Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav, imam jedno pitanje.
Imam Beko klimu koja neki derivat Midee, Vivaxa (bar po daljinskom).

Ta klima Beko ima neki Clean (Go clean) mod koji valjda služi za čisćenje.

E sad, majka je slučajno pritisnula to dugme i odma ga isključila bez da je sačekala da to završi.

Ja hoću da pitam da li je to nešto loše, da li smeta što nije sačekala i da se ne napravi neki problem?

Unapred hvala.

Nista joj ne fali... ako hoces da budes siguran mozes je izcupati iz struje na 10-15min, baterije izvadi iz daljinski pa je ponovo ukljuci onda bi trebala da bude resetovana...

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: Ado
Ne fali joj nista, ne brini. Svaki uredjaj, i da je 20-30 godina star, resetuje se ako struja nestane, jel, pa gledaj na to tako.
Taman posla da neko slucajno klikne na daljinski, i upropasti uredjaj. Ok je sve.

• Like
Reagovanja: Ado
Koju klimu uzeti za nekih 20m2 u nekom cenovnom rangu;
35.000 do 50.000dinara

Hvala

Neka Midea, najbolje po meni od kineza, model ce ti vec neko preporuciti.
Ti dopuni post, stan, kuca, izolacija, da bi ljudi znali sta da ti tacno preporuce.

Evo mene opet...Jesam dosadan,al' šta da radim.U prilogu je skica.Znači,kvadraturu prostorija sam upisao,osim zbirno za kuhinju,hodnik i kupatilo,što izađe oko 18m2 đuture.Tankim linijama označeni otvori na kući(prozori,vrata).Kuća zidana giter blokovima,omalterisana,bez izolacije zidova,na ploču ka potkrovlju stavljeno 10cm stiropora,Ispod dve garaže,neizolovane koje dolaze otprilike negde do 2m do kraja trpezarije u pravcu trpezarija kuhinja kupatilo,tu je povičena ljubičasta crta,,taj deo je na zemlji. dve Vox IVA 12jr označene crvenim.Zeleno zaokružena klima koju bih premestio u sobu na poziciju označenu plavim,Umesto nje bih stavio jaču klimu,moja ideja 18-24,al za 24ku umalo batine ne dobih...:) Tako da otvoren sam za sve predloge... I unapred zahvalan(pa čak i za te batine)

Eto,mislim da detaljnije nisam mogao...

Prilozi

• Skica.png
    Skica.png
    14.5 KB · Pregleda: 117
i da,budžet za klimu negde oko 100-120 hiljada....i ima li neko ideju koliko se kreće premeštanje klime?

@dejantt Samo mi nije jasno da li si planirao na sve 3 da se grijes ili 18+ 12 varijantu, a treca u sobu po potrebi i kako si zamislio da ti radi 24 u 18 kvadrata, a posto ce ti raditi 12 u dnevnoj da joj pripomaze , sto je po meni suludo na ovu kvadraturu iako nema izolacije.
Aki si planirao na sve 3 onda ti je mozda dovoljna i jaca 12. Naravno ako sam ovo dobro shavatio.
Premjestanje klime ti se krece barem kod nas koliko i ugradnja, e sad neki naplate demontazu, a neki ne. Ja kad sam premjestao kostalo me 115€( 100€ ugradnja+ 15€ demontaza

Isteklo vreme -- za edit;
U pitanju je kuca, bez fasade
Soba je pregradjena pregradnim zidom 3x7m samo sa prolazom gde treba vrata da dodju.

Pa je li ti ta prostorija pregradjena od 20 kvadrata ili su to dvije prostorije od po 20 kvadrata. Ako je prostorija od 20 kvadrata, prelistaj temu jeftine klime.

Tu zavisis od servisa, ljudi iu kom si gradu ( za premestanje )
Nema batina ovde :) Zdrav razum :) 18 kvm sve preko 12 je ludilo, i da je sator :)
Prelistaj malko unazad da stvoris neku sliku, dobra je ovo tema.

Nisam napomenuo,zadnje dve godine(tj od kada smo se uselili ovde) je bila varijanta ukidanja spavaće sobe,dok se preostali prostor grejao,ali se dešavalo često da se oseti da pirka hladno.Možda izgleda kao 18 kvadrata,ali realno je skoro duplo više,jer je uslovno rečeno open space.Pa i dnevna i trpezarija su spojene lučnim prolazom,a kuhinja trpezarija i kupatilo dođu kao jedna celina,izuzev vrata na kupatilu.Da li će sve klime raditi istovremeno,sa svim otvorenim vratima,i da li će se ceo prostor grejati istovremeno ostaje da se vidi u praksi,Neki moj plan je da spavaću grejem full noću, a preko dana da održavam neku temperaturu da nije smrzavanje.

Pa i pirka hladno, zbog ulaznih vrata. Ali sad ces imati 3 klime, sve i da je soba zatvorena imas 2 klime u 36 kvadrata.

