Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Nisam gledao SAT patrole sa onim predlozima za obilaznicu oko Soluna, ali evo iz prve ruke, radni dan, 8 ujutru, počelo radno vreme, a neki tek kreću na posao, brzina 20-30 na sat možda nekoliko stotina metara, sve ostalo 50+. Bez ikakvog zastoja. Mnogo prohodnije nego regularan dnevni saobraćaj od Arene prema Gazeli. Što bi rekli, gužve bez.

Vi ste izgleda pretežno svi dnevni vozači.
Ja na more krećem kasno uveče, oko 22 h i u Grčku ulazim rano ujutro, a kroz Solun prolazim pre špica.

Autoput kroz Makedoniju je užas a tek nije ni sjajan deo kada se iz Makedonije udje u Grčku.
Autoput kroz Mk nije ravan kao staklo ali je skroz u redu, prosao sam pre mesec dana, nema vise skakaonica kao ni brdo rupa i zakrpa kojih je bilo u godina pre korone.

Jedino sto me hajduci sa radarom sacekase iza krivine ali i to je za ljude.

Vi ste izgleda pretežno svi dnevni vozači.
Ja na more krećem kasno uveče, oko 22 h i u Grčku ulazim rano ujutro, a kroz Solun prolazim pre špica.
Jesss. Neki smo na ~tri/triipo sata od njihove granice
Odakle polaziš inače?

Što se tiče polazaka, uvek sam kretao oko 2 ili 3 ujutru, mada zavisi i od smeštaja, kada može da se udje. Pauzu kroz Srbiju ni ne pravim, napravim jednu u Makedoniji, posle ulaska na pumpi 15tak min i isto tako u Grčkoj. Kroz Srbiju noću vozim opreznije, uvek ima stranaca koji idu pun gas, u Makedoniji se treba čuvati radara naročito posle tunela dok u Grčkoj poslednjih godina policiju nisam vidjao. Takodje u povratku kroz Srbiju (dan bude) uvek stavim tempomat na 140km što je nekih realno 133 134km, barem na mojim kolima.

Autoput kroz Mk nije ravan kao staklo ali je skroz u redu, prosao sam pre mesec dana, nema vise skakaonica kao ni brdo rupa i zakrpa kojih je bilo u godina pre korone.

Jedino sto me hajduci sa radarom sacekase iza krivine ali i to je za ljude.

Put ka Grčkoj je u dosta dobrom stanju, mislim da je veći problem povratak odnosno put kojim se vraćaš za Srbiju jer je tu bilo dosta lošeg puta i skakaonica. Jeidno ako su u međuvremenu to ispravili..ja sam zadnji put bio 2022.

Poslednja izmena:
Dosta je popravljeno, ali da, daleko je od "stakla". I dalje saniraju pojedine delove.

A na mnogo mesta (Makedonija) stoje oznake radovi na putu, privremene oznake smanjenja brzine, a niti se nešto radi, niti ima razloga za takvim ograničenjima.

Ja sam prosle godine krenuo oko 17-18h i tamo bio oko 1-2 od prilike, sredina jula, milina za voznju, hladovina, nigde nikog na granicama, nema guzve na putevima, ali isto tako ko voli da uziva u putu i da gleda nema sta bas da vidi pogotovo kroz makedoniju i mrkli mrak na auto putu, ili ko voli da usput obilazi mesta. Problem mogu biti i lose deonice puta, ko ne zna put, moze da se nadje u problemu.

Ove godine cu krenuti oko 3-4, jer ne mogu u smestaj pre 12h, pa i ako stignem par sati pre, eto vremena da se sedne pojede nesto / obidje.

Ja u Srbiji imam naš TAG. Za Makedoniju imam onu njihovu MCard (nije TAG ali opet skoro ne čekam) i za Grčku treba da mi stigne njihov TAG. Tako da sam pokriven što se plaćanja putarina tiče i da ne čekam na naplatnim rampama.

