Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

@nemanjabgd84 Niko ne voli citrusne kafe na početku. Vremenom se većina navuče na taj ukus :)
Afričke kafe po meni imaju najkompleksiju aromu ali zahtevaju dosta iskustva u pripremi. Jednom kad probaš neku kvalitetnu Etiopiju spremljenu kako treba, nema više povratka na Brazil. Ovde mnogi pate od te bolesti. 🤣

Meni nijedna kafa nije kisela, ali nisam ih previše pio, možda desetak svežih vrsta. Najdalje što idu je ka nekom voću, a light Kolumbija i medium Etiopija kako oksiduju, postaju manje kafaste i više mlekaste, čokoladaste. Na poslu na Vivi je akvafor, magnezijumski, fino to šljaka.

Zasad ja ovde kod mene ništa ne bih menjao, samo kafe.

Moraću da proučim malo sa tim solima, ali imaj u vidu da so verovatno ostaje so i kad prođe kroz aparat. Ne bi trebalo da reaguje nisačim sem sa našim jezikom, uz kafu.

Meka voda pojačava kisele ukuse u kafi. Kafi nedostaje “telo”. Tvrda voda pravi gorku i bezukusnu kafu. Znači, voda treba da bude u nekoj mineralnoj ravnoteži. Ni meka ni tvrda.
Naravno da sam i ja nekad koristio meke vode zbog kamenca ali je to imalo dosta uticaja na ukus kafe a da to nisam znao. Iskusniji od mene su me savetovali da kupim Brita filter. To je bila značajna promena u ukusu. Kafa više nije bila kisela nego slatka i punog tela. Brita daje osetno bogatiju aromu od Akvafora.
Koji Brita preporučuješ, klasični bokal sa filterom ili aquagusto filter za aparate.

Isto pitanje sam bio postavio Briti. Oni savetuju bokal. Uostalom, mnogo je praktičnije tako. Koristio sam prvo Aquagusto, bilo je skroz OK. Mislim da ti je Aquagusto skuplja opcija a ne možeš da ga koristiš za piće. Ovako sa bokalom imaš i jedno i drugo. Ja imam Marella bokal sa LCD tajmerom. Prezadovoljan.

Preporuka za početnike. Probajte u Koppa coffee Brazil dattera sweet collection kao uvod u single origin kafe. Može i Brazil Kahoerinja, odnosno “kafa za posao” kako je interno zovu. Malo je gorča od Dattere. Svakodnevna kafa, najjeftinija opcija u Koppi.

Ljudi, da se ne lazemo - profesionalni aparat i mlin iz kafica pravi ogromnu razliku u soljici u odnosu na kucne aparate. Stoji to da i na kucnom moze da se napravi dobra kafa, apsolutno. Ali i ta dobra kafa nikad nece biti toliko dobra kao u kaficu. Prosto je - probajte kafu iz kafica i napravite sa istim zrnima kod kuce i to je to, sigurno cete videti da to nije isti napitak. Osetna razlika. Mozemo da se lozimo koliko zelimo (realno, bas je kul i zanimljivo : D ), nikad necemo da napravimo kao sa profesionalnom opremom. Svi kazu da je mlin mnogo bitan, ali ja sam testirao sa profesionalnim mlinom na kucnom aparatu i nije to to. Ima izgleda i mnogo do aparata, koji je kako neko rece zaista magicno napravljen da sve greske bariste ispravi. Pogledajte ovaj ekstremni video jednog italijanskog bariste, koji je postao viralan:

Njegova priprema je 0, tampiranje ne postoji, a siguran sam da je kafa barem dobra. U nasim kafeterijama kubure sa radnom snagom, zaposljavaju ljude koji nisu baristi, koji se ne loze na taj posao. Ali kafa je dobra. Zasto? Proces im je toliko banalizovan, da to sad moze da radi ko hoce - aparat i mlin sve handluju.

Evo sad će ovde da ti objasne kako nemaš pojma 🤣
Meni glupo da ljude ubeđujem da ja sa komercijalnim mlinom i komercijalnom HX mašinom ne mogu da napravim istu kafu kao u kafeteriji na LM, Slayeru, Raceru i sl. mašinama a oni prave bolju na mašini od 150 EUR. Neko tu greši. Valjda ja, nemam pojma.

