Šta je novo?

Pomoc oko biranju klime, 16m2 soba

monique90

Poznat
Učlanjen(a)
05.10.2023
Poena
30
Previse razlicitih tema ima u glavnoj temi pa sam odlucila da napravim novu moju temu, molim vas nemojte premestati ovo u neku drugu temu. Hvala.
Pozdrav svima, pre nekih mesec, dva sam kupila klimu GREE MUSE Evo Wifi, klimu namestili, ja kupila digitalni merac sobne temperature i onu uticnicu sto meri potrosnju (merac snage), i tako sam ja gledala kako klima radi. Prostoriju koju grejem je jedna soba od 16m2. Prvi utisci sa klimom su bili sledeci: klima se pali, greje dok ne postigne zadatu temperaturu 22c vuce iz zida oko 1.2kw i polakao opada kako se soba zagreva, dodje do 600w i to je to, tako radi jos nekih 10 minuta i onda se ugasi, temperatura ako pamtim 23.8c, kada krene soba da se hladi tako do nekih 22c klima se ponovo pali, povuce nekih 800-900w nekih 3 - 4 minuta i onda ponovo dodje do 600w i tako radi nekih 10 - 20 minuta pa se ugasi ponovo jer je postigla zeljenu temperaturu. Tako je radila i posle nekoliko dana neprestanog rada, zidovi lepo zagrejani i sve ali tako kada se ugasi kada postigne tu temperaturu onda je onako neprijatno bez tog toplog vazuha koji pirka u sobi i pocinje da me nervira. Buka u sobi je bas losa cak i kada je na fix fan1, budila me je nocima dok se nisam navikla, spoljna jedinica pravi neke vibracije pa cela kuca rezonuje kao neka masina da radi u podrumu :D. Sad zalila sam se od pocetka i konacno sam dobila zamenu ili povracaj novca, to je bas duga prica sta sam sve morala da radim da bi to dobila, ali eto. Nadam se da vas nisam smorila jer ste se svi naslusali kako MUSE klime rade koliko vidim, ali eto ja da objasnim moju klimu.
Sad koju klimu da uzmem za taj novac, a mogu i da doplatim nekih 20k din. Dobila sam savet za LG s12eq, i preporuku da morad da uzmem neku klimu koja malo nize modulira kako nebi pregrevala sobu od 16m2. Dajte mi neke preporuke za klimu da mogu da se raspitam gde ih ima prenego mi skinu ovu klimu. Neko mi je isto rekao neki Daikin bi bio super.
Hvala unapred

Da li je stan ili kuća, ima li izolacije i kakva je stolarija ?

Kuca, cigla pola metra zid, drvena stolarija sve sredjeno silikonskim trakama i normalnim silikonom, spremno za zimu. Ima dva plafona, stari i onda novi od knaufa.

Previse razlicitih tema ima u glavnoj temi pa sam odlucila da napravim novu moju temu, molim vas nemojte premestati ovo u neku drugu temu. Hvala.
Pozdrav svima, pre nekih mesec, dva sam kupila klimu GREE MUSE Evo Wifi, klimu namestili, ja kupila digitalni merac sobne temperature i onu uticnicu sto meri potrosnju (merac snage), i tako sam ja gledala kako klima radi. Prostoriju koju grejem je jedna soba od 16m2. Prvi utisci sa klimom su bili sledeci: klima se pali, greje dok ne postigne zadatu temperaturu 22c vuce iz zida oko 1.2kw i polakao opada kako se soba zagreva, dodje do 600w i to je to, tako radi jos nekih 10 minuta i onda se ugasi, temperatura ako pamtim 23.8c, kada krene soba da se hladi tako do nekih 22c klima se ponovo pali, povuce nekih 800-900w nekih 3 - 4 minuta i onda ponovo dodje do 600w i tako radi nekih 10 - 20 minuta pa se ugasi ponovo jer je postigla zeljenu temperaturu. Tako je radila i posle nekoliko dana neprestanog rada, zidovi lepo zagrejani i sve ali tako kada se ugasi kada postigne tu temperaturu onda je onako neprijatno bez tog toplog vazuha koji pirka u sobi i pocinje da me nervira. Buka u sobi je bas losa cak i kada je na fix fan1, budila me je nocima dok se nisam navikla, spoljna jedinica pravi neke vibracije pa cela kuca rezonuje kao neka masina da radi u podrumu :D. Sad zalila sam se od pocetka i konacno sam dobila zamenu ili povracaj novca, to je bas duga prica sta sam sve morala da radim da bi to dobila, ali eto. Nadam se da vas nisam smorila jer ste se svi naslusali kako MUSE klime rade koliko vidim, ali eto ja da objasnim moju klimu.
Sad koju klimu da uzmem za taj novac, a mogu i da doplatim nekih 20k din. Dobila sam savet za LG s12eq, i preporuku da morad da uzmem neku klimu koja malo nize modulira kako nebi pregrevala sobu od 16m2. Dajte mi neke preporuke za klimu da mogu da se raspitam gde ih ima prenego mi skinu ovu klimu. Neko mi je isto rekao neki Daikin bi bio super.
Hvala unapred
Daikin FTXF25D ili Lg S09/12EQ.

