Šta je novo?

Koje miševe imate?

Nisi pogresio😉

Prilozi

• IMG_0683.jpeg
    IMG_0683.jpeg
    206.6 KB · Pregleda: 130
Naruci i ovo ,mx keys i miran si😉.

Prilozi

• IMG_0684.jpeg
    IMG_0684.jpeg
    360 KB · Pregleda: 142
Ако смем да додам нешто интересантно. Приметио сам да сви произвођачи (сем Логи на топ моделима) још увек гуркају у своје мишеве примитивни механички енкодер, који је подложан оксидирању, прашини и свим осталим чиме је подложна механика, траје то дуго наравно, али кад се запрља, мора наравно да се расклапа и чисти, или замени новим. У свим мишевима (Roccat, SteelSeries, Razer, Goliathus итд.) је то исто, само се различито ради на естетици точкића, маске итд., па то звучи другачије код сваког миша. Рецимо Razer Ultimate ултра мега топ скупи модел има семи-оптичке тастере и механички енкодер :rolleyes:

Једино Логи има оптички енкодер, напомињем само на топ моделима (G502 wireless, G903, Master...), G Pro рецимо треба то да има као један скуп модел, међутим нема. Ти енкодери су трајни. Логи раније (док је био Logitech) није правио разлику, већ је у сваки њихов модел, било да кошта 5е или 100е, уграђивао исто. Сада то више није тако.
Уопште никад нисам успео да сазнам да ли је то њихов патент, јер чини ми се да је давно раније уграђивао Genius.

Виђао сам оптички енкодер другачијег посебног дизајна на Мицрософт мишевима рецимо, последњи је био интели 1.1, даље нисам имао прилике да видим. Наравно, далеко неудобнији него код Логија. Рецимо код свих модела сам виђао само такав енкодер, никад нисам видео механички.
Iskreno dzabe im to kada u modelima koji mi ergonomski odgovaraju guraju switcheve koji pate od duplog klika.
A ako sam dobro ispratio situaciju nisu se nesto proslavili sa novim omronovim optickim prekidacima.

Zadnji put kada sam pukao veci iznos za misa bio je bas za Logitech-ov MX master (gen1) i Superlight- oba modela sam reklamirao zbog duplog klika u garantnom roku, zamenski su otisli u oglase i od tada njihove periferije ne zelim da uzimam dok ne adresiraju probleme.
Iskreno generalno gledano na periferije treba gledati kao potrosnu robu, uzmi jeftinije gde ti odgovara ergnomija, ocekuj da traje 2g koliko traje garancija i posle ocekuj da mozes da ih bacis.
Ili u startu neku modularnu opciju kao Asus sto nudi - ali drugi proizvodjaci ne zele da idu tim putem.

Iskreno dzabe im to kada u modelima koji mi ergonomski odgovaraju guraju switcheve koji pate od duplog klika.
A ako sam dobro ispratio situaciju nisu se nesto proslavili sa novim omronovim optickim prekidacima.
То си потпуно у праву, сваки има лоше свичеве. Мени то није проблем, купим најбољи свич и заменим, али за неког ко то не може или не жели, велики је проблем да баци или рекламира тако скупог миша после годину дана. Мени је фасцинантно што су то Омрон свичеви, то је ипак озбиљан бренд, а неки кинески који су доста испод раде 5г.+ на јефтиним мишевима. Што се тиче оптике, немам појма, рецимо код Razer Ultimate људи су се жалили на превише лабав клик, треба сачекати неко време док се то све скоцка.

^
Moguce je da odrade ali masovna proizvodnja cini svoje. Za mehanicke je bolja neka modularna opcija + Kailh/Huano umesto Omrona.

Sto se tice optickih ja sam se sa ovim opto-magnetim od SS-a bas prijatno iznenadio, odlican feedback imaju ali je zvuk supalj (i glasni su) Deluju da su najkvalitetnij odradjeni od svih optickih na trzistu,
"Roccatovi" Titan switchevi (rebrand nekih kineskih, zaboravih naziv) imaju vrlo slican osecaj kod starih DA modela. (ngnt kategorija)
Novi Razer i Logitech opticki mi se uopste nisu svideli. Ne znam sta se sa Logitechom desava, ali ocigledno ne rade toliko na inovacijama od GPX/S modela.
Mada iskreno imam utisak (na osnovu onog sto sam isprobao u MM uzivo) da ce svi opticki brze degradirati u fizickom feedbacku od klasicnih mehanickih, tj brze postaju "mushy".