Ovo ne može drugačije da se reši, sem da se pobijemo, ili ukrstimo mašine, kafe i pocepamo svako po kombinaciju svih kafa koje spremimo. :D

I ja se pitam ko greši, svi smo otišli kod kuće u smeru srednjih i svetlih arabika, koje spremamo sa guštom i uživanjem, a čovek gore bez pardona okači italijansku benzinsku stanicu gde čovek ispaljuje 16 tamnih robusta po jedinici vremena. Takvu kafu je najteže zabrljati. Čak i u Italiji kada sedneš da popiješ stvarno dobar dupli espreso, od čiste arabike, to ne izgleda ovako. Ne izgleda nigde gde se služi kvalitetna i skuplja kafa, već ova za evro.

Društvo, da li su vam poznati ovi aparati kao sa slike?
Postoji li neka kućna mini masina koja pravi napitke po istoj "recepturi" tj. istog ukusa?
1709333095229.png
Jedna domaća firma iznajmljuje ove mašine, M***S...

Može biti ili običan automat, za kuću neki osnovni uzmi, ili je instant kafa. Ako čuješ mlin iz mašine kako lomi zrna automat je. Instant nema potrebe da objašnjavam.

Ljudi, da se ne lazemo - profesionalni aparat i mlin iz kafica pravi ogromnu razliku u soljici u odnosu na kucne aparate. Stoji to da i na kucnom moze da se napravi dobra kafa, apsolutno. Ali i ta dobra kafa nikad nece biti toliko dobra kao u kaficu. Prosto je - probajte kafu iz kafica i napravite sa istim zrnima kod kuce i to je to, sigurno cete videti da to nije isti napitak. Osetna razlika. Mozemo da se lozimo koliko zelimo (realno, bas je kul i zanimljivo : D ), nikad necemo da napravimo kao sa profesionalnom opremom. Svi kazu da je mlin mnogo bitan, ali ja sam testirao sa profesionalnim mlinom na kucnom aparatu i nije to to. Ima izgleda i mnogo do aparata, koji je kako neko rece zaista magicno napravljen da sve greske bariste ispravi. Pogledajte ovaj ekstremni video jednog italijanskog bariste, koji je postao viralan:

Njegova priprema je 0, tampiranje ne postoji, a siguran sam da je kafa barem dobra. U nasim kafeterijama kubure sa radnom snagom, zaposljavaju ljude koji nisu baristi, koji se ne loze na taj posao. Ali kafa je dobra. Zasto? Proces im je toliko banalizovan, da to sad moze da radi ko hoce - aparat i mlin sve handluju.

Ja sam naprotiv apsolutno siguran da je ovo robusta od 3 dinara i da je kafa jedva pitka. Vidjena situacija, pogotovu u Italiji, x puta. E da i kad odem u Italiju samo tu kafu pijem, po mogucstvu u nekom lokalnom bircuzu - jer tradicija i atmosfera. :)

Da napišem i da za vivu nema potrebe da se pušta voda kroz portafilter jer ga mašina greje, izgoreh se kad sam proveravao :)

Vreme ekstrakcije se meri od kad krene kafa, ne od kad pritisnem dugme za kafu? Definitivno je ova kafa previše krupno mlevena, za 10-ak sekundi dobijem 50ml. Tampujem svom snagom, ništa se značajno ne menja. Definitivno ništa bez mlina, ili bar da tražim u nekoj pržionici gde će bolje samleti kafu.

Ne može bez mlina. I pržionica ne može da melje naslepo.

Ok, ali poenta je da uporedimo rezultat na profesionalnoj opremi vs kucna sa istim zrnima. Video sam stavio ne da tumacimo kafu koju koriste, nego sa kakvom distribucijom aparat da napitak.