Još jedno pitanje, bude li kod vas hladnih zima sa velikim minusima ili zivite južnije gdje je toplije i blage zime

Fujitsu 12KMCC nisko modulira ( do 140 W na grejanju, na hlađenju i niže ). Retko se pali/gasi, tiha je i vrlo precizno održava zadatu temperaturu. Cena je 79990.

Kod mene greje sobu od 23,5m2. Noćas je bila isključena, a evo kako radi od jutros:

Prilozi

• Screenshot_2023.12.18_12.03.31.102.png
    Screenshot_2023.12.18_12.03.31.102.png
    52.8 KB · Pregleda: 70
Fujitsu 12KMCC nisko modulira ( do 140 W na grejanju, na hlađenju i niže ). Retko se pali/gasi, tiha je i vrlo precizno održava zadatu temperaturu. Cena je 79990.

Kod mene greje sobu od 23,5m2. Noćas je bila isključena, a evo kako radi od jutros:
To izgleda odlicno, koliko je vremena vec imate?

@monique90

Kupljena pre par meseci... prva grejna sezona. Držim je uglavnom na AUTO FAN, jer ona i inače retko prihvata manuelno podešavanje jačine izduva tj. brzine ventilatora, što neki navode kao manu Fujitsu klima.

Mogu da ti preporucim daikin ftxf35, imamo ga kod kuci, danas celi dan u Skoplju temperatura od -3 stepena nocas do 11 stepena preko dan, pa evo sad opet -1. Potrosnja na -1, -2 i 0 ide oko 400 do 550w maks (setirana temperatura 23 stepena), a sa druge strane preko dan kad nije bio niko kuci, na 21 stepen trosi oko 170w. U pitanju je prizemlje, postavljena je u sobu od 18m2, al greje i sobu od 12m2. Auto fan celo vreme. Dobra izolacija. Severna orientacija stana. Pali gasi mozda jednom u jedan sat kad je temperatura jako visoka napolje, a i trazimo mi jako niska u kuci. Recimo mi smo trazili 21, a napolje 11 stepena.

Mozda da razmislis o ftxf25, to mozda trosi jos manje. Ja bih predlozio ftxf25, al ga nemam kuci i ne mogu da tvrdim.

U 16.5m2 sobu, plus plakare, krevet to je mnogo malo za bilo koji klima ured sto je 3.5kw po meni. Ako neces on-off, onda 2.5kw japanac

Da ne zaboravim, moja ftxf35 ima night mode rada(mislim da to ima ftxf25) i tako je jako tiha

Da da 25 su 9-ka, 35 su 12-ka ... najbolje bi bilo da uzmem tu 25 daikin. Sad samo cekam da mi vrate novac pa da dodam malo i da je kupim.

Ja u 16kvadrata imam Midea Breezeless i prezadovoljan sam. Greje, ne cuje se i meni najbitnije je da ima fina podesavanja takva da je ne osecam kad duva posebno kad hladi - krevet mi je ispod nje a preko puta radni sto. Jedina mana je sto plastika malo pucketa dok se zagreva ili hladi.