Recimo movi Razeri pate i od losih skoljki (a o tome se cuti) i generalno svi misevi cija se gramaza obara do suludih granica. (rekao bih ispod 80gr)

Naleteo sam pre nekog vremena gde na podcast svabe koji radi u Roccatovom R&D timu (mislim da je bio i lik koji radi za TPU recenzije) - pricao npr. da jednostavno ne mogu da odrade dobar coating na misevima ispod 70gr jer isti ne mogu da prodju kroz proces pecenja (susenja "laka"), skoljke se istope. Ili pak da imaju problema sa integritetom istih posle nekog vremena (krckanje).
Isto je napomenuo da mu nije jasna cela ta ludnica oko obaranja tezine misa i da je poredi sa periodom ludnice kada je industrija gurala sto vece DPI senzore u miseve, bez da adresiraju neke osnovne stvari. I da je generalno sada situacija sa senzorima ok i u principu nema losih senzora, osim lose implementacije istih za sta su krivi sami brendovi.

Doduse kada se pogleda (na osnovu velicine misa) evidentno je za koga je "gro" trzista orjentisan, tako da marketing radi svoje i da je sada dosta teze naci kvalitetnijeg odradjenog gaming pacova (za vece sake)

Stigli kinezi.

1703608508564.png
1703608524888.png
1703608547019.png

Kutije od X3 i AJ199 izgledaju kao da su došutirane iz kine, ali su miševi čitavi. Rapoo kutija izgleda mnogo više "premium" i čvršća je pa nema oštećenja.
Koristiću ih par dana pa pišem utiske.
Onako na prvu Rapoo je najteži od ova tri, ali deluje lakše od viper mini-a, iako po specifikacijama nije. Pritom deluje kvalitetnije od ostalih kineza a i od razera.
Plastika izgleda kvalitetno i lepo naleže sve, s tim da je najklizavija od svih. Svitchevi su za nijansu mekši od drugih i imaju vrlo malo pretravel-a, glajderi najsporiji.

X3 deluje najlakše od svih i to osetno, deluje kao da će da se slomi u ruci ali je sve je čvrsto i nema škripanja Plastika baš prijatna na dodir i ne kliza se uopšte. Klikovi najtvrđi, ali ima dosta pretravel-a. Glajderi najklizaviji.

AJ199 teži od X3 ali i dalje baš lagan. Lakše deluje od vipera mini. Plastika i kvalitet ok, nema škripanja nikakvog, malo se više kliza od x3. Svitchevi srednje meki, ima dosta pretravel-a. Glajderi negde između rapoo i X3. Na ovom mišu mi najviše smeta balans koji je malo više pozadi, druga dva su neutralniji, s tim da je x3 vrlo blago naginje napred.

Za sad mi je favorit X3. Rapoo oblik je više za palm grip za nekog sa manjim šakama nego za claw, širi je od druga dva, koji su praktično preslikani.

A4Tech A4-XL-747H, spider, sta reci o ovoj legendi, imam ga sto godina, bio je i za gejming i za office, za sve, i dalje radi kao prvog dana, da postoji wireless verzija odmah bi kupio.
Steelseries 3 rival wireless, posto mi je bio potreban mis bez kabla, kupim ovaj, ne moze da se poredi s onim gore, plastika jeste ok ali kao jeftinija verzija od onog gore, i evo posle 3 meseca pojavi se na levom kliku neki "skviki" skripanje uzasno iritirajuci zvuk, i sad nisam pametan jel podleze garanciji, citam po reditima kazu oce da se desi, pa kao malo jace ga stisnes wtf. Ovaj kostao 7.5k, onaj gore moze da se nadje i za 2.5-3k. Nevera

Kakvo iživljavanje... Ja ne znam ni kako ljudi prave razliku između 1000 i 4k, a kamo li 8k.
1ms ili 0.125ms...