Da napišem i da za vivu nema potrebe da se pušta voda kroz portafilter jer ga mašina greje, izgoreh se kad sam proveravao :)

Vreme ekstrakcije se meri od kad krene kafa, ne od kad pritisnem dugme za kafu? Definitivno je ova kafa previše krupno mlevena, za 10-ak sekundi dobijem 50ml. Tampujem svom snagom, ništa se značajno ne menja. Definitivno ništa bez mlina, ili bar da tražim u nekoj pržionici gde će bolje samleti kafu.
Ako koristiš portafilter iz koga nisi izvadio onaj disk onda ti tamper nije potreban, ništa time ne dobijaš.
Kada ti stigne mlin onda izvadiš disk pa lagano vežbaj dok ne dobiješ ukus koji ti odgovara.

Koja kafa?
Na mom Delohgiju za malu solju espresa treba 20-25 sekundi. Sve 3 kafe koje sam probao su za espresso, nije pot i sl

@mstojanov , kafa je osnova nad kojom gradiš ceo proces. Tek sa sa ovom robustom ne bi provalio oscilacije u procesu, sem ekstremnih.

Nidzo, bez obzira da li je robusta ili arabika, profesionalna oprema ce da iz te kafe izvuce maksimum. Taj maksimum je nedostizan na kucnoj opremi. To je moja poenta. Msm, ja bih zaista voleo da to nije tako, i da uz dobar, konzistentan proces mozemo da dobijemo istu kafu kao u kaficu, ali barem ja nisam to uspeo, a bavim se pripremom kod kuce vec pune 2 godine (trenutno sam na trecem aparatu). Odem u neki kafic, odusevim se njihovim zrnima, kupim, napravim kod sebe i to bude dobro, ali ipak ne ispadne wow kao kod njih. Razlika je u kompleksnosti kafe koju osetim kod sebe i kod njih. I ovo govorim za naptike sa mlekom, gde bi po pravilu trebalo da se manje oseti razlika. Naprotiv, moj kapucino ne izvuce tu ostrinu ukusa i aromu iz zrna koju dobijem u kaficu, vise naginje ka ravnom, staticnom ukusu.

Zanima me, da li si nekad bio u nekom kaficu gde si se raspametio njihovom kafom, kupio zrna i napravio kod kuce?

Ja bi najviše voleo da je @nidza u pravu. Ja se espressom bavim duže od 15 godina i kao što reče @mstojanov do sada nisam uspeo da reprodukujem tu kompleksnost arome sa istim zrnom koje sam pio u specialty kafeteriji. Probali su mnogi koje poznajem sa dosta dobrim aparatima koji koštaju i preko 2000 i nisu uspeli.
Ostaje samo da nas @nidza pozove na kafu i otkrije svoje znanje koje mi ne posedujemo. Znači odemo sa nidzom u recimo Koppu i popijemo po espresso, kupimo zrno i odemo kod nidze da nas nauči kako se to pravi isti espresso kao u Koppi. Može?

Ne savetujem te da skidaš krema disk iz portafiltera, prvo zbog garancije a drugo jer je priprema bez diska izuzetno zahtevna za nekog ko to još nikad nije radio. Saeco je napravio sasvim pristojan sistem sa tim diskom. Disk ispod ima oprugu koja je kalibrisana tako da otvori ventil koji propušta kafu tek kad pumpa napravi pritisak od 9 bara. Bez diska, ti moraš granulacijom mlevenja i doziranjem sam da obezbediš da kafa ne krene pre nego što se napravi pritisak od 9 bara. Treba ti baš ozbiljno dobar mlin za tako nešto. Zašto? Jeftiniji mlinovi ne prave granulat istih dimenzija, neke čestice su finije, neke grublje i onda dolazi do neravnomerne ekstrakcije. Kvalitetniji i skuplji mlinovi su precizniji i melju kafu uniformno čime se smanjuje mogućnost greške u ekstrakciji. Kad si zadovoljio kvalitet mlevene kafe, onda te čekaju varijabile doziranja i distribucije kafe. Tampiranje je najmanji problem. Tampiranje ne služi da se kafa kompresuje u čvrstu masu nego da se samo dodatno rasporedi u portafilteru.