Odgovorio sam u drugoj temi, ali ajde i ovde. Ja sam kupio Daikin FTXF35D (92000+5000 wifi modul)(dvanaestica). Ugradili ga u subotu. Posle sat vremena je počeo ventilator da se čuje, u nedelju došli utvrdili, neka fabrička greška, doći će da mi zamene verovatno sutra, cekaju ventilator. Rekli mi da mogu slobodno da koristim. Upalio sam negde predveče u nedelju, prostorija 16 kvadrata kuhinja + 10 kvadrata soba + 3 kvadrata kupatilo, sve bilo otvoreno. Dole podrumi, neizolovano, gore ploča neizolovana, poluotvoren prostor iznad, ispod isto. Zadao sam 23c ventilator na maksimum, prvih dva sata vukla 1500w, onda spustila na 600 i tako radila do jutra, u kuhinji stigla do 25c, i sobi 20. Vratim na 21c, zatvorim sobu i prebacim na autofan, potrosnja pala na 200w i ceo dan 16 kvadrata drzi na 200-250w stalno duva 34c na izduvu, zadata 21c, u prostoriji termometar na 5 metra od klime kaze 23c, termometar klime isto kaze 23c. Uglavnom toplo, u kratkim rukavima sam. Najbolje radi na autofan. Osim tog ventilatora koji se čuje napolju, i čekam da ga zamene, samim radom klime i potrošnjom sam prezadovoljan. Nisam očekivao da će baš na 200w da mi radi, očekivao sam 400-600w ali ovo je super. Evo i sad radi na 225w. Wi fi kontroler ima i merač potrošnje, ali imam i onaj za utičnicu, pokazuju dosta slično. Ovo je grafikon potrosnje za ponedeljak i utorak, sinoc i preksinoc je bilo oko 0c do -3c kod mene, spustio na 200 w i tako modulira, vidi grafikon, jako retko se gasi. Za sad je testiram u tih 16+3 kvadrata. Ako ovako nastavi planiram jos jednu za dnevni boravak isto 16 kvadrata. 9.3 kw je potrošnja za ponedeljak, što je 387w prosek po satu, bila prostorija hladna, sad se ugrejali zidovi. Za utorak 5.7 kw ili 238w po satu ali sa ovakvom potrosnjom i grejanjem sam zadovoljan. Svakako planiram izolaciju plafona sa 10 cm vune. Ponedeljak od ponoci do 2 ujutru, za 2 sata potrosila 1700w, a utorak samo 500w. Kuhinja se nije grejala ranije. Rozi grafikon je ponedeljak, crveni utorak. Spusta do 170w, to je najnize sto sam video. Dugo sam se dvoumio izmedju Mitsubishi i Daikin. Mitsubishi je mozda bolji ali malo i skuplji, čini mi se. Pre dolaska na forum sam razmisljao i o Fujitsu ali svi se zale na uvoznika i problem sa delovima, čak i monter koji mi montirao kaže isto. Zato sam izabrao Daikin.

Prilozi

• IMG_20231220_000518.jpg
    IMG_20231220_000518.jpg
    62.9 KB · Pregleda: 48
  • IMG_20231220_001348.jpg
    IMG_20231220_001348.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 48
Vratim na 21c, zatvorim sobu i prebacim na autofan, potrosnja pala na 200w i ceo dan 16 kvadrata drzi na 200-250w stalno duva 34c na izduvu, zadata 21c, u prostoriji termometar na 5 metra od klime kaze 23c, termometar klime isto kaze 23c.
Ovo me samo zacudilo malo, no nema veze. Meni na 3 metara od klime na visine glave(180cm) imam termometar sto kaze uvek temperaturu slicnu na onu koju trazim od klime. Ma nema veze imamo nisku modulaciju, a toplo nam je kuci. To se trazi. Pogodio si, svaka cast 😁

SRECNA NOVA SVIMA !!!!!
Danas dolaze da mi skinu klimu i vrate novac ... tako da danas mora isto da kupim klimu, zakljucila sam da zelim Daikin i to je to, sad za ovih 15m2 sto grejem jel bi trebala uzeti 12 ili 9? Trenutno je 12-ka i pregreva prostor stalno pa se gasi i pali na svaki 10 min, od saveta ovde ispada bilo koji Daikin bi bio uredu ali ako moze zadnji put da mi napisete koju.
ftxc25c i ftxf25c su te koje sam ja gledala i dobila najvise saveta.