^
Nista posebno jer je ovo je samo rebrendiran (otkupljen) Xtrfy.
I sam Xtrfy brend nije nista posebno od modela koje sam imao prilike da vidim uzivo, deluju kao jeftini budzet brend. (cini mi se da su imali i colab mis sa onim YT recenzentom)
Cherry inace vec vise godina pokusava da se probije u gaming segment sa svojim periferijama.

Razmisljam da porucim G305 sa aliexpresa, takodje slusam dosta o pojavi dvoklika na logi misevima. Sta bi bila pametna alternativa na Aliju...?

Pazi se sa G305 na aliju. Ima falshara.
Ako je toliko jeftino, da deluje nerealno....najverovatnije i jeste nerealno.
Vidim u komentarima cesto pisu da ih ne vidi G-Hub ili kako se vec zove softver za logitech.

Razmisljam da porucim G305 sa aliexpresa, takodje slusam dosta o pojavi dvoklika na logi misevima. Sta bi bila pametna alternativa na Aliju...?
Orochi v2. Stigao mi je jedan, Synapse ga prepoznaje. Osim toga Z1 pro, darmoshark m3 pro itd...
Pazi se sa G305 na aliju. Ima falshara.
Ako je toliko jeftino, da deluje nerealno....najverovatnije i jeste nerealno.
Vidim u komentarima cesto pisu da ih ne vidi G-Hub ili kako se vec zove softver za logitech.
Nije toliko jeftino nego mi imamo specijalne cene za gejming periferije :)
Miševi napolju su obično oko 50tak dolara, na akcijama 35... a kod nas 10-12-15-19999 dinara...

Ja sam uzeo Basiliska V3 isto sve kul, fabricko pakovanje, samo sto je za njihovo trziste, pa je skoro sve na kineskom.

Nije toliko jeftino nego mi imamo specijalne cene za gejming periferije :)
Miševi napolju su obično oko 50tak dolara, na akcijama 35... a kod nas 10-12-15-19999 dinara...
Znam, znam. Svestan sam toga.
Nazalost.
Razer i ostale sa integrisanim baterijama nisam gledao.
Imam baterije na punjenje, nije mi problem da jednom u mesec-dva zamenim sam bateriju.
Za 11.11 kada sam gledao logitech G304/305 i video sam po komentarima relativno cesto da pisu da ga ne vidi G-Hub kada je cena bila npr. 10-15 eur.
Za one koje su bili 25-30 eur nisam video da kukaju.
Zato kazem, treba otvoriti cetiri para ociju.

Nije los Orochi V2, ima sve sto sam mislio (AA/AAA), a raspon cena mu je 15$ do 40 ili 50usd.

Jedini problem je sto par prodavnica koje sam probao (40-50$) ne salju za Srbiju :(

Pogledaj i Asus, trenutno je 4999 din. na sniženju (GC prodavnica)

E sad, znam da je to subjektivno, ali stvarno ne razumem insistiranje na mišu sa AA/AAA baterijama.
Imam skoro 9 godina star A4 R7 i baterija mu je i dalje u korektnom stanju, jeste da ga već godinu i više dana koristim kao bekap opciju ali svejedno, pre ćeš promeniti miša i tastaturu nego što će integrisana baterija postati neupotrebljiva. Mislim na modele iole dobrih brendova, no-name kineski već mogu da budu problematični.

Porucih hvaljeni Thorn, stize za par dana. Uzeo sam i glass glajdere i novu cordora podlogu. Uzeh ga cisto radi promene. Zadovoljan sam skroz sa g-wolves skoll ali bih da probam jos laksi mis sa novim senzorom i bez rupica.
U ergonomic sam timu, ne odgovara mi uopste ambi mis zbog malog prsta, nije mi jasno ni kako ih ljudi koriste :)

@hsv.stoned

Kako kome...
Prakticnije mi je da 1min zamenim bateriju na DAv2x (1x u 3-4nedelje) nego da trazim kabal i slobodni usb i par sati punim bezicni odnosno koristim ga sa kablom jednom na 7-14 dana... :)
Ovaj Roccat koji trenutno vozim me bas zbog toga nervira iako se puni jednom u mozda 2 nedelje...

Ja HyperX Pulsefire Dart Wireless punim preko wireless punjača od 10 evra. Ostavim ga preko noći na punjaču, pa nemam problem. Inače baterija ne traje nešto dugo ali nije problem kada se ovako koristi. Krivo mi što nisam uzeo još jedan po ove pare, meni idealna težina i sve. Ne volim lagane miševe, ne odgovaraju mi...

