Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

*** šta lupate gluposti, sto puta je pisano da gree klime pale grejače i kada je klima isključena. Normalno je što mu vuče dok je ugašena, nije u kvaru. Kakav crni servis. Ko god da ima Gree Muse, Amber, Lomo Regular, Gtech.. može da potvrdi.

A @Xepoj87 te tvoje su starije, možda je drugačije odrađen softver ili nešto drugo. Model Viola je odavno zamenjen novim R32 modelima koji su doneli zlo od (ne)moduliranja itd.

Дефрост који траје петнаест минута са типа 600 вати направи потрошњу од 150 ватсати. Значи тај нордик троши као да сваки сат иде у дефрост, а опет га чека регуларан дефрост због оног дела измењивача који није загрејан.
Da ali onda kad vidis da isti taj Nordic potrosi isto kao i ljudi koje imaju Micu ili Daikin mozes da dodjes do zakljucka da postoji razlog zasto su ga tu stavili i da balansira da klima bude efikasna....

Moj Vox ima silikonski grejac tacne od 39w jacine, pali ga automatski kad je temperatura oko nule i gasi ga kad temperatura poraste. Do sada na ovim minusima tacna nije zaledila ni jednom. Kada radi defrost sve rupe 5-6 koliko ih ima su prohodne i voda iz njih bukvalno lije. Ja mislim da ovako resena stvar ima smisla i da 39w nije mnogo, a mirna ti glava sto se leda i odvoda tice!

Amber Premium nije menjan, samo su donji poklopac promenili da vise nema cepova i lule, sve ostalo je identicno.
Imam jos 10ak Haier klima sa grejacima, nijednoj ne radi grejac kada je u standby.

Ja volim sve prazne price da potvrdim video dokazom. U mom slucaju je to moguce i slikom, ali bih video da neko snimi sat vremena rada tih klima.
Ono sto ja mislim, jeste da postoje blagi defrost ciklusi kod novijih klima sa smart defrost funkcijama, kada klima na maloj snazi odledjava kada se ugasi.
Tako sam ja mislio da moj Mitsubishi LN ne radi defrost uopste, a posle uhvatim da klima ne duva, a trosi 200-400W recimo...takodje mi defrost ide i do 800W i nikada nije isti.
Kada bi pogledali recimo danasnji grafikon potrosnje, izgleda kao da nije uradjen defrost vec 24h, a temperature su bile -3-4c.
Ne mogu ovo da potvrdim, ali je nesto sto mi je palo na pamet kao mogucnost.

Ranije su klime imale fiksne defrost cikluse, koji su na toliko i toliko stepeni radile defrost koji je uvek isto trajao i palio se na programiranim vremenskim intervalima(recimo, na -2c, defrost se uvek pali na svakih 45min, traje 10min i to je to).
Posle toga su uvedeni smart defrosti da na osnovu senzora radi defrost kada je potrebno, a onda je ocigledno i samo funkcionisanje defrost ciklusa promenjeno jer nemamo fiksne snage kompresora tokom defrosta kao ranije(da recimo tokom defrosta kompresor radi na fiksiranih 800W), pa mi nije nemoguce da su otisli i korak dalje.

Ne postoji grejac tacne u klimi koji trosi 200W, to nisu grejalice, kada smo vec kod lupanja gluposti.

Poslednja izmena:
Amber Premium nije menjan, samo su donji poklopac promenili da vise nema cepova i lule, sve ostalo je identicno.
Imam jos 10ak Haier klima sa grejacima, nijednoj ne radi grejac kada je u standby.

Ja volim sve prazne price da potvrdim video dokazom. U mom slucaju je to moguce i slikom, ali bih video da neko snimi sat vremena rada tih klima.
Ono sto ja mislim, jeste da postoje blagi defrost ciklusi kod novijih klima sa smart defrost funkcijama, kada klima na maloj snazi odledjava kada se ugasi.
Tako sam ja mislio da moj Mitsubishi LN ne radi defrost uopste, a posle uhvatim da klima ne duva, a trosi 200-400W recimo...takodje mi defrost ide i do 800W i nikada nije isti.
Kada bi pogledali recimo danasnji grafikon potrosnje, izgleda kao da nije uradjen defrost vec 24h, a temperature su bile -3-4c.
Ne mogu ovo da potvrdim, ali je nesto sto mi je palo na pamet kao mogucnost.