U ovoj početnoj fazi, mlin ti služi samo da piješ sveže samlevenu kafu jer zrno bolje čuva aromu nego samlevena kafa. Moj ti je savet da ostaviš disk na mestu. Sa diskom ne moraš da se brineš oko svih varijabili pripreme kafe. U taj portafiler ide oko 14g kafe, tampiraš blago, samo da poravnaš. Pustiš kafu i ne misliš. Uvek ćeš dobiti sličnu kafu. Bez diska su razlike ogromne, od splačine do sasvim pristojnog espressa.

Što se tiče granulacije mlevenja, najbolje je da kupiš neki Brazil blend u kafeteriji i da ti samelju, pa na osnovu toga da melješ na sličnu finoću mlevenja.

Ako želiš da popiješ tu crvenu pilulu i kreneš rupom za dna, skini disk pa se igraj :) Ja sam dao savet, a na vama je da li ćete ga prihvatiti ili ne.

Vreme ekstrakcije se meri od trenutka kad si pritisnuo dugme za ekstrakciju. Na Vivi ne moraš da puštaš vodu pre pripreme, čak mislim da je i kontraproduktivno jer se grupa brzo hladi i temperatura na kraju ekstrakcije značajno pada. Poželjno je da pustiš vodu samo ako si prethodno koristio paru jer je tad grupa zagrejana na 120 stepeni pa mora da se ohladi za sledeću pripremu kafe. U protivnom ćeš dobiti kafu zagorelog ukusa. Para služi i za takozvani temperature surfing, gde na kratko prebaciš na paru da podigneš temperaturu grupe za svetlije kafe. Guglaj ako te zanima, da ne zatrpavam ovde sa postovima.

Poslednja izmena:
Jel istina da pričamo o kompleksnosti kafe sa mlekom iz kafića @mstojanov? Ne, nisam poželeo ničiju kafu da nosim kući odavno, kupujem svežu kafu koja mi se više sviđa. Ranije jesam. Takođe ne pijem kafe sa mlekom, smatram da pokvare dobru kafu. Jedini napitak koji pijem trenutno je 16 u 32 iz jako sveže kafe, koja mi stiže 2-3 dana od pečenja.

@xalexas ovo je sad malo spin jer specialty kafiterija sprema blend za svoju mašinu, mlin i proces, to kod kuće nećeš da dobiješ verovatno ni sa istom mašinom, ali to opet ne znači da će razlika uvek biti bitna. Diskusiju si započeo kad si napisao da kod kuće ne može da se spremi dobar napitak kao na profesionalnoj mašini, ja kažem da može, jer pre svega koristim bolju kafu nego kafići. Uopšte me ne interesuje da izvlačim 110% iz lošije kafe, ako kod kuće mogu 95% iz bolje i skuplje. Kafiteriji to znači, da iz najjeftinijeg ulaza da dobiju najskuplji izlaz, kućnom uživaocu ni najmanje.

Nadam se da smo se razumeli da je kafa bitnija od mašine, takođe od nje je bitniji i mlin.

Kao pocetnik kapiram sta obojica pisete.
Mene samo zanima gde ste i kada u kaficu popili kafu za pozeleti?
To je bas bas retkost, jer tacno i sa najboljom kafom i aparatom, istu prave nezainteresovani likovi

@nidza O kakvom spinu pričaš? Ko je uopšte pominjao blend? Podrazumeva se da probamo single origin, evo konkretno Ethiopia Yigracheffe iz Koppe. Idi u Koppu i popi tamo taj espresso, kupi isto zrno i napravi kući espresso. Ako nemaju to zrno u mlinu može i Brazil Dattera, to valjda sigurno stalno imaju. Ako tvrdiš da možeš da reprodukuješ tu kompleksnost zrna, ja sam otvoren za poziv da mi objasniš kako se to radi jer ja to očigledno ne znam, a ni mnogi drugi koje poznajem.

@nemanjabgd84 Možda da odeš do Gradske pržionice, Koppe kod hrama sv. Save (manja gužva nego na Terazijama) ili D59 u Dobračinoj. Svi oni sami peku kafu. Na žalost, dešava se da ubodeš i nekog nezainteresovanog. Kafeteriju izbegavati, tamo su valjda svi nezainteresovani :)

@nidza

To je skroz OK kvailitetna zrna su najbitnija, ali bices veoma prijatno iznenadjen nekom prilikom kad probas tu kafu koju ti pijes kad je spreme na profesionalnoj opremi. Bas bih voleo da se to desi, jer ces i sam videti razliku. Do tada nema ni poente da diskutujemo na tu temu.

