjajne fotografije, koje baš imaju taj neki ''vajb'' da su snimljene pravom a ne klasičnom smartfon kamerom. Ali isto tako mogu i da fail-uju, čak i najnoviji Xiaomi, Oppo i Vivo modeli, i to u nekim običnim daylight scenama (videti nove GSM Arena testove). Kod svih modela post-processing ume da brlja, na ovaj ili onaj način, ali su svi pomenuti i dalje bolji od Honor modela, kod kojih se dešava da totalno zabrljaju detalje vegetacije, posebno one koja je malo dalje u kadru, što je baš bedak za današnje standarde (ovo je mana prastarih Xperia Z modela). Huawei modeli (pre banovanja) su imali dosta ''zreliji'', prirodniji post-processing i boje od Honora (osim nerealnog night moda). Xperia 1 danas ima konkurentnu samo primarnu i ultrawide kameru, dok telefoto kamera primetno zaostaje za najboljim u klasi (Xiaomi, Oppo, Vivo, pa i Honor, Pixel).

U svakom slučaju, sve su to odlični kamera-telefoni, dosta zanimljiviji za korišćenje od ovih klasičnih smartfona (iP, Samsung, Motorola), i od Pixel serije.

@psychofedex
Kakvo je trajanje baterije kod Ultra modela, kada se malo više ''nagazi'' sa korišćenjem kamere, na dnevnom svetlu (maks. osvetljenje displeja), uz GPS i 4G? Može li da izgura od jutra do mraka, npr. na nekom izletu, putovanju?

Fazon je što ste svi u pravu
upravo to.
da uzmeš 100 fotki da uporediš, ni jedan neće biti najbolji ili najlošiji. smenjuju se, u zavisnosti od situacije, svetla, scene, itd.

Kakvo je trajanje baterije kod Ultra modela, kada se malo više ''nagazi''
jad i beda 😁
pre neki dan sam se smejao baš, dobio novu config za gcam, fotkao 15 slika, 5 stock, 10 gcam, pojeo je 6% baterije za 4 minuta.
prva stvar koju sam kupio kad sam uzeo telefon je Xiaomi 33W Power Bank 10000mAh Pocket Edition Pro.
brzo napuni, relativno male dimenzije i ozbiljan dan korišćenja bez PB-a ne može.
kad je izašao fon, imao sam jedva 5 sati SOTa laganog korišćenja, sad sam na oko 7.

čekaj 15u ako planiraš kupovinu, em 200mpx telefoto, em Snap Elite, baš je štedljiviji u odnosu na gen3.

lik pre neki dan upoređivao, snimao je da li 4k, 8k, ne znam ni ja. gen3 vukao između 12 i 13W, elite između 7 i 8W, elite je baš nenormalno dobar CPU.

uz root I limit, bukvalno će trošiti duplo manje za iste performanse kao gen3. nije skoro bila tako velika razlika između 2 generacije.

Ima li caka da se ugasi zvuk notifikacije za lampu, nervira me noću kad palim, a ne mogu da nadjem u podešavanjima da li ima da se ugasi.
Xiaomi 14 2.0.104.0 xiaomi eu verzija valjda je to sad novo sa Hyper OS 2.1

upravo to.
da uzmeš 100 fotki da uporediš, ni jedan neće biti najbolji ili najlošiji. smenjuju se, u zavisnosti od situacije, svetla, scene, itd.

jad i beda 😁
pre neki dan sam se smejao baš, dobio novu config za gcam, fotkao 15 slika, 5 stock, 10 gcam, pojeo je 6% baterije za 4 minuta.
prva stvar koju sam kupio kad sam uzeo telefon je Xiaomi 33W Power Bank 10000mAh Pocket Edition Pro.
brzo napuni, relativno male dimenzije i ozbiljan dan korišćenja bez PB-a ne može.
kad je izašao fon, imao sam jedva 5 sati SOTa laganog korišćenja, sad sam na oko 7.

čekaj 15u ako planiraš kupovinu, em 200mpx telefoto, em Snap Elite, baš je štedljiviji u odnosu na gen3.

lik pre neki dan upoređivao, snimao je da li 4k, 8k, ne znam ni ja. gen3 vukao između 12 i 13W, elite između 7 i 8W, elite je baš nenormalno dobar CPU.

uz root I limit, bukvalno će trošiti duplo manje za iste performanse kao gen3. nije skoro bila tako velika razlika između 2 generacije.

Videćemo kakav će biti 15 Ultra (pre svega mislim na moguće QC probleme) ali će svakako biti preskup, najmanje 185-190k din. na početku prodaje.
Fazon je što se cene 14 Ultra polako približavaju nekom razumnom iznosu (posebno za jedan Xiaomi telefon) ali ovo sa potrošnjom baterije je baš bedak. Sve što je trebalo da urade je da ugrade 5500 mAh i to je to, ali moraju Kinezi nešto da pokvare na kraju.
Imam neki običan Xiaomi p-bank od 10000 mAh, ali to koristim uglavnom kada kampujem, kada sam u vikendici bez struje i u sličnim situacijama. Za sada deluje da će najveća prednost 15 Ultra biti upravo na polju trajanja baterije, ali to će zahtevati doplatu od bukvalno 500 evra u odnosu na 14 Ultra (nagađam, prema cenama iz domaćih prodavnica), što je ipak previše.

Vrh Dno