Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Šta mu dodje ovo *VAT Number u registraciji za grčki tag?

p.s.

Ako je neko raspoložen nek mi ispise na pm koja je procedura ukratko za Srb, Mkd i Gr..

Za VAT number kao fizičko lice upisuješ svoj JMBG (prošle godine sam poručio pa znam).

E to. Pretpostavih da je JMBG jer ništa drugo generalno i ne može da bude :)
Hvala.

Ja sam vat ostavio prazno ili lupio N/A, a oni su na aplikaciji koju treba da potpisem i skeniram stavili "RS" i broj mog accounta koji su otvorili, tako da ne mora jmbg

Jeste naruvivali preko Egnatia Odos? Vreme da porucim i ja. Ko ide dalje ume da smara :D

Grcka naravno zavisi na koju stranu odlazite.

Nema veze. Svaka kompanija za sebe drzi i odrzava odredjeni deo autoputa, mozes da porucis TAG i preko kompanije koja odrzava Rio Antario most a vazice ti u celoj Grckoj.
Mada najbolje ici na sigurno tamo gde vec dobijaju ljudi. Ja sam pre dve godine stao da uzmem u Nea Odos (gde je Alvirko uzeo) i rekla mi zena moze samo iznajmljivanje tj da ga vratim kad se vracam. Sto je apsurdno, nesto je ona pomesala tu. Nisam imao snage dalje da pricam dok ona jedva razume engleski.

Šta mu dodje ovo *VAT Number u registraciji za grčki tag?

To ti je takozvani AFM, identifikacioni broj pod kojim si zaveden u grčkom poreskom sistemu. Ako nikad nisi radio u Grčkoj i plaćao porez, onda ga nemaš. Dok kod nas postoji JMBG kao univerzalni identifikator građanina, kod Grka to nema, već koriste nekoliko različitih identifikacionih brojeva, da ti ne objašnjavam sve, planiraju i oni da uvedu univerzalni identifikacioni broj u nekom momentu.

Dakle stavi JMBG ako drugi kažu da može.

Jeste naruvivali preko Egnatia Odos? Vreme da porucim i ja. Ko ide dalje ume da smara :D

Nema veze. Svaka kompanija za sebe drzi i odrzava odredjeni deo autoputa, mozes da porucis TAG i preko kompanije koja odrzava Rio Antario most a vazice ti u celoj Grckoj.
Mada najbolje ici na sigurno tamo gde vec dobijaju ljudi. Ja sam pre dve godine stao da uzmem u Nea Odos (gde je Alvirko uzeo) i rekla mi zena moze samo iznajmljivanje tj da ga vratim kad se vracam. Sto je apsurdno, nesto je ona pomesala tu. Nisam imao snage dalje da pricam dok ona jedva razume engleski.
Ja prebrojah malopre 9 ili 10 do Kavale. Nek skratim i pola sata put puna kapa. Ne žurim nigde, ali ipak malo zamara..

Do Kavale je mnogo bolje ići preko Bugarske

Mislio sam na broj rampi. Nije isto ko vozi do Solunske regije ili Atinske, na to sam mislio.

Tesko ove sezone da ce nas proraditi u Grckoj, porucite, brzo stize i ne kosta nista.
Ja nasao MCARD za MK koji sam prosle godine u povratku izgubio, upao u onaj deo gde se kaci dijagnostika, drugar majstor nasao pre neki dan kad radio servis :ROFLMAO: . Kako upalo pojma nemam ali ima taman za jedan pravac pa cu moj morati u onu kesicu posto je aktivan za MK.

Radi normalno naš TAG uređaj preko Open Balkan prijave ili kako se sad već zove, samo se prijavi na sistem sa prepaid TAGom i ubaci kartica za plaćanje u MK.
Toliko je sve prosto da mi nikad neće biti jasno što nije veći broj vozila sa TAG-om pa ni kod Grka...

Misliš sa post paid tagom?!
Nije bitno preko koga ste uzeli post paid tag, da li enpay, pošta ili nešto drugo, treba samo da se registruje na open balkan, odnosno sada je to toll4all platforma i poveže platna kartica, za sada samo za Makedoniju.
Kad se budu druge države uključile moraće da se veže kartica za svaku državu posebno.
Sve u svemu par minuta posla.

Koliko košta tag kada se uzme preko Enpay-a? Kakva je procedura? Za Grčku sam završio lagano. Mislim na prijavu.

Još jedno pitanje. Kada mi stigne grcki tag, kako uplaćujem novac na njega?