Ono što me zanima, koju pomoć na putu uzeti. Pre sam pri registraciji birao Duanv osiguranje i tamo njihov paket pomoći na putu. Sad sam u DDOR Novi Sad (tako u tehničkom odradili). Da li da uzmem neki njihov paket ili da idem na nešto drugo tipa Atlas i sl?

Da li može neko da šeruje lokaciju zadnje pumpe u S. Makedoniji pre Evzoni prelaza?

@likurg postoji tema koja se baš time bavi.

@Zarkusi bukvalno nekoliko stotina metara pre prelaza. Vidi se prelaz sa pumpe, a tokom letnjih gužvi, kolona je uvek mnogo duža od udaljenosti same pumpe od prelaza.

Za sipanje goriva u Makedoniji, uvek je bolje izabrati neku pumpu pre granice, jer nije neki gubitak u ceni goriva, a može da bude dobra ušteda u vremenu jer pumpa na 20km od granice bleji prazna, a svi se namerače na te poslednje.

Ne mozes je promasiti, jedina Okta u tom delu. Pre toga imas Luk pumpu i kazino s desne strane.
Inace guzva na obilaznici je nista u odnosu na Konjarnik, Dusanovac i Gazelu svako jutro. Prosli u sredu oko 14h, kreni/stani 500m i ostalo lagana voznja

Dok smo išli na Evzoni sipao sam u Đevđeliji, pre ili posle jagnjetine.
Sad ima i Makpetrol sređen baš blizu Džoka.

Ja ne znam kako možete da jedete tako tešku hranu na putu, ja gledam da jedem neki sendvič, grickam nešto mada svako ima svoj stil. Kada se najedem jagnjetine ili prasetine onda mi se prispava 😎

Takav nam je koncept odmora, lagano i bež žurbe.

Tako i treba a ne ko ja proklet sa ova leđa gledam da stignem što pre. Nisam ni da idem nego zbog mojih moram, inače mi sve manje predstavlja zadovoljstvo.

Gledajte da ne sipate baš na poslednjoj pumpi pred izlazak iz Mk, budu poprilične gužve i bezveze gubite vreme čekajući na sipanje ili plaćanje. Razumem da se tako najviše goriva sipa ali ako sipate recimo 10km pre te poslednje pumpe, štetovali ste najviše 1l goriva, odnosno gubite možda 50din. Bezveze je zbog toga čekati. Moja neka navika je da krenem pun od kuće, u Mk dospem negde gde mi odgovara da napravim pauzu u skladu sa time da li se klinac probudio, da li treba da stanem u wc i slično. Nekad to bude malo pred granicu, nekad oko Skoplja, nekad između i ne opterećujem se previše time. Cela Makedonija ni 200km, ne potroši se ni 15l goriva da se pređe.

Ja sam prošle godine na tu zadnju pumpu stigao oko 5h ujutru, bilo dva auta. Napravimo pauzu, wc, jedemo nešto i teraj. Oko 23h krenem iz Svilajnca (120km od BG).

Heinz je rekao kako treba i u pravu je, treba na put ici opusteno, medjutim meni se licno desilo da sam do Soluna nosio staracke pelene, ne zbog sebe...
Pred trajekt u Keramotiju su bile odbacene...prazninu sami popunite.
Znam, grozan sam... stajem samo na kratkim pitstopovima... o_O
ostalo masta popunjava.. :)

Peskočio je iznos jedne putarine u Gr, za njega je 7 dana i 600€ normalno za smeštaj i to još ni sezona nije počela, ručak za troje od 50€ samo što nije sabrao sve što ide uz taj ručak na stolu i/ili ne zna da sabira ... i dalje popularizam i reklama. Preskočene/zbrzane neki bitniji segmenti deonica kroz MK (skoro sam bio do Bitole), neke kroz Grčku ...
Ali lepo putešestvije

Izbor restorana je bitna stavka. Imaš restorane sa dnevnim menijem gde porodica može ručati za 50 eura. Cene smeštaja su otišle gore i to je nova normalnost. I opet jeftinijeGrčko more od 90% destinacija u Srbiji.

Nazad
Vrh Dno