Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Imam jedno pitanje vezano za mts raskid ugovora.Problem je u tome sto je brat pre skoro dve godine vezao ugovor sa mts-om,mislim omorika paket oko 2400.din.On vec sigurno pola godine ne koristi,jer je otisao u inostranstvo.Uskoro mu istice ugovor,kako mogu ja da ga raskinem u njegovo ime.Ti racuni dolaze na moju adresu,ja ih placam,a on ko zna kad ce da dodje u Srbiju.

Mora da ti napiše ovlašćenje koje će da se overi kod notara, pa ti onda možeš da ga raskineš.
U prevodu, mora da dođe u Srbiju da biste to završili, a onda može to i sam.

Ili može to ovlašćenje da overi u nekoj našoj ambasadi ili konzulatu i da ti pošalje.

Molim za savet i/ili upućivanje na pravu adresu u vezi problema koji se tiču stambene zajednice (SZ).
Svake godine menjamo upravnike i svaki ispada gori od prethodnika. Od skoro imamo novog i on ne podnosi pisane izveštaje o urađenim intervencijama ni o iznosu sredstava koje bi SZ trebalo da ima na računu.

Sad, iskrsli su određeni problemi sa fasadom i liftom i ti troškovi opravljanja bi trebalo da se pokrivaju sredstvima sa računa za investiciono održavanje (bar je tako zamišljeno).
Međutim, nama je stiglo obaveštenje koliko će svaki stan biti dužan da izdvoji za intervencije, ukupan iznos podeljen na broj stanova. Nigde ni slovom nije pomenut investicioni fond na kom bi trebalo da ima makar 2/3 sredstava za celokupne troškove.

I naravno da je problem sazivanje sastanaka, stvaranje klanova među stanarima, gotovo izvesno falsifikovanje potpisa (za smenu jednog od prethodnih upravnika a moguće i za izbor ponuđača radova). Da ne nabrajam sad, mnogi mogu da pogode i zamisle sve muljavine koje se dešavaju.

Ono što mene zanima je kako da dođem do određenih informacija ovim povodom. Mogu da odem do naših redovnih servisera lifta i vidim da li su zaista odbili izvođenje radova (tačnije nikakav odgovor navodno nisu poslali) ili je neko nameštanje posla posredi.
Ali ne znam kako da dođem do informacije o stanju na računu i kako da dođem do spiska potpisa stanara jer sam siguran da su zadnje odluke donete bez većine.

Molim za savet i/ili upućivanje na pravu adresu u vezi problema koji se tiču stambene zajednice (SZ).
Svake godine menjamo upravnike i svaki ispada gori od prethodnika. Od skoro imamo novog i on ne podnosi pisane izveštaje o urađenim intervencijama ni o iznosu sredstava koje bi SZ trebalo da ima na računu.

Sad, iskrsli su određeni problemi sa fasadom i liftom i ti troškovi opravljanja bi trebalo da se pokrivaju sredstvima sa računa za investiciono održavanje (bar je tako zamišljeno).
Međutim, nama je stiglo obaveštenje koliko će svaki stan biti dužan da izdvoji za intervencije, ukupan iznos podeljen na broj stanova. Nigde ni slovom nije pomenut investicioni fond na kom bi trebalo da ima makar 2/3 sredstava za celokupne troškove.

I naravno da je problem sazivanje sastanaka, stvaranje klanova među stanarima, gotovo izvesno falsifikovanje potpisa (za smenu jednog od prethodnih upravnika a moguće i za izbor ponuđača radova). Da ne nabrajam sad, mnogi mogu da pogode i zamisle sve muljavine koje se dešavaju.

Ono što mene zanima je kako da dođem do određenih informacija ovim povodom. Mogu da odem do naših redovnih servisera lifta i vidim da li su zaista odbili izvođenje radova (tačnije nikakav odgovor navodno nisu poslali) ili je neko nameštanje posla posredi.
Ali ne znam kako da dođem do informacije o stanju na računu i kako da dođem do spiska potpisa stanara jer sam siguran da su zadnje odluke donete bez većine.
Svaki vlasnik posebnog dela ima pravo da zahteva od upravnika ili profesionalnog upravnika da mu se omogući uvid u stanje i promene na tekućem računu stambene zajednice.
Izvor

Za primedbe na rad nadlezan je komunalni inspektor jedinice lokalne samouprave. - clan 125 Zakona o stanovanju...

