Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Ja sam uzeo u petak RN 13 Pro, razlog je što je baterija na LG V20 već oslabila, a mnogo koristim snimanje i nisam hteo da uzimam zamensku, uz to, bilo je možda i vreme za zamenu, mada telefon savršeno radi.

Dvoumio sam između 13 i 13 pro, negde sam čitao da na svim ranijim modelima je kasnila stabilizacija fotografisanja. U Mi prodavnici sam slikao sa oba telefona, nisam uočio nikakav nedostatak, kako se stisne "dugme", uslika se. Međutim, kad se istovremeno slikao pokret, slika na 13 je bila mutna, dok na 13 pro oštra ko žilet i to je u stvari zahvaljujući dvema stabilizacijama, ako sam dobro razumeo.

Juče mi se ugasio telefon, punjenje do 100% je trajalo 61 minut, duže nego deklarisano. Baterija se prazni brže nego što sam očekivao, kao laik, pogasio sam sve što sam umeo.

Moj neki utisak je da telefon odaje utisak nekako pravog kineskog, sve mi je bledunjavo, isprano, zvukovi me asociraju isto, čak i ovaj prizvuk kucanja tastature mi je ko da udaram bambus.

Nervira me opcija zaključavanja telefona i potom otključavanje, moram dva puta da kucnem, pa da prevučem prstom, pa onda da nacrtam kod, niti može da se to ugasi, niti produži duže od 10 minuta.

Opcije šerivanja nisu dostupne odmah ili moguće na više fotografija štikliranjem.

Dosta slikam iz različitih uglova i fotografije se onda okrenu naopako, a izrotirati ih, traži nekoliko klikova i to mi baš smeta.

Tekst i slova sam povećao do kraja, ali ne mogu dobro da čitam stranice na netu i mučim se, dok kod LGija odlično vidim.

Ima još stvari koje mi smetaju, al ih pripisujem navici na predhodno telefon u neukosti da ga još uvek podesim.

Obzirom da je moj LG V20 model 2016, prvi sa dve kamere i Androidom 7, očekivao sam neuporedivo više.

Kod moje supruge, đaci ovu firmu zovu " Žaomi", nisam daleko da im se pridružim. Telefon je poskupeo, ako rešim da ga prodam, možda čak i zaradim.

Jel to Pro 4G ili 5G?

Iskreno, nisam baš najbolje shvatio ove zamjerke. :)

Samo pro.
Ne umem bolje da objasnim, mada nema šta, danas sam recimo svaki čas morao da otključavam telefon, a ruke ukazane.

Dalje, danas sam slikao, hvale se zumom od nekoliko puta bez degradacije slike. Default je zum x 1, ali tad je skroz mutna slika ako je blizu objekt, mora da se prebaci na x 0,6 i to za svako ponovno slikanje jer ne pamti zadato i vraća se na svoje, tvrdoglav.

Ovih 120W je nestvarno brzo... Znači staviti telefon da se pripuni malo je jednako napuniti ga skroz.
Jedino ne znam koliko je pametno koristiti ovaj punjač svaki dan? Telefon se ne greje nešto posebno, pretpostavljam i da je baterija podeljena u dve ćelije ali opet mi je upitna ova brzina punjenja na nešto duže staze... Nema šanse da se baterija ne degradira brže nego obično ovako.

Ovih 120W je nestvarno brzo... Znači staviti telefon da se pripuni malo je jednako napuniti ga skroz.
Jedino ne znam koliko je pametno koristiti ovaj punjač svaki dan? Telefon se ne greje nešto posebno, pretpostavljam i da je baterija podeljena u dve ćelije ali opet mi je upitna ova brzina punjenja na nešto duže staze... Nema šanse da se baterija ne degradira brže nego obično ovako.
Trebalo bi da može da se ograniči nivo opcijom ”optimizovano punjenje’?

Da, dva stereo zvučnika, reklamna glupost, nije baš dovoljno glasno, a ni jasno na spikerfonu. Kvalitet samog zvuka, ako se uopšte može pričati o tome, je isto lošiji nego na LGu, mada taj telefon ima odličan DAC, Bang & Olafson, davna 2016 godina, praistorija.

Pa ne puni se on konstantno 120w,čak se i ne puni vecinom na 120,pitanje je dal i ikad dobaci dotle.U startu verovatno 100tinak,posle je na 60w,kad ga čačkaš vrv 20w..

Samo pro.
Ne umem bolje da objasnim, mada nema šta, danas sam recimo svaki čas morao da otključavam telefon, a ruke ukazane.