Ne postoji grejac tacne u klimi koji trosi 200W, to nisu grejalice, kada smo vec kod lupanja gluposti.
Da se ne uvredis, lupanje gluposti se nije odnosilo na tvoj post. Ne sumnjam da tvoja radi drugacije pogotovo jer je Viola stariji model. A taj Amber sto mu vuce 200W mozda je opravdano tim što je u pitanju 24k pa su možda nešto jači grejač stavili. Ipak Hisense Nordic 12k ima grejač od 160W pa ***

A evo moje. Trenutno ugašena i vuče ~80W malopre upalila grejače.

Prilozi

• 1E372EFA-92E2-428E-B183-A7B895C8318C.jpeg
    1E372EFA-92E2-428E-B183-A7B895C8318C.jpeg
    139.3 KB · Pregleda: 64
Pa pazi, ta Gree Amber 24ka je slabija od Amber Premiuma 12ice, a na Premiumu isto vuce oko 80W , ali ne uvek na minusu, spada i na 5W.
Nema fizicki gde da se stavi toliko jak grejac, a svakako da nisu stavljali skuplje i jace grejace po metru na klimu srednje klase u odnosu na njihov power model, koja je predvidjena da radi sa visokim outputom na -30c. Ta 24ka je i jeftinija od Premiuma 12ice i nije predvidjena za rad u ekstremnim uslovima kao Premium, pa zaista nema logike da ima tako skup i jak grejac.
Nisam se uvredio, nego je i tih 200W za grejni kabl takodje nerealno, jer su to nisko-emisioni grejaci.
Tebi je klasican grejni kabl 10-20W po metru, ako racunas da ima oko 3m kabla u klimi i ako imas i grejac kompresora od 20w i da je oko 10W standardna funkcija klime, ispadne da su ~15-16W/m ti kablovi.
Kabl koji moze da daje 60W/m kosta oko 50e jedan metar. I proizvodjaca kosta visestruko od slabijih kablova, a nema nikakve logike i potrebe za tako jakim kablom.

Poslednja izmena:
Pa pazi, ta Gree Amber 24ka je slabija od Amber Premiuma 12ice, a na Premiumu isto vuce oko 80W , ali ne uvek na minusu, spada i na 5W.
Nema fizicki gde da se stavi toliko jak grejac, a svakako da nisu stavljali skuplje i jace grejace po metru na klimu srednje klase u odnosu na njihov power model, koja je predvidjena da radi sa visokim outputom na -30c. Ta 24ka je i jeftinija od Premiuma 12ice i nije predvidjena za rad u ekstremnim uslovima kao Premium, pa zaista nema logike da ima tako skup i jak grejac.
Nisam se uvredio, nego je i tih 200W za grejni kabl takodje nerealno, jer su to nisko-emisioni grejaci.
Tebi je klasican grejni kabl 10-20W po metru, ako racunas da ima oko 3m kabla u klimi i ako imas i grejac kompresora od 20w i da je oko 10W standardna funkcija klime, ispadne da su ~15-16W/m ti kablovi.
Kabl koji moze da daje 60W/m kosta oko 50e jedan metar. I proizvodjaca kosta visestruko od slabijih kablova, a nema nikakve logike i potrebe za tako jakim kablom.
Nerealno možda jeste, ali kažem i 12k Hisense Nordic ima apsurdno jak grejač od 160W.. Tako da nije isključena opcija da je stvarno grejač od 200W nekim čudom.

Hisense energy SE 18k ima grejač od 200w. Nikad nisam primetio da pali sama grejač. Ako je ne palim tokom dana potrošnja je 3w na dan, bila napolju temperatura u minusu ili plusu.

Poslednja izmena:
Kako mislis da nema sanse da taj grejac trosi 200w pri iskljucenoj klimi? Upravo gledam u potrosnju

Prilozi

• IMG_5806.png
    IMG_5806.png
    121.4 KB · Pregleda: 55
  • IMG_5807.png
    IMG_5807.png
    221.4 KB · Pregleda: 45
Pa vama klime trose i kada su ugasene?
I vi to niste reklamirali? :D

I kako to da je tebi od juce pocela da trosi, jel ranije nije bilo minusa?