To je sve u teoriji, u praksi ako je to neka Oskarovska sema, oni ovde vise maltene ne podlezu zakonu i tesko ces se izboriti.

Tražiš od upravnika pismenim putem te stvari koje si naveo normalno uz potpis da je primio zahtev ili preporučenom pošiljkom i na kraju ti ostaje tužba protiv stambene zajednice gde si tužio i samog sebe.

Iz licnog iskustva, borba sa upravnicima je mrka kapa. Nama je jedan ocistio racun, posle nam rekose i gomili drugih zajednjca. Izvestaje nije davao ni na zahtev. Kako su nam rekli, za njih je zaduzena privredna komora, ali sve to u praksi ne funkcionise. Moze tuzba, ali i od toga manje vise mrka kapa, nema nista na svoje ime od imovine, a sto se tice (krivicne) odgovornosti to je jako sporo.
Ljudi nece da budu upravnici (opravdano), pa onda ovi muljatori i prevaranti koriste priliku i otvoreno kradu...

Ne znam koliko odvajate za investiciono održavanje, ali recimo nama godišnje lift pojede skoro sve, jer se radi servis lifta i ispitivanje lifta, a to su poprilično skupe stvari. Ostalo sitno ode na led panele, sijalice. Majstori su postali preskupi, a stanare boli južnije od duše. Pre par meseci lik je uzeo 2000 dinara da zameni par sijalica, jer sami stanari nisu hteli da menjaju na svom spratu. Posle pobuna bila kako je majstor skup.
Čak su mene i upravnika tadašnjeg (komšija iz zgrade) nabedili da smo potrošili novac nenamenski, a u stvari smo za neke stvari davali novac iz našeg džepa, dok gorivo i izgubljeno vreme nismo ni računali. Čak su i advokata angažovali koji mi je pisao opomene pred utuženje... Bože me sačuvaj.
Posle toga smo odustali od bilo čega i sad povremeno odradimo neko čišćenje oko zgrade, košenje trave, čišćenje snega i sl. Zamenih ovih dana i led panel na ulazu u zgradu, računam da to radi radim svoje porodice...

Naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine za fizička lica?

Pre par dana moj otac je otisao da plati porez za 4. kvartal i rekli su mu da treba da plati tzv. eko taksu. Odštampali su mu listing i piše da pored duga ima i kamatu od 1000din. Po zakonu vidim da piše da ovu taksu plaćaju samo pravna lica koja imaju uticaj na životnu sredinu. Ako ima nekog pravnika na forumu voleo bih da mi potvrdi da li sam u obavezi da plaćam. Hvala unapred.

Poslednja izmena od urednika:
I preduzetnik ima obavezu ukoliko obavlja odredjene aktivnosti koje uticu na zivotnu sredinu. Medjutim naknada se utvrdjuje resenjem, a ne nekim listingom.

I preduzetnik ima obavezu ukoliko obavlja odredjene aktivnosti koje uticu na zivotnu sredinu. Medjutim naknada se utvrdjuje resenjem, a ne nekim listingom.
Taj listing su mu dali čisto informativno, da bi video koliko ima zaduženje do sad, rešenje je navodno doneto odavno. Nego je stvar u tome što se ne bavimo nikakvom delatnošću i niko u našem naselju ne plaća eko taksu pa mi nije jasno odakle njima da mi, kao fizička lica, treba da je plaćamo?

Traži im na osnovu kog rešenja mu je razrezano da to plati.
Pa onda u opštinu po rešenje, ako otac nema nalog na e-upravi. Ako ima, stiglo mu je u inbox na e-upravi.

Taj listing su mu dali čisto informativno, da bi video koliko ima zaduženje do sad, rešenje je navodno doneto odavno. Nego je stvar u tome što se ne bavimo nikakvom delatnošću i niko u našem naselju ne plaća eko taksu pa mi nije jasno odakle njima da mi, kao fizička lica, treba da je plaćamo?
Ne placajte nista bez resenja, trazite da Vam se isto uruci/dostavi. U samom resenju bice naveden osnov za utvdjivanje obaveze, osnovica, visina i dr., kao i odgovarajuce odredbe Zakona o naknadama za koriscenje javnih dobara koje se u datom slucaju primenjuju. Ali napominjem da se resenjem naknada za unapredjivanje zivotne sredine moze utvrditi iskljucivo privrednim subjektima, tj. pravnim licima, preduzetnicima i ogranku stranog pravnog lica u smislu odredbi cl. 134. i 137. Zakona.