• Like
Reagovanja: rtx
Ne znam kakva ti je izolacija. Ja čekam da prođu praznici i za 16 m2 uzimam jos jedan Daikin FTXF35D, to je 12. Bas sam uporedno testirao sa klimom Carrier koja na poslu greje 10 kvadrata. Taj Carrier dosta vise potrosi struje jer se stalno pali gasi, i ne spusta ispod 400w. Ovaj Daikin se ne gasi ako fen stavis na auto. U početku sam grejao samo 16m2 pa dodavao 3+16+10. Na tih 16m2 se nije gasio na temperaturi od 23c i potrosnjom od 170w. Trenutno grejem 45m2 sa njom, na zadatih 25c u ostalim prostorijama je bilo 23c. Sinoć je bila vlažnost preko 90% pa je potrosnju sa 270w podigla na 330w i tako modulirala. FTXF se sklapa u Turskoj i ako kupis wifi kontroler nudi malo vise opcija u odnosu na FTXC koji se sklapa u Maleziji. Koji god da izaberes neces pogresiti, ali ja lično sam vise za FTXF, zadovoljan sam ovom pa kupujem istu, necu da eksperimentišem.

Ne znam kakva ti je izolacija. Ja čekam da prođu praznici i za 16 m2 uzimam jos jedan Daikin FTXF35D, to je 12. Bas sam uporedno testirao sa klimom Carrier koja na poslu greje 10 kvadrata. Taj Carrier dosta vise potrosi struje jer se stalno pali gasi, i ne spusta ispod 400w. Ovaj Daikin se ne gasi ako fen stavis na auto. U početku sam grejao samo 16m2 pa dodavao 3+16+10. Na tih 16m2 se nije gasio na temperaturi od 23c i potrosnjom od 170w. Trenutno grejem 45m2 sa njom, na zadatih 25c u ostalim prostorijama je bilo 23c. Sinoć je bila vlažnost preko 90% pa je potrosnju sa 270w podigla na 330w i tako modulirala. FTXF se sklapa u Turskoj i ako kupis wifi kontroler nudi malo vise opcija u odnosu na FTXC koji se sklapa u Maleziji. Koji god da izaberes neces pogresiti, ali ja lično sam vise za FTXF, zadovoljan sam ovom pa kupujem istu, necu da eksperimentišem.
Danas sam porucila FTXC25, stize u petak.

Nemoj samo da utisci budu kao i sa Musom Kesedžijom

I kakvi su utisci?
Iskreno ja sam zadovoljna, dok je bila temperatura iznad nule, klima se nije gasila ni jednom, odrzavala 24c trosila oko 250-300w a vidla sam je da ide i na 180w. Sad kad je ispod nule ide bas cesto u defrost ali odrzava temperaturu u sobi tako da nije neprijatno uopste. Posle defrost vuce malo vise struje nekih 600-700w 10min pa sidje na 500-600w sto bi ja rekla da je ok za temperaturu napolje. Sve u svemu, nema plastika da pucketa kao na gree, spoljna jedinica se ne cuje u sobi, nema vibracije kao na gree, i unutrasnja jedinica da srednjem nivou fan se cuje kao na gree na prom fan levelu u tihom modu, gree je smesna klima, ova daikin je super.
Nemoj samo da utisci budu kao i sa Musom Kesedžijom
Sve je super sad, ja sam prezadovoljna, gree se palila i gasila non stop i trosila struju bas bezveze. Ono bilo kao radi neku modulaciju na 600w kad je iznad nulu pa se pali gasi non stop na svakih 10 min. Ja jednostavno nisam mogla da poverujem da se ovaj daikin ne gasi nego bas lepo odrzava temp.

Kad vreme bude malo bolje i dodje do nekih 6-9stepena, mislim da bi bilo super ako bi mogla da spodelis informaciju o potrosnji

Ova potrosnja na 24c je (y)

Drago mi je da si pogodila klimu 😁

Iskreno ja sam zadovoljna, dok je bila temperatura iznad nule, klima se nije gasila ni jednom, odrzavala 24c trosila oko 250-300w a vidla sam je da ide i na 180w. Sad kad je ispod nule ide bas cesto u defrost ali odrzava temperaturu u sobi tako da nije neprijatno uopste. Posle defrost vuce malo vise struje nekih 600-700w 10min pa sidje na 500-600w sto bi ja rekla da je ok za temperaturu napolje. Sve u svemu, nema plastika da pucketa kao na gree, spoljna jedinica se ne cuje u sobi, nema vibracije kao na gree, i unutrasnja jedinica da srednjem nivou fan se cuje kao na gree na prom fan levelu u tihom modu, gree je smesna klima, ova daikin je super.