Što se tiče Enpay-a:
Instaliras aplikaciju, registrujes se, dodas karticu, poručiš tag. Ako imaš mastercard dobiješ tag za 1.500din i 600 kredita za putarinu. Tag stigne za par dana na adresu(ti plaćaš poštarinu 300din) i za otprilike 7 dana registuruješ na toll4all i povežeš karticu za Makedoniju. To je sve.

Jel ima neki sajt da mi sracuna koliko ce kostati putarina u Grckoj od ulaza do odredjene tacke u zavisnosti gde se ide?

Misliš sa post paid tagom?!
Nije bitno preko koga ste uzeli post paid tag, da li enpay, pošta ili nešto drugo, treba samo da se registruje na open balkan, odnosno sada je to toll4all platforma i poveže platna kartica, za sada samo za Makedoniju.
Kad se budu druge države uključile moraće da se veže kartica za svaku državu posebno.
Sve u svemu par minuta posla.
tako je, izvinjavam se, post paid :D

Što se tall4all tiče, za HRV ne znam da li računaju i popust pošto je kod njih 20ak % popust pri uplati na HAC-ov TAG koji može da se kupi u jednoj od baza HACa (Hrvatske Autoceste), recimo siđe se u Slavonskom Brodu (Zapad), i odmah se tu i aktivira. Može i u Županji ali samo radni dan.
A ko ide u Istru može da u taj HAC TAG ubaci i od istarskog provajdera (BINA) i to čim se izađe iz tunela posle Rijeke s leve strane im je servisna kućica.

Jel ima neki sajt da mi sracuna koliko ce kostati putarina u Grckoj od ulaza do odredjene tacke u zavisnosti gde se ide?

Toliko je sve prosto da mi nikad neće biti jasno što nije veći broj vozila sa TAG-om pa ni kod Grka...
Verovatno što ipak toliki broj ljudi ne koristi autoput, za par puta godišnje im se ne isplati, mnogi nemaju keditne kartice (a do skora nije mogla "obična" Dina) ...
A kod Grka, ako sam dobro razumeo prijatelja, cena registracije/osiguranja zavisna je od toga koliko daleko putuješ, pa najmanje plaćaš ako se voziš samo u svom ataru. I naravno njihova većinska nezaineteresovanost za bavljenje tehnikalijama.

A može li tag da se pozajmi od trećeg lica?
Ima drugar od prošle godine za Srb i Mkd.

Zašto od trećeg? Valjda drugog :)
Može

Hvala za sajtove. :)

Sto se tice grckog taga, narucio sam ga, posle popunjavanja svega na sajtu kao sto je u upustvu, dobio sam mail kao potvrdu da je zahtev primljen ali nisam dobio nikakav ugovor da popunjavam, niti da potvrdim u vezi nekakve takse?

Takodje.

Porucio TAG iz Grcke, stigao posle 7 dana. Nije (toliko) teska registracija, dopuna i ostalo... Skinuo sam i aplikaciju (koja mi zapravo i ne treba), tu me zbunjuje da na jednom mestu pise "NO QR TRANSPONDER WAS FOUND". Nadam se da se stim, tj, bez toga moze ziveti i putovati? :) Naravno, status na kartici je GOOD, uplaceno je tih neophodnih 15e za aktivaciju.

Druga stvar. Sad imam 1TAG za Grcku i 2 za Srbiju (pri i post pejd). To malo komplikuje stvari. Meni vise odgovara pri pejd, al ne moze s njim kroz Mkd...

Koliko košta tag kada se uzme preko Enpay-a? Kakva je procedura? Za Grčku sam završio lagano. Mislim na prijavu.

Još jedno pitanje. Kada mi stigne grcki tag, kako uplaćujem novac na njega?

Može i preko sajta.
Bila je dobra aplikacija Greek Tolls ali vidim da je nema više da se skine. Cene putarina su povećane ove godine.
Probaj ovu:

Tesko ove sezone da ce nas proraditi u Grckoj, porucite, brzo stize i ne kosta nista.
Ja nasao MCARD za MK koji sam prosle godine u povratku izgubio, upao u onaj deo gde se kaci dijagnostika, drugar majstor nasao pre neki dan kad radio servis :ROFLMAO: . Kako upalo pojma nemam ali ima taman za jedan pravac pa cu moj morati u onu kesicu posto je aktivan za MK.
Kakve su te kesice ili kako sakriti tag da ne skida naplatu ?

Vrh Dno