Hvala puno na odgovoru, nismo stigli da odemo juče, otići ćemo u ponedeljak da zatražimo da nam se dostavi rešenje.

Da li zena mora da radi 18 meseci pa da ode na trudničkom ili se isto računa u tih 18 meseci da bi imala 100% visinu plate na porodiljsko odsustvu.

Skoro je to nesto menjano i sad bi trebalo tako da bude... Da trudnicko ulazi u 18.

Nadamo se uskoro, da ce biti nadoknada gde se to zanemarivalo...Dostavljali smo neke zalbe do 15.8. Gde je dat rok od 3 meseca da se donese resenje i da se ispravi taj propust.

Pitao sam vec ranije ovde, ali ovo je sad definitivno. Nasledio sam jedan stan na Kipru, u testamentu pise da sam naslednik stana na toj i toj adresi. Posto je advokat koji je bio zaduzen za taj testament Heir, on ima pravo da proda stan pre nego ga uknjizi na moje ime. Tako sam se ja sa njim dogovorio da taj stan proda. I on je taj stan prodao. Pita me da li ima u Srbiji taksa na nasledje ( inheritance tax) i ako ima koliko je? Pita me zbog slanja na moj novca na moj bankovni racun u Srbiji. E sad taj stan nije bio na mom imenu vec je odmah prodat i pare idu meni. Sta i kako u vezi banke? da li je dovoljan testament, da sam ja nasledio stan, i da je prodat ? i ako treba neki racun, kupoprodajni, kako ako ja nisam prodavac vec taj advokat? Uglavnom koliki je taj porez sto bih ja trebao platiti?

Ne znamo ko je ostavilac. Maksimalno 2,5%.

Pitao sam vec ranije ovde, ali ovo je sad definitivno. Nasledio sam jedan stan na Kipru, u testamentu pise da sam naslednik stana na toj i toj adresi. Posto je advokat koji je bio zaduzen za taj testament Heir, on ima pravo da proda stan pre nego ga uknjizi na moje ime. Tako sam se ja sa njim dogovorio da taj stan proda. I on je taj stan prodao. Pita me da li ima u Srbiji taksa na nasledje ( inheritance tax) i ako ima koliko je? Pita me zbog slanja na moj novca na moj bankovni racun u Srbiji. E sad taj stan nije bio na mom imenu vec je odmah prodat i pare idu meni. Sta i kako u vezi banke? da li je dovoljan testament, da sam ja nasledio stan, i da je prodat ? i ako treba neki racun, kupoprodajni, kako ako ja nisam prodavac vec taj advokat? Uglavnom koliki je taj porez sto bih ja trebao platiti?
Kipar, kao bivša kolonija Engleske, verovatno ima nekakav pravni sistem blizak Anglosaksonskom, tako da mi nije baš jasan taj deo da je advokat mogao da proda stan koji si nasledio, a da nije imao tvoju punomoć za to (verovatno je to tamo tako zakonski regulisano da advokat ima pravo da to uradi u ime naslednika, ne znam).

Sa stanovišta srpskog prava ovde su urađena dva ''prometa'', i to nasleđivanje nekretnine, kao prvi promet (porez na nasleđe i poklon - ne plaća se jedino ako je umrli bio tvoj otac, majka, ili bračni drug, a ako je bilo ko treći, onda se plaća - 2,5%), te posle toga prodaja nasleđene nekretnine, kao drugi promet (porez na prenos apsloutnih prava - 2,5%). Dakle, sa stanovišta našeg prava imaš dva poreza. Međutim, pošto je nekretnina u inostranstvu, ne postoji obaveza plaćanja poreza za nekretninu u inostranstvu.

Takođe, da bi opravdao priliv tako većeg novca iz inostranstva moraš imati sve dokaze sa Kipra, i to overene od strane našeg sudskog tumača za grčki jezik (ako je u pitanju grčki deo Kipra): rešenje o nasleđivanju, ugovor o kupoprodaji, dokazi o svim plaćenim porezima za nasleđivanje i drugim porezima na Kipru, a u vezi nasleđivanja i prodaje te nekretnine.