@nemanjabgd84

U Beogradu ima puno mesta gde prave super kafu, zavisi sta volis. Ja preporucujem La Casa De Caffe (Bg H20), oni spremaju na La Marzocco, kafa ubija; Artist na Dorcolu, isto je super kafa, naravno - sve Kafeterije.

Nepopularno misljenje - ja kao ljubitelj tamnije pecene kafe cesto volim da popijem u CoffeeDream-u, i tako na nekim random mestima gde sluze Barcaffe ili Julius Meinl, pa kafa ispadne bombona. : )

@nemanjabgd84 Možda da odeš do Gradske pržionice, Koppe kod hrama sv. Save (manja gužva nego na Terazijama) ili D59 u Dobračinoj. Svi oni sami peku kafu. Na žalost, dešava se da ubodeš i nekog nezainteresovanog. Kafeteriju izbegavati, tamo su valjda svi nezainteresovani :)
Joj, mozda sam i pisao. Svojevremeno sam kod njih napravio 2 svoja blenda i razocarao se maks. Long story short, 2 slicna blenda Nikaragva Maragogip (potrefih?) I Indija Malabar. Odnosi 60-40 i 80-20. Medim.ka dark roast.
Neverovatno mi je bilo da su obe bile prekisele i to je kiselija bila ova 60-40 sto mi je delovalo nemoguce s obzirom na udeo robuste..
@nemanjabgd84

U Beogradu ima puno mesta gde prave super kafu, zavisi sta volis. Ja preporucujem La Casa De Caffe (Bg H20), oni spremaju na La Marzocco, kafa ubija; Artist na Dorcolu, isto je super kafa, naravno - sve Kafeterije.

Nepopularno misljenje - ja kao ljubitelj tamnije pecene kafe cesto volim da popijem u CoffeeDream-u, i tako na nekim random mestima gde sluze Barcaffe ili Julius Meinl, pa kafa ispadne bombona. : )
Taj deo oko bgh2o izbegavam.
Ovo na Dorcolu mesto ne znam.
Tamo sam isao u Kofein.
A KFT mi se ne dojmi bas, pogotovo jer su potisnuli regularni blend na racun latino blenda.
Samo mi se Kuba tamo svidja, ali ume bajata da bude

@nemanjabgd84 Ako voliš Kubu koja je meni nepitka zbog gorčine, probaj Brazil Kahoerinja iz Koppe. Nije tako gorka ali nije ni citrusna.

Blendovi po pržionicama su za izbegavanje. Oni se uglavnom prave da se potroše single origin kafe koje se nisu dobro prodavale. Ima sigurno i izuzetaka, ali ja nisam nikad popio dobar domaći blend. Blendovi se po pravilu uvek peku tamnije da bi se prikrio slabiji kvalitet.

@nemanjabgd84

Jasno. Probaj sa Artistom, dobra im je kafa - to je otvorio jedan od lead barista iz Kafeterije. Kofein nema svoju kafu, uzimaju iz Gradske przionice.

E bravo, bas imam dobar primer za Kafeterijin Latino blend da se nadovezem na temu o kojoj diskutujemo - kupio sam 250g za probu, nisam nikad pio pre toga, ali sam uzeo jer su ta zrna bila najsvezija u tom lokalu. Popio sam posle toga jos 250g kod kuce i onda sam jednom prilikom narucio kod njih makijato - Latino blend, i kad sam probao, nije mi se dopalo. Zasto? Osetio sam ustvari pravi ukus te kafe - kiselkasto, arome sumskog voca , sa blagim telom. Ja na svom aparatu ne uspevam da izvucem tu aromu, i zato se meni u kombinaciji sa mlekom bas dopada. Kod njih ne, jer je za moj ukus previse kiselkasta.

Nazad
Vrh Dno