Šta je novo?

Yamaha RX-V6A i preporuka za zvučnike

Da li imate neku preporuku za kablove od reciver-a ka zvučnicima?

Šta se dobija sa 4mm vs 2.5mm u nekom prosecnom sistemu,gde je glavna komponenta AVR u dnevnoj sobi? U pogledu zvuka me zanima,kakvi su benefiti i da li su opipljivi?

Мањи отпор, бољи пренос. Радиће и са 1,5мм2. Ионако нећеш брендиране каблове па разлика у цени није нешто. Иста прича и за струјне, радиће и са тзв лампа кабловима али бољи звук са аудиофилским дебљим. Да би се све то приметило потребно је правилно позиционирање звучника у просторији.

Odlican je, osim jedne stvari koja mi ide na zivce. Naime, sve uredjaje (STB, Xbox...) sam povezao u Denon, a onda HDMI u ARC port na TV.
Medjutim, desava se da kada kliknem na HEOS ili Internet Radio dugme na daljinskom, on zaista prebaci na te opcije, medjutim interfejs na TV se ne pojavi.
Ostane samo plavi ekran mog TV-a koji prikazuje kad nema signala.
Verujem da je to neka brljoka s mojim starim TV (ima ARC, ne i eARC) i HDMI-CEC, jer mi je podeseno da TV pali/gasi Denon...

Kada to raskacim, palim sam svaki uredjaj, slika je uvek tu...

Ostalo sve, odusevljen. Snaga, zvuk, kalibracija, zaista je sve dobro.
U pocetku nisam bio zadovoljan ni zvukom, medjutim kalibracija + rucno fino podesavanje su doveli da je sve na mestu.

Jedino jos nisam uspeo da sredim MultiChannel Stereo, zadnji su mi preglasni, ali mislim da je to vise do sobe nego Denona.
Ionako vise slusam u Stereo modu, ali ponekad mi treba i ovaj mod...

Da li se previše greje,da li ima ventilator?

Stoji nabijen u neku policu za TV, u onom ECO modu je koji pazi na grejanje...
Za ventilator ne znam, ne cujem ga... mislim da je sve pasiva.
Niti osecam toplotu, niti ima problema...

Не користите еко мод стално осим ако авр није везан на снагаш. Он тиме смањује напон и струју појачалима, мање се греје али је лошији звук. Ауто опција је боље решење, мада лично боље обезбедити проветреност можда и хлађење него ускратити радни напон компонентама.

Uzeo sam ga i ja iz HU (450eur)odličan je, eco mod momentalno na off. Klipsch R50M sviraju na njemu za sve pare, ostako je ostalo od Onkya TX-SR508 koji se upokojio, ide na plac da svira u dvorištu.

Ono što me začudilo je da nisam naišao na izvor koji može da gura sve audio/video tehnologije osim bluray playera. TV app sa Sonija. Najdalje što gura je dd+ kontejner a samim tim i Atmos kada je u 5.1. Kada je 7.1 onda ga nosi True Hd koji ne prolazi sa TV. True HD i samim tim 7.1 Atmos ide sa kompa ali nemam DV(mrzelo me da se cimam do kraja sa energy playerom). Sa PS5 Atmos ide regulare.

Šta me oduševilo jeste DTS Neuro X koji upmixuje savršeno.

Za svakodnevno gledanje Stremia namešteno da ne koristi Atmos(dd+)/Surr već Atmos(dd+)/DTS Neuro X. Mnogo je prirodniji dijalog a i efekti su izraženiji.

Denon aplikacija je dobra, ne moram da se patim sa daljincem. Heos me oduševio i integracija Tidala. Deluje da cu da napustim Spotify i predjem na Tidal.

@JohnnyB ako nemaš gui od Denona iskljuci ga iz struje uvece i ujutru upali. Poznat bug, meni doduše bez vadjenja kabla sutradan se opsauljio. Upali i HDMI controll ako nisi.

Ljudi kako ste vi koji imate plafonce zadovoljni DTS Neuro X-om i da li ga koristite ili ste hardcore samo izvorno i ne diram? Naleteo sam na dosta komentara na netu da ga koriste pošto više forsira efekte na plafoncima i height u odnosu na Atmos metadata.

Isto me interesuje kada uzme npr dd+ 5.1 koji ima Atmos na sebi, da li ga (DTS Neuro X) od dd+ 5.1 upscaluje ili uzima i Atmos metadata u obzir za prostorno orijentisane objekte zvuka.

Mozda bi trebalo da imamo neku temu o zvučnim tehnologijama?

I poslednje čime hranite AVRove? PC, BOX, TV...

Poslednja izmena:
Da, zaboraio sam da pomenem Neuro X... Znam da je blasfemija ovo reci, ali elektronska muzika mi zvuci mnogo bolje s Neuro X... ne znam zasto, ni kako, ali bolje...
Trenutno imam vezan Eon Box, Xbox Series S, TV, koristim Deezer HEOS integraciju za muziku

Nisam našao gde je Dolby Surround bolji od Neura. Na filmovima mnogo prirodniji glas kod muzike "prostornost" i efekti. Negde sam pročitao da mu X daje po visokim što i deluje iz onoga što sam čuo ovih par dana. Onaj drugi DTS-ov na V mi je lošiji od Dolby Surrounda. Prelaz sa AVR koji je imao upmixer Prologic II na ovo je 🙂.