Kipar, kao bivša kolonija Engleske, verovatno ima nekakav pravni sistem blizak Anglosaksonskom, tako da mi nije baš jasan taj deo da je advokat mogao da proda stan koji si nasledio, a da nije imao tvoju punomoć za to (verovatno je to tamo tako zakonski regulisano da advokat ima pravo da to uradi u ime naslednika, ne znam).

Sa stanovišta srpskog prava ovde su urađena dva ''prometa'', i to nasleđivanje nekretnine, kao prvi promet (porez na nasleđe i poklon - ne plaća se jedino ako je umrli bio tvoj otac, majka, ili bračni drug, a ako je bilo ko treći, onda se plaća - 2,5%), te posle toga prodaja nasleđene nekretnine, kao drugi promet (porez na prenos apsloutnih prava - 2,5%). Dakle, sa stanovišta našeg prava imaš dva poreza. Međutim, pošto je nekretnina u inostranstvu, ne postoji obaveza plaćanja poreza za nekretninu u inostranstvu.

Takođe, da bi opravdao priliv tako većeg novca iz inostranstva moraš imati sve dokaze sa Kipra, i to overene od strane našeg sudskog tumača za grčki jezik (ako je u pitanju grčki deo Kipra): rešenje o nasleđivanju, ugovor o kupoprodaji, dokazi o svim plaćenim porezima za nasleđivanje i drugim porezima na Kipru, a u vezi nasleđivanja i prodaje te nekretnine.
Imao je advokat moju saglasnost da proda stan. Poslao mi je email i rekao da sam naslednik stana u toj i toj ulici,...i da imam obavezu da platim nekih 12k evra za stan koje nisu placene za vreme koliko je trajala parnica ( vise od 10 godina). pa je rekao da imam dve opcije da platim te novce iz mog dzepa pa da ja prodajem stan posle, ili da on proda stan uzme tih 12k evra i plati te obaveze a ostatak novca mi posalje u Srbiju na moj bankovni racun. Ja sam se slozio sa tim da proda stan i naplati tih 12k evra. Resenje o nasledjivanju imam i prevedeno vec na nas jezik, kao i testament. To sam vec prilozio u banku. kupoprodajni ugovor cu traziti od advokata sa kipra. Hvala

Nahvatao me radar, ograničenje 30, vozio 65 . Na zapisniku vidim da policajac nije upisao da li je radar baždaren i do kada . Vredi li na osnovu toga probati da se izvučem na sudu ili da idem da potpišem sporazum sa policijom, samo nisam siguran kakva je onda kazna.Naovdno manja nego na sudu . Taj deo gde sam vozio ima nekih 20 metara deo gde je ograničenje 30 a ja zaboravio da usporim a oni su baš dobro bili sakriveni.

Nisam pravnik ali izjavio si da nemaš primedbe na zapisnik te teško da se pozivaš na baždarenje radara. Što se tiče sporazuma skinuo bi bar sudske troškove sa vrata.

Ogranicenje 30 ili zona skole 30
Zona škole a škola 200 metara dalje . Pre nekoliko meseci su tu stavili znak zona škole , a škola postoji decenijama ali sad se setili da bi mogli da kažnjavaju .
Nisam pravnik ali izjavio si da nemaš primedbe na zapisnik te teško da se pozivaš na baždarenje radara. Što se tiče sporazuma skinuo bi bar sudske troškove sa vrata.
Hteo sam da naknadno predam podnesak na zapisnik da nisam mogao da stavim primedbe jer nisam imao dovoljno vremena da sve pročitam , razmislim i proverim propise .

Pa sam si rekao da si vozio bar duplo od dozvoljene brzine i to u blizini škole ! 200 metera nije ništa pri 65 na sat a pešak to prelazi za par minuta a specijalno deca kada trče. U naseljenom mestu je ograničenje 50 a i to si probio Sada bi da se vadiš na tehnikalije a ponašao si se jako neodgovorno.

I još pretpostavljam da si i ranije vozio brže u zoni škole od tih dozvoljenih 30 km/h samo što se do sada niko nije setio da treba da kažnjava.

Btw. naljutio se ti ili ne ali i treba da te oderu za takav prekršaj - i to je manja šteta nego da si pokupio neko dete.

Nazad
Vrh Dno