Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

A koja je sad ovo fora da ne nudi i ne moze da se setuje da povuce win sa ssda 🤔 nego mi izbaci taj plavi ekran i ako izaberem gornju opciju sve radi, donja ne radi.

Prilozi

• IMG_20240101_133028965.jpg
    IMG_20240101_133028965.jpg
    249 KB · Pregleda: 69
Ne bilo je prekasno vec je sam krenuo proces dalje nakon jedno 3 min, a pisalo je da ce sam odluciti za 59 sek :)

I to nudi samo jedan od hardova, inace je poslednja 10tka sa flesa a key za 11 pro

Povadio bi druga dva kabla i ostavio samo ssd da ne prolazi ovako. Bas da vidim da li bi ga izbacio u opcijama za setovanje

Au covece ti napravi cistu filozofiju od instaliranja jednog windows-a. Ne vidim problem da prekines nesto i da uradis kako ti je receno, sama instalacija windows-a na ssd je za 4-5 min gotova. Najvise vremena oduzme posle setovanje istog windows-a.

A kad podesiš sve uradiš lepo backup image u Macrium reflect i sledeći put restore za 10min.

@Antara moze li sa ovom trail verzijom od 30 dana? "reflect_home_setup_x64" na sta se pravi image na diskovima ili fleski? pozz

@Antara moze li sa ovom trail verzijom od 30 dana? "reflect_home_setup_x64" na sta se pravi image na diskovima ili fleski? pozz
Može samo traži kod ako ne kroz aplikaciju onda na sajtu. Trebalo bi da radi. Pravi usb rescue disk gde god poželiš i onda image. Bilo ovde 100 puta već pretraži temu.

Slabo kapiram taj usb rescue disk videcu.. a i ovaj sto sam mu reklamirao flesku jos 8 decembra mogo bi da se javi 😒

Backup se pravi na bilo kojoj mediji priključenoj na PC a koja ima dovoljno mesta, unutrašnji disk/SSD, USB povezan ili na networku. Backup napravi file sa ".MRIMG" nastavkom i kada je uključena opcija za sredje komprimovanje taj file veličine je oko 75% od totalne zauzetosti na disku od kojeg se pravi backup. Posle kada se napravi full backup mogu da se odrade backup kao Incremental ili Differential koji su daleko manje jer snimaju samo razlike između 2 backup-a
Ovako to izgleda kod mene
1704872647014.png
Onaj prvi je Full backup. drugi je consolidovana 2 posle toga a treći je od juče kada je bilo malo promena na C disku. Danas će biti nešto veći jer su Windows imali update. Može da se namesti da radi automatski po nekom rasporedu koji odrediš ili manuelno kad hoćeš i da zadrži koliko hoćeš backup fajlova ali ne treba više od 2-3.
USB Rescue disk se pravi iz samog programa i sadrži sve što treba za butovanje (WindowsPE). za vraćanje backup-a i funkcije za popravku problema itd.
1704873143328.png

Ja sam sinoć skinuo normalno, ako danas ne radi bas... Sad cu probati opet kad dodjem na posao.

Radi

KB5034441 Update 01-09-2024 fails to install 0x80070643

Korisnici WIN10 imaju problem sa poslednjim updateom KB5034441. Problem je premala "recovery" particija. Neki opsti savet je da se saceka i ne dira rucno particija jer se u narednom periodu ocekuje fix za ovaj problem.

Od skoro je poceo da iskace CMD prozor, i ako sam kojim slucajem u igri, samo me izbaci na desktop, kao da sam uradio Alt Tab varijantu. I naravno, pojavi se CMD.
c\Users\xxx\Appdata\roaming\i onda neko bezveze ime (koje je u stvari exe bez extenzije).
Obrisao sam, pa ce da vidim. Nego, zna li ko sto se to pojavljuje i kako da ga permanentno ubijem, ako krene ponovo da iskace.

Prilozi

• CMD.jpg
    CMD.jpg
    25.3 KB · Pregleda: 47
Obrisao sam, pa ce da vidim. Nego, zna li ko sto se to pojavljuje i kako da ga permanentno ubijem, ako krene ponovo da iskace.

Ako pokrenem neki anti virus, 90% programa ce da mi pobrise :D

PS. Sad sam skenirao sa ovim zadnjim preporucenim i nema nista na c particiji....

To jeste virus, malo starije generacije
Da bi ga očistio i sve što je usput zakačio, moraš to da obaviš sa sistema koji si podigao sa USB fleša, ili da odneseš hard nekome ko će to da uradi. Ne čisti se virus tako što ćeš instalirati AVP na već zaražen win.
Sa obzirom da očigledno nisi upućen (nhf), pusti nekog iskusnog da to obavi.

Probaj i ovo

Napravio sam Live instalaciju Windowsa na USB-u i nista nije kriticno nasao. U par arhiva koje sam poskidao sa Torrent-a je bilo nesto, to sam pobrisao, a ovako u sistemu, nista.
Evo sad ga chekiram sa online varijantom Eset-a, pa da vidimo

Kada skeniras racunar treba da budes u safemodu jer samo tada ako je na nekom bitnom mestu se zakacio mozes da ga obrises ovako ako si regularno u windows ako ga imas i nadjes moze da se desi da ti windows zbog svojih pravila ne dozvoljava da obrises taj fajl koji je problematican.

Primijetio sam da često kad računar ode u sleep, popijem restart nakon što krenem da nastavim sa radom. Pregledao log i dobijam ovu grešku - "Windows failed to resume from hibernate with error status 0xC000000"

Šta može biti, guglajući dobijam svašta, inače sistem je svjež, up to date. Jedino mi pada na pamet da nije zbog undervoalta procesora mada sam mu radio dosta testova uključujući i Prime95. Undervoltovana je i grafika isto.

Primijetio sam da često kad računar ode u sleep, popijem restart nakon što krenem da nastavim sa radom. Pregledao log i dobijam ovu grešku - "Windows failed to resume from hibernate with error status 0xC000000"

Šta može biti, guglajući dobijam svašta, inače sistem je svjež, up to date. Jedino mi pada na pamet da nije zbog undervoalta procesora mada sam mu radio dosta testova uključujući i Prime95. Undervoltovana je i grafika isto.
Kod mene je isti problem pravio avast, prestalo je kad sam ga bacio u đubre.

Imam F-Secure Total, licenciran, hm

Sta je trenutno najmanje zlo od tiny/debloated verzija?

Treba da ide na Windows 10 32bit tablet sa Atom procesorom i 2GB RAM-a, radi i standardna 10ka ali na granici je, probao bih da vidim kako se ponasa neka svedena verzija posto mi je to backup backupa pa mogu da se zavitlavam.

LTSC OptimaMod prvobitno izdanje

Ako ćeš neki stariji build OS-a, pogledaj free stvari kod Oprekin-a.

Da li neko ima uporedna iskustva sa Windows 10 LTSC i Windows 10 LTSC Iot na neki duzi vremenski period i sta mu se bolje pokazalo, koje su razlike na koje ste naisli ?
Citao sam svasta po netu i samo me glava zabolela.

Nazad
Vrh Dno