I meni malo nedostaje sto sam na Logitechu proslom menjao baterije jednom u godinu ili dve, doduse nisam imao punjive pa je svaki put to bio minimalni trosak, ali navikao sam se sad na Asus-u da bocnem na kabl jednom u 2, 3 nedelje sat vremena..

Samo da javim da sam dobio povrat novca za Logitech M220 mis koji sam kupio, prvo su me zvali iz Nepo System-a da me pitaju da li bih ipak pristao na zamenu klika u fazonu ugradice mi originalni deo, na sta sam ima odgovorio ako je mis vec jedared crko i pravio dvoklik ko mi garantuje da se nece opet dogoditi ali samo tada necu imati garanciju da reklamiram i danas su me zvali da odem u radnju da se razduzim.

Tako da one price samo do 6 meseci da vracaju novac koje pricau u radnji mogu da okace macku o rep. Sto sam gospodji na telefonu objasnio da ovo uopste nije mis glavni koji se koristi u kuci nego kada sam u krevetu da pustim film ili seriju i da on na taj nacin posle godine i nesto dana crkne govori o kvalitetu istog. Stari mis M185 kojeg imam i danas cuvam ga radi uspomene ne rade mu ni levi ni desni klik ali mis je crko posle nekih 9 godina, tom logikom sam isao na to da kupim ovaj M220 ali sada i nikada vise Logitech mis necu kupiti bio on 100 dinara ili 100 evra.

I meni malo nedostaje sto sam na Logitechu proslom menjao baterije jednom u godinu ili dve, doduse nisam imao punjive pa je svaki put to bio minimalni trosak, ali navikao sam se sad na Asus-u da bocnem na kabl jednom u 2, 3 nedelje sat vremena..
Upravo ovo. Ljudi svaki dan telefone stavljaju na punjače, a problem im je da ubodu usb kabl u miš jednom u 7-10 dana i to na 60-90 minuta, i to kada nisu za računarom. A i da jesu, nije problem koristiti miš sa kablom tih sat vremena.

Tako da one price samo do 6 meseci da vracaju novac koje pricau u radnji mogu da okace macku o rep.
Te price i dalje vaze. Tebi je vec servisiran mis i taj deo je opet pokvaren, ako sam dobro razumeo. U tom slucaju imas puno pravo na povracaj novca i nakon 6 meseci. Prva opcija je uvek servis ili zamena (dela) nakon isteka 6 meseci. Posto je tebi servis vec odradjen ranije (nebitno da li je nakon 6 meseci ili ne), a mis i dalje pravi problem onda i dalje vazi da mozes da trazis povracaj novca.

Poenta je da nakon 6 meseci ne mozes da odmah trazis povracaj novca kao prvu opciju, ako servisom/zamenom ne rese problem permanentno onda tek moze povracaj novca.

Nije servisiran, ovo je prvi put da se pokvario odnosno da je poceo da pravi dupli klik ili da odbija da izvrsi komadu kada stisnem levi klik.

@hsv.stoned

Kako kome...
Prakticnije mi je da 1min zamenim bateriju na DAv2x (1x u 3-4nedelje) nego da trazim kabal i slobodni usb i par sati punim bezicni odnosno koristim ga sa kablom jednom na 7-14 dana... :)
Ovaj Roccat koji trenutno vozim me bas zbog toga nervira iako se puni jednom u mozda 2 nedelje...
I ja sam do pre 10 godina koristio takve bežične miševe, imao sam i punjač sa 4 baterije. I mislio sam da je to najbolje rešenje, odnosno da miševi sa integrisanim baterijama nisu praktični i pouzdani. Sve dok nisam prešao upravo na takav model i uverio se da je najmanji problem u životu povezati miša na usb kabl i dopuniti bateriju jednom nedeljno na sat vremena. A čak i da neko ''nema vremena'' za to, bukvalno jednom u 2-3 dana može da dopuni bateriju na 15-20 minuta, što je dovoljno bar za sledeća 2 dana korišćenja (kod modela sa brzim punjenjem).

Poslednja izmena:
Vrh Dno