Dalje, danas sam slikao, hvale se zumom od nekoliko puta bez degradacije slike. Default je zum x 1, ali tad je skroz mutna slika ako je blizu objekt, mora da se prebaci na x 0,6 i to za svako ponovno slikanje jer ne pamti zadato i vraća se na svoje, tvrdoglav.
Da, to je 4G model. Opet mi je čudno da ne osjetiš napredak u odnosu na taj 7-8 godina star LG pa magar on bio tada flagship. Na recenzijama ti telefoni prilično dobro kotiraju.

Da, to je 4G model. Opet mi je čudno da ne osjetiš napredak u odnosu na taj 7-8 godina star LG pa magar on bio tada flagship. Na recenzijama ti telefoni prilično dobro kotiraju.

RN radi potpuno tečno, neuporedivo bolje, trenutno se otvara bilo šta. Ne igram igrice, a vidim da se kroz njih ocenjuju performanse, verovatno se tu vidi bolje kvalitet, dok je meni prevashodno ono što sam zamerio.
Na LGju se pipne tačka na monitoru i on izoštri fotku, na Ranu danas ništa, možda treba da se negde podesi.

Drugo punjenje danas, sa 1% do 100%, 35 minuta, možda i kraće, zadremao sam bio. Juče sam telefon ubacio u "fastboot" nakon samo gašenja i možda je zato punjenje bilo jako dugo.

Nisam imao telefon sa brzim punjenjem, mislim da može da se odabere mod punjenja pri spajanju na punjač pa možda je to u pitanju.

Što se kamere tiče, trebalo bi da fokusira onaj dio koji tapneš na ekranu i to vjerovatno ima u podešavanjima kamere, čudi me da nije podešeno kao podrazumjevano.

Djeluje mi da će ti naleći telefon samo da prođe malo vremena.

Meni je bi bitno to što kažeš da nema štopanja jer zbog cijene razmatram i taj Pro 4G. Igrice ne igram, eventualno nekada neku zabavnu, a one su same po sebi lake i jednostavne za telefon.

Ne, zaista radi fluidno, taj izraz se koristi umesto tečno.
Našao sam u kameri podešavanja, ali običan korisnik je na automatici, nisam profi.

Rekoh već, navika je čudo, čovek joj robuje.

Gledao sam Pro 5G, on može da snima 4K, što mi nije od značaja i podržava 5G, što izgleda da se neće omasoviti.

Pa ne puni se on konstantno 120w,čak se i ne puni vecinom na 120,pitanje je dal i ikad dobaci dotle.U startu verovatno 100tinak,posle je na 60w,kad ga čačkaš vrv 20w..
The Redmi Note 13 Pro 5G comes with, a 67W power adapter, and a 6A-rated USB-A-to-C cable.
The said adapter refilled 49% of the Redmi Note 13 Pro battery in 15 mins and 83% in 30 mins. A full charge took 42 minutes, which is quite fast.

40-ak minuta od 0 do 100% za 5100 mah bateriju je odlično

Danas sam pustio da se isprazni do 5% i do 100% ga je napunio za 20 minuta. 😃

S tim da se u jednom trenutku fino ugrejao, ne da je bio vruć ali osetno topao, verovatno kada je svih 120W isporučivao.
Ne verujem da je to baš prezdravo za bateriju, ajde sada, ali recimo leti da ga puniš to će pošteno ugrejati telefon.

Mada u suštini samo zameniš kabl, ovaj je 6A, bez njega neće puniti tako brzo, svešće brzinu na onu koliko je kabl rangiran... Imam onaj pleteni iz Mi Store, on je 3A, tehnički uz ovaj 120W punjač bi trebalo da prepolovi...

Meni nedostaje notifikacijska lampica, ajde manje za notifikacije posto imam sat pa imam obavestenja na njemu ali mi najvise fali da vidim kad je napunjen.

Malopre uzeh klincu na obnovi ugovora ,13 pro plus,i na prvu mi se bas mi se svideo telefon.

Već su krenule žalbe za proximity senzor. Poluproizvod je izgleda ponovo. Šteta nekad su telefoni bili zaista kvalitetniji i jeftiniji.
Opcije koje nedostaju:
Led pulsirajuća lampica za obaveštenja
3.5mm džek
Slot za SD karticu
Prednji blic
Pravi proximity senzor

Led lampicu danas nema 99,99% telefona
3,5 mm džek nema 70% telefona
Prednji blic nije imalo 95% ikad proizvedenih telefona.
Sada kada telefoni sve češće imaju po 256 Gb memorije, SD kartica nije uopšte toliko bitna kao prije.

E Proximity može biti problem. Ali nisam čuo da se previše žale.

Valjda 3.5 mm dzek nema samo pro plus model. I sto rece covek ako je 256gb memorije sta ce ti sd kartica.

Nova promocija, sada idu slušalice....

Nedostajaće mi recenzije xiaomi telefona zbog razlaza sa Benchmarkom..😔

Vrh Dno