Sve je super sad, ja sam prezadovoljna, gree se palila i gasila non stop i trosila struju bas bezveze. Ono bilo kao radi neku modulaciju na 600w kad je iznad nulu pa se pali gasi non stop na svakih 10 min. Ja jednostavno nisam mogla da poverujem da se ovaj daikin ne gasi nego bas lepo odrzava temp.
Daikin je Japanac, jelte.

Kad vreme bude malo bolje i dodje do nekih 6-9stepena, mislim da bi bilo super ako bi mogla da spodelis informaciju o potrosnji

Ova potrosnja na 24c je (y)

Drago mi je da si pogodila klimu 😁
Kad bude bilo malo iznad nule javljam se .... a gledam da uzmem neki kabal grejac i da stavim na limu ispod tacne da je greje kad je ispod nule da ne ledi mnogo, mozda mu pomogne da ne ide toliko u DF.
Daikin je Japanac, jelte.
Iskreno nisam sigurna ali mislim da jeste.

Kad bude bilo malo iznad nule javljam se .... a gledam da uzmem neki kabal grejac i da stavim na limu ispod tacne da je greje kad je ispod nule da ne ledi mnogo, mozda mu pomogne da ne ide toliko u DF.

Iskreno nisam sigurna ali mislim da jeste.
Mislim da nece jer moj Daikin sto greje sobicu se ne zabeli ali opet ide u kontrolni defrost cesto, takav mu je program rada.

Istu klimu imamo, tako da mogu da potvrdim ovo što si napisala. Danas mi ceo dan nije išla u dF, ali ovih nekoliko dana koliko je bila temperatura u debelom minusu prečesto je išla u dF. U jednom momentu je propeler krenuo da zakačinje led u tacni, i kad smo već kod toga, apsolutno mi je nejasno zašto su ostavili samo jednu rupu na tacni. Midea ima rupe na sve strane, tako da voda slobodno otiče gde god hoče. Već osećam da će ovo biti veliki problem svake sledeće zime, pa će morati da radi džezva. Verujem da su imali dobar razlog da ostave tu jednu rupu za odvod, ali iz prakse se pokazalo loše, barem kod mene. Morao sam na -6 da sipam toplu vodu u tacnu kako bi prestalo da tandrče.

Reci mi kako ti se ponaša Daikin kada radi dF? Čuje se ispuštanje gasa kroz unutrašnju jedinicu? Da li ti klima prenosi vibracije na zid? Svaki put kad krene da radi dF prvo što čujem je šištanje gasa, a onda krene SJ da se čuje kao mlazni avion. Kad se završi dF onda miruje minut-dva, a onda krene da se zaleće, pa opet imam osećaj kao da poleće mlazni avion. 🤣 Iskreno, to mi se nikako ne sviđa kod nje, jebeni Kinez odrađuje dF mnogo tiše...

Istu klimu imamo, tako da mogu da potvrdim ovo što si napisala. Danas mi ceo dan nije išla u dF, ali ovih nekoliko dana koliko je bila temperatura u debelom minusu prečesto je išla u dF. U jednom momentu je propeler krenuo da zakačinje led u tacni, i kad smo već kod toga, apsolutno mi je nejasno zašto su ostavili samo jednu rupu na tacni. Midea ima rupe na sve strane, tako da voda slobodno otiče gde god hoče. Već osećam da će ovo biti veliki problem svake sledeće zime, pa će morati da radi džezva. Verujem da su imali dobar razlog da ostave tu jednu rupu za odvod, ali iz prakse se pokazalo loše, barem kod mene. Morao sam na -6 da sipam toplu vodu u tacnu kako bi prestalo da tandrče.

Reci mi kako ti se ponaša Daikin kada radi dF? Čuje se ispuštanje gasa kroz unutrašnju jedinicu? Da li ti klima prenosi vibracije na zid? Svaki put kad krene da radi dF prvo što čujem je šištanje gasa, a onda krene SJ da se čuje kao mlazni avion. Kad se završi dF onda miruje minut-dva, a onda krene da se zaleće, pa opet imam osećaj kao da poleće mlazni avion. 🤣 Iskreno, to mi se nikako ne sviđa kod nje, jebeni Kinez odrađuje dF mnogo tiše...
Ja sam presla sa gree muse na ovu klimu, i moram da ti kazem da jos malo pa kao i da ne radi df ako je uporedim sa muse, cuje se malo, ali nema vibracije, bas je tiha uglavnom. Samo da resim to sa nekim grejacem ispod tacne i to je to.

Nazad
Vrh Dno