Pa vama klime trose i kada su ugasene?
I vi to niste reklamirali? :D

I kako to da je tebi od juce pocela da trosi, jel ranije nije bilo minusa?
Juce sam primetio, verovatno je i pre kada je bio minus. Letos sam je kupio.
Danas preko dana kada je temp. bila u plusu trosila je ugasena regularnih 5w.
Kako da reklamiram ako je proizvodjac tako predvideo da radi.

BiH-RS. Ne gasim bojler nikad, jedan konvektor od 1kW ukljucen, susilica cesto od 2kW, klima skoro uvijek itd. Mislim da nije mnogo 50eur. Toliko ce i za januar doci.
Koliko ja znam ( posto placam ) jedan kilovat u RS je 0.15feninga sa porezom... Preko 500kw je jos skuplja.

Prilozi

• Screenshot_2024-01-15-00-58-05-116_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2024-01-15-00-58-05-116_org.mozilla.firefox.jpg
    54.1 KB · Pregleda: 45
Juce sam primetio, verovatno je i pre kada je bio minus. Letos sam je kupio.
Danas preko dana kada je temp. bila u plusu trosila je ugasena regularnih 5w.
Kako da reklamiram ako je proizvodjac tako predvideo da radi.
Potrošnja energije 0.5W u stanby režimu

Ovo ti pise gde god da potrazis na netu i nema nikakve logike da ti klima koja nije upaljena, trosi 200W.
Uzmi i vrati im to djubre, pa nisi valjda poludeo da ti klima trosi 5kW dnevno i ako je ugasena.

Јутрос око -5, па реко' да проверим још једном, искључио обе климе, и после 10-15 минута нема назнаке да се пале грејачи у стендбај. Струја скупља него у БиХ. :p

Kod mene jedan od Daikina ne radi nikako. Potrošio 1.8 kWh prošle sedmice. 😂

Jutros temperatura u plusu. 🥱

@cikajowa pretpostavljam da je ovo potrošnja odmah nakon isključivanja, a šta se dešava sa potrošnjom nakon 10 minuta od isključivanja?

Primetio sam da moja uključi grejač na nekoliko minuta kada ode na pauzu i takođe nekoliko minuta pre nego što krene da greje ponovo. Dok klima greje ne mogu da ocenim, jer kada dodirnem kabl sve je ledeno, moguće je i da radi ali da ga "promaja" hladi.

Pozdrav svima, Prelazimo uskoro u stan od 45m2 i planiramo da koristimo klimu kao glavno grejno telo. Kako imamo iskustva samo sa hlađenjem na kline, značio bi mi savet. Jer sto više čitam čini mi se da je nemoguće doneti dobru odluku 😅
Stan je u zgradi, izolacija deluje ok- prethodni vlasnici su se grejali na 2 radijatora, sada je bez grejanja Temperatura oko 17 kad je napolju temp u plusu, a kada je bio minus ovih dana spustilo se na 14-15step.
S obzirom da smo kupili stan, nije nam vas ostalo puno para pa gledam neke srednjeg cenovnog ranga.. mada ako neće raditi posao možda bismo dodali i još..
Elem, nekako smo suzili izbor na 3
1. Midea Breezeless - prijatelji imaju ovu ali je koriste za hladjenje i dogrevanje. Na papiru ima dobru en efikasnost(a+++)i za grejanje, cena je 65k
2. Gree pular eco plus- ona je jeftinija, oko 50k, i vidim da ima puno zadovoljnih ali i nezadovoljnih korisnika
3. Fujitsu llce - najbolja marka, ali opet najjeftiniji modeli fuji , a najskuplji od moja 3 (70k) najstariji model- ne znam da li to utiče..
za svaku sam čitala i dobre i loše komentare.. molim vas za savet koja bi bila najbolja od ove 3 ili preporuku za neki drugi model
Hvala unapred!