Do jaja bi bilo da ljudi koji trebaju savete, snime video od ulaza u stan - kucu, lagano, lepo, i tako najbolje vidis.
Evo meni kum, u 3 pm tamo na kraju nemacke, blize mi iz svedske do njega nego odavde, snimio covek video od pola minuta, milina, odma vidis i gde ce unutrasnja, i kvm, i sve.

Ljude je sramota da snime...salim se naravno,ponovo kazem,na stranu spavaća,u nju ce da ode klima iz trpezarije.nisu 2 klime u 36m2,već u blizu 54m2.Dnevni boravak,kuhinja,trpezarija,hodnik i kupatilo,sve je spojeno.loš raspored za klime,prostor ide na G ćirilično,lučni prolazi koji smanjuju prolaz toplog vazduha,tj zadržavaju ga u prostoriji gde je grejno telo.TKD ajmo neki predlog za konkretnu klimu na poziciju označenu drečavozelenom bojom.

Amber Premium 12 Gree, ako je ima, i meni ja takav otvor od dnevne ka onamo hodniku, spavacoj, kupatilu.
Za 120k ako nadjes od japanaca Fujitsu LTCA, jeste stariji model, ali perfektna 12 u svakom pogledu.
Ja bih prvo nju, pa ako je nema, onda Amber.

A ova desno klima ce pojebavati rad ove koju si zamislio, ja opijen, pa gledam, javio mi se neki blagi bol u glavi, dodjes mi neki bogat rucak :)
Od mene ti saveti, ako neko izmisli bolje, predlozice ti.

Poslednja izmena:
Pa je li ti ta prostorija pregradjena od 20 kvadrata ili su to dvije prostorije od po 20 kvadrata. Ako je prostorija od 20 kvadrata, prelistaj temu jeftine klime.
Da, tih 20m2 je pregradjeno, samo bez vrata je zato sam i naveo da je ipak 20m2.
Koja je dobra midea 12.000BTU? -- u tom cenovnom rangu koji sam naveo

Dobra je Midea Xtreme, ali ne znam da li ti ona probija budzet, ali mislim da ti vrijedi doplatiti za nju, uglavnom su iskustva pozitivna ili da gledas nesto tipa Vivax itd.

Mislis za ovaj model ili?

Samo pazite mislim da su ovi sajtovi mideaklime.rs, Mitsubishi.rs i slični prevarantski ako se dobro sećam nekog od forumaša. Kupujte na proverenim mestima.

@dejantt
Ja bi ovako ako je izvodljivo zbog pozicije klime (zelena)
Klima: Amber Premium 12(ako je ima negde)

Prilozi

• Hu.jpg
    Hu.jpg
    42.4 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Ja bih je ostavio na poziciju koju je ocrtao, posto dnevna ima svoju klimu i ne treba joj direktno grijanje, pasivno se grije svakako, a ovamo iz razloga sto pretpostavljam da su mu tu sto i stolice, pa ce klima duvati derektno u njih, a posto ce klimu drzati (pretpostavljam) na fan 3, ako ne i veci, u dnevnom boravku ce tacno pirkati tu gdje se sjedi( pretpostavljam da klima u dnevnom duva u TV) i imace onaj grdni osjecaj prohladnosti.

Ako može mala pomoć, u dilemi sam za kupovinu invertera, u nekom užem izboru su mi Midea Breezeless i neki od Hisense Energy x/Pro modela, 12ke, u pitanju je primarno grijanje prostorije od oko 15-20 kvadrata, stim da će se otprilike pola dana grijati i hodnik od oko 10ak kvadrata koji je vezan i na dnevni boravak i kuhinju, dakle bit će gubitaka topline tu. Izolacija je 10ka, stolarija je odlična, ostatak kuće se grije još ove godine na drva.

Zbog rasporeda prostorija naredne godine ću vjerovatno uzimati još jednu 12ku, za dnevni boravak te bi plan bio da se cijeli sprat grije uz te 2 klime.

Eh sad, zanima me dal' je Energy pro plus/X/Nordic previše za tu prostoriju ili bi to po svemu sudeći uz ta otvorena vrata prema hodniku moglo biti taman?

I jedna i druga će ti završiti posao, samo je pitanje kako. Koliko znam midea ima nižu modulaciju i manje će da se gasi kada greje, dok hisense mislim ne spušta ispod 400W i verovatno će više da radi kao on off klima. Trebalo bi da je hisense nešto jača i efikasnija od midea klime.

I jedna i druga će ti završiti posao, samo je pitanje kako. Koliko znam midea ima nižu modulaciju i manje će da se gasi kada greje, dok hisense mislim ne spušta ispod 400W i verovatno će više da radi kao on off klima. Trebalo bi da je hisense nešto jača i efikasnija od midea klime.
To sam i ja mislio, stim da mi sad nude Midea All Easy Pro, a nešto ne znam da sam vidio da se previše spominje na ovom forumu, navodno je slična Breezelessu.

Volio bih da neko prokomentariše navedenu klimu ukoliko zna nešto više.

Ne znam, u Srbiji se ne prodaje taj model koliko sam ispratio, zato i malo ima komentara na tu klimu.

Има MDV All Easy pro тај има код нас то је исто Мидеа.

Nazad
Vrh Dno