Šta je novo?

Hardver Preporuka za HDD 2TB-4TB

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Andrija Denic

Poznat
Učlanjen(a)
21.11.2020
Poena
45
Zdravo svima ovo su moje trenutne komponente
1. MEMORY - SSD 980 SAMSUNG 500GB NVME
2. RAM MEMORY - G.SKILL RIPJAWS V DDR4 8X2GB
3. MOTHERBOARD - B550M-HDV ASROCK
5. GPU - ZOTAC GEFORCE RTX 3060 12GB DDR6
6. CPU - AMD RAYZEN 7 5800X
7. CPU COOLER - GAMMAXX SERIES LE500 240MM
8. PSU - SEASONIC B12 650W
9. BOX - MS FIGHTER V310

Potrebno mi je sto vise memorije gde cu da smestam fajlove i foldere dok ce bitni softveri da mi budu instalirani na memoriju koju trenutno imam "SSD 980 SAMSUNG 500GB NVME", planiram da uzmem 2TB ako nije velika cenovna razlika onda 4TB, Odlico sam se za HDD da li imate preporuku koji bi bio dobar ja sam cuo samo za SEAGATE i WESTERN DIGITAL, ako nista drugo makar koji da nikako ne uzimam :)

Ja koristim WD Black Edition. Njega isključivo što mi treba brz odziv podataka, ali ti možeš da uzmeš i drugu boju. Crveni su ti za NAS, ljubičasti za video nadzor, plavi za svakodnevno korišćenje, to jest kao primarni hard gde je sistem... Mislim da ti je bitno da gledaš da li će stalno biti uključen ili povremeno. SSD izbegavaj, jer svakako crkava posle 5 godina, to jest opada health.

To što SSD-u zdravlje opada, ne znači da crkava, niti da će crći posle 5 godina.
Uvek je bolje ići, makar i na SATA SSD, nego na usporeni film od mehaničkog HDD-a.

Naso sam
1. Hard disk 2TB Western Digital Blue™ 3.5" (WD20EZBX)" za 7.350 rsd
2. SEAGATE 2TB 3.5 inča SATA III 256MB 7.200rpm ST2000DM008 Barracuda hard disk za 7.300 rsd

Ono sto sam cuo je da je wd blue pouzdaniji

Ja sam imao ovaj, neke dve i po godine. Nikakvih problema za to vreme.

Naso sam
1. Hard disk 2TB Western Digital Blue™ 3.5" (WD20EZBX)" za 7.350 rsd
2. SEAGATE 2TB 3.5 inča SATA III 256MB 7.200rpm ST2000DM008 Barracuda hard disk za 7.300 rsd

Ono sto sam cuo je da je wd blue pouzdaniji
Ради се о следећем - било би боље да узмеш CMR дискове.
Провери "cmr vs smr disks difference".
Што се тиче јефтинијих они су углавном SMR дискови.
Што се тиче доступних фирми, нема једне добре а друге лоше.
Та идеја да је Seagate лош потиче пре 10-15 година.
Moj примерак је рецимо лепо радио једно 10 година, радио би и дуже него сам га преместио у екстерно кућиште. Преко 700 дана рада, мислим да реално се показао добро. Било је ту неких проблема у раду али да еј баш нешто цркао док је био у лаптопу, није.
Данас се проблем може десити са било којим диском и било којом фирмом.
Премијум дискови су свакако бољи.
Што се тиче WD видим неки се жале на WD red plus, a и WD je купио Sandisk. И почели су неки проблеми са Sandiskom, па WD се није потрудио да их реши.
Wd су имали бруку кад су WD red CMR заменили за SMR.
Ja бих пробао да сам на твом месту Iron Wolf 4 tb.
Знам да си тражио мањи диск али мислим да није лоше пробати, првенствено због тога да ли ти одговара ниво буке као и да провериш која је температура хард диска.
Ако су ти битни подаци препоручујем да имаш више копија а не само један.
Један копија (један хард диск) није добар начин да складиштиш важне ствари.
Боље и тако него да купиш неки јефтини SMR.

Poslednja izmena:
Toshiba P300 3TB (ne 2TB)
imam 2 komada i dobro rade

Nazad
Vrh Dno