Pozdrav svima, Prelazimo uskoro u stan od 45m2 i planiramo da koristimo klimu kao glavno grejno telo. Kako imamo iskustva samo sa hlađenjem na kline, značio bi mi savet. Jer sto više čitam čini mi se da je nemoguće doneti dobru odluku 😅
Stan je u zgradi, izolacija deluje ok- prethodni vlasnici su se grejali na 2 radijatora, sada je bez grejanja Temperatura oko 17 kad je napolju temp u plusu, a kada je bio minus ovih dana spustilo se na 14-15step.
S obzirom da smo kupili stan, nije nam vas ostalo puno para pa gledam neke srednjeg cenovnog ranga.. mada ako neće raditi posao možda bismo dodali i još..
Elem, nekako smo suzili izbor na 3
1. Midea Breezeless - prijatelji imaju ovu ali je koriste za hladjenje i dogrevanje. Na papiru ima dobru en efikasnost(a+++)i za grejanje, cena je 65k
2. Gree pular eco plus- ona je jeftinija, oko 50k, i vidim da ima puno zadovoljnih ali i nezadovoljnih korisnika
3. Fujitsu llce - najbolja marka, ali opet najjeftiniji modeli fuji , a najskuplji od moja 3 (70k) najstariji model- ne znam da li to utiče..
za svaku sam čitala i dobre i loše komentare.. molim vas za savet koja bi bila najbolja od ove 3 ili preporuku za neki drugi model
Hvala unapred!

Mislim da nemaš jeftinije.

@cikajowa pretpostavljam da je ovo potrošnja odmah nakon isključivanja, a šta se dešava sa potrošnjom nakon 10 minuta od isključivanja?

Primetio sam da moja uključi grejač na nekoliko minuta kada ode na pauzu i takođe nekoliko minuta pre nego što krene da greje ponovo. Dok klima greje ne mogu da ocenim, jer kada dodirnem kabl sve je ledeno, moguće je i da radi ali da ga "promaja" hladi.
Ne, trosi 190-200w i 5h posle iskljucenja , ukoliko je ispod nule napolju. Napominjem da je u pitanju Gree Amber comfort 24000btu.
Vecu glupost skoro u zivotu nisam video. Samo bih voleo da mi neko strucan objasni ako zna, koja je svega da grejac radi ako je klima iskljucena? Svakako ne bih smarao vise o ovome, ostaje sa mora tako, pa ili da se pomirimo sa tim ili da je menjamo.

Ako ćeš za grejanje Fujitsu. Tek sad vidim koliko je grejanje na klimu bitno da bi se uzimali razni kineski poluproizvodi.
Hvala! Da me ne brine sto ima najlošiji COP i energetski razred od ova tri? Dobro će grejati ali da li će računi biti visoki?
Dobila sam preporuku i za Hisense energy pro plus (online komentari) i midea extreme koji prijatelj koristi za poslovni prostor i jako je zadovoljan

Hvala! Da me ne brine sto ima najlošiji COP i energetski razred od ova tri? Dobro će grejati ali da li će računi biti visoki?
Dobila sam preporuku i za Hisense energy pro plus (online komentari) i midea extreme koji prijatelj koristi za poslovni prostor i jako je zadovoljan
Nema veze to za energetski razred, drugi će te posavetovati koji model Fujitsu-a je, eventualno, bolji, Računi ti svakako neće biti veći u odnosu na neku kinesku klimu, bez obzira što je "kao" lošiji energetski razred. Mideu Xtreme i ja imam, tj. imao sam dve, 12-oca je za preporuku dok 9-ka nije radila nikako. Nju zaobiđi u širokom luku. Umesto nje sam uzeo Daikin i zadovoljan sam.

Pular 12 btu bi izbegao zbog poznatih nedostataka koja ta klima ima (i sam je posedujem), ponaša se slično kao Gree Muse jedino što modulira nešto niže i nema grejač tacne i slabija je generalno od Muse. Midea Breezeless je mislim imala uglavnom pozitivne komentare, Hisense koliko vidim takođe ne modulira baš nešto nisko. Za Fujitsu najviše kritika imaju zbog servisa, tj loše podrške od uvoznika za delove, a ovako je ok klima.
U prevodu ništa ti nisam pomogao, teške muke 😁

Vrh Dno