Eh da je bar meni tako.
Imam sada s24 ultra i xiaomi 14 ultra.
Probao sam zavolit x14ultra, fino sam narucio neke maskice, stavio eu rom, dao mu vremena.
Al ne pomaže.
Kad ga uzmem u ruku, ogadi mi se. Nakon par minuta korištenja vrel, ne leži dobro u ruci, prst mi stalno bježi zada na kameru da drži balans jer je užasno izbalansiran.
Koliko me kamera vuce na koristenje, toliko me softver odbija. Stalno mi gasi u pozadini aplikaciju za video nadzor i huawei health.
Nekidan isao na kratki put, google maps + aplikacija za kamere, mobitel se pregrijao i odbijao suradnju dok se ne ohladi.
Onda kraj njega imam s24 ultru, hladan, ne gasi mi aplikacije iako ima 4gb rama manje, a ekran sa onom antirefleksijom koda je generaciju bolji, u ruci fino leži, puno bolji balans težine i kako god stavim ruku ne mastim kamere, jednostavno mi je bolji telefon, eto.
Necu jos prodavat x14u, neka ga, mozda kakvim updateom rješe sve, ali eto, razocaran.
meni zapravo odgovara prst ispod kamere jer ga taman držim kao da imam onaj ring što se lepi pozadi, odličan balans 😂
što se tiče baterije, jeste slabija i previše se greje ali dva razloga.
jedan je gen3 koji je dosta lošije optimizovan od gen2, gen2 jednom odličan procesor.
Druga stvar je to što Xiaomi nema apsolutno nikakav throttling mehanizam.
tek posle ne znam koliko obara performanse dok ostali telefoni, a pogotovo Samsung obaraju klok posle par minuta da bi održali temperaturu pod kontrolom zbog toga što su štedeli na hlađenju.
to se vidi i koliko brzo S24u dimuje ekran na suncu u odnosu na 14u ili s23u i koliko s24u obara performanse i ima loš stability prilikom testova, igranja igrica, obrade klipova itd.
Druga stvar zbog čega 14u deluje toplije nego što jeste jeste ova usrana fejk koža pozadi. užasan provodnik i sva toplota ide na ram dok ovi stakleni telefoni ravnomerno izbacuju toplotu po celim leđima i nema tih vrelih tačaka.
kineski stakleni 14u prijatnije izgleda nego globalni baš zbog toga.
toliko me softver odbija. Stalno mi gasi u pozadini aplikaciju za video nadzor i huawei health.
a ja baš imam suprotan problem, neće da mi ubaci aplikacije u deep sleep nego ih non-stop pokreće 😂
to je možda do EU roma, ali baš mi ide na živce. stavim battery restriction na face, temu, AliExpress, insta i ne vredi, redovno ih pokreće 2 puta dnevno i šalje mi obaveštenja.
A
A razlika u kamerama, u realnom korišćenju? Gledao sam dosta testova, ali ne mogu da steknem neki utisak… Sa 24U sam bio generalno zadovoljan kamerom…
meni kamere nebo i zemlja.
bokeh, fleksibilnost, ogromni senzori, nema graina, brz shutter speed. u težim uslovima odlične fotke, ne raspada se kao Samsung.
lako je fotkati u u 14h pod punim suncem, i s7 može da napravi super fotke. ali čim je slabije osvetljenje, veštačko svetlo ili lošiji uslovi, vidi se koja je razlika u hardveru i softveru. 14u bukvalno 3 klase iznad.
U principu, prvo sam pobrisao sve aplikacije koje se mogu regularno uninstalirati a ne trebaju mi (par od Googla, Notes, Share me i sl). A zatim sam uradio disable jos par aplikacija, opet pretezno od googla kao sto je Chrome, GMail, Calendar, Google One i sl ali i recimo Facebook je imao tri aplikacije i servisa ciji naziv pocinje sa Meta. Ukoliko ne mozes da uradis uninstall ili disable neke aplikacije, instaliraj MIUI Hidden Settings, on ce ti za neke aplikacije ponuditi disable za razliku od sistemske aplikacije. U orincipu ako koristis ADB komande, mozes obrisati bilo koju aplikaciju ali nisam isao tako daleko, ovo je osnovno sto radim na svakom telefonu.
Nakon ovoga, potrebno je da zabranis rad u pozadini za sve aplikacije koje mislis da ne treba da rade u pozadini vec samo kad ih otvoris, recimo galerija za slike, yettel app, app za beleske i sl u principu sve aplikacije koje ti ne salju neke notifikacije tipa poruke i sl uvek ima dosta takvih aplikacija koje otvoris jednom nedeljno a tu su na svakom telefonu. Ostale aplikacije stavis u recommended Battery Saver mod.
Zatim idu podesavanja samog HyperOS-a. Za to imas dosta i tekstova i videa na netu, neka su standardna za svaki telefon a neka su specificna za ovaj OS. Recimo podesavanje da cim mrdnes telefon ili dodirnes ekran, prikaze ti krug gde sa otiskom treba da otkljucas telefon. Nakon dva dana koriscenja, napamet znas gde treba da stavis prst a ovaj feature drzi upaljena dva senzora recimo.
I na kraju, ja uvek gasim ono sto ne koristim u datom trenutku tipa ne treba mi navigacija GPS off, ne nosim sat na ruci Bluetooth off, ne placam beskontaktno NFC off i kad zatreba za sekundu upalim.
Da ne bude zabune, ja nisam zahtevan korisnik. Nemam ni jednu app za drustvene mreze (koje su inace ocajno napisane i prosto srcu bateriju - instalirajte alternative), koristim Viber, Whatsapp, Outlook sa mejla, Teams kad mi zatreba za posao izvan radnog vremena, ne igram igrice, 80% sam na wifi (posao/stan) i jako puno koristim Operu kako za vesti i forume tako i za posao i bas ako mi zatreba nesto od drustvenih mreza mada sam ih prestao davno da koristim. Okinem po koju sliku, obicno klince i retko koristim telefon kad sam napolju sem tih par slika klinaca i kod mene u NS je uvek dobar signal.
brate, šta koristiš ako si sve to pogasio 😂
bukvalno sve što si rekao da si ugasio, meni to radi 24/7. 😁