Danasnje opazanje za Denon, posto sam uzeo Tidal da probam... opet ne znam da li se tripujem, ali zvuk mi je bolji na Tidal, iako bi trebalo da je isti za neke stvari . Pritom, Tidal Connect radi savrseno.

Na koji način, bolji? Porediš zvuk sa Tidala koji puštaš direktno preko aplikacije ili preko Denona povezanog na tidal connect?

Pustio sam preko Tidal connect i bolje mi zvuci nego kad pustam preko Deezera preko Deezer HEOS streaming integracije.
Oba bi trebalo da su streameri, pa ne bi trebalo da bude razlike, jer se u oba slucaja vuce s streaming clouda...

I to ista muzika, isto FLAC 44.1/16...

Aha, pa nisam siguran. Deezer i Tidal možda imaju drugačije mastere, bez obzira što je FLAC, potpuno drugi master će naravno, zvučati primetno drugačije. U suprotnom, teško razaznati i 320kbps mp3 fajl od FLAC-a u većini slučajeva.

Pa zato sam i zacudjen, nisam ocekivao drugaciji (po meni bolji) zvuk.

Ljudi da ne otvaram novi post, nećkam se između Yamaha RX-V6A i Yamaha RX-A2A reciever-a. Gledam po specifikacijama, jako mala razlika, e sad vidim da je A2A druga klasa skroz (kvalitetnija izrada itd.)

Elem jel mi neko može reći konkretnu razliku i da li je ona opravdana razlikom u ceni od oko 250 evra?

Damubiješ ja ne vidim zarad čega je skuplja za toliko....
Možda unutra ima neki audiofilski mo-džo...?

Не користите еко мод стално осим ако авр није везан на снагаш. Он тиме смањује напон и струју појачалима, мање се греје али је лошији звук. Ауто опција је боље решење, мада лично боље обезбедити проветреност можда и хлађење него ускратити радни напон компонентама.
Moj X2700H Denon se bogami greje poprilicno kada nije u ECO mod-u. I kad je na otvorenom,i kad je sad u polici,jednostavno se greje kao popizdeo ako nije u ECO modu...

Идеја еко моде је да ако слушаш тихо тј не трошиш пуно вати, спусти се напон и мања потрпшња, мање грејање, сви срећни.... само да онда није и слабији звук. Да ли ће се нешто покварити ако ради на мањем радном напону од прописаног не бих дискутовао. То је авр, гомила појачала са мало хладњака на малом месту у једном кућишту. Хоћеш да га охладиш додај вентилаторе да извлаче ваздух, то је то.

Идеја еко моде је да ако слушаш тихо тј не трошиш пуно вати, спусти се напон и мања потрпшња, мање грејање, сви срећни.... само да онда није и слабији звук. Да ли ће се нешто покварити ако ради на мањем радном напону од прописаног не бих дискутовао. То је авр, гомила појачала са мало хладњака на малом месту у једном кућишту. Хоћеш да га охладиш додај вентилаторе да извлаче ваздух, то је то.
Fora je sto ja AVR koristim maltene po ceo dan,sve je vezano preko njega,i HTPC i TV koji casual drnda u pozadini po ceo dan,na nekih 45-40 volume-a. Tu mi ECO mod radi posao. Jedino kad pustim neki blockbuster sa HTPC-a sa HD zvukom,tu gasim ECO da bih imao full zvuk,mada ruku na srce,nisam ja tu primetio neku razliku u zvuku kada je upaljen i ugasen ECO na istoj jacini zvuka.

...Jedino kad pustim neki blockbuster sa HTPC-a sa HD zvukom,tu gasim ECO ....
Izgleda da ne moraš ni tada....
Malo me zainteresovalo, pa sam, malo, pročitao šta uopšte radi taj ecomod....
Između ostalog, kaže da se automatski gasi čim nastupi potreba - tojest, kad ti odvrneš volume.
Verovatno je to razlog što nisi primetio razliku kad je uključen ili isključen.
Il je to il si gluvać, kao ja...
Treće nema...

Ljudi samo da javim na kraju je pao izbor na Yamaha RX-A2A :) Stvarno je riciver vrhunski i vredi svaki cent. Još se zezam sa podešavanjima, ovakav mi je setup:

2024-11-01 21.06.29.jpg
Jel treba nešto još u podešavanjima da uradim kako bih podesio ove overhead za Dolby Atmos? Imate neki dodatni savet?

P.S. Trenutno se zezam sa HDMI ARC podešavanjima - HDMI izlaz na reciver-u mi je na LG OLED55C12LA iako je aktiviran i na TV-u i na risiveru ne dobijam zvuk. Samo preko optike kada je signal sa TV-a... Vidim po stranim forumima da ljudi imaju problem sa tim, izgleda je do LG-ijevog software-a neki bug...

Vrh Dno